Tak sangka COVID19 dah muncul dalam buku teks Sains Tingkatan 5. Perkongsian pelajar ini secara tak langsung raih perhatian

Viral

Terbaru perkongsian oleh seorang pengguna Tiktok baru baru ini,siapa yang sangka pelajar Tingkatan 5 2021 merupakan generasi pertama memegang buku teks yang menceritakan tentang covid19 . Tatkala si perakam sedang membalut buku Sains edisi baru yang diperolehinya,dia malah terkejut besar apalbila menjumpai info tentang wabak itu di dalamya. Apa yang meriah perhatian ramai adalah ia muncul betul betul di bab 1 buku terbabit iaitu topik Mikroorganisma

Secara keseluruhan, video berdurasi 32 saat itu telah meraih lebih 200 ribu tontonan serta pelbagai reaksi daripada golongan pelajar khususnya. Selain teruja untuk ‘merasmikan’ edisi buku teks baru tersebut, rata-rata netizen berseloroh bahawa topik coronavirus akan masuk dalam peperiksaan akan datang. Dalam pada itu, ada yang turut menganggap buku teks Sejarah pula akan jadi lebih tebal kerana banyak kejadian penting telah berlaku sepanjang 2020.Sumber: TikTok nanajikookk

Belum Lagi Habis Kes COVID19. 3 Negeri Ini Dilaporkan Mengalami Satu Lagi Wabak Yang Membahayakan Dan Ramai Ambil Mudah Perkara Ini

DI SEBALIK masalah dan kekhuatiran orang ramai terhadap pandemik Covid-19, nampaknya majoriti dalam kalangan kita terlupa dengan wabak denggi di negara ini.Setakat 26 Disember lalu, sebanyak 144 kes pemergian telah direkodkan termasuk satu pemergian baharu dengan satu kes masing-masing di Melaka dan Johor.

Jumlah kes keseluruhan mencecah sebanyak 88,274 kes di Malaysia.Johor, Selangor dan Sabah menerajui carta tiga tertinggi apabila masing-masing merekodkan 43, 37 dan 16 kes.Menurut CPRC Kebangsaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia, tiga negeri yang tidak mempunyai kes pemergian adalah di Perlis, Kedah, Terengganu dan Wilayah Persekutuan Labuan. Syabas penduduk di sana, kekalkan momentum itu!

Di sini, SinarPlus ingin mengingatkan kepada orang awam apa itu bahaya denggi.Demam denggi adalah sejenis sakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.Terdapat empat jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi iaitu DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).

Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterranean dan Pasifik Barat berdepan dengan isu berkenaan.Berikut SinarPlus senaraikan langkah-langkah pencegahan daripada gigitan nyamuk Aedes:

1. Gunakan repellan.2. Pasang penghalau nyamuk.3. Pasang jaring penghalang nyamuk.4. Sembur aerosol racun serangga.5. Pakai seluar panjang dan baju berlengan panjang.6. Tidur dalam kelambu.7. Elak berada di luar rumah pada awal pagi (6 pagi hingga 8 pagi) dan senja (6 petang hingga 8 malam).

Kaedah-kaedah pencegahan lain yang disyorkan oleh laman web kesihatan negara, infosihat.gov.my adalah:Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk.Membuang bekas yang boleh menakung air.Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan seharusnya ditutup.Pastikan pasu-pasu bunga dan bekas tadahan dibuang airnya sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Pastikan saliran atap sentiasa mengalir.Membela ikan di dalam kolam ikan untuk mengurangkan jentik-jentik.Menurut laman web sama, tanda-tanda yang boleh anda kesan sekiranya anda demam denggi adalah seperti berikut:• Tanda-tanda yang biasa termasuklah mntah, pitm dan sakit di bahagian abdomen. Salur darh di dalam badan boleh mengalami kebocoran dan menyebabkan isi padu darh berkurangan.• Keadaan itu boleh menyebabkan pesakit mengalami renjatan dan akhirnya boleh menyebabkan pemergian.

• Tiada ubat-ubatan yang khusus untuk merawat demam denggi.• Pesakit perlu dimasukkan ke wad bagi rawatan demam denggi berdrah.• Rawatan awal boleh mengelakkan pemergian dengan kadar kurang daripada 1 peratus.• Pesakit akan diberikan rehidrasi untuk memastikan beliau tidak mengalami renjatan.

• Walaupun nama sakit itu demam denggi berdarh, masalah yang membawa kemudaratan adalah masalah kebocoran salur darh yang menyebabkan renjatan dan bukan pendarhan yang menjadi masalah utama.

Denggi membahayakan! Awasi sekeliling anda dan luangkan masa sekurang-kurangnya 10 minit setiap hujung minggu untuk hapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes.Bagi mengetahui dengan lebih terperinci mengenai denggi, orang ramai boleh melayari laman we https://idengue.mysa.gov.my/.

Ada Yang Limpanya Bergerak Ke Bahagian Tubuh Lain Selama 48 Jam. Berikut Antara 5 Sakit Pelik Yang Wujud Selain Daripada COVID19

Covid-19 bukan satu-satunya sakit yang datang secara tiba tiba kepada manusia pada 2020.TIDAK dapat disangkal lagi, Covid-19 merupakan sakit paling memberi kesan sepanjang 2020. Namun, tahukah anda terdapat beberapa sakit lain yang dianggap aneh turut berlaku pada tahun ini?Masalah kesihatan ini terjadi disebabkan oleh beberapa perkara. Berikut adalah sakit aneh yang dilaporkan sepanjang 2020 selain Covid-19.

1. Kncing hijau.Seorang lelaki berusia 62 tahun di Chicago, Amerika Syarikat ketika kncing mendapati air kncingnya berwarna hijau.Dalam kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati, air kncing berwarna hijau ini terjadi disebabkan kesan sampingan yang sangat jarang berlaku kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Dilaporkan, beberapa hari sebelumnya, lelaki tersebut diberi ubat bius dikenali sebagai propofol. Warna air kencing lelaki itu bagaimanapun kembali normal selepas pengaruh ubat itu hilang.Terdapat beberapa sakit berlaku yang tak dapat dijelaskan.

2. Batu kapur pada usus.Seorang wanita dikejarkan ke wad kecemasan kerana mengalami sakit perut dan muntah. Selepas operasi diakukan, doktor menemui batu kapur berukuran 4 sentimeter di dalam ususnya.Berdasarkan laporan jurnal BMJ Case Reports, batu kapur itu hidup dan membesar dalam tubuh wanita itu hampir sepanjang hidupnya.

3. Air kncing bertukar alk0hol.Air kncing seorang wanita berubah menjadi alkohl padahal wanita itu tidak pernah mengambil sebarang minuman kras beberapa hari sebelumnya.Selepas pemeriksaan dilakukan, doktor mendapati terdapat kuman dalam air kncingnya sehingga berlaku proses penapaian glukosa menjadi alkohl.

4. Organ bergerak.Normalnya, organ dalam badan manusia berada di tempat sama setiap masa. Namun, berbeza dengan keadaan seorang wanita di Michigan, Amerika Syarikat. Limpanya bergerak ke bahagian tubuh lain selama 48 jam.

5. Tiga ginjal.Seorang lelaki di Brazil mengejutkan doktornya ketika melakukan pemeriksaan kesihatan apabila mendapati dia mempunyai tiga ginjal.Ginjal ketiga yang ditemui itu berada dalam keadaan normal dan terletak di bahagian kiri badan dan melekat berdekatan punggungnya.Memiliki tiga ginjal merupakan perkara luar biasa tetapi boleh berlaku malah terdapat 100 kes yang dilaporkan sebelum ini.

Terkesan Apabila Melihat Kanak Kanak Positif Covid-19 Datang Pada Tahap 4 Dan 5. Dr Atfina Kongsi Pengalaman Dua Bulan Bertugas Di Sabah Dan Sempat Kongsi Sinar X Pesakit COVID19 Tahap 5

Dr Atfina berkongsi kisah suka duka selama hampir dua bulan ditugaskan ke Sabah. Foto: Facebook Atfina Ibrahim.DUA bulan ditugaskan ke Sabah, antara negeri yang paling terjejas teruk gara-gara pandemik Covid-19, kini doktor wanita ini akhirnya kembali ke pangkuan keluarga.

Apa yang pasti, kepulangan tersebut turut membawa 1001 pengalaman yang tidak dapat dilupakan olehnya sepanjang 10 tahun berkecimpung dalam bidang perubatan.Merangkumkan serba ringkas kisah suka dukanya di Facebook, perkongsian tersebut sehingga kini meraih lebih 1,100 shares selain dibanjiri ratusan komen.

Menurut Dr Atfina Ibrahim yang ditugaskan di Jabatan Kecemasan Hospital Semporna, rutin hariannya bersama petugas kesihatan yang lain begitu padat sejak tiba di pekan itu pada 25 September lalu, apatah lagi ketika itu musim pilihan raya negeri (PRN).

“Penduduk penuh di mana mana. Penjarakkan sosial? Maaf laa. Oh baru aku sedar apabila melihat poster di tampal merata-rata, bendera di mana-mana. Kereta di jalan penuh. Jem sepanjang perjalanan pulang ke bilik. Bertahan la. Anda tahu apa yang bakal terjadi seterusnya.”Bermula la episod #thelittleWuhan dalam rutin harian aku. Oncall di hari minggu. 24 jam active call di kecemasan. Full set PPE sepanjang masa,” demikian antara coretan doktor berkenaan.

Dr Atfina ditugaskan di Jabatan Kecemasan Hospital Semporna, Sabah.Dr Atfina merupakan salah seorang doktor yang diterbangkan ke Sabah untuk pasukan bantuan Covid-19.Dia sebelum ini pernah berkongsi pengalamannya bertugas di Semporna atau digelar #thelittlewuhan, merujuk kepada pusat bermulanya pandemik Covid-19 di China, penghujung tahun lalu.

Berdepan pesakit yang datang silih berganti, doktor ini berkata dia paling tidak boleh melupakan perngalaman merawat pesakit kanak-kanak yang dijangkiti virus berkenaan.”Pengalaman yang terkesan apabila melihat kanak kanak positif Covid-19 datang pada tahap 4 dan 5. Mereka hanya insan kecil yang tidak berdosa,” katanya kepada mStar.

Sebahagian perkongsian Dr Atfina mengenai suka duka pengalamannya sewaktu ditugaskan ke Sabah, bermula hujung September lalu.Mengakui cabaran yang dihadapinya dan petugas kesihatan lain bukanlah calang-calang, bagaimanapun doktor ini berkata dia meletakkan keutamaan pesakit di tangga teratas, sekalipun ada kalanya semangat turun merudum.

“Alhamdulillah sepanjang tempoh mobilisasi saya tiada simptom Covid-19. Tipu saya katakan jika kesihatan emosi tidak terjejas langsung. Apabila berjauhan dari keluarga dan rakan-rakan akan ada pada satu ketika saya agak rasa down.”Tapi yang membuatkan saya terus kuat adalah niat untuk membantu. Rawatlah mereka seperti ibu bapa sendiri. Buat yang terhabis baik yang kita mampu,” ujarnya yang kini baharu selesai menjalani kuarantin selepas tiba di Semenanjung.

Tambah Dr Atfina, ketika bertugas di Sabah, dia bukan sahaja merawat pesakit Covid-19, malahan kes-kes kecemasan bukan berkaitan virus itu yang juga tidak kurang bilangannya.”Termasuk merawat pesakit bukan warga negara. Peringatan dan pengajaran untuk diri saya sendiri, rawatlah mereka sebaik mungkin. Mungkin ada satu waktu kita terlalu penat tapi ingatlah itu adalah tanggungjawab. Kerja kita adalah satu ibadah,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Atfina tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa apabila wujud segelintir pihak yang mengambil ringan dengan prosedur operasi standard (SOP) yang menyaksikan pertambahan kes saban hari.Imej sinar-x seorang pesakit Covid-19 tahap 5 yang dikongsikan Dr Atfina di Facebook.

“Sangat kecewa dengan sikap beberapa pihak yang ambil mudah SOP baru. Saya sendiri tidak sanggup sekiranya perkara yang sama berlaku lagi seperti di Sabah.”Tolong jangan sia-siakan usaha kami selama ini. Cukup la untuk menidakkan kewujudan Covid-19 ini. Cukuplah dengan spekulasi agenda Yahudi dan kini isu vaksin.”Terapkan norma baru dalam hidup kita. Bukan hanya untuk diri sendiri tapi untuk keluarga kita. Untuk masyarakat dan komuniti. Jangan sudah terhantuk baru terngadah,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *