Pasti ada antara anda yang pernah terjumpa anak kucing di tepi jalan. Kini ketahui 5 perkara utama yang perlu lakukan.

Haiwan kucing tips

Sebenarnya, langkah-langkah selamatkan kucing ni mudah je. Meh admin ajar. Yang penting, korang ikhlas nak tolong kucing tu.

Cari ibu dorang

At least check dulu ibu dorang ada ke tak. Kadang-kadang ibu nya sesat, kadang dah tiada (selalunya terlibat dengan kejadian kenderaan lah), kadang kena culik (ada yang ambil, maybe tak tau kucing tu ada anak) dan sebab-sebab lain yang tak dijangka. Haa, macam mana nak check kucing-kucing tu ber-ibu? Meh admin bagitahu. PENTING YA. Puting ibu nya boleh membengkak kalau takda yang minum susu. So before ambil, tolong check dulu.

Tengok tidur diorang selesa atau tak, dorang selesa menunjukkan yang dorang dijaga ibu nya. Selalu tidur, anak kucing lumrahnya kuat tidur sebab yang dorang tahu minum susu sampai kenyang lepastu tidur. Lagi-lagi yang baru lahir.

Tiba-tiba hilang seekor. Kalau rasa tak selamat, ibu dia akan gonggong seekor demi seekor pindahkan kat tempat lain. Rajinkan sikit berjalan tengok-tengok sebab biasanya tak jauh ibu dia bawa. Cakap cat lover! OK apa nak buat kalau dorang dah confirm tak ada ibu?

Ambillah, bawa balik anak kucing tu

Korang dah baca posting ni bermaksud korang dah ada niat nak selamatkan anak-anak bulus tu. Teruskanlah niat murni korang ni. Nak kurung sangkar boleh, taknak kurung pun boleh. Tapi senang korang kurung lah biar tak hilang budak tu tiba-tiba. Dahlah kecik kang terselit celah mana-mana.

Kenalpasti Umur Dorang

Nak senang korang bawa kat vet je, doktor boleh check kan. Untuk consultation, bayaran ikut klinik masing-masing tapi ada yang semurah RM20. Boleh survey kat facebook, tanya kat page klinik yang korang nak pergi. Umur ni penting sebab kang korang tersalah bagi makan sakit kucing tu. Kalau korang plan nak bela pula, kena tahu tahu 2 benda ni:

Susu sangat penting untuk dorang

Anak kucing sangat-sangat bergantung dengan susu nak dapatkan nutrisi. Untuk yang baru lahir, jangan terus bagi makanan kering mahupun basah. Sekurang-kurangnya tunggu dorang umur 4 minggu.

Bagi susu khas buat kucing peliharaan. Jangan kita sesekali beri susu lembu atau susu yang kita minum. Kat shopee tak mahal pun, ada yang belas-belas ringgit je.

Kucing minum susu botol. Botol susu ni korang boleh beli kat shopee atau kedai jual barangan haiwan. Harga kat shopee boleh dapat dalam RM4 hingga RM8. Guna botol untuk yang baru lahir sebab dorang minum pun tak pandai, so kena ajar dulu. Kejap je guna botol ni,

Guna mangkuk pun boleh untuk bagi susu. Ni admin suggest kalau anak kucing tu banyak sebab senang nak tengok banyak mana dorang minum. Memudahkan korang untuk buat pemantauan. Rekod kat buku pun bagus juga.

NEXT! Ajar guna tandas kucing

Untuk yang baru lahir, jangan guna bentonite clay sebab nanti dorang cepat kotor. Bentonite clay ni sifat dia melekat lagi-lagi kena air. Takkan korang nak jilat bulu dorang ganti mak dia kan. Nak mandikan pun tak boleh sebab kecik lagi.

Admin suggest guna Tofu litter. Mahal sikitlah dari bentonite tapi tahan lama. Guna untuk anak kucing je kan. Nak lagi jimat, letak kertas surat khabar je kat bekas, tapi ni kena rajin sikit (banyak) sebab lepas dah guna je korang kena tukar.

Bawa pergi vet

Jumpa anak kucing sakit, bawa lah ke klinik haiwan sebab anak kucing ni lemah, senang dijangkiti bakteria, untuk dia dah tiada pun senang. Jangan takut bawa ke vet, kalau tak mampu korang boleh minta anggaran @ quotation harga dari vet yang korang hantar then boleh minta derma kilat kat mana-mana page kucing. Ramai yang sudi bantu asalkan jelas niat nak membantu.

Buka adoption di mana-mana page berkaitan

Perlu ke? Perlu. Untuk yang berniat nak selamatkan anak kucing tu tapi tak nak bela korang boleh buat macam ni. Cari je mesti korang akan jumpa. Tapi pastikan orang yang korang nak serahkan kucing tu dipercayai! Admin biasa cari kat facebook je. Itu saja perkongsian admin, ni admin dah buat seringkas yang mungkin dah. Panjang-panjang kang takut pula korang nak ambil tahu. Lepasni, nampak anak kucing terbiar, janganlah biarkan. Kesian dorang.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Rupanya Ada Sebab Kucing Makan Rumput. Tak Sangka Ia Beri Kebaikan Ini Pada Si Bulus.

Kucing makan rumput disebabkan ia mengalami masalah penghadaman atau berada dalam keadaan tertekan. Kita pasti berasa pelik apabila melihat kucing kesayangan makan rumput, kenapa agaknya ya Jadi, makan rumput adalah cara bagi kucing untuk melegakan masalah pencernaan yang sedang dialaminya. Rumput kata Dr. Pete memiliki kandungan serat yang tinggi dalam membantu masalah sembelit pada kucing.

Tabiat kucing suka makan rumput boleh jadi bahaya.

“Kucing terkenal dengan tabiat tidak gemar minum air dan makan rumput dapat membantu mereka membuang air besar dengan lebih mudah,” katanya. Jelasnya lagi, faktor pemakanan yang diberikan pemiliknya juga boleh menjadi sebab mengapa kucing makan rumput. “Jika makanan mereka kurang vitamin, mineral atau nutrisi tertentu, mereka mungkin cuba mencarinya di tempat lain termasuk rumput,” jelasnya lagi.

Tidak hanya masalah penghadaman, tekanan juga adalah punca mengapa kucing makan rumput dan ia mampu memberikan ketenangan kepadanya. Bagaimanapun, tabiat itu boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kucing dan rumput boleh tersangkut di dalam perut sekiranya si bulus makan terlalu banyak. Operasi juga mungkin perlu dilakukan bagi mengeluarkan rumput di dalam perut mereka.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tak Sangka Ayah Yang Dulu Tak Beri Bela Kucing. Tapi Kini Boleh Pula Lakukan Ini Pada Si Bulus.

Bagi mereka yang mempunyai keinginan untuk membela haiwan peliharaan, sebenarnya memerlukan komitmen yang sangat tinggi bagi memastikan haiwan peliharaan tidak diabaikan. Antara perkara utama yang perlu dititikberatkan dalam penjagaan haiwan peliharaan ini adalah masa dan segala kos yang perlu dilaburkan untuk keselesaan haiwan yang dibela.

Justeru itu, terdapat peminat haiwan yang tidak dapat meneruskan ‘hasrat’ mereka untuk membela haiwan yang digemari gara-gara kekangan masa untuk ‘memanjakan’ haiwan peliharaan atau tidak mampu untuk menanggung kos pengurusan haiwan-haiwan ini. Bukan pakai bela je ye. 

Gara-gara banyak perkara yang perlu diambil kira, kebanyakan ibu bapa biasanya tidak membenarkan anak-anak untuk memiliki haiwan peliharaan di rumah kerana dianggap leceh dan takut ia diabaikan.

Ayah tak kasi bela kucing 3 tahun lepas

Begitulah situasi sama yang dihadapi oleh gadis ini dimana pada tiga tahun yang lepas, ayahnya tidak membenarkannya untuk membela kucing sebagai haiwan peliharaan gara-gara kesemua ahli keluarganya sibuk dan tidak mempunyai masa untuk menguruskan Si Bulus itu.

Namun, pandangan ayahnya itu ternyata telah berubah kini apabila satu klip video yang melucukan telah dimuat naik sendiri oleh gadis ini di akaun Twitter miliknya yang memperlihatkan aksi comel ayahnya yang tengah syok ‘bergelek’ dengan kucing peliharaannya.

Sakan ‘bergelek’ dengan kucing 

Dalam video itu, si ayah dilihat sungguh terhibur mengangkat tinggi kedua-dua belah kaki depan Si Bulus yang diberi nama Muezza itu dan menggerak-gerakkannya sambil menari.

Apa yang lebih melucukan, si kucing itu juga kelihatan ‘pasrah’ dan ‘reda’ sahaja diperlakukan sebegitu oleh tuannya. Video yang berdurasi selama 6 saat itu berjaya meraih lebih daripada 90,000 views dan 11,000 likes sejak dimuat naik dua hari yang lepas.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet terhibur dengan gelagat si bapa dan Si Bulus milik gadis berkenaan.

Tak kurang juga ada warganet yang mengakui bahawa ramai parents yang pada mulanya tidak menyukai haiwan peliharaan, namun pada akhirnya mereka pula yang sayang haiwan peliharaan itu lebih daripada anak sendiri.

“Dulu anti, sekarang siap bawak tidur”

Tak kenal maka tak cinta la kan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Siapa Sangka Dulu Anak Bulus Yang Menumpang Boleh Pindah Ke Rumah Ini. Tak Sangka Kosnya Sebanyak Ini Dihabiskan.

Impian Deena untuk menempatkan kesemua kucing peliharaannya di sebuah ‘banglo’ akhirnya tercapai. Kucing sering dijadikan sebagai haiwan peliharaan kerana kecomelan dan keletahnya yang manja.

Kebiasaannya, pemilik haiwan memelihara haiwan bulus ini di dalam rumah atau ditempatkan di dalam sangkar khas. Bagi Deena Khalil, dia memilih untuk menempatkan anak-anak bulus peliharaannya di dalam sebuah ‘banglo’ demi keselesaan haiwan berkenaan. Terdahulu, perkongsiannya di Facebook mengenai ‘banglo’ anak-anak bulusnya menjadi tular dan mendapat perhatian warganet.

“Alhamdulillah, rezeki dari Allah… akhirnya anak-anak bulus dapat duduk dalam ‘banglo’. Sponsored by my mother and monitored by my dad. Tolong doakan ibu ayah murah rezeki dan sihat selalu,” demikian tulisnya pada perkongsian tersebut.

Wanita yang senang disapa Deena ini berkata idea asal untuk membina sebuah rumah khas untuk kucing peliharaan dicetuskan oleh dirinya sendiri.

Posting Deena di Facebook mengundang perhatian warganet.

Ini kerana dia memiliki 16 ekor kucing yang sebelum ini ditempatkan sementara di rumah kedua orang tuanya.

Deena sendiri yang membuat lakaran banglo anak-anak bulus miliknya.

“Haiwan ini merupakan ‘anak-anak’ saya… memandangkan ada ruang di dalam kawasan rumah, saya minta izin daripada suami terlebih dahulu. Saya mahu haiwan-haiwan ini selesa dan berada dalam keadaan yang bersih. Sebelum ini mereka ditempatkan di dalam sangkar tapi agak sempit, susah pula nak bersihkan. Bila ada tempat yang luas sikit, senang kerja nak bersihkan. Kebersihan tu perkara penting… kena pastikan supaya bersih dan tidak mengganggu jiran-jiran sekeliling,” ujar wanita berusia 33 tahun ini.

Bercerita lebih lanjut, Deena yang memiliki sebuah syarikat berkaitan pembinaan dan juga ejen pelancongan berkata, ‘banglo’ itu mengambil masa selama dua bulan untuk disiapkan.

“Saya yang bertanggungjawab membuat lakaran (design). ‘Banglo’ ini ada dua partition (ruang) berasingan, siap dengan tempat bersantai dan juga dipasang jubin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *