Perkongsian wanita ini mungkin akan memberi kesedaran pada orang ramai. Wanita ini mulai menukarkan sampah ke wang tunai dengan cara ini.

Amalan ISU SEMASA tips Uncategorized

Sampah atau bahan buangan adalah bahan sisa yang tidak diinginkan setelah berakhirnya suatu proses. Sampah merupakan konsep buatan manusia, dalam proses-proses alam tidak ada sampah, yang ada hanya produk-produk yang tidak bergerak.

Membuang sampah atau barang-barang yang tidak lagi digunakan ada ketikanya boleh menjadi tugas yang berat dan mungkin kurang digemari oleh semua daripada kita.

Tetapi jika sampah atau barang-barang yang tidak diperlukan ini sebenarnya berharga dan boleh memberikan wang ringgit kepada kita, sudah pastinya ia akan menjadi satu aktiviti mengujakan. Seperti yang dikongsikan Neyra Shazeyra baru-baru ini di Twitter yang bagaimana beliau menjana wang ringgit selepas mengitar semula sampah yang tidak diperlukan di rumahnya.

“Jangan simpan sampah anda. Tukarkan ia menjadi wang ringgit,” k0ngsi beliau. Buat anda yang tertanya-tanya bagaimana beliau berjaya menukarkan sampah berkenaan kepada wang ringgit, Neyra dalam untaian berkenaan memberitahu beliau menggunakan perkhidmatan Trash4Ca$h.

Tambah menarik ini bukanlah kali pertama beliau mencubanya dan menjelaskan pernah menggunakan perkhidmatan sama sebelum ini. “Terima kasih Trash4Ca$h untuk hari ini. Ini kali kedua dah panggil depa mai kutip sampah yang boleh dikitar semula.

Untuk menggunakan perkhidmatan kutipan sampah yang ingin dikitar semula, beliau menjelaskan orang ramai yang berminat boleh berbuat demikian dengan menggunakan aplikasi Trash4Ca$h. Selepas permintaan kutipan dibuat, pihak syarikat jelasnya akan menghantar wakil yang akan menguruskan sisa yang ingin dikitar semula di kediaman masing-masing.

Di Rumah Guna 6 Buah Air Cond Tapi Bil Bawah RM70. Lelaki Ini Tanpa Segan Silu Kongsi 9 Rahsia Jimat Elektrik Yang Anda Perlu Tahu

Ramai di antara kita yang mengeluh mengenai bil eletrik yang tinggi. Ditambah dengan penggunaan penghawa dingin di rumah, bil yang dikenakan mececah ratusan ringgit setiap bulan.Tetapi, sebenarnya tidak ramai yang tahu, walaupun penghawa dingin dipasang di rumah, kita masih boleh menjimatkan bil eletrik dengan mengikuti 9 tips yang dikongsikan oleh seorang individu ini yang juga merupakan seorang pekerja TNB.

Menerusi hantaran di Facebook Fawwaz Johari, tips yang digunakan beliau merupakan perkongsian peribadi di mana mengikut langkah atau kaedah betul yang boleh dicuba oleh semua pemilik rumah.Bayangkan, beliau mampu menjimatkan eletrik dengan bil sebanyak RM62.30 sebulan walau menggunakan enam penghawa dingin di rumah. Bagaimana caranya? Ikuti perkongsian beliau di bawah. Semoga bermanfaat untuk semua.

Ingin saya nyatakan disclaimer disini bahawa kaedah dan cara ini bukanlah saranan daripada syarikat TNB, namun hanya sekadar perkongsian peribadi berdasarkan penggunaan elektrik di rumah kami di Melaka.

Sebelum saya mulakan, izinkan untuk saya kongsikan dahulu mengenai latar belakang kediaman kami di Melaka ini. Rumah yang kami duduki ini adalah rumah 2 tingkat. Ia ini mempunyai 4 bilik, dan setiap bilik dipasang dengan alat penghawa dingin. Di ruang tamu rumah pula dipasang dengan 2 set alat penghawa dingin.

Rumah ini secara kebiasaannya di diami oleh ibu bapa saya, dan setiap malam mereka akan memasang alat penghawa dingin di bilik mereka. Manakala bilik-bilik lain pula akan dipenuhi dengan adik beradik saya yang lain pada setiap kali hujung minggu dan setiap kali musim cuti.Rumah ini telah dipasang dengan ‘Smart Meter TNB’ pada bulan Februari 2019 yang lalu. Di sini saya sertakan gambar bil elektrik terkini rumah saya pada bulan lepas, iaitu: HANYA SEBANYAK RM 62.30.

Bagaimanakah kami lakukannya?Di bawah ini saya kongsikan tips dan gambar-gambar tentang bagaimana cara ia dapat dilakukan.1. Gunakan teknologi inverter.Pertama sekali, bagi yang menggunakan alat penghawa dingin, pastikan anda menggunakan penghawa dingin yang mempunyai teknologi inverter.

Kesemua penghawa dingin dan peti ais yang ada di rumah kami ini telah dilengkapi dengan teknologi inverter ini.Harganya mungkin mahal sedikit berbanding dengan peralatan yang biasa, namun anda hanya perlu membayar harga tersebut sekali sewaktu pembelian, dan kemudian anda boleh dapat menikmati penjimatan elektrik yang berterusan dalam jangka masa yang panjang.

2. Peralatan elektrik berstatus “5 bintang”.Apabila anda pergi ke kedai peralatan elektronik seperti One Living, Seng Heng, Home Pro, Courts Mammoth dan sebagainya, anda akan mendapati terdapat tanda 1-5 bintang pada setiap barangan elektronik yang dijual.

Belilah barangan yang mempunyai 5 bintang. Bintang itu adalah Standard yang telah dikeluarkan oleh pihak Sirim untuk menyatakan “Energy Efficiency” peralatan tersebut. Peralatan yang efisien akan dapat lebih menjimatkan penggunaan elektrik di rumah anda.

3. Tidak menggunakan alat-alat pemanas elektrik.Diantara peralatan yang tidak digunakan di rumah kami di Melaka ini termasuklah:– pemasak nasi elektrik,– cerek air elektrik,– water dispense.Bagi tujuan memasak, kami menggunakan gas api. Kami menanak nasi di dalam periuk dan menggunakan cerek api untuk memanaskan air.Pemanas elektrik yang digunakan di rumah kami ini hanyalah setrika dan ‘water heater’ untuk mandi.

4. Menggunakan lampu LED.Kesemua lampu yang dipasang di rumah kami ini diperbuat dari LED. Penggunaan lampu LED ini dikatakan dapat mengurangkan 75% penggunaan elektrik berbanding dengan lampu-lampu biasa.

5. Mencabut plug selepas menggunakan alat elektrik.Selepas menonton TV, mengecas telefon bimbit, menggunakan seterika, atau menggunakan mesin basuh, tutup suis dan cabut sekali plug yang digunakan. Sekiranya extension wire digunakan, cabut sekali plug extension wire tersebut apabila ianya tidak digunakan.

Melalui pengalaman di rumah-rumah yang pernah melakukan cara ini, kadar elektrik adakalanya dapat dikurangkan sebanyak RM15-RM50. Kadar penjimatan bergntung kepada jenis rumah dan jenis peralatan elektrik yang diguna pakai.Untuk mendapatkan penjimatan yang lebih banyak, anda juga boleh mencabut plug ‘wifi’ di rumah anda pada waktu malam apabila semua orang tidur dan tidak menggunakannya.

6. Menggunakan ‘Turbine Ventilator’ di bumbung.Untuk memastikan rumah berada di dalam keadaan sejuk, Turbine Ventilator telah dipasang di atap rumah ini. Turbine ventilator ini berfungsi untuk membenarkan udara-udara panas yang terprangkap di dalam bumbung untuk keluar.

Kekosongan udara di bahagian bumbung itu pula akan menyebabkan udara panas lain yang ada di dalam rumah ditarik pergi ke bahagian atas bumbung tersebut. Dengan menggunakan Turbine Ventilator ini, suhu rumah dapat diturunkan.

7. Memanam pokok di dalam dan luar rumah.Antara hobi ibu saya adalah menanam pokok. Ibu saya telah menanam pelbagai jenis pokok dan tumbuhan di sekeliling dan juga di dalam rumah kami. Bapa saya pula akan membantunya untuk menyiram pokok-pokok tersebut pada setiap hari.

Pokok diketahui dapat mengurangkan suhu udara. Dengan adanya pokok-pokok ini, udara di rumah kami biasanya berada pada suhu yang rendah. Oleh itu, kami jarang perlu membuka penghawa dingin di waktu tengahhari, melainkan pada hari yang benar-benar panas ataupun ketika tetamu datang ke rumah.

Di samping itu, pokok juga berfungsi untuk mengeluarkan oksigen dan menyerap karbon dioksida. Dengan mempunyai pelbagai jenis pokok di sekeliling rumah kami, kami sekeluarga dapat menikmati udara yang segar dan pemandangan yang indah pada setiap hari.

8. Penggunaan elektrik penghawa dingin dapat dikurangkan dengan suhu sekeliling yang rendah.Apabila sekeliling rumah bersuhu rendah, penghawa dingin tidak perlu menggunakan tenaga yang lebih untuk menurunkan suhu kepada suhu yang dikehendaki.

Sebagai contoh, jika suhu sekeliling adalah 30°C, manakala suhu yang dikehendaki pula adalah 23°C. Maka perbezaan suhu adalah sebanyak 7°C, ini menyebabkan penghawa dingin perlu bekerja keras untuk menurunkan 7°C tersebut.

Bayangkan jika suhu sekeliling rumah hanya 25°C, penghawa dingin cuma perlu menurunkan suhu sebanyak 2°C untuk mendapatkan suhu yang dikehendaki. Maka dengan adanya pohon-pohon tanaman berserta dengan Turbine Ventilator, tenaga elektrik dapat dijimatkan dengan lebih banyak.

9. Kredit kepada ibu bapa saya iaitu Johari Judan & Dr Zorina Khalid kerana telah berusaha untuk menjaga alam sekitar.Dengan semangat mereka, kami dapat menikmati pemandangan yang indah, udara yang nyaman dan sejuk apabila pulang ke rumah di melaka, di samping ia dapat menjimatkan bil elektrik rumah kami.

[Nota tambahan: perkongsian ini mungkin tidak relevan bagi mereka yang tidak menggunakan alat penghawa dingin di rumah mereka]Diharapkan perkongsian ini bermanfaat kepada anda semua untuk menjimatkan bil elektrik di rumah anda. Kongsikan kaedah-kaedah ini kepada rakan lain yang mempunyai masalah bil elektrik yang tinggi, dan selamat mencuba.Sumber : Fawwaz Johari

SAMPAH YANG DITIMBANG SEBELUM MENDAPATKAN BAYARAN.

Beliau bagaimanapun menjelaskan untuk memudahkan proses kutipan pelanggan dinasihatkan untuk mengasingkan kertas yang dicetak dalam hitam putih dengan kertas yang telah dicetak berwarna.

Selepas selesai kesemua proses yang diperlukan, pihak Trash4Ca$h jelasnya akan melakukan transaksi pembayaran melalui perbankan dalam talian.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1356901773663866884&lang=en&origin=http%3A%2F%2Fmytvviral.com%2F2021%2F02%2F05%2Fjangan-simpan-sampah-anda-perk0ngsian-wanita-ini-cara-dapatkan-wang-tunai-dengan-kitar-semula%2F&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Perkhdmatan Trash4Ca$h difahamkan merupakan syarikat berkait pengurusan sisa yang akan membayar sampah atau barang-barang yang tidak diperlukan anda dengan kadar dan syarat yang telah ditetapkan mereka.

Melalui semakan yang dibuat, perkhidmatan mereka tersedia di beberapa negeri seperti yang disenaraikan di laman sesawang mereka di sini. – Sumber dipetik dari The v0cket, Twitter Neyra Shazeyra

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! The Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *