Kucing Si Tama ini menyelamatkan nasib stesen keretapi daripada muflis. Sekali ini yang berlaku pada haiwan comel tersebut.

Haiwan kucing Semasa

Mungkin anda fikir ia tidak masuk akal namun inilah yang berlaku di Jepun apabila seekor kucing ini berjaya membantu menyelamatkan stesen kereta api di Jepun daripada ditutup buat selama-lamanya. Kucing yang diberi nama Tama ini bekerja sebagai “Train Master” di Stesen Kishi di Bandar Kinokawa merupakan hentian terakhir Landasan Eletrik Wakayama.

Tama yang dilahirkan di bandar itu pada asalnya hanya seekor kucing jalanan yang sering ditemui berlegar-legar di antara Stesen Kishi dan kedai runcit berhampiran. Namun, kucing itu dikatakan mula “bekerja” sejak tahun 2007 dan berjaya meningkatkan kadar penggunaan keretapi secara drastik. Selepas pekerja terakhir berhenti pada tahun 2006, Tama merupakan satu-satunya “pekerja” yang tinggal menjual tiket kereta api di stesen itu.

Apabila orang ramai mendengar kisah kucing itu, penjualan tiket kereta api menunjukkan kadar peningkatan yang mendadak sehingga ia digelar “Kesan Tama”. Selepas Tama menjadi “bintang” utama di Stesen Kishi, semakin ramai orang datang kerana mahu membeli tiket daripada kucing comel itu.

Daripada kerugian sebanyak RM16.8 juta kini stesen tersebut telah mengaut keuntungan lebih RM40 juta. Stesen ini juga menjadi destinasi utama pelancongan di Bandar Kinokawa.

Tarikan yang dimiliki oleh Tama membuatkan orang ramai dari seluruh dunia mahu melihat haiwan comel itu dengan lebih dekat. Bukan itu sahaja, disana juga terdapat kedai cederamata yang menjual pelbagai jenis barangan yang berkaitan dengan Tama termasuk baju mahupun patung. Selain itu, penunjung juga boleh membeli set ruang makan yang berkonsep Tama.

Pada tahun 2009, Tama menjadi begitu popular sehinggakan syarikat kereta api itu melancarkan kereta api khas versi kartun Train Master berkaki empat dan ia diberi nama Tama Densha. Pada Januari 2010, Tama secara rasminya dilantik sebagai Pegawai Operasi Stesen Kishi dan menjadikan haiwan itu kucing pertama menjadi eksekutif di sebuah syarikat perkhidmatan kereta api.

Si comel ini juga diberi tugasan untuk menyambut kedatangan para pelanggan selain diberikan sebuah pejabat kecil dan juga pakaian seragam yang dipakainya setiap hari. Stesen itu juga membina sebuah satu struktur pintu masuk utama baru yang menyerupai kepala Tama pada tahun yang sama dan ia menyebabkan peminat kucing itu semakin teruja.

Namun pada tahun 2012, Tama telah pergi buat selamanya ketika ia berusia 16 tahun dan hampir 3,000 orang hadir ke upacara Tama. Tama disemadikan di tapak persemadian kucing berhampiran dan si comel itu juga memperolehi status dewi Shinto kerana sikap dedikasinya untuk memastikan perkhidmatan kereta api terus maju dan berjalan lancar.

Kini, jawatan Tama sebagai Train Master di Stesen Kishi itu telah digantikan dengan pekerja baharu, iaitu Nitama, seekor kucing yang mempunyai wajah dan warna bulu mirip dengan Tama.

Kira Kira RM7000 Buat Banglo Khas Untuk Kucing Kesayangan. Wanita Ini Dedah Punca Dia Bina Tempat Khas Itu

Setelah sekian lama mempunyai impian Deena untuk tempatkan kesemua kucing di sebuah banglo akhirnya sudah tercapai. Lazimlah kucing menjadi haiwan pilihan untuk dijaga kerana telatah dan kecomelannya. Selalunya pemilik haiwan akan jaga kucing di dalam rmag atau ditempatkan di tempat khas

Jelas Deena, dia telah memilih untuk tempatkan anak anak kucingnya di dalam sebuah banglo khas demi keselesaan haiwan berkenaan. Sebelum ini, perkongsiannya di FB tentang banglo khas buat anak anaknya mnejadi perhatian warganet

Ujarnya,”Alhamdulillah, rezeki dari Allah… akhirnya anak-anak bulus dapat duduk dalam ‘banglo’. Sponsored by my mother and monitored by my dad. Tolong doakan ibu ayah murah rezeki dan sihat selalu,” demikian tulisnya pada perkongsian tersebut.

Kata Deena , idea asal untuk bina rumah khas untuk kucing peliharaannya dicetskan oleh dirinya sendiri. Kalau nak tahu, Deena memiliki sebanyak 16 ekor kucing yang sebelum ini dutempatkan di ruamh kedua orang tuanya.”Haiwan ini merupakan ‘anak-anak’ saya… memandangkan ada ruang di dalam kawasan rumah, saya minta izin daripada suami terlebih dahulu.

Tambah Deena lagi”Saya mahu haiwan-haiwan ini selesa dan berada dalam keadaan yang bersih. Sebelum ini mereka ditempatkan di dalam sangkar tapi agak sempit, susah pula nak bersihkan. Bila ada tempat yang luas sikit, senang kerja nak bersihkan.”Kebersihan tu perkara penting… kena pastikan supaya bersih dan tidak mengganggu jiran-jiran sekeliling,”

Deena yang memiliki sebuah syarikat berkaitan pembinaan dan juga ejen pelancongan berkata, ‘banglo’ itu mengambil masa selama dua bulan untuk disiapkan.”Saya yang bertanggungjawab membuat lakaran (design). ‘Banglo’ ini ada dua partition (ruang) berasingan, siap dengan tempat bersantai dan juga dipasang jubin.

“Untuk siapkannya, ia menelan kos kira-kira RM7,000. Alhamdulillah, rezeki haiwan-haiwan ini apabila ibu saya yang mahu sponsor kosnya.”Saya rasa terharu sangat sebab Sebelum ini ibu bukanlah seorang pencinta kucing. Ingat lagi dulu masa saya kecil, langsung tak benarkan saya bela.

“Tapi selepas saya mula memelihara dua ekor kucing tiga tahun lalu, ibu bertukar menjadi penyayang kepada haiwan-haiwan ini. Sehinggalah kucing-kucing kami pernah mencecah 30 ekor. Namun kini hanya tinggal 16 saja selepas yang lain sudah tiada akibat sakit,” cerita anak jati Sungai Petani, Kedah ini.

“Alhamdulillah, ada yang terinspirasi selepas saya kongsikan di Facebook. Ada yang tagged pasangan masing-masing. Bagi saya, jika pelihara haiwan, tiada salahnya untuk melabur sedikit untuk mereka.”Kucing bukan saja haiwan peliharaan tetapi dah macam ahli keluarga juga. Kalau ada rezeki lebih, mungkin boleh buat tempat khas untuk kucing mengikut bajet dan kemampuan masing-masing,” sebelum mengakhiri perbualan

Wanita Tersebut Sanggup Melakukan Sesuatu Ini Pada Kucing Untuk Merawat Sakit Asma. Sekali Ini Tindakan Penduduk Setempat.

Wanita ini mempercayai kononnya kucing boleh merawat orang yang menghidap sakit asma. Tapi tak sangka dia sampai sanggup bertindak untuk menyakiti kucing peliharaan jirannya sebelum ditangkap oleh penduduk setempat. Menurut Sinar Harian menerusi CNN Indonesia, wanita dari Kalideres, Jakarta Barat, Indonesia itu berhasrat untuk merebus kucing tersebut.

Percaya boleh ubat asma

Ketua Unit Siasatan Polis Kalideres, AKP Anggoro, mengatakan kejadian itu berlaku pada Sabtu lalu sebelum rakaman video kejadian tersebut tular di laman sosial dan pihak pollis telah  mendapatkan maklumat daripada wanita berkenaan.

“Difahamkan, wanita itu melakukan perkara sedemikian kerana mempercayai kucing dapat mengubati penyakitnya. Wanita itu merebus dan makan kucing untuk ubati penyakit asma”

Anggoro bagaimanapun berkata, kejadian itu diselesaikan secara muafakat dan dipersetujui oleh pemilik kucing. “Pemilik bersetuju kes ini diselesaikan secara baik dan tidak membawanya ke muka pengadilan,” katanya.

Beberapa hari lepas, tular di negara jiran apabila memperlihatkan wanita tersebut ditangkap, malah ada beberapa ekor kucing sudah tidak bernyawa. Dalam video tersebut wanita itu berkata dia membahayakan kucing-kucing tersebut untuk dimakan.

Kucing Merupakan Haiwan Yang Sering Menjadi Pilihan Untuk Dibela. Tapi Tahukah Anda Ada 6 Masalah Umum Kesihatan Yang Kerap Dialaminya.

Kucing merupakan salah satu haiwan yang banyak menjadi pilihan manusia untuk dijadikan haiwan peliharaan mereka. Binatang berbulu ini sering mempunyai ragamnya yang akan menarik perhatian setiap pecintanya. Namun, tahukah anda setiap kucing juga boleh mengalami masalah kesihatan tanpa kita sedari. Ini antara beberapa masalah kesihatan yang biasanya dihadapi oleh si bulus anda :

1. Muntah

Muntah merupakan masalah kesihatan yang kerap terjadi pada kucing. Adapun penyebabnya boleh beraneka rupa mulai dari makan makanan yang bahan yang membahayakan, benda yang seharusnya tak dimakan, gangguan saluran kemih, maupun diabetes. Kucing yang terus-terusan muntah bisa mengalami dehidrasi. Jika ia terus muntah serta menunjukkan perilaku tampak gelisah , sebaiknya segera hubungi doktor haiwan Anda.

2. Penyakit saluran kemih bagian bawah

Sebanyak 3 peratus kucing yang ditemui doktor mengalami penyakit saluran kemih bagian bawah atau kerap disebut dengan Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). Ianya tidak mengenali jantina mahupun kucing jantan ataupun betina. Ianya tetap boleh mengalami penyakit ini. Selain itu, kerap terjadi pada kucing dengan berat badan yang berlebih.

Selain itu keadaan kucing yang mengalami tekanan yang teruk juga boleh mengalami sakit ini. Beberapa gejala FLUTD pada kucing meliputi urin yang mengeluarkan cecair merah, buang air kecil di tempat yang tidak biasa, kurang nafsu makan, muntah, sering menjilati area untuk berkemih,susah mengeluarkan urin , dan terlihat mengalami tekanan yang teruk.

Jika itu terjadi, perkara ini boleh menjadi lebih serious. Segera konsultasikan dengan doktor haiwan jika anda curiga dengan keadaan kucing Anda mengalami FLUTD.

3. Kutu

Kucing berkutu merupakan masalah kesehatan kucing yang paling sering terjadi. Tanda-tanda kucing kutuan diantaranya adalah adanya kotoran kutu di kulit yang terlihat seperti titik-titik hitam kecil. Selain itu, ia berkali-kali menggaru tubuhnya secara terus menerus. Sering menjilat, kulit merah atau teriritasi, bulunya yang gugur dan timbulnya infeksi kulit. Kucing yang mengalami kutuan berisiko anemia jika masalahnya tidak ditangani dengan serius. Malah ianya harus dipandang serious dan teruk berjumpa dengan doktor haiwan untu mengambil ubat yang betul untuk menghilanga kutu di badannya. Secara amnya, perawatan untuk menghilangkan kutu ini adalah denga menggunakan ubat oral mahupun ubat luar

4. Cacing pita

Masalah kesihatan lain pada kucing adalah cacingan. Cacing pita boleh hidup di usus kecil kucing dan kadang tumbuh hingga 2 kaki. Gejala yang boleh dilihat pada kucing yang menderita cacingan adalah muntah dan terjadinya penurunan berat badan. Anda juga boleh melihat pada anus maupun kotorannya. Biasanya cacing pita keluar dari anus saat kucing sedang tidur atau bersantai. Jika Anda melihat cacing putih kecil seperti parutan kelapa maka kemungkinan besar kucing Anda menderita cacingan. Pilihan ubat umumnya merupakan suntikan, oral mahupun topikal (obat luar). Tapi kerana cacingan yang diderita kucing akibat menelan kutu, maka sebaiknya selesaikan dulu masalah kutu pada kucing Anda.

5. Diare

Kucing bisa mengalami diare layaknya manusia. Beberapa penyebab diare pada kucing diantaranya adalah akibat parasite usus, makanan busuk, alergi, infeksi, penyakit hati, kanker, dan masih banyak lagi. Keadaan diare pada kucing boleh berlangsung selama sehari, seminggu hingga berbulan-bulan. Apabila kucing mengalami diare maka berikan ia air tawar segar dan bersih untuk mencegah terjadinya dehidrasi. Serta ganti makanan kucing jangan lebih dari 12 hingga 24 jam. Bawalah kucing ke doktor ketika kucing mengalami diare disertai muntah, tinja yang mengeluarkan cecair bewarna merah atau berwana gelap, demam, lesu, kehilangan nafsu makan mahupun diare berkepanjangan.

6. Masalah mata

Beberapa masalah mata yang muncul pada kucing umumnya adalah konjugtivitis, ulkus kornea, katarak, glaucoma, trauma, virus peradangan dan penyakit retina. Beberapa gejala kucing Anda mengalami penyakit pada matanya adalah mata berair, bulu mata tampak berair, mata keruh, lapisan kelopak mata merah atau putih, bercak di sudut-sudut mata, menyepitkan mata, terus-terusan menggosok mata mahupun munculnya kelopak mata ketiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *