Saban hari kes Covid 19 tidak henti meningkat. Kini kerajaan bercadang guna tempat ini pula sebagai pusat kuarantin.

Amalan Covid 19 ISU SEMASA

Penempatan untuk menjalani kuarantin. Peningkatan kes Covid-19 menyebabkan penempatan pusat kuarantin sedia ada semakin terhad. Kerajaan dicadang untuk menjadikan hotel-hotel milik syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sebagai pusat kuarantin pesakit Covid-19 bagi menampung keperluan pusat kuarantin sedia ada.

Exco Pemuda Umno, Mustafa Shah Abdul Hamid berkata, selain itu, jika pesakit Covid-19 ini menjalani kuarantin di rumah, mereka boleh membahayakan kesihatan isi rumah yang lain kerana mudah dijangkiti. Menurutnya, kos untuk mendiami hotel ini perlu ditanggung oleh mana-mana pesakit yang berkemampuan seperti mana proses kuarantin individu dari luar negara ke Malaysia.

“Saban hari, rakyat Malaysia dimaklumkan mengenai perkembangan terkini mengenai pandemik Covid-19 serta jumlah pesakit yang kian bertambah dan membimbangkan. Dengan peningkatan jumlah pesakit ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini menghadapi situasi yang mana bilangan katil bagi pusat-pusat kuarantin semakin terhad,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Kangsar berkata, sekiranya terdapat pihak swasta yang ingin turut melibatkan diri menaja mana-mana hotel bajet untuk tujuan yang sama, kerajaan boleh mengecualikan cukai tahunan sebagai timbal balik atas komitmen membantu memerangi pandemik ini. Mustafa Shah berkata, ia secara tidak langsung dapat membantu perniagaan hotel yang terjejas kini.

Dalam pada itu, beliau turut mencadangkan agar kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang tidak lagi digunakan dijadikan sebagai pusat kuarantin Covid-19.

“Kerajaan juga wajar mengkaji semula mana-mana premis kem PLKN yang kini kosong tidak digunakan langsung. Sekiranya fasiliti ini digunapakai kelak, ianya sedikit sebanyak akan membantu kerajaan menangani lambakan suspek pesakit Covid-19 di seluruh negara dan menjimatkan kos untuk mewujudkan pusat-pusat kuarantin baharu bagi tujuan tersebut,” katanya. – Sinar Harian

Anak Baru Lahir Ada Di Luar Bilik Tapi Bapa Terpaksa Kuarantin Pula. Isterinya Pula Akan Tunjuk Sesuatu Ini Setiap Kali Video Call.

Syed Mohd Akif berkongsi rutin setiap pagi sebagai seorang pesakit Covid-19 yang sedang menjalani kuarantin di rumah, bagi menyebarkan mesej positif kepada masyarakat. Ketika ini kes Covid-19 di malaysia mencatatkan peningkatan ketara apabila ribuan kes baharu direkodkan saban hari.

Dengan angka yang semakin meningkat yang mana setakat ini lebih 40,000 kes aktif Covid-19 dilaporkan, fasiliti kesihatan termasuk pusat kuarantin sudah tentu mengalami kepadatan maksima. Justeru Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) baru-baru ini berkata pesakit Covid-19 yang tidak mengalami sebarang gejala atau gejala ringan perlu menjalani kuarantin kendiri di rumah.

Syed Mohd Akif merupakan salah seorang daripada ribuan pesakit Covid-19 yang sedang menjalani kuarantin di rumah.Lelaki yang senang disapa sebagai Akif berkata ketika ini dia sudah pun menjalani tempoh kuarantin selama 11 hari sejak disahkan positif virus berkenaan.

Bagi menghilangkan kebosanan, juruvideo syarikat produk kecantikan, Ainaa Beauty milik selebriti Instagram popular, Hafiz Mahamad ini menghasilkan satu klip video pendek menceritakan rutinnya setiap pagi sebagai seorang pesakit Covid-19 yang menjalani kuarantin di rumah.

Sesi ‘photoshoot’ sebelum isteri Akif melahirkan bayi sulung mereka. Akif hanya sempat menatap wajah anaknya seketika sebelum disahkan positif Covid-19.

Menerusi video tersebut, Akif berkongsi rutinnya selepas bangun tidur selain menu sarapan yang dinikmati bagi mempercepatkan proses pemulihan.

“Selepas menonton video Alif Satar yang berkongsi pengalamannya, saya rasa saya pun perlu berbuat sesuatu untuk sebarkan mesej dan beri kesedaran kepada orang di luar sana. Jadi saya terfikir untuk berkongsi video ini di media sosial. Setiap pagi perkara pertama yang dibuat selepas bangun tidur adalah mengemas dan membersihkan tempat tidur dan seluruh bilik. Persekitaran yang kemas dan bersih sangat penting. Saya sangat bersyukur kerana keluarga termasuk ibu mentua begitu mengambil berat dan menyediakan semua keperluan sepanjang tempoh kuarantin. Mereka akan menyediakan makanan yang berkhasiat, dan paling penting pastikan saya minum air kelapa campur lemon, madu, vitamin C setiap hari.

Rutin Akif setiap pagi sepanjang menjalani kuarantin di bilik berasingan.

“Kita tahu pesakit Covid-19 tak boleh keluar bilik atau rumah, dan sudah pasti ia sangat sukar. Jadi dengan adanya keluarga dan orang sekeliling yang ambil berat, ia adalah satu bentuk sokongan yang pesakit amat perlukan. Itu yang saya cuba sampaikan,” katanya.

Walaupun mendapat sokongan padu daripada keluarga, Akif mengakui dia tidak dapat lari daripada rasa bersalah terhadap orang sekeliling dan juga ‘down’ lebih-lebih lagi apabila masih belum berkesempatan memeluk bayi sulungnya yang dilahirkan pada 12 Januari.

“Selepas beberapa rakan sekerja positif, kami yang lain pun kena buat swab test. Masa tu kebetulan pula isteri sedang nak bersalin. Saya tak bergejala dan bukan kontak rapat kepada kes positif.

Isteri akan tunjuk muka baby setiap hari apabila video call. Sedih bila mengenangkan tak boleh azan, peluk dan cium bayi sendiri.

“Bila baby lahir, takut nak dekat sebab keputusan belum keluar. Tapi isteri yakinkan pegang juga dengan berlapik itu pun sekejap. Bila baby dibawa pulang ke rumah, ada beberapa ahli keluarga ziarah. Bila keputusan keluar dua hari selepas itu, tengok-tengok positif. Masa tu memang panik. Fikir baby dan isteri, fikir ahli keluarga lagi… bila tahu keputusan kami, bos saya, Hafiz adalah orang pertama yang call. Dialah yang beri sokongan, beritahu jangan panik. Dia minta saya terus kuarantin diri dulu. Malah kemudian syarikat tanggung swab test semua kontak rapat. Syukur saya dapat majikan yang ambil berat. Lebih bersyukur kerana semua kontak saya negatif,” cerita bapa muda berusia 26 tahun ini. Bercerita lebih lanjut, Akif berkata dia berada dalam keadaan yang sihat dan langsung tidak mengalami gejala Covid-19 sepanjang menjalani tempoh kuarantin.

Akif bertuah kerana keluarganya termasuk ibu mentua begitu mengambil berat dan menjaganya dengan baik sepanjang tempoh kuarantin.

Justeru dia begitu berharap agar dapat ‘bebas’ secepat mungkin agar dapat melepaskan rindu kepada bayi dan juga keluarga yang lain. “Sepanjang kuarantin, kami semua berhubung menerusi video call. Isteri akan tunjuk muka baby setiap hari apabila video call. Sedih bila mengenangkan tak boleh azan, peluk dan cium bayi sendiri. InsyaAllah jika semuanya baik, saya akan tamatkan tempoh kuarantin pada 26 Januari. Perkara pertama nak buat tentulah nak peluk cium baby. Lebih daripada itu, saya berharap agar penerimaan orang ramai terhadap bekas pesakit Covid-19 tidak bersifat negatif. Jangan anggap kami sebagai penjenayah kerana kami juga tak tahu punca dijangkiti. Sama-sama kita berikan sokongan antara satu sama lain,” ujarnya lagi.

Pernah Disahkan Positif COVID19. Kali Ini Dr Zulkifli Beri Kata Kata Yang Berunsurkan Nasihat Kepada Pesakit COVID19

Menteri di Jabatan PM ( Ha Ehwal Agama ) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al- Bakri menasihatkan pesakit COVID19 diingatkan agar sentiasa berfikiran positif.Beliau yang juga pernah menjalani rawatan wabak tersebut di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban selepas disahkan positif 4 Okt tahun lepas turut menasihatkan pesakit agar sentiasa bersangka baik dan memenuhi masa lapang sebaik mungkin dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT dan membaca.

“Ujian yang paling besar kita apabila kita ditimpa musibah seperti ini, perkara pertama sebagai seorang Islam kita sentiasa menginsafi dan meninggikan kesabaran kepada Allah,” katanya dalam hantaran di laman Facebooknya.

Menerusi hantaran itu, Zulkifli berkongsi video bertemu dan memberi kata-kata motivasi kepada pesakit dan petugas barisan hadapan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang dengan dipisahkan dinding kaca.

Dalam kunjungan itu, beliau menyerahkan buku bertajuk ‘Hari-Hari Tarbiah Dalam  Hidupku’ yang mengandungi panduan dan perkongsian pengalaman ditulisnya semasa menjadi pesakit COVID-19 selain sumbangan makanan daripada Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia kepada pesakit.

Zulkifli juga mezahirkan perasaan sebak dan sayu ketika melihat raut wajah pesakit dan petugas yang jelas keletihan ‘menangani’ dengan pandemik tersebut.“Saya faham perasaan mereka kerana pernah berada dalam situasi mereka. Banyakkan berdoa moga Allah SWT terus memelihara Malaysia,” katanya.

Pemergian Pengasas Artortoise Mengejutkan Orang Ramai. Dr Zulkifli Titip Doa Diberi Ganjaran Syurga Dan Dedahkan Sesuatu Tentang Cenderahati Yang Dia Terima

Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri (gambar kecil) turut berkongsi khabar duka mengenai pelukis itu menerusi media sosial miliknya.PELUKIS karikatur terkenal, Mohamad Ikhsan Kamarudin atau Ise dilaporkan hembuskan nafas terakhirnya pada awal pagi Selasa.Perkara itu dimaklumkan menerusi Facebook rasmi Artortoise.

“Dukacita dimaklumkan bahawa saudara Mohamad Ikhsan Kamarudin telah kembali ke rhmatullah pada jam 1.37 pagi 1 Disember 2020.”Sehubungan itu kami bagi pihak Artortoise ingin memohon ampun dan maaf kepada sesiapa yang mengenali beliau sekiranya beliau ada terbuat salah silap atau ada karya-karya beliau yang menyinggung sesiapa sama ada secara sengaja dan tidak sengaja,” ujar pengendali Facebook itu.

Dalam pada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri turut berkongsi khabar duka mengenai pelukis itu menerusi media sosial miliknya.Makluman mengenai pemergian pelukis itu menerusi Facebook.Dalam posting itu, Dr Dzulkifli turut berkongsi foto cenderahati yang mempamerkan karikatur dirinya yang diberikan oleh Ikhsan sebelum ini.”Setiap kali terpandang beg cenderahati di pejabat saya, pasti teringat @artortoise.

Moga diganjari syurga atas segala sumbangannya kepada negara melalui mata pena.

“Lukisan itu hadiah beliau kepada saya. Moga diganjari syurga atas segala sumbangannya kepada negara melalui mata pena.”Sama-sama kita sedekahkan bacaan Surah al-Fatihah,” ujarnya.Untuk rekod, Allahyarham pernah tampil menerusi temubual mStar pada 12 Februari lalu.

Beg cenderahati pemberian Allahyarham kepada Dr Dzulkifli.Dia pada waktu itu meluahkan rasa terkilan apabila karikatur pelawak, Allahyarham Abam Bocey yang dilukis digunakan sesuka hati oleh pihak tertentu tanpa mendapat kebenarannya.Sebelum itu, dia juga pernah menghasilkan banyak karikatur figura terkenal termasuklah penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza.

Persoalan Berkaitan Letak Tangan Di Dada Gantikan Berjabat Tangan Di Norma Baharu Ikut Agama Lain. Ini Jawapan Dr Zulkifli Susulan Soalan Tersebut Meraih Perhatian Ramai

“Tuan, nak tanya bukankah letak tangan di dada sebagai tanda beri salam itu sama seperti menirv cara kaum yahvdi?”Persoalan ini sering diketengahkan oleh masyarakat tentang SOP norma baharu yang dijalankan di negara kita bagi mengelakkan daripada jangkitan wabak Covid-19. Seperti yang kita tahu, letak tangan di dada sebagai tanda hormat menggantikan bersalaman yang menyebabkan sentuhan secara fizikal.

Jadi, Menteri Agama, Datuk Seri Dr Zulfikli Al Bakri menjawab persoalan tersebut menerusi laman Twitternya. Jadi, ini jawapan yang jelas daripada beliau.Ia adalah persoalan mushabahah (persamaan), bukan tasyabbuh (penyerupaan). Bukan semua perkara yang kita lakukan dan dalam masa yang sama ia juga dilakukan oleh ahli agama lain maka ia menjadi haram. Sheikh Bin Bayyah ada ulas panjang lebar.

Nabi SAW pernah pakai sandal bulu sebagaimana rahib. Rujuk Radd al-Muhtar ‘ala al-Durr al-Mukhtar, 1/622.Saya mohon maaf, tetapi saya tidak bertemu apa-apa rujukan yang menyatakan meletakkan tangan di dada menyerupai Yahdi. Apa yang hampir adalah perbuatan menepuk dada (chest thumping) pada hari perayaan Yom Kippur. Pun begitu, ia berbeza dengan perbuatan meletakkan tangan di dada.

Jadi, selepas mendengar dan meneliti tentang penjelasan ini, kita sebagai umat Islam tidak perlulah khuathir dan was-was. Paling penting adalah sama-sama kita menjaga kesihatan dan memutuskan rantaian Covid-19 yang melanda dunia ini.

Jumlah Jemputan Bagi Majlis Akad Nikah Sudah Ditentukan. Datuk Dr Zulkifli Dedahkan Jumlah Orang Yang Dibenarkan Bagi Majlis Akad Nikah Dan Harap Maklum

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri memaklumkan bahawa jumlah jemputan majlis akad nikah tidak boleh melebihi 30 orang dengan mengambil kira penjarakan 1 meter dan tertakluk pada keluasan premis yang ditetapkan.Menurutnya, keputusan itu dibuat susulan sudah menjadi kelaziman orang ramai yang merancang perkahwinan pada hujung tahun ini.

“Jadi dalam majlis akad nikah, jumlah jemputan adalah tidak melebihi 30 orang denagn mengambil kira penjarakan 1 meter dan tertakluk pada keluasan premis yang ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).“Dan premis tersebut merangkumi pejabat agama dan juga masjid-masjid yang terpilih. Yang mana, sama ada masjid itu masjid besar atau pun masjid kecil yang terpilih dan juga surau-surau seperti yang terpilih yang telah ditetapkan oleh JAWI.“Jurufoto adalah dibenarkan dan tidak termasuk dalam 30 orang jemputan tetapi hendaklah mematuhi SOP yang ditetapkan,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.