Setiap pecinta kucing pasti akan berasa tenang bila melihat gelagat si bulus ini. Kenali 8 lokasi si bulus yang popular di seluruh dunia.

Haiwan Infomaklumat kucing

Jika ke Jepun jangan lupa melawat Aoshima Island, Jepun. Setiap negara mempunyai tarikan tersendiri untuk menarik pelancong datang ke lokasi tersebut. Tidak kira pelusuk mana sekali pun, asalkan ada tempat menarik, ia akan dimasukkan dalam ‘bucket list’ untuk dilawati kemudian hari. Bagi kaki travel yang juga pecinta kucing, pastinya anda tidak akan ketinggalan untuk menambah pengalaman atau ‘berkenalan’ dengan si manja yang terdapat di negara lain. Lebih menarik, mereka akan dilayan secara istimewa. Jadi, sekiranya anda pergi ke lokasi-lokasi ini, jangan lupa melawat dan merakam aksi comel si bulus.

1. Aoshima Island, Jepun

Pulau keempat terbesar di Jepun yang dinamakan ‘Cat Island’. Bermula dengan beberapa ekor kucing ditempatkan di situ, akhirnya bertambah dari masa ke semasa. Kucing-kucing yang ada di sini tidak sombong dan kelihatan gembira sekiranya pelancong ingin merakam gambar bersama.

2. Mann Cat Santuary

Menjadi salah satu lokasi tumpuan di Santon, Isle Of Mann yang ditemui pada tahun 1996. Kucing-kucing yang terbiar atau kurang upaya diletakkan disini. Paling menarik biarpun tidak bertuan, mereka dijaga dengan baik dan mempunyai lokasi sendiri seluas 6 ekar untuk mereka tinggal di situ.

3. KattenKabinet, Amsterdam

Diasaskan pada tahun 1990 apabila seorang lelaki kaya mahu menjadikan tempat ini sebagai memori buat kucingnya bernama Tom. Muzium ini dipenuhi dengan gambar kucing, poster, lukisan dan koleksi kucing sebenar. Di sini juga terdapat kedai-kedai cenderamata untuk peminat si bulus.

4. Largo di Torre Argentina, Rom

Dataran kuno Rom telah menjadi rumah bagi banyak kucing liar, yang bertindak sebagai tempat perlindungan tempatan yang dikendalikan oleh sukarelawan.

5.Ernest Hemingway Home and Meseum, Florida

Ramai peminat sastera dan sejarah tiba di Old Town Key West untuk mengetahui tentang kehidupan Ernest Hemingway, tetapi anda juga dapat menggunakannya sebagai peluang untuk bertemu dengan beberapa kucing yang suka dipeluk! Lokasi ini mempunyai sekitar 50 kucing dan semuanya mempunyai enam jari kaki! Sebenarnya, Hemingway adalah nama seekor kucing berkaki enam, berwarna putih yang digelar seorang kapten kapal yang berlabuh di sini malah terdapat juga beberapa ekor kucing yang tinggal di perkarangan muzium adalah keturunan kucing asli itu, bernama Snow White.

6. Kafe Kucing, Jepun

Jepun mempunyai lebih dari 150 kafe kucing di seluruh bandar. Kafe-kafe ini, yang disebut kafe Neko, adalah kedai kopi biasa dan boleh menikmatinya bersama sekeping kek di samping kucing-kucing yang melepak di situ. Kebanyakan lokasi utamanya di Tokyo atau Kyoto, dan selalunya anda perlu menempah lebih awal kerana terlalu ramai pengunjung.

7. Lady Dinah Cat Emporium, London

Kafe Lady Dinah Cat Emporium perlu berada dalam senarai anda. Dalam masa sama anda boleh berinteraksi dengan kucing-kucing yang ada di situ sambil menjamu selera dengan pemandangan ruang teh menarik gaya Alice in Wonderland.

8. The Greek Island of Syros

Kepulauan Yunani ini berfungsi sebagai tempat perlindungan untuk kira-kira 65 kucing dijaga oleh penduduk tempatan. Kucing itu sendiri juga bersedia sekiranya anda berminat untuk menjadikan mereka ‘anak angkat’. Pun begitu percayalah mereka lebih selesa tinggal di situ kerana mempunyai ruang yang luas dan bebas berkeliaran.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Disebabkan Tindakan Warga Emas Ini. Tiba Tiba Kucing Ini Dibawa Untuk Dijadikan Saksi Pula.

Kehadiran seekor kucing yang diberi nama ‘Baby’ di mahkamah Pulau Pinang semalam telah menarik perhatian ramai kerana ia dipanggil sebagai saksi dalam satu kes. Kes ini melibatkan seorang pesara guru yang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas pertuduhan mencederakan seekor kucing betina menggunakan sebatang besi pada November tahun lalu. 

Tertuduh, Cosmos Chong Say Hun, 79, didakwa secara tak munasabah membaling sebatang besi tajam sepanjang 3.5 kaki hingga menyebabkan penderitaan yang tak sepatutnya kepada seekor kucing betina tempatan yang berwarna tompok hitam putih.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di halaman rumahnya bernombor 16, Lengkok Tembaga, Island Park kira-kira pukul 6.40 petang pada 15 November 2020.

Cosmos dituduh melakukan kesalahan tersebut mengikut Subseksyen 29(1)(a) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) yang mana jika sabit kesalahan boleh didenda antara RM20,000 hingga RM100,000 atau penjara 3 tahun atau kedua-duanya.Kucing bernama ‘Baby’ yang didakwa dicederakan warga emas itu telah dibawa ke mahkamah dan difahamkan kini berada dalam keadaan lumpuh.

“Comeynya awak sayang… sampai hati orang sanggup aniaya” 

Berita mengenai kucing tersebut telah mendapat perhatian warganet yang rata-rata bersimpati dengan nasib kucing itu dan berharap pelaku kesalahan terbabit dapat hukuman yang setimpal dengannya.

Tak baik aniaya kucing tu. Nasib baiklah ada orang berhati mulia nak bela nasib dia. 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ada Individu Kongsi Kaedah Untuk Jadikan Kucing Lebih Berisi. Tetapi Ini Respon Seorang Doktor Tentang Hal Itu

Kepada pencinta haiwan, sudah semestinya anda mahu kucing kesayangan anda untuk lebih berisi dan sedikit montel. Terbaru tular satu kaedah untuk jadikan kucing kesayangan lebih berisi dan montel. Berdasarkan tips yang dikongsi, pencinta kucing hanya perlu gaul roti dengan ikan sebelum diberikan kepada kucing.

Difahamkan kaedah itu dikatakan bakal menjadikan kucing lebih berisi dan sihat. Namun hal itu tidak dipersetujui oleh seorang doktor di Twitter.Menerusi satu postingnya semalam, doktor tersebut memberitahu tindakan itu sebenarnya tidak tepat.“Miau (kucing) ni dah obesiti dah ni.“Miau kalau obes, mudah dapat kncing manis, keradangan sendi, sakit jantung, masalah hati dan lain-lain. Kasihan miau”

Tambahnya lagi“Kucing adalah haiwan ‘obligate crnivore’, maksudnya fisiologi hakiki dia, adalah pemakan daging.“Ia tak patut makan karbo (roti/nasi) sebab dia tak ada enzim amilase dalam air liur dia. Jadi ia sukar hadam karbo,” katanya.Jelasnya, sekiranya kerap mengambil karbo, ia akan jejaskan kesihatan kucing.

“Sikit-sikit tak apalah. Dia kena makan protein! Itu makanan ruji hakiki seekor kucing.“Apapun, jangan jadikan kucing peliharaan kita obes!“Kita nak kucing yang tegap dan aktif! Bukan montel dan malas,” katanya. Dan rata-rata warganet kelihatan agak terkejut dengan pendedahhan tersebut.

Teringin Nak Buat Makanan Kucing Yang Boleh Jimatkan Wang. Ternyata Ini Cara Mudah

Buat pencinta kucing dan pemilik kucing, anda sudah semestinya inginkan yang terbaik buat kucing peliharaan mereka. Macam yang kita tahu, kucing kita perlu diberikan perhatian. Terutama sekali harus diberi makanan secukupnya dan makanan yang sihat bagi elak sakit perut atau jatuh sakit.

Kalau nak tahu, makanan kucing sebenarnya boleh buat sendiri dengan gunakan ikan sardin, lobak merah dan sayur bayam. Malah ia lebih menjimatkan. Berikut adalah cara cara yang anda boleh guna.

Mula mula, rebus sardin yang telah dibersihkan dan simpan air rebusan itu. Kemudian, rebus lobak merah dan bayam bersama air rebusan tadi. Selepas itu, masukkan semua bahan rebusan tadi dan k1sar. Jangan lupa letak lebih.

Seterusnya, letakkan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam plastik ikut kuantiti yang anda mahukan untuk diberikan kepada kucing anda. Kalau nak tahu makanan kucing homemade bukan sahaja mempunyai khasiat tetapi dapat berjimat.

Buntu Nak Hilangkan Bau Busuk Disebabkan Makanan Kucing. Berikut Antara 4 Cara Untuk Atasi Masalah Tersebut

MEMBELA kucing turut datang dengan pelbagai cabaran seperti perlu sentiasa membersihkan rumah bagi membuang bulunya selain tempat najisnya kerana ia boleh mendatangkan bau kurang menyenangkan.Tidak hanya tempat najis si bulus, makanannya juga boleh mengeluarkan bau busuk dan boleh membuatkan kita berasa tidak selesa dalam rumah sendiri.

Atas sebab itu, pemilik kucing juga perlu memberi tumpuan kepada tempat makanannya apatah lagi jika anda meletakkannya di dalam rumah.Bukan sahaja berbau busuk tetapi ia boleh menyebarkan bakteria dan mungkin menjangkiti kucing kesayangan anda.Terdapat empat cara berkesan untuk menghilangkan bau makanan haiwan peliharaan kesayangan anda;

1. Surat khabar lama.Antara benda yang menyerap pelbagai bau termasuk makanan adalah dengan menggunakan surat khabar lama.Caranya mudah, letakkan surat khabar di sekeliling makanan haiwan peliharaan anda. Ia dapat menyerap bau dengan baik.

2. Baking soda, serbuk kopi.Kedua-dua bahan ini juga boleh digunakan untuk mencuci tempat makanan kucing dan menghilangkan baunya.Selain mencuci, campuran baking soda, serbuk kopi dan minyak essensial boleh dijadikan sebagai penyegar ruang tempat makan kucing.

3. Guna bekas simpanan.Pindahkan makanan kucing berbentuk kering ke dalam bekas simpanan dan tutup rapat selepas memberikan kucing anda makan.Jangan biarkan ia terbuka kerana baunya dapat bertebaran ke seluruh rumah.

4. Letakkan di luar rumah.Antara cara lain adalah meletakkan makanan haiwan peliharaan anda di luar rumah. Ini akan memudahkan anda untuk menjaga kebersihan tempat makanannya selain baunya tidak mencemari ke dalam rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *