Mula aktif menderma sejak tahun 2010. Azhan Rani kongsi cerita tentang pengalamannya menjaga ayahnya sehingga dia berbuat keputusan untuk menderma

artis

Azhan Rani yang merupakan pelakon tanpa ragu kongsi pengalaman menjaga ayahnya yang terlantar di hospital sebelum pergi buat selamanya dan menyaksikan pesakit ditempatkan di Unit Rawatan Rapi ( ICU ) berdepan masalah mendapatkan bekalan drh. Sejak kejadian itu, Azhan Rani,44,bertekad mengumpul kudrat untuk menderma drh atas dasar tanggungjawab sosial dan kemanusiaan.

“Saya ada banyak pengalaman tinggal di hospital. Saya pernah menjaga ayah yang dirawat di hospital berbulan-bulan.”Saya lihat banyak keadaan pesakit yang dirawat. Ada yang keadaan dalam bahaya di ICU hingga tiada bekalan darh.

“Ketika itu, baru saya tahu, bukan semua orang boleh derma cecair merah tersebut. Biarpun kita tampak sihat, apabila disaring, drah kita mungkin tidak sesuai.”Mungkin juga gaya hidup kita tidak sesuai. Sejak itu, lahir rasa tanggungjawab dan mula bertanya, kenapa saya yang sihat ini, tidak boleh menderma darh?”

Azhan berkata, dia mula aktif menderma darh sejak 2010.”Saya mula menderma darh kira-kira 10 tahun lalu. Namun, saya berhenti bagi tempoh antara tiga hingga empat tahun.”Selepas itu, saya terus aktif hingga sekarang dan menjadi penderma aferesis atau individu yang menyumbang komponen darh iaitu plasma atau platelet atau kedua-duanya sekali. Berikutan itu, saya layak menderma darh dua minggu sekali sejak 2016.

“Jika dikira, sudah 35 kali saya menderma darh. Untuk menjadi penderma aferesis, anda terlebih dahulu perlu menjadi penderma ‘whole blo0d’ selama tiga bulan sekali dengan kekerapan tiga kali berturut-turut,” katanya.Sebelum ini, bekalan darh negara dilaporkan dijangka menurun ke paras bahaya jika stok darh di Pusat Darh Negara (PDN) dan Tabung Darh terus menurun sepanjang tempoh penularan COVID-19.

Ketika ini, bekalan darh jenis A, B dan O dikesan semakin menurun sekali gus menuntut tindakan drastik dilakukan untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan.Azhan berkata, amalan menderma darh memberi banyak manfaat tetapi ramai orang tidak tahu.

“Stigma konon amalan derma darh menjadikan kita gemuk adalah salah. Sebenarnya, ia memberi banyak kelebihan kepada kesihatan kita.”Apabila kita menderma, secara tidak langsung, ia menggalakkan pembiakan sel darh baharu dan membuang sel darh jahat.”Kita juga boleh tahu keadaan badan kerana sebelum menderma darh, kita perlu melalui saringan kesihatan.

“Seperti saya, biarpun sudah 35 kali menderma darh, saya masih perlu melalui proses sama di mana kita perlu melakukan ujian darh, temubual dan menjawab soalan lazim,” katanya.Azhan berkata, banyak maklumat mengenai kesihatan diri seperti tahap hemoglobin dan sebagainya dikongsi petugas yang membuat pemeriksaan.

“Saya diberitahu untuk mengurangkan makanan laut kerana sakit gout dan kolestrol tinggi dalam badan yang memerlukan saya menjaga pemakanan. Sudahlah percuma, kita dapat pula informasi berguna,” katanya.Tambah Azhan, sebagai penderma aktif, dia menikmati kemudahan ujian darh secara percuma setahun sekali.

“Jika di hospital swasta, saya dengar caj untuk ujian darh antara RM700 sehingga RM1000,” katanya.Selain itu, Azhan berkata, dengan status penderma aktif, dia layak ditempatkan di wad kelas satu hospital kerajaan secara percuma.”Kalau sudah 100 kali menderma darh, anda boleh menikmati kelebihan itu secara percuma seumur hidup.

“Bagaimanapun, ganjaran ini tidak penting. Sebaliknya, niat kita untuk membantu orang lain. Mana tahu, hari ini kita menderma, esok kita pula mencari penderma,” katanya.Azhan berkata, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak menghalang orang ramai untuk menderma darh.

“Jangan kata sebab PKP kita tidak boleh menderma. Orang ramai boleh layari laman web PDN dan rujuk cara-cara melakukan derma drah.”Surat pelepasan juga boleh dimuat turun, jadi, tiada masalah untuk kita melalui sekatan jalan raya,” katanya.Bagaimanapun, tambah Azhan, aktiviti menderma darh bukanlah alasan untuk orang ramai mengingkari PKP.

Baru-baru ini, Azhan yang aktif dalam kumpulan pendaki, Summit Attack Resources (SAR) menyertai program menderma darh di PDN di ibu negara.”PDN mengalami kekurangan bekalan darh yang diperlukan terutama jenis O dan B. Selepas mendapat panggilan kerana saya penderma aktif, saya suarakan kepada ketua kumpulan SAR.

“Alhamdulillah, kira-kira 30 ahli kumpulan turut serta. Melihatkan sambutan ini, saya terfikir, mengapa tidak aktiviti ini dihebahkan kepada lebih banyak kumpulan sosial seperti basikal dan motosikal di seluruh negara,” katanya.Azhan berkata, kesungguhannya menderma darh bertujuan memberi inspirasi kepada orang ramai sesuai dengan statusnya sebagai selebriti yang dikenali ramai.

“Sebagai artis, inilah perkara yang boleh saya bantu. Tidak dapat tolong daripada segi wang ringgit, saya bantu dengan cara ini.”Ketika sihat inilah kita berpeluang menolong. Esok atau lusa, kita tidak tahu nasib kita,” katanya yang menghebahkan kempen PDN di laman sosialnya.

AJK Masjid Terima Duit Gulung RM100 Tapi Bila Sekali Tak Terima Orang Masjid Jadi Gelisah Menjadi Tanda Tanya Dan Rupanya Ini Sebabnya Mereka Gelisah. Penderma Misteri Ini Sering Gunakan Duit Lama Dan Akan Menderma Setiap Hari Jumaat.

Seorang remaja berkongsi pengalaman mengenai penderma misteri yang hadir ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Masjid bukan sahaja dikunjungi jemaah untuk menunaikan solat atau menyertai aktiviti keagamaan, malah turut menjadi platform untuk menyalurkan derma.

Sedekah akan menjadi lebih rancak ketika solat Jumaat, di mana peti sumbangan disediakan di masjid untuk jemaah menderma. Kebiasaannya, kutipan derma pada hari berkenaan akan dibuat pengiraan sebaik selesai solat Jumaat, yang dilakukan oleh ahli jawatan kuasa (AJK) masjid.

Seorang anak kepada bekas AJK di sebuah masjid di Besut, Terengganu berkongsi pengalaman membantu bapanya bersama AJK lain mengira duit tabung setiap Jumaat. Namun, remaja yang hanya mahu dikenali sebagai Aidil berkata, dalam longgokan wang kertas sumbangan jemaah itu terdapat sesuatu yang menarik perhatiannya.

“Setiap Jumaat, saya akan kira duit tabung masjid di kampung saya. Hampir setiap minggu, saya akan jumpa wang kertas RM100 yang dilipat dalam wang kertas RM1 yang digulung. Penyumbang itu selalu guna duit kertas lama RM1, mungkin sebab mudah untuk digulung. Hampir setiap Jumaat, pasti ada satu gulungan wang kertas RM1,” katanya kepada mStar sambil menambah tabung itu diletakkan di pintu masuk dewan solat setiap Jumaat.

Duit gulung RM1 yang sering dijumpai sewaktu mengira tabung derma.

Aidil yang berusia 17 tahun itu percaya gulungan RM1 yang disimpan RM100 di dalamnya disumbangkan oleh penyumbang yang sama. “Ayah saya dilantik jadi bendahari masjid sejak awal tahun dan sehingga ke bulan ini (Disember) ini, masih ada gulungan RM1 di dalamnya RM100. Ia membuatkan saya tertanya-tanya, dan rupa-rupanya menurut AJK masjid lain ia merupakan perkara yang biasa yang disedari mereka sejak tahun lalu,” katanya. Walaupun pandemik Covid-19 memberi kesan kepada masyarakat termasuk ekonomi, namun dia beranggapan ia tidak memberi kesan besar kepada penderma misteri itu.

Bila tiada duit yang digulung itu, kami jadi hairan. Sampai kami bimbang penderma itu adakah dia sakit sebab tak dapat ke masjid.

Anak keempat daripada lima beradik itu bagaimanapun tidak dapat meneka individu di sebalik sumbangan yang caranya begitu konsisten itu. Aidil berkata, penderma misteri itu berbuat demikian mungkin tidak mahu nilai sumbangannya disedari oleh jemaah lain sehingga boleh menimbulkan buruk sangka.

“Kalau letak RM100 sampai jemaah lain boleh nampak, dikhuatiri akan menimbulkan riyak. Jadi, adalah lebih baik disorokkkan di dalam gulungan RM1. Mungkin juga faktor keselamatan supaya tidak mahu orang lain tahu begitu banyak duit derma dalam tabung. Tambahan sekarang ni di sesetengah masjid ada saja kes pecah tabung derma,” katanya sambil menambah bapanya meletakkan jawatan sebagai bendahari masjid tersebut, baru-baru kerana masalah kesihatan.

Di sebalik gulung RM1, tersembunyi wang kertas RM100.

Selain identiti penderma misteri itu menimbulkan persoalan, ketidakhadirannya ke masjid itu pada Jumaat turut membuatkan ramai gelisah. “Hampir setiap Jumaat ada gulungan RM1 tu, jadi bila kami kira duit selepas solat Jumaat tetapi tiada duit yang digulung itu, kami jadi hairan. Bukan sebab tak ada duit RM100, tapi tentang keadaan penderma berhati mulia itu. Sampai kami bimbang penderma itu adakah dia sakit sebab tak dapat ke masjid. Mungkin juga dia solat Jumaat di masjid lain atau ada urusan kerja. Sama juga seperti penderma-penderma lain, kami harapkan penderma misteri ini diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezekinya. Terima kasih di atas sumbangan kepada masjid,” katanya.

Bapa 8 Anak Ini Beralih Kerjaya Sejak PKPB Bersama Rakan Suraunya Dengan Menjual Nanas. Ini Nasihatnya Buat Semua Yang Hilang Sumber Pendapatan.

Sallehuddin bersama Carl yang dikenalinya sejak tiga tahun lalu mengusahakan perniagaan gerai berasaskan nanas. Dalam menghadapi era pandemik serba sukar ini, kita seharusnya bijak mencari peluang demi meneruskan kelangsungan hidup. Jika diamati sepanjang tahun 2020, ramai yang kehilangan kerja serta sumber pendapatan gara-gara Covid-19 yang melanda. Malah, impaknya juga tidak mengenal latar belakang bangsa, kerjaya mahupun usia.

Di Saujana Impian, Kajang, Selangor, seorang lelaki berusia 59 tahun turut berjinak-jinak dengan perniagaan nanas madu sejak Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan semula di beberapa negeri, baru-baru ini. Menurut Sallehuddin Shuib, dia mencuba peluang baharu itu setelah 13 tahun berkecimpung dalam perniagaan berkaitan suplemen kesihatan.

Sallehuddin berniaga menggunakan keretanya sahaja.

“Umur dah dekat 60, tak tahu nak buat apa. Jadi saya cari pembekal nanas dan cuba terokai peluang perniagaan ini. Ia bermula dengan jual dalam boot kereta sahaja. Saya buka boot, letak kerusi. Kemudian buka meja sebelum seterusnya jual di gerai pula. Dah dua bulan lebih saya berniaga nanas. Sebelum ini dah 13 tahun jual suplemen, sebagai perunding kesihatan,” ujarnya kepada mStar. Menurut Sallehuddin, perniagaan gerai nenas itu diusahakan bersama rakannya yang dikenali sebagai Carl, 48 tahun yang dikenalinya sejak tiga tahun lalu.

Tak perlu susah hati, Allah akan tabur rezeki. Cuma kita kena berusaha.

Ujarnya, Carl merupakan rakan jemaah di Surau Ar Raudhah, Saujana Impian dan persahabatan itu kini bercambah menjadi rakan perniagaan pula. Biarpun tidak mempunyai pengalaman, Sallehuddin menyifatkan rakannya itu sebagai seorang individu yang cukup jujur dan amanah. Sementara itu, Sallehuddin yang juga bapa kepada lapan cahaya mata itu berkata, konsep perniagaan nanas juga sama sahaja seperti apa yang diusahakannya sebelum ini.

Dua sahabat ini merupakan rakan jemaah di sebuah surau di Kajang.

Namun katanya, setiap peniaga harus berusaha dan tiada kejayaan datang dengan mudah khususnya dalam zaman seperti ini. “Konsep berniaga yang sebelum ini dengan yang sekarang sama sahaja. Cuma kena sabar dan tabah. Mula-mula berniaga nanas pun sambutannya agak perlahan. Hanya orang berniaga yang akan faham. Tak ada benda datang bergolek. Kalau tak pecahkan ruyung, manakan dapat sagunya? Jadi kena selalu konsisten dan semak misi kita,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Sallehuddin mengakui dia juga peka dengan apa yang dilalui ramai individu di luar sana sejak Covid-19 melanda. Namun katanya, dia percaya setiap individu perlu mencari kekuatan diri dan harus percaya kepada konsep rezeki.

“Kena bangun dan lihat peluang yang ada. Tak boleh duduk bersedih semata-mata. Kena ada inovasi. Tak perlu susah hati, Allah akan tabur rezeki. Cuma kita kena berusaha,” ujarnya lagi. Tambahnya lagi, dia turut berterima kasih kepada pelanggan yang memberikan sokongan terhadap perniagaan berkenaan dan berharap mereka berpuas hati dengan hasil yang dibeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *