Kawan baik semua dah nikah dan ibu pun ada dah mula berbunyi mahu menantu. Jurutera ini sanggup cari calon isteri bekerjaya di Twitter

Viral

Nabil membuat perkongsian di Twitter bagi mencari calon isteri namun tidak menyangka ciapannya menjadi tular.KEWUJUDAN media sosial sememangnya memudahkan kehidupan manusia pada masa kini.Selain menjadi medium untuk berhubung bersama ahli keluarga atau kenalan, ia juga digunakan secara meluas untuk tujuan perniagaan atau berkongsi maklumat.

Namun begitu, ada sesetengah individu memanfaatkan laman sosial sebagai ruang untuk mencari kenalan baharu bagi dijadikan pasangan hidup, sebagaimana yang dilakukan oleh seorang pemuda ini.Menerusi satu perkongsian di laman Twitter, pemuda berkenaan meluahkan hasratnya untuk mencari calon isteri serta turut menyenaraikan beberapa ciri-ciri yang diingininya.

“Bismillahirahmanirrahim. Mencari calon isteri, umur 26-27, jaga solat dan agama, bekerjaya, keutamaan orang utara, nak settle down dekat Penang, kalau negeri lain yang berminat boleh settle down dekat Penang pun boleh ja, boleh DM saya nah. Terima Kasih. Retweet untuk jodoh saya,” demikian ciapan berkenaan yang sehingga kini meraih 5,000 retweet.

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, pemuda bernama Nabil Qayyum berkata tujuannya membuat perkongsian berkenaan kerana ikhlas dan bersungguh-sungguh untuk mencari calon isteri.Nabil di majlis perkahwinan rakan baiknya.“Memandangkan sekarang usia dah nak masuk 27 tahun, ibu pun ada dah mula ‘berbunyi’ mahu menantu. Jadi saya fikir mungkin ini masa yang sesuai untuk mendirikan rumah tangga.

“Kedudukan kewangan insyaAllah stabil, cuma calon saja yang tak ada. Niat saya memang mahu mencari calon isteri… tak ada niat nak test market atau sebagainya,” kata pemuda yang berasal dari Sik, Kedah ini.Bekerja sebagai jurutera di Pulau Pinang, Nabil berkata dia sendiri tidak menyangka perkongsiannya itu mendapat sambutan yang agak positif.

“Niat nak share tu untuk kawan-kawan saja, mana tahu mereka boleh rekomen calon. Tapi langsung tak sangka tweet ni blow up.”Direct Message (DM) yang saya terima agak banyak, ada yang masih belum sempat saya buka dan balas. Setakat ini, ada beberapa orang calon yang sempat saya berkenalan, saling follow Instagram.

Nabil menegaskan tujuan perkongsiannya di Twitter sememangnya kerana berhasrat mahu mencari calon isteri.“Apa pun, sememangnya selepas ini nak berkenal-kenalan dulu… biar berjalan mengikut fasa. Selepas rasa serasi, bawa jumpa orang tua dan keluarga. Restu orang tua itu penting, selain pegangan agamanya… rupa paras tu biarlah yang sejuk mata memandang.

“Yang lucunya, ada juga saya terima DM daripada gadis yang berusia 18 dan 19 tahun. Tapi bagi saya, seelok-eloknya biarlah mereka habiskan pengajian dulu,” kata anak sulung daripada dua adik beradik ini.Perkongsiannya mendapat sokongan dan reaksi positif ramai warganet menerusi ruangan komen, namun ada segelintir daripadanya melontarkan komen negatif.

“Ada satu dua saja komen negatif… pelayar tu persoalkan saya letak ciri ‘berkerjaya’ terhadap calon isteri. Katanya, kalau tak berkerjaya, tak boleh kahwin ke?”Tapi komen tersebut dibalas oleh warganet lain. Mereka kata nak pilih kasut pun kena teliti, sudah tentu bab nak pilih isteri lebih dititikberatkan. Kita bukan pilih ikan dekat pasar. Tapi saya anggap komen tu seperti nasihat saja.

“Tapi ramai yang nak tengok ‘hasil’ pencarian jodoh saya ni. Kalau berjaya, insyaAllah saya nak buat macam yang jadi trend di Twitter sekarang “From this, to this”. Doakan semuanya baik-baik saja,” katanya.Pemuda ini menyasarkan untuk menamatkan zaman bujang selewat-lewatnya pada tahun hadapan, apatah lagi rakan baiknya sendiri baru saja melangsungkan pernikahan pada Ogos lalu.

Perkongsian Nabil mendapat maklum balas positif daripada warganet.“Sebenarnya kami pernah plan nak berkahwin sama-sama, tapi jodohnya sampai dulu. Jadi saya sasarkan, jika diizinkan Allah, saya mahu tamatkan zaman bujang selewat-lewatnya sebelum 2021 melabuhkan tirai.

“Pada yang masih mencari seperti saya, pilihlah calon yang boleh terima diri kita dan kekurangan kita seadanya, buat pilihan yang terbaik sebab kita nak hidup lama dengannya.”Bagi saya, ini adalah salah satu usaha… terpulang kepada pandangan orang lain. Sebelum ini pun ada dah yang mencari pasangan di laman sosial.”Saya nak ucapkan terima kasih kepada yang DM, minta maaf bagi yang belum sempat saya balas. InsyaAllah, jika ada jodoh, ada la tu,” katanya lagi.

Adik Sanggup Carikan Jodoh Buat Kakak Di Twiiter. Akhirnya Juga Dengan Salah Seorang Jejaka Dan Ini Pula Respon Kakaknya Berkenaan Hal Tersebut

Maisarah memuat naik hebahan itu di Twitter sehingga ia menjadi tular.KALAU sudah sampai ‘seru’, mulalah seseorang itu terfikir soal jodoh dan berasa sudah bersedia untuk berkongsi kehidupan dengan pasangan sehidup semti.Bagi mereka yang belum mempunyai calon terutamanya yang sudah berusia, sudah pasti hati risau memikirkan nasib hidup membujang sampai ke tua.

Dalam sesetengah situasi, bukan empunya diri saja yang bimbang sebaliknya ibu bapa dan adik beradik lain turut berasa tekanannya.Begitulah yang dialami seorang gadis bernama Maisarah yang bingung memikirkan nasib kakaknya yang sehingga kini belum bertemu jodoh.

Maisarah yang berusia awal 20-an berkata kakaknya masih belum menjumpai lelaki yang sesuai untuk dijadikan suami walaupun sudah cuba menjalinkan hubungan serius dengan beberapa jejaka.”Saya dah penat tengok kakak saya kenal dengan ramai lelaki tapi selalu tak jadi.

”Bukan dia memilih, saya fikir mungkin belum jumpa jodoh. Kesian juga saya tengok dia, ” katanya kepada mStar.Tweet yang dimuat naik oleh Maisarah.Sebagai usaha, Maisarah mengambil keputusan membuat hebahan di Twitter bagi membantu mencari jodoh untuk kakaknya.Tweet itu tular dan disambut baik oleh warganet dengan pelbagai komen dan perkongsian diterima.”Tak sangka pula ramai yang senasib dengan kakak saya.

”Ramai lelaki yang DM (direct message) nak kenal-kenal dengan kakak dan ada juga yang cuba satukan abang atau adik lelaki mereka dengan kakak saya, ” katanya.Dalam pada itu, Maisarah mengakui dalam ramai-ramai lelaki yang berminat untuk berkenalan dengan kakaknya, ada seorang jejaka yang telah meraih tumpuannya.

Bagaimanapun kata Maisarah, dia menganggap ini bukanlah masa yang sesuai untuk dirinya mencari calon suami, tetapi tetap percaya bahawa jodoh pertemuan terletak di tangan Tuhan.“Ada juga minat seorang ni… tapi saya fikir belum tiba masanya lagi.

Lagi paparan skrin tweet gadis itu.”Memang susah juga nak percaya lelaki yang kenal online, tapi saya yakin ada je yang baik-baik dan boleh dipercayai. Sama macam orang lain, mereka pun dah tentu inginkan jodoh yang baik-baik juga,” katanya.

Mengulas mengenai reaksi kakaknya sebaik mengetahui tweet tentang dirinya tular, Maisarah berkata kakaknya tidak menunjukkan tanda-tanda marah atau kurang senang dengan tindakannya.“Kakak saya sebenarnya tak kisah sangat pun tak jumpa jodoh walaupun usia dia dah lanjut.”Dia sporting je, saya bagi dia baca semua DM dekat Twitter dan dia juga tengok gambar-gambar mereka yang nak kenal tu.”Sabar jap, kami kena tapis-tapis dulu,” ujarnya berseloroh.

Pengantin Perempuan Disahkan Positif COVID19. Pasangan Ini Sanggup Sarung PPE Dan Teruskan Perkahwinan Di Pusat Rawatan

Sebuah video dimuat naik di Twitter menunjukkan satu pasangan di India disatukan dalam suasana lain daripada yang lain telah mendapat perhatian ramai.Menurut India Times, video itu menunjukkan majlis perkahwinan satu pasangan yang diadakan di sebuah pusat rawatan Covid-19 Kelwara di Shahbad. Pasangan itu serta paderi yang menyatukan mereka dilihat memakai PPE selepas pengantin perempuan disahkan positif pada hari perkahwinan mereka.

Melalui video tersebut, mereka dilihat mengenakan persalinan lengkap PPE dan melafazkan ikrar perkahwinan. Selain mereka bertiga, terdapat seorang dua individu lain dipercayai ahli keluarga yang turut hadir dan memakai persalinan PPE.

Tidak melupakan adat dan budaya, meskipun menyarung PPE pengantin lelaki tetap memakai serban tradisional. Pengantin perempuan juga dilihat memakai pelindung muka dan kedua-duanya dilihat memakai sarung tangan sepanjang upacara itu berlangsung.

Majlis mereka itu dijalankan mengikut norma baharu Covid-19 dan protokol yang telah ditetapkan oleh kerajaan tempatan. Disebabkan kenaikan kes Covid-19 di Rajasthan, Ketua Menteri Ashok Gehlot memutuskan untuk melanjutkan perintah berkurung sehingga 31 Disember 2020.

Wanita Ini Sanggup Botakkan Kepala Semata Nak Taja Majlis Perkahwinan. Lebih Menarik Sekali Ini Yang Kawan Dia Buat Lepas Kantoi Dan Siap Ada Yang Nak Derma Wang Sebab Lakonan Menjadi

Toni Standen (kanan) turut membotakkan kepalanya untuk menjadikan pembohongan itu lebih nyata.LAIN manusia lain ragamnya.Begitu juga dengan seorang wanita ini yang sanggup mengaku kononnya dia mempunyai sakit teruk atau knser terminal.Lebih teruk, Toni Standen, 29, turut membotakkan kepalanya untuk menjadikan pembohongan itu lebih nyata.

Perbuatan itu berjaya membohongi rakannya sehingga ada yang bersimpati dan menaja majlis perkahwinannya.Di Facebook, dia turut memuat naik kenyataan bahawa hayatnya hanya berbaki dua bulan lagi.Tidak lama kemudian, rakan-rakan mula menghidu pembohongannya.

Malah, dia tampil dengan idea baharu, kononnya dijangkiti Covid-19 pula.Namun segalanya terbongkar sehingga menyebabkan rakannya berang.Malah, salah seorang rakan yang menderma wang mendakwa lakonan wanita itu boleh melayakkan dia untuk memenangi Anugerah Oscar. – Daily Star.

Tiga Beranak Termasuk Pengantin Perempuan Hembuskan Nafas Terakhir Setelah Dapati Mereka Positif Covid19. Berikut Kisah Tentang Kluster Kenduri Kahwin Yang Berlaku Di Indonesia

Seorang pengantin perempuan yang baru saja beberapa hari melangsungkan perkahwinannya dilapor sudah menghembuskan nafas terakhirnya setelah dijangkiti COVID-19.Lebih memilukan, jangkitan itu turut mengambil nyawa kedua orang tuanya — dalam satu kejadian yang berlaku di Kabupaten Sragen, Jawa Tengah, Indonesia.

CNN Indonesia melaporkan, pengantin perempuan didapati baru pulang dari Jakarta pada 22 Oktober lalu, iaitu dua hari sebelum majlis pernikahannya.Dia kemudiannya mengadu sakit pada 26 Oktober dan dimasukkan ke hospital selepas disahkan positif COVID-19.Setelah beberapa hari diletakkan dalam kuarantin, pengantin perempuan tersebut akhirnya hembuskan nafas terakhirnya pada 5 November.

Sehari kemudian, ibunya pula disahkan positif dan hembuskan nafas terkahirnya pada 6 Oktober. Ia turut disusuli bapanya yang hembuskan nafas terakhirnya pada 9 November.Kes tersebut turut diklasifikan sebagai kluster baru yang dikesan pada 24 Oktober lalu. Menurut laporan jabatan kesihatan tempatan, susulan itu seramai 113 kontak rapat dikesan dan diarah menjalani swab test secara berperingkat.

Tular Majlis Perkahwinan Yang Berlangsung Di Amerika Syarikat. Majlis Tersebut Terus Jadi Super Spreader Sehinggakan Lebih 100 Orang Terkena COVID19 Malah Kes Pemergian Juga Direkodkan

Sekurang-kurangnya tujuh pemergian manakala 177 yang lain disahkan dijangkiti virus Covid-19 selepas hadir satu majlis perkahwinan yang diadakan di Millinocket, Maine, Amerika Syarikat, lapor CNA.Majlis perkahwinan yang diadakan pada awal bulan Ogos lalu telah dihadiri oleh 65 orang tetamu yang secara tidak langsungnya telah melnggar had rasmi yang ditetapkan kerajaan iaitu 50 orang.

Menurut CNA, majlis tersebut telah berlangsung di sebuah gereja dan kemudiannya diikuti dengan majlis resepsi di Big Moose Inn.Sepuluh hari kemudian, berpuluh-puluh orang yang hadir majlis perkahwinan tersebut telah disahkan positif Covid-19. Susulan daripada itu Pusat Kawalan dan Pencegahan Pnyakit (CDC) di Maine segera membuka siasatan berkenaan perkara itu.

Pengarah CDC Maine, Nirav Shah pada hari Khamis (18 September) telah mengeluarkan perincian berkenaan kes tersebut sambil menambah bahawa tujuh orang yang sudah tiada itu tidak menghadiri majlis perkahwinan berkenaan.Siasatan awal mendapati bahawa seorang warden pnjara yang bertugas di sebuah pnjara yang mempunyai lebih 80 kes positif Covid-19 terletak 370km daripada lokasi majlis perkahwinan itu telah dijangkiti sebelum dia hadir ke majlis terbabit.

10 kes lain pula ditemui di sebuah gereja Baptis di kawasan yang sama, sementara 39 jangkitan – dan enam pemergian – didapati di sebuah rumah jagaan 161km dari Millinocket.Bagi penduduk setempat yang telah menerapkan peraturan penjarakkan sosial seperti yang diperkenalkan pada awal krisis, berita itu telah mengejutkan mereka.“Ketika kami mendengar wabak tersebut tercetus … semua orang benar-benar berasa sedih,” kata Cody McEwen, ketua dewan bandar.

“Sebaik sahaja wabak itu tercetus, kami terus menutup bandar ini kembali sepenuhnya.”Sesetengah penduduk jelas berasa berang dengan penganjur majlis berkenaan.“Saya rasa mereka tidak seharusnya mengadakan majlis perkahwinan. Saya rasa ia seharusnya dihadkan seperti yang sepatutnya,” kata Nina Obrikis, seorang ahli gereja Baptis di mana majlis itu diadakan.“Kami tidak dapat pergi ke mana-mana atau melakukan apa-apa kini,” katanya.

Gabenor Maine, Janet Mills pada hari Khamis telah mengeluarkan amaran kepada 1.3 juta penduduk negeri itu.“COVID-19 bukan berada di sebelah pagar sana, tetapi ianya sedang berada di kawasan halaman kita kini.”Sejak tercetusnya wabak pada awal tahun ini, kejadian superspreader yang serupa telah dilaporkan di seluruh dunia.

Yang pertama berlaku di Amerika Syarikat adalah pada persidangan bioteknologi di Boston pada bulan Februari yang dihadiri sekitar 175 orang, dan satu majlis persemadian di Georgia di mana lebih daripada 100 dijangkiti dengan virus tersebut.Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kluster jangkitan seperti itu dapat dilihat tercetus du kampus universiti sehingga memaksa pelajar mengosongkan kawasan universiti.

Universiti Oneonta, di utara New York, mempunyai lebih daripada 670 kes Covid yang disahkan dalam satu bulan.Kementerian Kesihatan Malaysia juga turut berkongsikan tentang perkara ini.“Hasil siasatan pihak berkuasa mendapati, tujuh individu yang sudah tiada tidak menghadiri majlis perkahwinan ini”Sumber: CNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *