Banyak pantang larang yang perlu diikut untuk menjaga anak kucing. Ianya untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

Haiwan kucing tips

Anak kucing yang baharu lahir memerlukan penjagaan rapi agar ia dapat membesar dengan sihat. Menjaga anak kucing yang baharu lahir bukan perkara mudah. Ini kerana terdapat beberapa pantang larang yang perlu dititikberatkan agar ia dapat membesar dengan baik.

Ini termasuklah dengan menghindar daripada menyentuh anak kucing yang baharu lahir kerana ia boleh menyebabkan si ibu tidak mengenali anaknya serta enggan menyusukan mereka. Jika ia telah dipegang oleh manusia maka baunya akan berbeza dan menyebabkan si ibu kucing enggan menjaga dan mengabaikannya.

Susu yang sesuai memberi kesan kepada tumbesaran anak kucing.

Kebiasaannya, si ibu akan menjilat bayinya sebaik dilahirkan untuk mewujudkan bau khas mereka. Oleh sebab itu, sebaik-baiknya elak daripada menyentuh anak kucing pada minggu pertama ia dilahirkan dan sekiranya perlu berbuat demikian pakai sarung tangan ketika memegangnya. Sementara itu, pada empat minggu pertama, anak kucing akan minum susu ibunya tetapi jika ia dipisahkan daripada ibunya, ia perlu diberikan susu yang sesuai memandangkan ia memerlukan tenaga untuk membesar.

Anak kucing juga lebih kerap minum susu dalam tempoh itu sebelum boleh diberikan makanan mentah. Tidak hanya menjaga makan dan minumnya, pemilik juga perlu memastikan berat anak kucing dalam keadaan normal iaitu dalam lingkungan 300 gram dan memerhatikan peningkatannya dalam tempoh empat minggu. Jika berat badannya tidak meningkat, ada kemungkinan anak kucing mengalami masalah dan memerlukan rawatan di klinik haiwan. Jika keperluan dan penjagaan diberikan sebaiknya, anak kucing berpotensi membesar dengan sihat dan ceria.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kucing Merupakan Haiwan Peliharaan Yang Paling Manja. Namun Pasti 15 Fakta Kucing Yang Belum Anda Ketahui.

Kucing antara haiwan peliharaan yang sangat manja dan menjadi pilihan ramai untuk membelanya. Perwatakannya juga mampu membuat setiap orang jatuh cinta. Namun, pastilah tidak semua kucing itu mempunyai ragam dan perwatakan yang sama. Pasti ada perkara yang tidak semua orang tahu soal ragam kucing peliharaan anda. Seperti mana yang kita tahu bahawa kucing itu adalah haiwan peliharaan yang manja sama seperti anjing. Namun, kucing sebenarnya mempunyai fakta yang terkait padanya yang tidak semua orang tahu.

Kucing bukan sahaja tempat untuk kita meluangkan masa untuk bermain. Namun, ia juga boleh mengurangkan tekanan dalam diri manusia. Kucing antara haiwan peliharaan yang mampu memahami perasaan manusia dengan lebih mendalam dan ianya juga mampu menghilangkan tekanan yang dilalui oleh manusia.

1. Kucing boleh mengesan gegaran bumi dengan lebih cekap. Secara logik, ianya juga boleh masuk akal. Tetapi dari segi teori, ia masih belum dipastikan kesahihannya. Menurut sumber Reader’s Digest, tapak kaki kucing mampu mengesan gegaran bumi yang bakal berlaku. Tapak kaki kucing adalah satu bahagian tubuhnya yang sensitif dan peka pada gegaran bumi.

2. Kucing boleh menelan dan mencerna makanan tanpa perlu mengunyah. 3. Kucing juga bermimpi. Secara azalinya kita tahu bahawa kucing suka terlena walaupun sekejap. Namun apabila si kucing tidur nyenyak, ia juga menghasilkan gelombang deria dalam otak mereka sama seperti ketika manusia sedang tidur.

4. Kucing tidak memahami sebab mereka dihukum jika melakukan kesalahan. Mereka harus dipuji dan diberi ganjaran untuk tingkah laku yang diingini sebaliknya.

5. Kucing menghidu hidung masing-masing kala bertemu. Ianya salah satu cara mereka mengenali dengan lebih mendalam antara satu sama lain. Namun, tidak semua kucing akan melakukan perkara ini. Hanya kucing yang sudah mengenali antara satu sama lain yang berani untuk berbuat demikian. Ianya membantu mereka untuk mengenal pasti kenalannya serta mengetahui personaliti kucing tersebut lebih mendalam.

6. Saintis masih tidak dapat mengenal pasti apakah punca kucing ‘purring’. 7. Kucing akan menghasilkan ‘purring’ ketika menghela nafas dan juga menghembus karbon dioksida. 8. Kucing muda mempunyai nada ‘purring’ secara monoton berbanding kucing yang sudah lanjut usia.

9. Mereka masih mengekalkan kadar vokal anak kucing untuk berkomunikasi dengan tuannya. 10. Sama seperti anjing, kucing juga boleh jatuh sakit atau kehilangan jika memakan coklat. 11. Kucing akan memejam atau mengedip matanya jika secara tidak sengaja dia mempunyai hubungan mata dengan manusia. Jika anda cuba untuk menjinakkan seekor kucing liar, cuba kedip mata anda dan pandang ke arah lain kala merenung matanya.

12. Berikan kucing daging mentah setiap hari demi memastikan gusi dan giginya sentiasa sihat dan kuat. 13. Kucing boleh menerima haba atau kepanasan dengan baik kerana secara azalinya keturunan kucing dahulu kala adalah binatang yang menetap di gurun.

14. Nadi kucing berdegup sekitar 160-240 denyutan seminit. Ianya bergantung pada umur kucing. Semakin lanjut usia kucing, semakin lambat kadar nadinya. 15. Kucing juga berpeluh seperti manusia. Tetapi tidak pada bulu atau kulitnya. Sebaliknya mereka berpeluh melalui tapak kakinya. Jika anda merasakan lembapan pada sekitar tapak kaki kucing, berikan mereka sedikit rendaman pada air agar si comel boleh kekal hidrat.

Ramai Tak Tahu Cara Untuk Mengetahui Usia Kucing Peliharaan. Ini 4 Cara Untuk Tahu Usia Sebenar Kucing

Bagi pencinta kucing, ia menjadi suatu kawajiban untuk mengetahui usia sebenar kucing kesayangan anda. Adakah anda pernah terfikir usia sebenar kucing anda dan sampai bila dia boleh bertahan hidup? Berdasarkan kajian, kucing yang dipelihara dari rumah akan hidup lama berbanding kucing yang terbiar.Rata rata usia kucing maksimum sekitar 13 tahun hingga 17 tahun. Dan berikut adalah cara untuk anda tahu usia kucing anda.

Pertama, melalui gigi. Ada yang mendapati usia kucing boleh dilihat melalui giginya. Kebiasaannya gigi anak kucing akan tumbuh ketika ia berusia di antara dua hingga empat minggu. Justeru , ia menjadikan gigi sebagai penentu usia mereka. Tak lama kemudian gigi kucing mula berkembang pada usianya cecah tifa ke empat bulan.

Manakala, gigi kekal akan mula mengganti gigi susu sepenuhnya ketika ia berusia enam bulan.Bagi kucing yang lebih berusia, jumlah karang gigi boleh menjadi pengukur usia mereka.

Kedua,kematangan sksual. Rupanya usia kucing boleh diukur daripada tanda tanda akil baligh. Contohnya testikal bagi kucing jantan yang lebih menonjol. Manakala kucing betina pula akan alami kitaran estrus di antara usia lima ke dua belas bulan.

Difahamkan itaran estrus ini adalah kitaran pembiakan biasa yang dialami oleh kucing betina. Kitaran berahinya pula mempunyai empat fasa iaitu proestrus, estrus, dysestrus dan anestetik.Kucing betina yang memasuki fasa proestrus akan kelihatan gelisah, alat slitnya berwarna merah dan bengkak disertai dengan peningkatan selera makan. tJusteru itu, kucing betina boleh bunting pada usianya tujuh bulan.

Ketiga, lihat bulu. Kita pasti sudah tahu bulu yang ada pada anak kucing memiliki tekstur halus dan lembut. Begitulah semakin tambah umur maka tebal lah bulu sehingga menjadi kasar. Bagi bulu kucing dewasa akan bertukar warna menjadi ebih gelap atau terang. Bagi kucing yang suah tua pula memiliki bulu putih atau kelabu.

Akhir sekali, melalui mata mereka. Kebiasaannya kucing yang sudah berusia akan memiliki mata yang lebih redup. Ianya akan berlaku pada kucing sebaik sahaja usia kucing itu mencecah 10 tahun.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Rupanya Ada Sebab Di Sebalik Telatah Kucing Yang Satu Ini. Ini Antara Punca Kucing Kesayangan Suka Tunjuk Punggung Pada Tuannya

Kebanyakan haiwan sering menunjukkan emosi dan kelakuannya melalui ekpresi muka atau pergerakan badannya. Contoh yang paling mudah untuk difahami adalah anjing. Anjing mempunyai emosi yang mudah diketahui dengan melihat ekpresi muka seperti marah, lapar, sedih dan sebagainya. Berbeza pula dengan kucing, haiwan ini sukar untuk mengenal pasti emosinya namun ia memberi petunjuk dengan cara yang lain.

Ada sesetengah mempercayai kucing boleh menunjukkan reaksi seperti anjing. Cuma sukar untuk kita fahami apa sebenarnya yang mereka cuba untuk sampaikan. Kadangkala ada kucing yang sengaja menggerakkan ekornya untuk memberitahu isyarat yang mereka selesa dengan kawasan disekelilingnya.

Begitu sukar untuk mempelajari isyarat yang diberikan oleh kucing. Bagi yang cuba berkomunikasi dengan kucing pasti menantikan reaksi kucing seperti yang diharapkan. Namun ada sesetengah berasa kesal kerana kadangkala boleh salah faham dengan tindakan dan emosi mereka.

Kenapa kucing suka tunjukkan punggungnya?Kucing kebiasaanya memberi komunikasi secara visual  kepada manusia. Setiap daripada pergerakan telinga, ekor, mata dan punggung menunjukkan isyarat yang mudah difahami oleh kucing-kucing lain dan juga manusia.

Pergerakan ekor kucing adalah menjadi satu tindak laku yang normal oleh semua kucing, namun seringkali kucing menunjukkan punggungnya kepada manusia sambil menggeselkan kepala membawa maksud yang tertentu.  Sukar untuk kita tafsirkan kemahuan mereka. Tetapi menurut The Spruce Pets, dalam dunia kucing mereka suka pamerkan punggungnya supaya dapat dilihat dan mengenali sesama kucing yang lain. Hal ini sama seperti dengan manusia ketika berjabat tangan dan ingin berkenalan antara satu sama lain.

Jadi apabila kucing menunjukkan punggungnya kepada kita, mungkin mereka ingin ditegur oleh kita atau sekadar inginkan perhatian daripada kita.Kebanyakan dari mereka yang telah lama pelihara dan menjaga kucing mengaku bahawa kucing yang suka menunjukkan punggungnya akan tinggalkan bau yang kurang menyenangkan. Namun disebabkan perasaan sayang membuatkan pemilik kucing sudah terbiasa dengan keadaan itu.

Pertunjukkan punggung kucing.Bau yang kurang menyenangkan daripada kucing adalah daripada kawasan punggung di bawah ekornya. Selalunya anak kucing menjatuhkan ekornya ke bawah dan tidak mahu dihidu oleh sesiapa. Perkara ini mungkin boleh disamakan dengan seseorang yang malu menyembunyikan mukanya untuk tidak dilihat oleh sesiapa.

Setiap kucing yang mengangkat ekornya adalah bermaksud tiada ancman yang diberikan. Justeru, kucing yang mengangkat ekor sambil menghidu punggungnya adalah disamakan dengan ciuman di pipi antara manusia dengan manusia dan sama seperti memberi salam kepada yang lain.

Namun begitu, adakah kucing yang mengangkat ekornya memberi tanda supaya kita perlu menghidu punggungya? Sudah tentu ianya tidak sama sekali. Kucing sememangnya bijak dan tahu bahawa manusia yang memahaminya akan melihat dari segi isyarat bahasa badan yang ditunjukkan. Mereka melakukan isyarat bahasa badan yang sopan untuk ditunjukkan kepada manusia seperti mengangkat ekor dan menunjukkan punggungnya kepada kita. Selain daripada memberi mereka pujian, kucing juga suka dibelai dan suka untuk menghidu manusia supaya mereka mendapatkan perasaan yang tenang dan selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *