Rangkul Anugerah The BrandLaureate Award 2020 dan Nona Superwoman Award 2020. Tya Arifin kongsi pencapaiannya yang membawa jenama ini menjadi sesuatu kebanggan yang luar biasa

artis

Mungkin kita pernah terdengar pepatah Melayu yang mengatakan; tangan yang menghayun buaian boleh menggncang dunia.Pepatah tersebut memaksudkan tentang kehebatan seorang wanita bergelar ‘ibu’ yang hebat serba-serbinya, daripada memangku si anak kecil sehinggalah mengurus rumah tangga.

Tidak kurang juga, ada juga ibu-ibu yang bekerjaya yang mampu membawa perniagaannya sehingga layak diiktiraf sebagai usahawanita berjaya.Siapa sangka, penghijrahan seorang ibu ini dari Palembang ke Malaysia beberapa tahun dulu rupa-rupanya adalah satu keputusan tepat untuk mencipta sebuah masa depan yang cemerlang.

Demikianlah perjalanan pengasas jus kesihatan wanita Gugusan Mutyara, Tya Arifin setelah menjalani beberapa episod kehidupan yang sentiasa diwarnai dengan suka-duka kejayaannya.Bersulam kasih dengan suami tercinta, Asyraf Khalid, segala apa yang diusahakan mereka kini sudah membuahkan hasil.

Apatah lagi bergelar sebagai menantu kepada penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza, perjalanan hidupnya telah pun diabadikan dalam lagu Bagaikan Mutiara yang dilancarkan pada 4 Disember lalu.Hari ini, Mutyara bukan lagi sekadar produk jus minuman kesihatan, malah hakikatnya Tya Arifin berjaya membawa jenama ini menjadi sesuatu kebanggan yang luar biasa.

Mara setapak demi setapak, kini Mutyara maju selangkah lagi apabila syarikat pengeluar minuman jus kesihatan wanita ini berpeluang merangkul dua anugerah baru-baru ini.Hasil usaha keras dalam mengukuhkan perniagaan, Mutyara telah dianugerahkan Anugerah The BrandLaureate SME’s Best Brands e-Branding Award 2020 bagi kategori ‘Wellness – Health and Beauty Supplement’ pada 15 Dis baru-baru ini.

Jus kesihatan Gugusan Mutyara menjadi pilihan ramai wanita dalam membantu mengekalkan tahap kesihatan yang baik untuk diri mereka.Malah menariknya di sini, walaupun berdepan cabaran semasa seperti ekonomi dan pandemik, Mutyara tetap utuh berdiri dalam menabur bakti buat kaum wanita.

Dalam pada itu, anugerah ini mengiktiraf jenama yang berdiri kukuh, mampu menjana kejayaan jenama serta kekuatan kepimpinan jenama pada waktu pandemik COVID-19 yang mencabar kini.Maka atas ‘keberanian’ Tya dalam mendepani segala cabaran inilah yang melayakkan Mutyara merangkul anugerah tersebut.

Tya diangkat sebagai wanita hebat

Kejayaan sesebuah organisasi itu bergantung pada kekuatan pemimpinnya.Maka dengan itu, sekali lagi Tya Arifin membuktikan kualiti kepimpinannya mengemudi Mutyara apabila beliau turut menyandang anuegerah Nona Superwoman Award 2020 bagi kategori Nona Most Promising Entrepreneur Award pada 18 Disember kelmarin.

Jika ‘berpatah’ semula ke masa lalu, perjalanan Tya membangunkan jenama Mutyara bukan sesuatu yang mudah.Cabaran, rintangan dan semangat yang membara, segalanya telah membuahkan hasil sehingga Mutyara dikenali sebagai salah sebuah jenama minuman kesihatan antara yang disegani hari ini.

Kegigihan Tya dalam membangunkan perniagaan sehingga mampu memiliki Wisma Mutyara merupakan satu inspirasi besar buat generasi muda.Selain memperjuangkan kebaikan jamu, Tya juga mempunyai misi tersendiri dalam membangunkan taraf kehidupan kaum wanita apabila beliau tekad membantu golongan tersebut untuk menjana ekonomi bersama-sama.

Jelaslah di sini bahawa dalam ketika sedang fokus menguruskan perniagaannya, Tya juga tidak lupa akan kebajikan insan-insan lain. Nilai komited, bertanggungjawab dan ihsan inilah yang menjadi nilai tambah buat Tya untuk layak merangkul anugerah tersebut.

Untuk makluman, Nona Superwoman Award 2020 ini mengiktiraf kecemerlangan dan sumbangan wanita melalui 47 anugerah daripada pelbagai kerjaya.Mengimbas kembali, anugerah berprestij ini diadakan buat julung kalinya pada 2018 lalu dengan mengangkat bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz sebagai penyandang anugerah utama.Sebagai usaha mengangkat martabat wanita dalam kerjaya, fenomena ini diteruskan lagi buat kali kedua melalui Nona Superwoman Award 2020 yang dijalankan pada kali ini sebagai kesinambungan kejayaan yang lalu.

Tya ibarat mutiara, unik lagi berharga

Jangan tidak tahu, dua anugerah terbesar yang Tya kecapi hari ini bukanlah pengiktirafan buat kali pertama bagi dirinya.Sebelum ini, ibu kepada dua cahaya mata iaitu Arif Jiwa dan Azzahra Jiwa ini juga pernah diiktiraf dan dilantik sebagai Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu pada tahun 2019.

Dialah isteri, dialah ibu, dialah usahawan, dia jugalah anak seni, kesemua bidang kehidupan ini mampu diterajuinya dengan begitu baik.Kejayaan demi kejayaan ini membuktikan Tya Arifin mempunyai visi dan misi yang jelas, bukan tentang perniagaan semata-mata, tetapi ianya adalah tentang sebuah kehidupan.

Terbuktilah apa yang dizahirkan dalam lagu Bagaikan Mutiara, ianya tentang satu perjalanan hidup yang diceritakan melalui lirik, melodi dan suara hati.Mutyara bukan sekadar jus, Mutyara ialah simbol kejayaan kaum wanita.Begitu juga Tya, bukan sekadar menjadi ibu bekerjaya, tetapi Tya ialah ikon wanita yang berjaya pada masa kini.Tahniah Tya Arifin atas kejayaan ini. 

Terdahulu Tya Arifin Hadiahkan Kereta Buat Seorang Pekerja. Terbaru Dia Dan Suami Hadiahkan Dua Pekerja Ini Hadiah Yang Lumayan Atas Satu Sebab Ini

Asyraf dan Tya menghadiahkan kereta jenama Volkswagen kepada dua orang pekerja. LEBIH dua tahun menjalankan perniagaan jamu Mutyara Beauty, ahli perniagaan Asyraf Khalid dan isterinya pelakon Indonesia Tya Arifin berkongsi kejayaan dengan menghadiahkan kereta mewah kepada dua orang pekerja mereka.

Asyraf, 28, yang juga anak tiri kepada penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza, bersyukur kerana dikurniakan kakitangan yang berdedikasi dan komited dalam usaha menjayakan perniagaan itu.“Antara doa saya dan isteri setiap kali ialah dikurniakan staf yang dedikasi dan komited.

Alhamdulillah doa itu didengari dan Tuhan hantar kami insan berhati mulia dan waja untuk kami sama-sama meneruskan empayar ini.“Melihat dedikasi staf sebegini khususnya ia menjadi pembakar semangat dan sumber kekuatan. Kami tidak sendirian mengukuhkan perniagaan ini, sebaliknya kini 20 staf baru direkrut sejak Disember tahun lalu.

Saya pernah gagal. Kejayaan itu tidak datang bergoleek.

“Alhamdulillah dulu kami hanya ada dua ke tiga orang staf saja. Kini ia bercambah seiring dengan peredaran masa, ” kata Asyraf.Dua orang kakitangan Mutyara iaitu Nur Alia Shuhada Shafie, 25, dan Muhammad Amir Rizwan Kamaruzaman, 26, dihadiahkan kereta jenama Volkswagen berikutan prestasi serta dedikasi kerja mereka.

Dalam pada itu, Asyraf turut bercerita tentang pengalamannya menempuh kesukaran demi mencapai kejayaan dalam bidang perniagaan yang diceburi.“Saya pernah menceburi perniagaan lain sebelum ini. Ada antaranya turut kecundng di tengah jalan. Saya pernah gagal. Kejayaan itu tidak datang bergoleek. Tewas itu juga jadi ruang saya bermuhasabah diri.

Kereta Volkswagen yang dihadiahkan kepada dua orang staf Mutyara Beauty.“Tiada jaminan dalam hidup ini. Ada ketikanya kita boleh berada di atas. Dan mungkin esok lusa, kita jatuh terduduk di bawah. Itulah putaran kehidupan.“Namun untuk saya memastikan legasi ini kebal dan konsisten sudah cukup baik. Semoga kemanisan ini akan terus berpanjangan, ” ujarnya.Asyraf dan Tya mendirikan rumah tangga pada 1 November 2015 dan dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Arif Jiwa Asyraf, 3, dan Azzahra Jiwa Asyraf yang kini berusia setahun.-mstar

Tanda hargai jasa pekerja. Tya Ariffin sanggup hadiahkan pekerja hadiah yang sangat lumayan dan jarang dibuat dek orang

Seperti diketahui umum, pelakon kelahiran Indonesia Tya Ariffin kini semakin bergiat aktif menceburi dalam dunia perniagaan makanan kesihatan.Baru-baru ini, usahawan terkenal itu berkongsi momen bersama pekerja menerusi laman YouTube miliknya.Pekongsian tersebut kelihatan Tya telah menghadiahkan sebuah kereta berjenama kepada perkerja di syarikat miliknya.

Dalam pada itu, Tya memaklumkan hadiah pemberian tersebut tanda penghargaan majikan terhadap pekerja yang telah bertungkus lumus memajukan perniagaan miliknya.“Bagi hadiah ini kerana atas kerja kuatnya dan dia dah susah-susah bangun pagi naik motor jadi kita bagi kemudahan pada dia,” kata Tya.Rakaman video yang dikongsi oleh menantu kepada penyanyi tersohor negara Datuk Siti Nurhaliza itu telah meraih lebih 40 ribu tontonan.Video: YouTube Tya Ariffin

Menikah Sama Anak Tiri Siti Nurhaliza, Ini Potret Rumah Mewah Tya Arifin di Malaysia

Merdeka.com – Masih ingat dengan Nutria Wulandari Arifin. Wanita yang lebih dikenal sebagai Tya Arifin ini merupakan salah satu bintang sinetron ‘Preman Pensiun’. Sudah beberapa waktu lalu, Tya Arifin memutuskan untuk tinggal di Malaysia.Hal ini lantaran, wanita kelahiran 22 Oktober 1994 itu menikah dengan pria berdarah Malaysia. Ya, pemain sinetron ‘Preman Pensiun’ ini menikah dengan Asyraf Khalid, anak tiri Siti Nurhaliza.Lantas bagaimana potret rumah mewah Tya Arifin di Malaysia? Simak ulasan informasi yang dihimpun dari beberapa sumber berikut ini.

Tampak Depan Rumah

Melansir dari akun Instagram tyaarifinnw, Rabu (29/4/2020), tampak bagian depan rumah Tya Arifin. Tidak terlalu mencolok, Tya memilih warna putih dan hitam sebagai dominasi cat dinding bagian luar.Menantu penyanyi ternama Malaysia, Siti Nurhaliza ini juga menambahkan jendela kaca besar yang cukup banyak. Hal ini membuat rumah Tya Arifin semakin terlihat mewah dan elegan.2 dari 7 halaman

Taman Depan

Tak lupa, ibu dua anak ini juga memberikan area kosong sebagai halaman depan rumahnya. Perpaduan jalan setapak dan rumput hijau membuat halaman Tya Arifin terlihat begitu asri. Di beberapa bagian juga terlihat ditumbuhi oleh tanaman hijau.Tak hanya digunakan sebagai tempat bermain. Taman depan ini juga kerap digunakan sebagai tempat barbeku oleh keluarga kecilnya.

Dominasi Warna Gelap

Masuk ke dalam rumahnya, terlihat warna cat dinding tak jauh berbeda dengan bagian depan. Menantu Siti Nurhaliza ini tetap menggunakan warna gelap sebagai dominasi warna pada ruangan.Agar tidak terkesan monoton, Tya Arifin menambahkan sofa besar berwarna cokelat tua. Beberapa aksesoris ruangan juga tidak selalu berwarna gelap. Salah satunya hiasan seperti bola dunia berwarna emas.

Ruang Santai

Kesan mewah belum terlepas dari rumah Tya Arifin. Memasuki area santai, kesan elegan kembali terpancarkan. Apalagi, istri Asyraf Khalid itu memilih menggunakan warna emas dan cokelat susu untuk mendominasi ruangan.Terlihat pada foto, ruangan ini cukup dipenuhi oleh perabotan. Terdapat area menonton televisi, rak buku serta meja yang bisa digunakan sebagai tempat makan dan meja kerja.

Tangga Rumah

Rumah berlantai dua, tentu Tya Arifin membuat sebuah tangga penghubung di rumahnya. Meski jarang terlihat oleh orang, tangga rumah Tya Arifin tetap memesona. Sederhana namun tetap elegan, itulah kalimat yang cocok untuk menggambarkan tangga rumahnya. Perpaduan warna putih dan alas berbahan kayu membuatnya kian Instagramable. Terlebih, terdapat dua pot bunga yang diletakan di sudut tangga rumah.

Material Kayu Jadi Dominan

Memasuki salah satu ruangan, terlihat material kayu menjadi dominan. Mulai dari meja kabinet hingga kursi duduk, semuanya menggunakan bahan material kayu.Tak hanya itu, lantai rumahnya pun terlihat menggunakan material kayu juga. Untuk dindingnya, Tya Arifin memilih warna putih. Sehingga ruangan yang kerap digunakan untuk beribadah dan belajar tersebut terlihat begitu cerah.-merdeka

“Cantik Sangat Tya Bertudung, Moga Kekal Istiqamah” – Tya Arifin Berhijab Lepas Dapat ‘Hint’ Dari Suami

Beruntunglah jika seseorang itu sudah terbuka hatinya untuk berubah dan memilih cara yang sepatutnya sebagai seorang wanita Muslim.Ternyata hatinya telah dibukakan sedikit demi sedikit oleh Allah untuk berhijrah ke arah penampilan yang lebih baik.

Begitu juga yang terjadi pada pelakon dan juga isteri kesayangan kepada Ashraf Khalid, Tya Ariffin yang dilihat sudah perlahan-lahan berhijab dengan lebih sempurna.Menurutnya di laman instagram, pelakon dan juga usahawan ini berharap agar peminat terus mendoakan dirinya kekal istiqamah.

Dia memberitahu dirinya masih terus belajar dan belajar menjadi insan yang lebih baik.Sementara itu dalam artikel di Harian Metro, Tya mengucapkan syukur kerana Allah memberinya kekuatan.Malah keluarga serta orang sekeliling juga turut menyokong keputusannya untuk bertudung.

Dia yang dilihat berpenampilan sudah berhijab sejak 2 Fabruari lalu mendapat isyarat dari suaminya sendiri yang mahu dia bertudung .“Pada pagi 2 Februari, sebelum keluar rumah, saya terdetik untuk mengenakan hijab. Tanpa sebarang persiapan, saya ambil keputusan untuk mencuba memakai hijab.

“Saya beritahu suami supaya jangan memuatnaik gambar saya sebab belum bersedia. Tapi, suami tersenyum lebar sambil mengucapkan alhamdulillah.“Sebenarnya, suami dan Prof Muhaya sudah bagi ‘hint’ pada saya untuk sempurnakan cara pemakaian. Tapi, ketika itu saya masih belajar dan dalam process untuk memperbaiki diri. Bagi saya, perubahan ini harus muncul daripada diri sendiri dahulu,” katanya.

Menurut Tya, penghijrahan itu juga langkah awal untuk dirinya membantu wanita lain untuk ke arah yang lebih baik.“Misi saya adalah untuk membantu wanita dan impian saya bersama suami sangat besar. Jadi, saya harus lakukan segala perintah Allah dan tinggalkan segala yang dilarang. Mudah-mudahan Allah reda dengan segala yang saya lakukan.

“Saya juga bersyukur pada Allah kerana memberi segala nikmat di dunia. Saya ada keluarga yang baik, perniagaan Mutyara yang baik dan sedang berkembang dengan sangat laju. Jadi, saya nak perbaiki diri untuk lebih baik. Allah sudah sangat baik pada saya.

“Saya mohon supaya semua mendoakan saya kekal istiqomah dan untuk saya dan keluarga lebih sukses dan maju. Terima kasih kepada semua yang sudah menyokong saya,” katanya lagi.Apa yang bagusnya, rata-rata penyokong Tya di laman sosial gembira dengan perubahan dilakukan.

Malah masing-masing mendoakan dirinya untuk kekal berhijab kerana sangat cantik dengan penampilan baru itu.Tya mampu memilih untuk menutupnya. Moga terus istiqamahSenang dengan penampilan Tya, bersyukur dengan nikmat Allah beri.MasyaAllah cantik banget Tya berhijabSemoga hidayah kekal hingga akhir hayat.KASHOORGA: Mendoakan agar Tya Arifin kekal istiqamah dengan penampilan baru yang lebih cantik, segar & Muslimah.KREDIT FOTO: INSTAGRAM TYA ARIFIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *