Lebih teruk dari sebelumnya. Doktor ini luah terpaksa kuarantin buat kali kedua dan sikap pesakit yang dia lalui sehinggakan terpaksa hadap HSO semula

Viral

Terbaru,gara gara waris pesakit Covid19 yang tidak jujur,seorang doktor ini berkongsi luahan apabila rakan setugas terpaksa dikuarantin.Acap kali kita disajikan dengan perkongsian cerita di mana petugas barisan hadapan dijangkiti covid19 atau terpaksa dikuarantin gara gara pesakit tidak bersikap jujur.

Dan terkini,seorang doktor turut meluahkan rasa kecewa kerana perlu kuarantin kali kedua selepas seorang pesakit yang hadir mendapatkan rawatan di klinik kesihatan tempatnya bertugas,disahkan positif covid19. Menerusi IG Story dan dikongsikan semula oleh akaun Twitter Malaysia ,doktor wanita tersebut berkata dia baharu sahaja selesai menjalani Pemerhatian di Rumah atau Home Surveillance Order ( HSO ) sebelum diarahkan untuk menjalani HSO semula

Menurut doktor tersebut, pengalaman pada kali ini lebih teruk berbanding yang sebelumnya.”Baru je lepas HSO tapi kena swabbing dan HSO balik… tapi kali ini lagi teruk.”Kali ini memang sakit, sampai menjrit. Memang dalam sangat kena jolok. “Balik rumah dengan basic PPE (peralatan perlindungan peribadi) nak ambil baju, barang kelengkapan untuk pergi kuarantin,” tulis doktor tersebut sambil memuat naik beberapa keping gambar ketika dia menjalani ujian calitan (swab).

Tambahan pula, antara luahan doktor berkenaan yang kecewa dengan sikap waris pesakit yang enggan memberikan maklumat tepat kepada petugas perubatan.Menurut doktor ini, segala-galanya bermula sehari sebelumnya di mana bahagian kecemasan klinik kesihatan tempatnya bertugas dikunjungi oleh seorang pesakit Jangkitan Pernafasan Akut Teruk (SARI).

“Relative (waris) beritahu mak dia tak sedarkan diri sebab ada kncing manis (hypo), bila kita soal jawab bertalu-talu, diorang bagi info tak sahih semata-mata nak kami segera selamatkan mak dia. Rupa-rupanya mak dia tak sedarkan diri sebab sesak nafas.”Dahlah tak bagi kerjasama dalam memberi info, lepas tu masuk berkumpul dalam kecemasan ramai-ramai pulak, dah suruh tunggu di luar… tak dengar kata,” luahnya.

Pesakit tersebut kemudian perlu diintubasi dengan mesin bantuan pernafasan dan berada di dalam keadaan tidak sedar, sebelum dipindahkan ke hospital tidak lama kemudian.Beginilah keadaan imbasan x-ray paru-paru pesakit yang disahkan positif Covid-19 sebagaimana yang dikongsi oleh doktor berkenaan.

“Pukul 3 pagi tadi dapat berita, pesakit tu positif Covid-19. Maka menangis la semua yang attend case.“So hari ini semua staf yang attend case dia kena kuarantin (HSO) dan swabbing tiga kali. Kitorang diarahkan oleh pakar unit sakit berjangkit tak boleh kuarantin di rumah yang ada famili.

“Sebab gene-strain virus dia tu kuat sangat, plus dia datang dari kampung yang ada kluster. Jadi lmpuhlah staf di kecemasan situ yang handle case tu sebab semua kena HSO,” luahnya lagi.Tambahnya, situasi tersebut nyata menyulitkan ramai pihak apabila petugas kesihatan ‘lmpuh’ disebabkan sikap tidak jujur pesakit dan waris yang terlibat.

“Nasib baik PKP dan tak boleh rentas negeri. Bila ramai staf yang kena HSO dan infected (dijangkiti), so siapa yang nak selamatkan dan rawat semua?”Pekerja kesihatan beriya nak selamatkan nyawa orang sampai nak tergadai nyawa sendiri. Kerja penat, buat itu buat ini tak kena, bersengkang mata standby case, tak kena sikit kena marah, kena complain, last last bawak balik virus dekat famili,” ujarnya lagi.

Ternyata sehingga kini perkongsian tersebut meraih sehingga 18,700 retweet selain dibanjiri komen warganet yang turut sama mengkritik segelintir individu yang langsung tidak bertanggungjawab dan mementingkan diri.”Saya yang jaga kaunter saringan dan fever center dekat klinik pun penat. Bila ditanya tak jawab. Dah masuk dalam klinik kantoi dengan staf lain sebab ada kontak rapat dengan pesakit Covid-19 dan lepas swab. Terkilan juga rasa bila diri sendiri kena marah sebab orang macam ni,” komen seorang warganet”Benda paling penting sekali manusia lupa ialah common sense. Nak selamatkan diri dan famili sendiri je… orang lain mana nak ambil kisah,” tulis warganet lain pula.

Ibu Langsung Tak Bau Minyak Atar. Pemuda Ini Kongsi Tanda Tanda Yang Ada Pada Ibunya Sebelum Disahkan Positif Covid19

Macam yang diperkatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media harian Covid19, virus itu sudah berada dalam komuniti kita. Tanpa disedari, seseorang itu mungkin terdedah kepada jangkitan virus ini. Itulah yang dilalui oleh seorang anak apabila ibu kesayangan dijangkiti Covid19.

“Pada masa ini, virus sudah berada dalam kalangan kita. Sesiapa sahaja boleh positif Covid-19,” tulis seorang pemuda menerusi ciapan di laman Twitter sehingga menjadi tular.Perkongsian Amir (bukan nama sebenar) sehingga menjadi tular. Kata pemuda berkenaan, Amir (bukan nama sebenar) berkata, ibunya yang berusia 50an disahkan positif Covid-19 pada Jumaat lalu.

Anak muda berusia 20an itu memberitahu, ibunya menjalani ujian saringan Covid-19 selepas mengalami beberapa gejala seperti demam, penat dan sakit tekak.”Susulan keputusan positif Covid-19, mak saya dibawa dengan menaiki ambulans ke Maeps (Taman Ekspo Pertanian Malaysia) untuk menjalani rawatan,” katanya ketika dihubungi yang merujuk kepada Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) di Serdang, Selangor itu.

“Mula-mula mak mengalami demam, kejap elok dan kejap tak okay selama beberapa hari. Bila buat ujian RTK keputusan mak adalah negatif.”Tapi mak kemudian hilang deria rasa dan bau. Paling ketara, mak langsung tak bau minyak atar, minyak wangi yang baunya cukup kuat yang kebiasaannya dipakai oleh orang Arab. Kat rumah ni, ayah yang selalu pakai minyak atar.”Bayangkan kalau minyak atar tu kalau imam pakai kat atas mimbar di masjid… makmum yang baru datang masa tahiyat akhir ketika solat berjemaah pun boleh bau. Tapi mak memang tak bau,” ujarnya yang menetap di Selangor.

Sehubungan itu, Amir menasihatkan semua pihak yang mengalami gejala terutama mereka dalam kalangan kontak rapat kepada pesakit Covid-19 agar segera membuat ujian saringan.Jelas Amir, ibunya bagaimanapun bukanlah kontak rapat kepada individu yang dijangkiti virus itu tetapi dipercayai kes jangkitan dalam komuniti atau kes sporadik.

Amir kini menjalani kuarantin di rumah.”Demam, sakit tekak, sakit kepalanya semuanya simptom. Jangan takut untuk buat ujian, adalah lebih baik kita tahu apakah status kita sekiranya ada gejala atau kontak rapat daripada nanti memberi kesan kepada ahli keluarga kita.”Walaupun keputusan positif, janganlah marah atau nak salahkan mereka (pesakit Covid-19) yang memang dah cukup sedih.

“Faham anda terkejut, risau terjangkit tapi orang yang positif Covid-19 ni tak minta pun terkena, apatah lagi nak jangkitkan kepada orang. Adalah lebih baik kita memberi sokongan antara satu sama lain,” tambahnya.Susulan menjadi kontak rapat, Amir memaklumkan telah menjalani ujian saringan Covid-19 dan keputusannya adalah negatif.”Saya kini menjalani kuarantin seperti yang disarankan oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia). Saya mohon kepada semua mendoakan agar mak saya diberikan kesihatan yang baik dan segera sembuh,” katanya.

Ada Yang Limpanya Bergerak Ke Bahagian Tubuh Lain Selama 48 Jam. Berikut Antara 5 Sakit Pelik Yang Wujud Selain Daripada COVID19

Covid-19 bukan satu-satunya sakit yang datang secara tiba tiba kepada manusia pada 2020.TIDAK dapat disangkal lagi, Covid-19 merupakan sakit paling memberi kesan sepanjang 2020. Namun, tahukah anda terdapat beberapa sakit lain yang dianggap aneh turut berlaku pada tahun ini?Masalah kesihatan ini terjadi disebabkan oleh beberapa perkara. Berikut adalah sakit aneh yang dilaporkan sepanjang 2020 selain Covid-19.

1. Kncing hijau.Seorang lelaki berusia 62 tahun di Chicago, Amerika Syarikat ketika kncing mendapati air kncingnya berwarna hijau.Dalam kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati, air kncing berwarna hijau ini terjadi disebabkan kesan sampingan yang sangat jarang berlaku kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Dilaporkan, beberapa hari sebelumnya, lelaki tersebut diberi ubat bius dikenali sebagai propofol. Warna air kencing lelaki itu bagaimanapun kembali normal selepas pengaruh ubat itu hilang.Terdapat beberapa sakit berlaku yang tak dapat dijelaskan.

2. Batu kapur pada usus.Seorang wanita dikejarkan ke wad kecemasan kerana mengalami sakit perut dan muntah. Selepas operasi diakukan, doktor menemui batu kapur berukuran 4 sentimeter di dalam ususnya.Berdasarkan laporan jurnal BMJ Case Reports, batu kapur itu hidup dan membesar dalam tubuh wanita itu hampir sepanjang hidupnya.

3. Air kncing bertukar alk0hol.Air kncing seorang wanita berubah menjadi alkohl padahal wanita itu tidak pernah mengambil sebarang minuman kras beberapa hari sebelumnya.Selepas pemeriksaan dilakukan, doktor mendapati terdapat kuman dalam air kncingnya sehingga berlaku proses penapaian glukosa menjadi alkohl.

4. Organ bergerak.Normalnya, organ dalam badan manusia berada di tempat sama setiap masa. Namun, berbeza dengan keadaan seorang wanita di Michigan, Amerika Syarikat. Limpanya bergerak ke bahagian tubuh lain selama 48 jam.

5. Tiga ginjal.Seorang lelaki di Brazil mengejutkan doktornya ketika melakukan pemeriksaan kesihatan apabila mendapati dia mempunyai tiga ginjal.Ginjal ketiga yang ditemui itu berada dalam keadaan normal dan terletak di bahagian kiri badan dan melekat berdekatan punggungnya.Memiliki tiga ginjal merupakan perkara luar biasa tetapi boleh berlaku malah terdapat 100 kes yang dilaporkan sebelum ini.

Terkesan Apabila Melihat Kanak Kanak Positif Covid-19 Datang Pada Tahap 4 Dan 5. Dr Atfina Kongsi Pengalaman Dua Bulan Bertugas Di Sabah Dan Sempat Kongsi Sinar X Pesakit COVID19 Tahap 5

Dr Atfina berkongsi kisah suka duka selama hampir dua bulan ditugaskan ke Sabah. Foto: Facebook Atfina Ibrahim.DUA bulan ditugaskan ke Sabah, antara negeri yang paling terjejas teruk gara-gara pandemik Covid-19, kini doktor wanita ini akhirnya kembali ke pangkuan keluarga.

Apa yang pasti, kepulangan tersebut turut membawa 1001 pengalaman yang tidak dapat dilupakan olehnya sepanjang 10 tahun berkecimpung dalam bidang perubatan.Merangkumkan serba ringkas kisah suka dukanya di Facebook, perkongsian tersebut sehingga kini meraih lebih 1,100 shares selain dibanjiri ratusan komen.

Menurut Dr Atfina Ibrahim yang ditugaskan di Jabatan Kecemasan Hospital Semporna, rutin hariannya bersama petugas kesihatan yang lain begitu padat sejak tiba di pekan itu pada 25 September lalu, apatah lagi ketika itu musim pilihan raya negeri (PRN).

“Penduduk penuh di mana mana. Penjarakkan sosial? Maaf laa. Oh baru aku sedar apabila melihat poster di tampal merata-rata, bendera di mana-mana. Kereta di jalan penuh. Jem sepanjang perjalanan pulang ke bilik. Bertahan la. Anda tahu apa yang bakal terjadi seterusnya.”Bermula la episod #thelittleWuhan dalam rutin harian aku. Oncall di hari minggu. 24 jam active call di kecemasan. Full set PPE sepanjang masa,” demikian antara coretan doktor berkenaan.

Dr Atfina ditugaskan di Jabatan Kecemasan Hospital Semporna, Sabah.Dr Atfina merupakan salah seorang doktor yang diterbangkan ke Sabah untuk pasukan bantuan Covid-19.Dia sebelum ini pernah berkongsi pengalamannya bertugas di Semporna atau digelar #thelittlewuhan, merujuk kepada pusat bermulanya pandemik Covid-19 di China, penghujung tahun lalu.

Berdepan pesakit yang datang silih berganti, doktor ini berkata dia paling tidak boleh melupakan perngalaman merawat pesakit kanak-kanak yang dijangkiti virus berkenaan.”Pengalaman yang terkesan apabila melihat kanak kanak positif Covid-19 datang pada tahap 4 dan 5. Mereka hanya insan kecil yang tidak berdosa,” katanya kepada mStar.

Sebahagian perkongsian Dr Atfina mengenai suka duka pengalamannya sewaktu ditugaskan ke Sabah, bermula hujung September lalu.Mengakui cabaran yang dihadapinya dan petugas kesihatan lain bukanlah calang-calang, bagaimanapun doktor ini berkata dia meletakkan keutamaan pesakit di tangga teratas, sekalipun ada kalanya semangat turun merudum.

“Alhamdulillah sepanjang tempoh mobilisasi saya tiada simptom Covid-19. Tipu saya katakan jika kesihatan emosi tidak terjejas langsung. Apabila berjauhan dari keluarga dan rakan-rakan akan ada pada satu ketika saya agak rasa down.”Tapi yang membuatkan saya terus kuat adalah niat untuk membantu. Rawatlah mereka seperti ibu bapa sendiri. Buat yang terhabis baik yang kita mampu,” ujarnya yang kini baharu selesai menjalani kuarantin selepas tiba di Semenanjung.

Tambah Dr Atfina, ketika bertugas di Sabah, dia bukan sahaja merawat pesakit Covid-19, malahan kes-kes kecemasan bukan berkaitan virus itu yang juga tidak kurang bilangannya.”Termasuk merawat pesakit bukan warga negara. Peringatan dan pengajaran untuk diri saya sendiri, rawatlah mereka sebaik mungkin. Mungkin ada satu waktu kita terlalu penat tapi ingatlah itu adalah tanggungjawab. Kerja kita adalah satu ibadah,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Atfina tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa apabila wujud segelintir pihak yang mengambil ringan dengan prosedur operasi standard (SOP) yang menyaksikan pertambahan kes saban hari.Imej sinar-x seorang pesakit Covid-19 tahap 5 yang dikongsikan Dr Atfina di Facebook.

“Sangat kecewa dengan sikap beberapa pihak yang ambil mudah SOP baru. Saya sendiri tidak sanggup sekiranya perkara yang sama berlaku lagi seperti di Sabah.”Tolong jangan sia-siakan usaha kami selama ini. Cukup la untuk menidakkan kewujudan Covid-19 ini. Cukuplah dengan spekulasi agenda Yahudi dan kini isu vaksin.”Terapkan norma baru dalam hidup kita. Bukan hanya untuk diri sendiri tapi untuk keluarga kita. Untuk masyarakat dan komuniti. Jangan sudah terhantuk baru terngadah,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *