Kucing ini mempunyai sakit ini sehingga mengubah wajahnya. Ini kisah derita kucing berwajah seperti ini.

Haiwan KESIHATAN kucing

Seekor kucing yang menghidap satu sakit aneh mempunyai wajah seakan ‘dimamah usia’ ekoran penyakitnya pernah menjadi perhatian ramai orang. Kucing yang dipanggil Toby itu menarik perhatian ramai dengan mimik mukanya yang sentiasa tampak menyedihkan dan lebih tua dari umurnya yang sebenar.

Bagi yang masih lagi tidak mengetahui, Toby sebenarnya menghidap Ehlers-Danlos Syndrome atau feline cutaneous asthenia (FCA) yang merupakan gangguan genetik yang boleh menyebabkan kulit menjadi tegang secara luar biasa, longgar dan rapuh kerana kekurangan kolagen. Menurut Boredpanda, kucing yang dimiliki oleh Georgina Price dan Christopher Lardner itu ditemui di sebuah laman web. Mereka bagaikan jatuh ‘cinta pandang pertama’ pada kucing itu dan seekor lagi kucing yang bernama Quinton.

“Kami menemui mereka di laman web RSPCA. Mereka pasangan yang terikat. RSCPA mengiklankan mereka bersama dan kami fikir adalah lebih baik jika kami dapat membantu dua kucing yang comel itu,” kata Georgina.

Georgina dan Christopher melawat dua ekor kucing itu di RSPCA di mana mereka diletakkan di dalam unit khas. Mereka kedua-duanya ketakutan dan menyorok di belakang. Toby hanya bersembunyi di belakang Quinton sepanjang masa, dia gementar. Georgina juga pada awalnya tidak dapat menyentuh Toby kerana ia terlalu takut. Kedua-dua kucing itu mengambil masa untuk menyesuaikan diri di rumah itu.

Disebabkan oleh sindrom yang dihadapi, Toby yang kini berusia 7 tahun mengalami perut yang tergantung hingga ke lutut. Kami sangat bernasib baik kerana keadaan hipermobilitinya agak ringan dan kami menguruskannya dengan mudah. Mengurangkan tekanan pada sendi, Georgina juga berusaha menghalangnya daripada melompat ke atas atau ke bawah dari tempat tinggi.

Wanita itu berharap bahawa kisah Toby yang dikongsikannya itu bukan sahaja dapat meningkatkan kesedaran mengenai keadaannya yang jarang berlaku namun juga akan mendorong lebih banyak orang mempertimbangkan untuk mengambil kucing berkeperluan khas ke dalam hidup mereka. Georgina juga mencipta akaun Instagram tummyandgummy khusus untuk berkongsikan mengenai kucing-kucingnya.

Sumber: Boredpanda

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Rupanya Ada Sebab Kucing Makan Rumput. Tak Sangka Ia Beri Kebaikan Ini Pada Si Bulus.

Kucing makan rumput disebabkan ia mengalami masalah penghadaman atau berada dalam keadaan tertekan. Kita pasti berasa pelik apabila melihat kucing kesayangan makan rumput, kenapa agaknya ya Jadi, makan rumput adalah cara bagi kucing untuk melegakan masalah pencernaan yang sedang dialaminya. Rumput kata Dr. Pete memiliki kandungan serat yang tinggi dalam membantu masalah sembelit pada kucing.

Tabiat kucing suka makan rumput boleh jadi bahaya.

“Kucing terkenal dengan tabiat tidak gemar minum air dan makan rumput dapat membantu mereka membuang air besar dengan lebih mudah,” katanya. Jelasnya lagi, faktor pemakanan yang diberikan pemiliknya juga boleh menjadi sebab mengapa kucing makan rumput. “Jika makanan mereka kurang vitamin, mineral atau nutrisi tertentu, mereka mungkin cuba mencarinya di tempat lain termasuk rumput,” jelasnya lagi.

Tidak hanya masalah penghadaman, tekanan juga adalah punca mengapa kucing makan rumput dan ia mampu memberikan ketenangan kepadanya. Bagaimanapun, tabiat itu boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kucing dan rumput boleh tersangkut di dalam perut sekiranya si bulus makan terlalu banyak. Operasi juga mungkin perlu dilakukan bagi mengeluarkan rumput di dalam perut mereka.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tak Sangka Ayah Yang Dulu Tak Beri Bela Kucing. Tapi Kini Boleh Pula Lakukan Ini Pada Si Bulus.

Bagi mereka yang mempunyai keinginan untuk membela haiwan peliharaan, sebenarnya memerlukan komitmen yang sangat tinggi bagi memastikan haiwan peliharaan tidak diabaikan. Antara perkara utama yang perlu dititikberatkan dalam penjagaan haiwan peliharaan ini adalah masa dan segala kos yang perlu dilaburkan untuk keselesaan haiwan yang dibela.

Justeru itu, terdapat peminat haiwan yang tidak dapat meneruskan ‘hasrat’ mereka untuk membela haiwan yang digemari gara-gara kekangan masa untuk ‘memanjakan’ haiwan peliharaan atau tidak mampu untuk menanggung kos pengurusan haiwan-haiwan ini. Bukan pakai bela je ye. 

Gara-gara banyak perkara yang perlu diambil kira, kebanyakan ibu bapa biasanya tidak membenarkan anak-anak untuk memiliki haiwan peliharaan di rumah kerana dianggap leceh dan takut ia diabaikan.

Ayah tak kasi bela kucing 3 tahun lepas

Begitulah situasi sama yang dihadapi oleh gadis ini dimana pada tiga tahun yang lepas, ayahnya tidak membenarkannya untuk membela kucing sebagai haiwan peliharaan gara-gara kesemua ahli keluarganya sibuk dan tidak mempunyai masa untuk menguruskan Si Bulus itu.

Namun, pandangan ayahnya itu ternyata telah berubah kini apabila satu klip video yang melucukan telah dimuat naik sendiri oleh gadis ini di akaun Twitter miliknya yang memperlihatkan aksi comel ayahnya yang tengah syok ‘bergelek’ dengan kucing peliharaannya.

Sakan ‘bergelek’ dengan kucing 

Dalam video itu, si ayah dilihat sungguh terhibur mengangkat tinggi kedua-dua belah kaki depan Si Bulus yang diberi nama Muezza itu dan menggerak-gerakkannya sambil menari.

Apa yang lebih melucukan, si kucing itu juga kelihatan ‘pasrah’ dan ‘reda’ sahaja diperlakukan sebegitu oleh tuannya. Video yang berdurasi selama 6 saat itu berjaya meraih lebih daripada 90,000 views dan 11,000 likes sejak dimuat naik dua hari yang lepas.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet terhibur dengan gelagat si bapa dan Si Bulus milik gadis berkenaan.

Tak kurang juga ada warganet yang mengakui bahawa ramai parents yang pada mulanya tidak menyukai haiwan peliharaan, namun pada akhirnya mereka pula yang sayang haiwan peliharaan itu lebih daripada anak sendiri.

“Dulu anti, sekarang siap bawak tidur”

Tak kenal maka tak cinta la kan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Siapa Sangka Dulu Anak Bulus Yang Menumpang Boleh Pindah Ke Rumah Ini. Tak Sangka Kosnya Sebanyak Ini Dihabiskan.

Impian Deena untuk menempatkan kesemua kucing peliharaannya di sebuah ‘banglo’ akhirnya tercapai. Kucing sering dijadikan sebagai haiwan peliharaan kerana kecomelan dan keletahnya yang manja.

Kebiasaannya, pemilik haiwan memelihara haiwan bulus ini di dalam rumah atau ditempatkan di dalam sangkar khas. Bagi Deena Khalil, dia memilih untuk menempatkan anak-anak bulus peliharaannya di dalam sebuah ‘banglo’ demi keselesaan haiwan berkenaan. Terdahulu, perkongsiannya di Facebook mengenai ‘banglo’ anak-anak bulusnya menjadi tular dan mendapat perhatian warganet.

“Alhamdulillah, rezeki dari Allah… akhirnya anak-anak bulus dapat duduk dalam ‘banglo’. Sponsored by my mother and monitored by my dad. Tolong doakan ibu ayah murah rezeki dan sihat selalu,” demikian tulisnya pada perkongsian tersebut.

Wanita yang senang disapa Deena ini berkata idea asal untuk membina sebuah rumah khas untuk kucing peliharaan dicetuskan oleh dirinya sendiri.

Posting Deena di Facebook mengundang perhatian warganet.

Ini kerana dia memiliki 16 ekor kucing yang sebelum ini ditempatkan sementara di rumah kedua orang tuanya.

Deena sendiri yang membuat lakaran banglo anak-anak bulus miliknya.

“Haiwan ini merupakan ‘anak-anak’ saya… memandangkan ada ruang di dalam kawasan rumah, saya minta izin daripada suami terlebih dahulu. Saya mahu haiwan-haiwan ini selesa dan berada dalam keadaan yang bersih. Sebelum ini mereka ditempatkan di dalam sangkar tapi agak sempit, susah pula nak bersihkan. Bila ada tempat yang luas sikit, senang kerja nak bersihkan. Kebersihan tu perkara penting… kena pastikan supaya bersih dan tidak mengganggu jiran-jiran sekeliling,” ujar wanita berusia 33 tahun ini.

Bercerita lebih lanjut, Deena yang memiliki sebuah syarikat berkaitan pembinaan dan juga ejen pelancongan berkata, ‘banglo’ itu mengambil masa selama dua bulan untuk disiapkan.

“Saya yang bertanggungjawab membuat lakaran (design). ‘Banglo’ ini ada dua partition (ruang) berasingan, siap dengan tempat bersantai dan juga dipasang jubin.

Kucing bukan saja haiwan peliharaan tetapi dah macam ahli keluarga juga. Kalau ada rezeki lebih, mungkin boleh buat tempat khas untuk kucing mengikut bajet dan kemampuan masing-masing.

‘Banglo’ ini dibina dengan konsep santai di mana kucing peliharaan Deena mempunyai ruang luas untuk bersantai.

“Untuk siapkannya, ia menelan kos kira-kira RM7,000. Alhamdulillah, rezeki haiwan-haiwan ini apabila ibu saya yang mahu sponsor kosnya. Saya rasa terharu sangat sebab ibu sebelum ini bukanlah seorang pencinta kucing. Ingat lagi dulu masa saya kecil, langsung tak benarkan saya bela. Tapi selepas saya mula memelihara dua ekor kucing tiga tahun lalu, ibu bertukar menjadi penyayang kepada haiwan-haiwan ini. Sehinggalah kucing-kucing kami pernah mencecah 30 ekor. Namun kini hanya tinggal 16 saja selepas yang lain mati akibat penyakit,” cerita anak jati Sungai Petani, Kedah ini.

Tidak menyangka perkongsiannya mengundang perhatian warganet, Deena dalam masa yang sama melahirkan rasa syukur dan terharu dengan sokongan dan maklum balas yang diberikan.

“Alhamdulillah, ada yang terinspirasi selepas saya kongsikan di Facebook. Ada yang tagged pasangan masing-masing. Bagi saya, jika pelihara haiwan, tiada salahnya untuk melabur sedikit untuk mereka. Kucing bukan saja haiwan peliharaan tetapi dah macam ahli keluarga juga. Kalau ada rezeki lebih, mungkin boleh buat tempat khas untuk kucing mengikut bajet dan kemampuan masing-masing,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *