Banyak khabar angin soal kucing hitam. Ini antara sebab yang perlu untuk anda bela kucing.

Haiwan kucing tips

Setiap orang pasti pernah mendengar bahawa sekiranya kita membela atau terserempak dengan kucing yang bewarna hitam. Maka, kita akan ditimpa nasib buruk. Sejauh mana kepastiannya, tidak ada siapa lagi yang boleh pastikan. Sejujurnya, kucing tidaklah membawa nasib yang buruk untuk seseorang itu. Malah ianya membawa banyak rezeki dan manfaat untuk seseorang itu membela kucing. Bukan sahaja si comel ini boleh dijadikan bantal peluk  untuk digomol, malah ia juga adalah makhluk tuhan yang bagus untuk dijadikan pendamping agar kesihatan mental dan fizikal kita dapat terjaga dengan baik.

Kucing adalah haiwan yang istimewa!

Sebenarnya, kucing tidak kira apa warna sekalipun tidak sesekali akan membawa takdir buruk kepada anda. Sebaliknya, haiwan comel ini akan membawa pelbagai manfaat kepada anda termasuklah dari aspek kesihatan. 

Jadi, buat anda yang memang sudah atau ingin membelanya, jangan takut ya. Kecomelan, kegebuan dan kelembutan haiwan berbulu ini sebenarnya akan memberi anda pelbagai kebaikan terutamanya dalam memperbaiki mood anda yang sering swing itu. Berikut merupakan manfaat bergomol dengan kucing: 

#1. Ia membantu anda melupakan kehilangan

Kehilangan seseorang atau sesuatu yang disayangi adalah sangat menyakitkan. Buat anda yang mengalaminya, boleh cuba terapi membela haiwan peliharaan seperti kucing. Ianya disebabkan haiwan peliharaan yang comel ini mampu membantu seseorang itu untuk mengatasi kesedihan yang dialami akibat kehilangan seseorang yang tersayang.

#2. Ia membantu anda tidur lebih lena

Menurut kajian yang dijalankan di UK, kebanyakan orang terutamanya wanita lebih gemar tidur dengan haiwan berbulu ini berbanding pasangan sendiri. Apakah sebabnya? Mayo Clinic Center menegaskan bahawa 41% daripada jumlah individu tersebut mempercayai bahawa mereka akan tidur lebih lena bersama haiwan kesayangan mereka. Tidak salah jika anda cuba, bukan?

#3. Ia membantu anda mencegah alahan

Jika anda sedang dalam penantian untuk kelahiran cahaya mata, ini mungkin masa yang paling sesuai untuk membela kucing. Mengapa? Menurut kajian National Institutes of Health pada 2002, bayi yang terdedah kepada haiwan berbulu ini lebih kurang risiko menghidapi alahan kelak. Cuma pastikan kucing anda itu bersih sebelum bermain bersama si manja anda ya?

Manfaat bela kucing memang ada banyak! 

Kesimpulannya, membela haiwan berbulu ini memang mempunyai banyak manfaat kepada kita, lebih-lebih lagi pada aspek kesihatan! Jadi, buat anda yang takut ditimpa nasib buruk jika terserempak dengan kucing hitam, ubah persepsi anda. Daripada risau tentang tahyul seperti ini, baik anda sedekahkan haiwan comel ini dengan makanan atau belaian yang sudah tentu akan memperbaiki mood anda yang sering swing itu. Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan. Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ada Cara Untuk Berbual Dengan Kucing. Profesor Ini Dedah Cara Untuk Berinteraksi Dengan Kucing

Difahamkan saintis mendapati bahawa kecilkan mata anda adalah cara terbaik untuk membina hubungan dengan kucing. Berdasarkan kajian luar negara, penyelidik mendapati teknik ini sebenarnya men1ru senyuman yang diberikan oleh kucing.

Menurut profesor Karen McComb, dari Sekolah Psikologi di University of Sussex yang menyelia penyelidikan itu berkata: “Sebagai seorang yang telah mempelajari tingkah laku haiwan dan merupakan pemilik kucing, gembira apabila dapat tunjukkan bahawa kucing dan manusia dapat berkomunikasi dengan cara ini.

“Ini adalah sesuatu yang telah disyaki oleh banyak pemilik kucing, apabila dapat membuktikannya ia sangat menggembirakan.”Pertama sekali, kajian ini untuk mengkaji secara eksperimen peranan ‘kerdipan mata perlahan’ dalam komunikasi antara kucing-manusia.

Pasukan penyelidik itu yang diketuai oleh Dr Tasmin Humphrey dan Profesor Karen McComb, saintis tingkah laku haiwan di University of Sussex, melakukan dua eksperimen untuk kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature Scientific Reports.

Bagi eksperimen pertama mendedahkan bahawa kucing lebih cenderung melakukan kerdipan mata secara perlahan kepada pemiliknya setelah pemiliknya melakukannya terlebih dahulu, berbanding ketika mereka tidak berinteraksi.

Manakala eksperimen kedua pula, yang mana kali ini seorang penyelidik dari pasukan psikologi mendapati bahawa kucing lebih cenderung mendekati tangan orang yang melakukan eksperimen selepas mereka mengenyit mata kepada si bulus itu, berbanding ketika mereka menggunakan ekspresi neutral.

Akhir sekali Dr Humphrey berkata: “Memahami secara positif bagaimana kucing dan manusia berinteraksi dapat meningkatkan pemahaman masyarakat terhadap haiwan itu, meningkatkan kebajikan dan dapat memberitahu kita mengenai kemampuan sosio-kognitif spesies yang kurang dikaji ini.”Penemuan ini berpotensi digunakan untuk menilai kesejahteraan kucing dalam pelbagai keadaan, termasuk praktis veterinar dan tempat perlindungan,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Antara Sebab Kenapa Kucing Sering Tidur Bersama Pemiliknya. Namun Ianya Tetap Akan Mempunyai Masalah Buat Sesetengah Orang Ini.

Kucing antara salah satu haiwan yang sering menjadi pilihan untuk dijadikan haiwan peliharaan. Tidak kira di mana pun kita berada, pasti akan mempunyai kucing. Tidak kiralah sama ada di bandar mahupun kampung, kucing antara penghuni yang wajib. Bila kucing sudah mulai biasa mahupun selesa,pasti tempat tidur kita juga merupakan tempat tidur buatnya. Tapi tahukah anda apa sebab sebenar kucing suka tidur denga pemiliknya ?

Kini terdapat beberapa sebab yang dapat kita rungkaikan. Antara sebabnya adalah disebabkan haba yang terhasil dari tubuh badan kita. Dari kecil, kucing sangat suka tempat yang menghangatkannya untuk mengekalkan badan mereka kekal panas. Terutamanya pada waktu malam, kucing akan datang pada kita untuk menghangatkan tubuhnya.

Selain itu, ia juga sebagai tanda kucing anda rasa selamat bila tidur bersama. Kucing memang rasa senang terdedah kepada bahaya semasa tidur. Sebab tu kucing-kucing ni dari kecil sampailah ke besar akan cari tempat yang selamat untuk tidur. Dan ia juga sebagai tanda kucing itu sayang kepada tuannya. Walaupun kucing kadang-kadang sombong tak nak main dengan kita, tapi sebenarnya dia akan rindu bila dah lama tak nampak kita.

Lagi satu kenapa kucing suka tidur dengan kita adalah sebagai tanda dia sudah ‘menanda’ kawasannya. Kira macam abang long kawasan juga lah kucing ni. Kalau dia dah tandakan katil atau tilam anda, maksudnya tilam itu sudah menjadi ‘kawasannya’.

Akhir sekali, sebab paling munasabah kucing tidur dengan kita di atas katil adalah kerana selesa. Kucing memerlukan lebih kurang 15 jam sehari untuk tidur. Waktu tidur kucing pula lebih banyak pada waktu siang, dan berjaga lebih pada waktu malam. Sebab itu adanya istilah catnap yang merujuk kepada tidur sebentar di waktu siang, dan kalau nak tidur lama-lama ni paling selesa adalah di atas katil. Anak kucing dengan kucing yang sudah berusia memerlukan lebih daripada 15 jam sehari untuk catnap.

Selamat Ke Tidur Dengan Kucing?

Ada yang merasakan tidur sekali dengan kucing boleh menganggu waktu tidur kita. Ia disebabkan kucing lebih aktif di waktu malam berbanding siang. Sekiranya kucing bergerak-gerak semasa waktu tidur untuk mendapatkan posisi yang selesa, kita berkemungkinan akan terjaga. Disebabkan hal ini, kita akan sukar untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan akan menjejaskan kesihatan kita.

Sekiranya kita mempunyai alahan terhadap bulu kucing, membiarkan kucing tidur bersama kita semalaman akan mengakibatkan alahan yang teruk. Selain itu, kaki kucing yang kotor selepas bermain di luar juga akan menjadi punca kuman-kuman berada di atas katil kita.

Jika tidur anda terganggu ataupun mendapat alahan daripada kucing, lebih baik jangan biasakan kucing tidur sekali di atas katil. Sediakan satu tempat atau ruang khas tidur untuk kucing anda. Tetapi bagi pencinta kucing, mungkin hal ini tidak menjadi masalah. Malahan ada yang merasakan kucing mampu menjadi sumber ketenangan sebelum melelapkan mata, dan menjadikan tidur mereka lebih nyenyak. Tidur bersama kucing juga merupakan cara terbaik untuk lebih rapat dengan kucing kesayangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *