Ini keputusan rakyat untuk laksanakan PKP minggu depan. Hasil undian yang mengejutkan orang ramai.

Covid 19 Dunia ISU SEMASA

Satu pengumuman akan dibuat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin ini bagi memaklumkan tindakan yang akan diambil kerajaan bagi mengawal penularan jangkltan C0VlD-19.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan sedang memperhalusi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan peningkatan kes C0VlD-19 mencecah empat angka sejak kebelakangan ini. Katanya, kerajaan sentiasa memantau situasi semasa dan membincangkan pendekatan serta langkah terbaik mengawal penul4ran itu.

” Kerjaan melalui sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedang memperhalusi dan menilai tindakan yang perlu diambil segera untuk mengwal penularan jangkltan C0VlD-19. Ini termasuk mempertimbangkan SOP lebih ketat dilaksanakan terutama membabitkan sektor sosial bagi mengurangkan pergerakan sekali gus mengurangkan jangkitan C0VlD-19,” katanya pada sidang media PKP Pemulihan(PKPP)/PKP Bersyarat (PKPB) pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, kerjaan sentiasa mendengar keluhan dan cadangan rkyat yang amat bimbang peningkatan k3s kebelakangan ini. “Kerajaan sentiasa mendengar rintihan dan pandangan rkyat dan kita sedang mempertimbangkannya. Insya-ALLAH apa-apa nanti akan diumumkan oleh Perdna Mnteri pada Isnin nanti. Jadi kita tunggulah apa yang nak diumumkan dan bersedia dengan pengumuman itu,” katanya. Justeru, beliau berharap semua rkyat mematuhi SOP ditetapkan dan mendoakan keselamatan bersama.

Undian di FB, 97% responden mahu PKP dilaksanakan

Sementara itu, menerusi satu undian di Facebook mengenai persoalan adakah PKP perlu dilaksanakan semula memperoleh keputusan yang agak mengejvtkan. Undian yang dijalankan oleh akaun Facebook Public Health Malaysia (PHM) pada Khamis itu mendapati 97 peratus daripada responden mahu kerjaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada masa sekarang. Menurut PHM, dapatan tersebut dikira daripada 13,100 resp0nden yang mengambil bahagian dalam undian tersebut.

Sementara itu, pada Jumaat, penyertaan pengundian tersebut telah menlngkat kepada lebih kurang 14,600 pengguna dengan 14,000 daripadanya bersetuju dengan pelaksanaan PKP manakala hanya 461 responden tidak bersetuju dengan langkah berkenaan. Pada masa sama, PHM turut berkongsikan pelbagai komen yang diberikan oleh pengguna Facebook melalui ruangan komen pada undian yang dijalankan itu.

” Kata seorang warganet, keadaan yang sangat kritikal ketika ini di mana sistem kesihatan telah terbeban dan kita tidak menunjukkan tanda pulih sejak Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, PKP mungkin langkah terbaik ketika ini. Namun ada juga berpendapat berbeza dan tidak bersetuju. ‘Kami baru sahaja dapat kerja. Jika kerajaan laksanakan PKP, mohon berikan bantuan kewangan setiap bulan kepada rkyat’,” menurut hantaran PHM yang berkongsikan komen diberikan warganet terhadap isv berkenaan.

Selain itu, PHM turut menyatakan bahawa terdapat juga komen yang meminta supaya PKP tersebut dilaksanakan secara bersasar. Undian ini membayangkan kebanyakan rakyat telah bersetuju dan bersedia untuk PKP jika kerajaan laksanakan juga dalam masa terdekat. Ini juga menunjukkan pendapat perlunya kerjaan melakukan tindakan yang lebih besar impaknya untuk memulihkan situasi pandemik ketika ini,” menurut hantaran tersebut.

Disebabkan Kes Yang Semakin Naik. PKPB Di 3 Tempat Ini Dilanjutkan Sehingga Akhir Tahun.

PKPB di Selangor, Sabah dan Kuala Lumpur yang sepatutnya berakhir pada 20 Disember ini bagaimanapun dilanjutkan sehingga 31 Disember. Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah akan dilanjutkan sehingga 31 Disember ini.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bagaimanapun tiga daerah di Selangor iaitu Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Kuala Selangor dikecualikan daripada perintah itu. Ismail Sabri berkata, keputusan itu dibuat berikutan peningkatan ketara kes positif Covid-19 yang direkodkan sehingga Khamis.

“Sebanyak 22,931 kes positif Covid-19 direkodkan di Selangor, manakala 9,426 kes bagi Kuala Lumpur sehingga semalam (Khamis). Sebanyak 33,823 kes positif Covid-19 direkodkan di seluruh Sabah dalam tempoh 14 hari. Oleh itu, atas penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan, kerajaan bersetuju melanjutkan PKPB di negeri berkenaan,” katanya dalam sidang media harian Covid-19, pada Jumaat.

Untuk rekod, PKPB di Kuala Lumpur, Selangor dan Sabah sepatutnya berakhir 20 Disember ini. Di negeri lain, Ismail Sabri berkata PKPB juga telah dilanjutkan hingga 31 Disember untuk daerah Seremban dan Port Dickson di Negeri Sembilan serta daerah Johor Bahru, Batu Pahat dan Kulai di Johor.

Dimaklumkan PKPB Empat Daerah Di Sebuah Negeri Ini Telah Ditamatkan. DS Ismail Sabri Dedahkan Empat Daerah Tersebut Punca PKPB Sudah Ditamatkan

PETALING – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kota Bharu, Machang, Tanah Merah dan Pasir Mas di Kelantan ditamatkan semalam kecuali bagi dua mukim (Daerah Penggawa).Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mukim terbabit adalah Mukim (Daerah Penggawa) Kubang Kerian, Kota Bharu dan Mukim (Daerah Penggawa) Kusial, Tanah Merah.

“Kes positif Covid-19 di keempat-empat daerah ini menunjukkan trend penurunan mendadak dan terkawal sementara kes aktif yang masih ada hanya tertumpu di beberapa mukim (Daerah Penggawa).“PKPB di kedua-dua mukim ini diteruskan sehingga 20 Disember 2020. Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Madrasah Ad-Diniah Al-Falahiah, Kampung Dalam Huma, Bukit Awang, Pasir Puteh turut diteruskan,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.Kerajaan sebelum ini mengumumkan pelaksanaan PKPB di Kota Bharu, Machang, Tanah Merah dan Pasir Mas bermula 7 sehingga 20 Disember 2020. K! ONLINE

Isu Kerajaan Yang Kini Membenarkan Mereka Di Kawasan PKPB Dan PKPP Untuk Merentas Negeri. Public Health Malaysia Sarankan Langkah Langkah Ini Kepada Yang Mahu Pulang Ke Kampung

Susulan kerajaan yang kini membenarkan mereka di kawasan PKPB dan PKPP untuk merentas negeri selepas pintu sempadan antara daerah dan negeri telah dibuka sepenuhnya pada 7 Disember lepas, orang ramai juga disarankan untuk menangguhkan dahulu rancangan untuk pulang ke kampung. 

Menerusi perkongsian Public Health Malaysia, perancangan tersebut disarankan untuk ditangguhkan sehingga kes COVID 19 reda ke angka yang lebih rendah.Semalam sahaja, negara kita telah mencatatkan sebanyak 1,600 kes baharu dengan Negeri Sembilan mencatatkan angka kes paling tinggi iaitu 541 kes.

Dalam pada itu, Public Health Malaysia (PHM) juga mencadangkan, jika orang ramai ingin pulang ke kampung, individu disarankan untuk mengambil langkah-langkah seperti berikut.Ambil giliran dengan adik beradik untuk pulang ke kampung.Jika ada sesiapa yang tidak sihat, batalkan perjalanan pulang ke kampung.Jika anda ada berhubung dengan kes positif, pertimbangkan untuk tidak pulang ke kampung sehingga 2 minggu.

Walaupun kebenaran merentas negeri dan daerah sudah dibenarkan, elakkan sebarang kenduri-kendara, perjumpaan besar bersama keluarga, majlis hari jadi, tahlil, majlis sosial dan sebagainya. “Sebolehnya bincang tarikh yang sesuai,” kata hantaran di Faceboook itu.Dah ada yang nak plan balik kampung? Min rasa ada betul juga kata PHM ni… 

Dilaporkan Boleh Makan Ikut Saiz Meja Di Restoran Kecuali Di Satu Negeri Ini. DS Ismail Sabri Jelaskan Lebih Lanjut Tentang Isu Tersebut

Menerusi SOP terkini daripada Majliis Keselamatan Negara hari ini, mereka yang tinggal di kawasan PKPB boleh makan di restoran dengan kapasiti bergntung pada keluasan meja.Walaubagaimanapun, penjarakkan sosial dan SOP haruslah dijaga. Sebelum ini, hanya terhad kepada 4 orang satu meja sahaja.SOP PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB)

Namun berbeza di Sabah. Mereka yang berada di kawasan tersebut,  kapasiti bagi setiap meja di restoran boleh diduduki hanya setengah daripada jumlah muatan asal.Misalnya meja yang boleh muat 4 orang hanya terhad untuk 2 orang, meja untuk 6 orang terhad untuk 3 orang dan meja untuk 8 orang terhad untuk 4 orang.SOP PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB) BAGI SELURUH NEGERI SABAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *