Hafiz Mahamad baru sahaja menghadiahkan kerusi roda elektrik pada sahabatnya. Tapi tak sangka selepas itu Loh menghembuskan nafas terakhir.

artis Kehidupan Keluarga Uncategorized

Usahawan yang terkenal di media sosial, Hafiz Mahamad sebelum ini pernah berkongsi pada 1 Oktober lalu, dia terpaksa membatalkan semua mesyuaratnya di Kuala Lumpur demi menziarah sahabat baiknya yang sedang mengalami sakit teruk di Kelantan. Hafiz berkongsi perjalanannya dari Kuala Lumpur ke kawasan rumah sahabatnya dekat Kelantan dan mengambil keputusan untuk terus menghantar rakannya yang dikenali sebagai Loh ke hospital bagi mendapatkan rawatan lanjut.

“Dia sakit teruk sebab kerja kuat, 10 tahun kerja tempat tu. Dia kata dia demam dan sakit kaki. Saya call dan suruh dia berhenti, kerja dengan saya je. Semalam saya call dia lagi, dia kata dah tak tahan. Saya terus fly ke Kelantan pagi ni.” Menurut Hafiz, persahabatan yang sudah terjalin daripada kecil itu membuatkannya tidak sanggup untuk melihat rakan baiknya terlantar begitu, sehingga membuatkan dia berasa bertanggungjawab untuk menanggung k0s rawatan Loh di hospital swasta.

Terbaru, satu khabar duka dikongsi oleh Hafiz menerusi Instastory bahawa sahabat baiknya itu telah menghembuskan nafas terakhir pagi tadi. Di dalam perkongsian yang dimuat naik itu, sewaktu kali terakhir bertemu sahabatnya itu dia sudah menyangka dia hanya mampu bertahan dalam jangka masa yang pendek, namun jauh di sudut hati suami kepada Syafiqah Aina ini berharap Loh mampu bertahan.

“Masa terakhir saya jumpa, masa tu saya dah tau berapa lama jangka hayat dia boleh bertahan. Sebab saya ada juga tanya jururwat,” katanya. Dalam pada itu, Hafiz berdoa agar sahabatnya ditempatkan di syurga sekali gus berehat dari kesakitan yang dihadapi olehnya selama ini.

“Takdir dia harini, dia sahabat paling saya sayang, rindu dan cinta. Rehat la Loh. Kita jumpa di syurga nanti,” ujarnya. Sebelum ini, Hafiz baru saja pergi ke Kelantan untuk menghadiahkan kerusi roda elektrik bagi memudahkan urusannya untuk bergerak.

Saya terpksa rentas negeri untuk sahabat saya

“Saya taknak biarkan sahabat saya givevup dengan sakit dia. Last month saya angkat dia ke hospital, harapan saya dia kuat & smbuh. Lepas 2 minggu stay hospital, dia boleh balik & mak dia jaga di rumah tapi sampai sekarang dia tak boleh berjalan lg. Setiap hari saya call, sebab taknak sahabat saya ni rasa sunyi. Sebelum PKPD saya call & saje tanya “loh dh mandi ke?” Dia kata “belum hafiz, dari sejak lepas keluar hospital, hanya lap dgn kain basah je. Aku pun pakai pampers je. Sebak hati saya dengar, saya nak fly ke Kelantan time tu tak boleh sebab tak boleh rentas negeri. Lepas beberapa minggu, saya buat swab test & Semalam saya decide untuk terus ke Balai Polis minta kebenaran. Alhamdulilah mereka benarkan untuk saya bntu sahabat. Besar pahala mereka, InsyaAllah. Harini, bila sampai je rumah sahabat. Tengok dia dengan ber “pampers” & terbaring je. Selera makan kurang & badan pun makin kurus. Sebak hati ni, mata pun nak berair sebenarnya. Saya cukur apa yg patut, bersihkan dia & guntingkan rambut. Handsome sangat dia, nampak ceria sangat Alhamdulilah. Bila saya bawa kerusi electric tu. Sahabat saya nampak, mata dia terus berair & dia tahan. Saya angkat dia naik atas kerusi tu. Ya Allah, happy sangat! Walaupun dia tak boleh berjalan, saya happy sebab boleh tengok dia bergerak dengan kerusi tanpa orang tolak. Dia happy sangat. Aku sayang pada sahabat, sebab Allah yg wujudkan rasa rindu, peng0rbanan ini & cinta dalam hati ini untuk sahabat. Sahabat, Aku akan ada sampai penghujungnya dengan mu & tak akan aku lupa janji waktu kita kecil dulu sahabat”

Sumber via YoyNetwork

Hafiz Mahamad Sanggup Membatalkan Semua Urusan Kerjanya Hanya Kerana Terjadi Sesuatu Pada Sahabatnya Ini. Sikap Hafiz Dipuji Oleh Ramai Warganet.

Nama Hafiz Mahamad bukanlah sesuatu yang asing jika kita merupakan pengguna tegar media sosial. Ushawan muda yang mengusahakan perniagaan kosmetik bersama isterinya kerap kali tular kerana melakukan kebaikkan.

Sekali lagi batal semua kerja di KL

Sebelum ini Hafiz pernah membatalkan segala urusannya di Kuala Lumpur dan ‘terbang’ ke Kelantan bagi menguruskan kemasukkan sahabat sewaktu kecil ke hospital kerana ditimpa sakit.

Kali ini,usahawan tersebut sekali lagi melakukan perkara sama dengan membatalkan segala mesyuarat yang sepatutnya dihadiri demi sahabat tersayang. Menurut perkongsian Hafiz, sahabat yang dikenali sebagai Loh itu kini sedang sakit teruk.

Rakan dah semakin teruk

Dalam perkongsiannya di Instagram, Hafiz Mahamad memaklumkan Loh sedang sakit teruk dan tidak sedarkan diri. Demi tidak mahu menyesal andai tiada disisi sahabatnya, dia terus bergegas ke Kelantan bersama beberapa lagi rakan untuk sama-sama berada di samping Loh.

Kumpul sahabat2 untuk ziarah Loh

Dalam pada itu, dia juga memaklumkan mengumpul rakan-rakan sewaktu mereka remaja untuk sama-sama membantu sahabatnya yang terlantar di hospital. Dia membelikan tiket kapal terbang dan membiayai ujian saringan dengan membawa 2 orang sahabat mereka agar masing-masing dapat berada bersama dengan Loh.

Tak mahu menyesal

Hafiz sama sekali tidak menyesal menangguhkan segala urusannya kerana rakan-rakannya itu yang banyak memberikan dorongan dan semangat kepadanyan untuk terus berjaya.

Kawan yang sangat baik

Sehubungan dengan perkongsian itu, rata-rata warganet telah memuji tindakan Hafiz yang sangat prihatin dengan sahabatnya. Mereka juga berasa terharu kerana masih ada sahabat yang begitu peka dengan rakan-rakan dan berharap agar Loh dapat kembali kembali sihat serta urusan mereka dipermudahkan.

Semoga semuanya baik2 sahaja

Permudahkanlah urusan mereka

Sumber: Hafiz Mahamad, OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *