Pemuda ini akui pernah lakukan 2 kerja sambil belajar. Sekali tak sangka dengan usahanya pemuda ini raih jualan ribuan ringgit dan ini rupanya rahsianya.

Dunia Kehidupan Keluarga Viral

Aidil bermula semuanya dari bawah. Pemuda ini bekerja dari tukang isi minyak, berniaga sehinggalah peroleh nilai jualan sebanyak puluhan ribuan ringgit dalam sebulan. Ianya sangat memberansangkan buat umurnya. Daripada pekerja juruwang di sebuah pusat beli belah ini kini bergelar usahawan.

Perubahan dirinya ini mendapat perhatian warganet setelah Aidil berkongsia sebuah video di laman Tiktok. Aidil Idzham Riza akui dulu, dia hanyalah bekerja sebagai juruwang sebaik sahaja tamapat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) selama satu tahun sebelum menyambung pengajiannya dalam jurusan Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL) di Kolej Universiti Poly-Tech Mara (KUPTM). Dia juga tuut berpengalaman berkhidmat dalam khidmat pelanggan di Pusat Beli Belah Terkemuka di kawasan Kuala Lumpur ini dengan secara sambilan.

(kiri) Aidil ketika bekerja sambilan sebagai juruwang di pusat beli-belah dan (kanan) sebagai jurujual di butik pakaian.

“Sebagai pelajar, saya menumpukan pengajian di kelas sebelah pagi dan bekerja sambilan sebagai tukang isi minyak di sebuah stesen minyak di sebelah petang. Malam pula saya ajar kelas tuisyen bagi subjek Bahasa Inggeris dan Sejarah untuk murid sekolah rendah, pelajar Tingkatan Tiga dan Tingkatan Lima,” katanya.

Lebih mesra disapa Aidil, katanya, ramai mempersoalkan bagaimana dia membahagikan masa sedangkan melakukan tiga ‘kerja’ dalam sehari. “Cara saya adalah memberi tumpuan sepenuhnya dalam kelas. Bila saya fokus di kelas, jadi tak perlu menghabiskan banyak masa dengan mengulangkaji pelajaran. Saya tetap study, tapi paling lama pun kira-kira 45 minit selepas saya pulang mengajar pada waktu malam sebab penat bekerja. Sebab itulah saya lebih pentingkan fokus di kelas,” ujarnya yang berasal dari Balakong, Selangor.

Berpengalaman sebagai guru Bahasa Inggeris di sekolah rendah.

Menamatkan pengajian dalam TESL pada 2018, anak kedua daripada lima beradik itu bagaimanapun tidak menghadiri majlis konvokesyen gara-gara kecewa apabila tidak memperoleh keputusan dengan pencapaian anugerah dekan untuk keseluruhan enam semester.

“Saya hanya memperoleh pencapaian dekan iaitu dengan pointer 3.6 ke atas untuk lima semester, manakala satu semester lagi hampir cukup pointer untuk dapat anugerah dekan tu. Itu yang membuatkan saya frust sangat sehingga ambil keputusan untuk tak datang ke majlis konvo. Walaupun kecewa, itu tidak bermakna saya sudah berputus asa,” katanya sambil menambah turut berpengalaman menjadi guru Bahasa Inggeris di sekolah rendah.

Buktinya, Aidil yang juga berpengalaman menjadi jurujual di sebuah butik pakaian kemudian menyambung pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Sains Politik di Universiti Kebangsaan Malaysia di Bangi, Selangor pada 2019.

Aidil ketika membuat penghantaran bagi produk yang dijualnya.

Walaupun berpengalaman melakukan pelbagai kerja sepenuh masa dan sambilan sebelum ini, namun pandemik Covid-19 ternyata memberi impak yang cukup besar dalam dirinya. “Saya cari macam-macam kerja walaupun part time untuk cari duit poket, tapi susah nak dapat sebab pandemik selain PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) pada tahun lepas.

Apa pun yang kita buat, pendidikan tetap penting. Kita mungkin pernah frust dalam kehidupan, tapi jangan sesekali berputus asa.

“Jadi, saya mulakan bisnes kecil-kecilan dengan menjual air minuman berkarbonat sepanjang bulan puasa sebelum menjual cookies (biskut) bersalut coklat selepas Hari Raya. Alhamdulillah, bermula dengan hanya pendapatan RM1,500 sebulan, saya kini boleh meraih jualan bulanan mencecah RM40,000,” katanya sambil menambah dia turut membuka peluang perniagaan kepada 96 ejen di bawahnya.

Semasa berniaga cookies bersalut coklat.

Sehubungan itu, Aidil berkata, tiada masalah sekiranya anak muda mahu bekerja sambil belajar sepertinya tetapi perlu mengutamakan pendidikan.

“Apa pun yang kita buat, pendidikan tetap penting. Kita mungkin pernah frust dalam kehidupan, tapi jangan sesekali berputus asa. Di atas kekecewaan dulu, saya kini meneruskan misi untuk memperoleh Dekan bagi keseluruhan semester dan Alhamdulillah saya kini telah mencapai Dekan bagi empat semester berturut-turut,” katanya.

Kawood Merupakan Bukti Kebangkitan 3 Sahabat Ini Setelah Hilang Pekerjaan. Namun Tak Sangka Ini Yang Terjadi Dalam Perniagaannya.

Tiga sahabat Nooradzrene Mohd Noor, Mohd Hafiz Johari dan Abdul Razak Latif mula perniagaan Kawood setelah mereka telah dibuang kerja pada Oktober 2019. Tiga sahabat baik ini menubuhkan Kawood iaitu salah sebuah perniagaan pembuatan perabot sejak Jun tahun lalu sewaktu penularan pandemik melanda negara. Bengkel yang terletak di Kampung Dato Tatah, Pantai Dalam, Kuala Lumpur itu disifatkan sebagai penyelamat dan lembaran baharu dalam hidup mereka selepas kehilangan kerja lapan bulan sebelumnya. Ketiga-tiga mereka sebelum ini bergelar jurugambar di salah sebuah akhbar terkenal – ia juga pekerjaan pertama mereka selepas menamatkan pengajian di universiti.

Hafiz dan Bob sedang menyiapkan tempahan pelanggan di bengkel mereka yang terletak di Pantai Dalam, Kuala Lumpur.

“Bergelar seorang jurugambar memang memberi pengalaman berharga dan menyeronokkan. Kami dapat bertemu pelbagai orang – daripada perdana menteri, selebriti, atlet dan masyarakat Malaysia yang mempunyai pelbagai cerita menarik di sebaliknya. Tugas ini juga membawa kami ke pelbagai tempat sehinggalah Oktober 2019, apabila kami tiba di pejabat, pihak pengurusan mengumumkan syarikat akan ditutup… dalam tempoh dua hari! Memang kami terkejut. Tiada pampasan diberikan. Malah, gaji kami tidak dibayar selama dua bulan sebelum itu,” cerita Abdul Razak, 35.

Tambahnya, setiap hari apabila bangun dan sebelum tidur, fikirannya tidak terhenti memikirkan bagaimana hendak menyara keluarganya. “Saya mempunyai tiga orang anak dan paling bongsu baru berumur empat tahun. Alhamdulillah, isteri masih ada pekerjaan. Saya buat pelbagai kerja namun hasilnya masih tidak mencukupi,” tambahnya.

Mohd Hafiz dan Nooradzrene juga dalam situasi sama; mereka membuat pelbagai kerja termasuk sebagai penghantar makanan dan pemandu e-hailing bagi mendapatkan wang.

“Apabila kehilangan kerja, kita kena buang ego. Saya bertanya kepada isteri sama ada dia OK jika saya bekerja sebagai pengawal keselamatan dan dia tidak kisah. Ketika itulah saya dapat panggilan daripada dua sahabat saya ini yang mengutarakan idea untuk memulakan perniagaan,” kata Nooradzrene yang lebih mesra disapa Bob.

“Kami bermula dengan apa yang ada sahaja. Hanya alat asas daripada simpanan saya dan Bob. Alhamdulillah, kami mendapat pesanan yang konsisten serta dapat membeli alatan yang lebih baik, sedikit demi sedikit setiap bulan.

Perniagaan perabot bukanlah idea asal, sebaliknya pada asalnya mereka sebenarnya mahu membuka gerai yang menjaul nasi kandar Melayu. “Bob sangat mahir memasak dan dia sebenarnya pernah membuka sebuah gerai sebelum ini tetapi ia tidak berjaya bertahan,” kata Abdul Razak

Nasib bagai tidak menyebelahi mereka, pada hari mereka berjumpa dengan lokasi sesuai untuk memulakan perniagaan, ia adalah hari sama perdana menteri mengumumkan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kawood mula dapat perhatian pelanggan

Bagi Mohd Hafiz dan Bob yang memang meminati kerja-kerja pertukangan, mereka mempunyai pengalaman menghasilkan katil, meja atau rak untuk kediaman mereka sebelum ini sebagai hobi di waktu lapang. Sehinggalah pada suatu hari, isteri Mohd Hafiz bertanya sama ada dia boleh membina sebuah rak tanaman untuk meletakkan tanamannya.

Rak meletak tanaman telah membuka rezeki kepada mereka dalam bidang pembuatan perabot.

“Ketika itu saya tak bekerja, jadi saya bersetuju. Saya buat kajian sebelum menghasilkan rak itu. Isteri Abdul Razak juga mahukan rak sama. Apabila mereka memuat naik gambar rak tersebut di Instagram, tiba-tiba permintaan untuk rak sama semakin banyak. Bayangkan dalam tempoh tiga hari, saya dapat sekitar 10 pesanan!” kata Mohd Hafiz, 35.

Bermula saat itulah, Mohd Hafiz berjumpa dua sahabat baiknya itu dan mencadangkan mereka memulakan perniagaan perabot. “Saya dapat banyak tempahan, saya tahu saya tidak dapat lakukannya sendirian. Saya perlukan pertolongan. Kemudian, saya fikir ini boleh jadi perniagaan kami,” katanya. Pada mulanya, mereka bertiga bekerja dari rumah Hafiz di Pantai Dalam sebelum menyedari bahawa mereka perlukan ruang khas untuk membuat kerja-kerja pertukangan.

Abdul Razak (kiri) bertanggungjawab tentang menerima tempahan dan promosi Kawood.

“Kami bermula dengan apa yang ada sahaja. Hanya alat asas daripada simpanan saya dan Bob. Alhamdulillah, kami mendapat pesanan yang konsisten serta dapat membeli alatan yang lebih baik, sedikit demi sedikit setiap bulan. Kami mula memperoleh pendapatan. Pada satu tahap, kami mempunyai 20 ke 30 pesanan sehari dan saya memandu hampir 300km sehari untuk menghantar pesanan di sekitar Lembah Klang. Saya tidak mempunyai pengetahuan tentang perkayuan tetapi saya belajar sehingga dapat membantu mereka berdua sekiranya kami mempunyai pesanan yang besar. Tetapi tugas saya mengendalikan operasi; mengambil pesanan, penghantaran, promosi dan pemasaran di media sosial. Itu kepakaran saya,” kata Abdul Razak.

Meskipun mereka bermula dengan membuat rak tanaman, namun kini mereka mempunyai 13 produk dalam portfolio mereka selain menerima tempahan khas. Mereka juga menggabungkan penggunaan logam dalam produk mereka untuk memenuhi permintaan pelanggan yang gemarkan gaya industri.

Ketiga-tiga sahabat ini pernah bergelar jurugambar di sebuah akhbar terkenal.

Ketiga-tiga anak muda ini bercita-cita tinggi untuk meningkatkan perniagaan mereka, namun Abdul Razak memberitahu mereka mengutamakan kejujuran dan kepuasan pelanggan.

“Sekiranya mereka minta kami hasilkan sesuatu perabot yang belum pernah kami hasilkan, kami akan jujur beritahu tak dapat buat kerana belum pernah ada pengalaman menghasilkannya. Saya rasa pelanggan akan menghargai kejujuran dan keikhlasan itu dan kami sendiri merendah diri dengan kepercayaan diberikan pelanggan,” jelasnya.

Peluang itu ada di mana-mana!

Kehilangan pekeerjaan kata Bob, 39, bukanlah pengakhiran dunia sebaliknya sekiranya seseorang itu sanggup bekerja keras pasti ada sesuatu yang dapat dilakukan sebagai punca rezeki. Syarat paling mudah kata Bob, seseorang perlu bersedia keluar daripada zon selesa dan melakukan perkara yang tak pernah dilakukan,” kata bapa kepada tiga cahaya mata ini.

Abdul Razak akan menghantar sendiri perabot yang siap kepada pelanggan.

Bagi Abdul Razak pula, seseorang itu tidak boleh mudah berasa berpuas hati dalam apa dilakukan sebaliknya perlu sentiasa meningkatkan kemahiran diri untuk lebih berjaya. Kepelbagaian kemahiran itu kata Abdul Razak dapat digunakan apabila berlaku sesuatu situasi buruk termasuk menjana pendapatan.

“Kadang-kadang pernah juga saya terfikir ketika berada di bengkel dengan debu dan peluh, saya tertanya-tanya bagaimana saya boleh sampai ke tahap ini. Bukan mengeluh, tetapi itu bukan sesuatu yang pernah saya bayangkan. Jika kami dapat lakukannya, kenapa tidak orang lain… Banyak perkara yang saya belajar sepanjang tahun lalu dan satu perkaranya adalah rakyat Malaysia cukup menyokong perniagaan kecil,” ujarnya.

Lain Daripada Yang Lain. Individu Ini Sanggup Jual Seulas Petai 30 Sen Bagi Sesiapa Yang Tidak Mempunyai Bajet Yang Cukup

Ada tak kat sini yang gemar makan petai? Mesti ada kan. Namun begitu ada juga individu yang tidak menyukai petai. Mungkin ia dianggap busuk dan tidak boleh diterima oleh sesetengah orang namun begitu petai menjadi ulam ulaman yang disukai oleh penggemar ulam ulaman

Tak dinafikan bau petai sememangnya mendatangkan ketidakselesaan namun ia juga mempunyai banyak khasiat.Pun begitu, terkadang petai sangat sukar untuk didapati terutama apabila berada di bandar bahkan harganya tersangatlah mahal.

Berbicara mengenai petai ini, perkongsian oleh Rob Machado di Facebook menarik perhatian warganet kerana petai yang dijual olehnya.Menerusi perkongsian itu, petai itu dibungkus sebiji-biji di dalam bungkusan lutsinar.Mungkin belum pernah dibuat oleh orang lain sebelum ini, ia menarik perhatian warganet dan ada yang tidak percaya bahawa ia betul-betul dijual.Ditanya mengenai hal itu, Rob berkata bahawa ia dijual sebegitu kerana ramai yang mengidam untuk memakan petai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *