1.12 juta pek Mi segera diambil oleh pihak berkuasa. Didapati menggunakan logo halal yang sudah dibatalkan oleh JAKIM.

Amalan Dunia Info ISU SEMASA Uncategorized

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor mer4mpas 1.12 juta pek mi segera pelbagai perisa dalam serbvan di sebuah kiIang di Taman lndustri Integrasi Rawang, semalam kerana menggunakan logo halal yang dibataIkan. Pengarah KPDNHEP Selangor, Muhamad Zikril Azan Abdullah berkata serbvan sekitar 12 tengah hari itu dilakukan selepas pemantauan selama sebulan pihaknya yang mendapati syarikat memproses makanan segera itu masih menggunakan logo halal yang dibataIkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada bngkusan produknya.

“L0go halal Jakim syarikat itu dibataIkan pada 28 Okt tahun lepas atas alasan premis berkenaan gagaI mematuhi standard pemegang sijil halal yang ditetapkan antaranya kotor dan bahan mentah diletakkan di atas Iantai. Semasa serbvan, wakil syarikat tersebut memaklumkan mereka telah membuat rayvan berkaitan penar1kan sijil halal itu namun ditolak kerana masih gagaI mengambil tindakan terhadap tegvran jabatan agama terlibat dalam tempoh yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sumber:Bernama

PEMB0NGKARAN KARTEL DAGING HAR4M JADI HALAL

Pemb0ngkaran kegiatan menyelvdup daging diragui status halal dan keselamatannya telah mencetuskan kemar4han sebahagian besar rakyat di negara ini yang majoritinya beraga Islam. Kegiatan tersebut jelas menghina masyarakat Muslim di negara ini yang sentiasa mengutamakan konsep halalan toyiban dalam pelbagai aspek kehidupan, terutamanya berkaitan bab makan dan minum.

Disebabkan oleh itu, majoriti rakyat mula ragu dengan makanan yang beredar dalam pasaran, lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan produk import dari negara yang tidak meletakkan tuntutan Islam sebagai keutamaan. Namun, pemb0ngkaran eksklusif Sinar Harian melalui dua wartawannya iaitu Izwan Rozlin dan Muhammad Afham Ramli telah membuka mata majoriti Muslim di negara ini berkaitan status sebenar makanan mereka, sekali gus memberi peringatan agar menjadi lebih selektif untuk mendapatkannya.

Hasil bantuan agensi penguat kuasa dan badan bukan kerajaan (NGO) berkaitan Islam yang memb0ngkar aktiviti berkenaan juga telah menggerakkan orang ramai supaya memeriksa terlebih dahulu sumber pengeluaran dan edarannya agar mereka tidak terpedaya dengan taktik jah4t golongan bergelar kartel itu. Dalam serbuan sebuah premis di Taman Perindustrian Senai, Johor pada 1 Disember itu, lebih kurang 1,500 tan daging sejuk beku bernilai RM30 juta dirampas. Produk berkenaan dipercayai dibawa masuk daripada abatoir dan loji pemprosesan negara luar yang tidak diiktiraf Malaysia.

Kesemua produk yang dibawa dari Argentina, Brazil, China, Perancis, Italy, Belgium, Sepanyol dan United Kingdom itu dibawa masuk melalui dua pelabuhan yang terdapat di Johor iaitu Pelabuhan Tanjung Pelepas dan pelabuhan Pasir Gudang. Daging sejuk beku itu kemudiannya diletakkan di sebuah gudang bertempat di Senai bagi menjalani kerja-kerja pembungkusan semula sebelum diedarkan ke seluruh negara

Sumber sinar harian

Wujud Pertikaian Dan Keraguan Tentang Status Halal Pada Ubat Tersebut. Mufti Perlis Tampil Perjelaskan Tentang Isu Tersebut

Malaysia bakal menerima vaksin Covid-19, disebabkan itu, wujud pula pertikaian dan keraguan segelintir umat islam tentang status halal pada ubat tersebut.Disebabkan itu, Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin tampil beriikan penjelasan tentang vaksin ini agar tidak wujud lagi sebarang isu di saat negara bakal menemukan ‘sinar’ dalam mencari ikhtiar untuk memutuskan rantaikan Covid-19 ini.

Jangan terlalu sempit fekah perhitungan – Mufti Perlis.Sebagai umat islam, Dr Mohd Asri begitu sedih dengan isu-isu ini, menerusi penulisannya di Astro Awani, beliau menjelaskan bahawa Islam adalah agama yang menjadi rahmat untuk semua.“Malangnya, atas kelemahan umat di masa ini, kita gagal mengungguli projek-projek kemanusiaan di peringkat antarabangsa, sebaliknya hanya menjadi pengikut kepada rentak pihak yang lain.”

Beliau ambil contoh seperti isu vaksin ini. Katanya, dunia Muslim sepatutnya yang mengepalai penghasilan vaksin yang dapat menyelamatkan manusia dari ancaman wabak ini.Malangnya, kekayaan negara-negara umat Islam terutamanya Arab gagal untuk mendepani cabaran ini.Apa yang ada, kita asyik bertanya haram atau halal produk orang lain. Kita gagal untuk menghasilkan produk sendiri. Dukacita!”

Susulan itu, beliau menyeru agar umat islam di negara ini terlalu sempit dalam perhitungan fekah.“Dalam keadaan kita gagal menjadi pengeluar, hanya sekadar pengguna, janganlah pula terlalu sempit perhitungan fekah kita.”Tidak jadi haram jika….

Beliau menjelaskan bahawa produk perubatan seperti vaksi, bahan-bahan yang digunakan akan melalui pelbagai tahap proses yang dikenali sebagai chemical transformation.Kaedah ini akan membuat sifat asal bahan yang digunakan pada peringkat awal.

Produk akhir itu sama sekali tidak lagi sama dengan bahan yang digunakan di peringkat awal. Proses ini dalam istilah fikah dinamakan dengan istihalah, menghilangkan sifat asal, maka hukum ‘haram’ pada bahan asal tidak boleh dipakai lagi pada produk akhir bahan tersebut kerana telah bertukar ke bahan yang lain.”

Malah, beliau juga memberikan beberapa contoh klasik yang biasanya menjadi bualan hangat sebelum ini iaitu antara arak dan cuka.“Antaranya, arak yang haram apabila telah bertukar menjadi cuka, maka hukumnya halal. Proses ‘istihalah’.”

“Baja najis yang diletakkan di pokok lalu pokok menjadi subur dengan baja tersebut, pokok tidak najis dan buahnya halal dimakan.“Kasturi yang berasal dari darh kijang tidak dianggap najis kerana telah bertukar sifatnya.”“Bngkai yang telah bertukar menjadi tanah sehingga hilang sifat bangkai, tanah itu bersih dan boleh tayamum.”

Pelbagai lagi contoh klasik yang pernah disebutkan dalam tulisan sarjana-sarjana silam. Maka, tokoh-tokoh muhaqqiqin (penganalisis) seperti al-Imam Abu Bakr Ibn al-‘Arabi, Ibn Taimiyyah, Ibn Qayyim, al-Syaukani, Sadiq Hasan Khan dan lain-lain menyokong dan meneguhkan hujah bahawa proses istihalah boleh menukar najis kepada bahan yang bersih.

Atas asas ini, Majlis Fatwa Eropah (European Council for Fatwas and Research) yang terdiri dari 32 tokoh ilmuwan seluruh dunia termasuk al-Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi, al-Syeikh Dr Abdullah bin Bayyah, al-Syeikh Dr Abd al-Sattar Abu Ghuddah, al-Syeikh Dr Ali al-Qaradaghi dan ramai lagi menfatwakan halal bahan tambahan (additives) yang mengandungi sebatian yang berasal dari bahan haiwan yang tidak halal.

Manakala,  kenyataan mereka yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Eropah (European Council for Fatwas and Research) menyebut:(Kumpulan ketiga (sebatian haiwan) juga halal, kerana keadaan asal haiwan tidak lagi kekal sama semasa proses pembuatan.

Malah ia berubah secara radikal daripada bentuk asalnya kepada satu bentuk baru bersih dan suci melalui proses yang dipanggil transformasi kimia.Transformasi ini juga memberi kesan hukum (baru) pada bahan tersebut. Oleh itu, jika pun bentuk asal adalah najis atau haram, transformasi kimia telah merubahnya kepada satu lagi ramuan yang memerlukan ketetapan hukum baru.

Contohnya, jika alkohol berubah dan telah bertukar kepada cuka, maka ia tidak kekal haram, tetapi membawa hukum baru mengikut sifat bahan hasilan yang baru tersebut, iaitu halal. Perubahan kimia.Tambahnya lagi, kita tidak perlu dangkal dengan menganggap jika vaksin tersebut mempunyai bahan asal ang haram maka seketul daging haram berada dalam vaksin tersebut.

Apatah lagi, difahamkan kebanyakan vaksin COVID-19 tidak membabit bahan haiwan secara langsung.Jika pun ada bahan asal yang haram, proses perubahan kimia itu adalah istihalah yang menjadikan ia bersih dan halal.”Tidak dinafikan di sana ada pendapat fekah yang lebih sempit dan ketat dalam hal ini. Namun, itu bukan pilihan untuk awam terutama pada waktu yang seperti ini.

Sepatutnya, dalam musim ancman wabak dan kesukaran mencari penawar bagi memboleh manusia meneruskan kehidupan dengan selamat, tokoh-tokoh umat Islam, jika pun tidak dapat menawarkan produk perubatan kita, sekurang-kurang mengemukakan keluasan fikah kita yang bersifat menyelamatkan manusia terutama dalam keadaan yang mendesak. Katanya lagi.

Jangan kita sulitkan lagi keadaan dengan mengambil pandangan hukum yang sempit untuk umat. Jika ia untuk pegangan peribadi, itu urusan individu.Adapun hukum untuk negara dan awam, hendaklah ke arah taisir atau memudahkan. Jika pun kita hendak menegaskan keperluan bahan asal halal, kita boleh sebut jika terdapat vaksin yang bahan asalnya halal maka itu pilihan utama dan terbaik.”

Jika tidak, sekalipun bahan asalnya haram namun jika telah melalui proses istihalah atau perubahan sifat bahan (chemical transformation), maka itu juga boleh digunakan.

Ulasan Berkenaan Penggunaan Vaksin Dalam Kalangan Umat Islam. Dr Zulkifli Tampil Beri Keterangan Lanjut Tentang Isu Tersebut

PUTRAJAYA: Kerajaan akan mengeluarkan kenyataan berhubung penggunaan vaksin COVID-19 dalam kalangan umat Islam di negara ini, minggu depan selepas keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas mengenai hal itu dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Majlis Raja-Raja.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas itu bersidang semalam.”Perkara ini sudah dibincang tetapi kita akan mengikut secara tertib dan berhemah yang mana kita akan persembah perkara ini kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Insya-Allah tidak ambil masa yang lama, dalam minggu depan kita akan bagi kenyataan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan video kreatif bersempena Maulidur Rasul 1442H, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Zulkifli berkata beliau dalam proses mengeluarkan majalah khas untuk memberi penjelasan dan ulasan berkenaan penggunaan vaksin dalam kalangan umat Islam sebagai usaha menangani permasalahan ummah dengan memberi kefahaman yang sebenarnya mengenai perkara itu.Beliau berkata, majalah setebal 40 muka surat itu akan diterbitkan dalam bentuk santai dan mudah difahami kira-kira dua minggu lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *