Satu ubat ini penting untuk diambil terutamanya pada 12 minggu pertama kehamilan. Seorang bakal ibu dedahkan dia terpaksa terima hakikat bayi yang bakal lahir ada kekurangan

Viral

Untuk ibu mengandung mesti doktor akan suruh korang makan asid folik kan? Bukan saja-saja ahli perubatan menyuruh begitu, ada sebabnya.Asid folik sangat penting untuk diambil terutamanya pada 12 minggu pertama kehamilan. Dalam 12 minggu pertama, ia dimakan sebagai usaha untuk mengelakkan masalah anencephaly (tiada pembentukan tulang kepala atau tengkorak) pada bayi, menurut Pa&Ma

Wanita menyesal tak ikut cakap doktor, kesannya pada bayi…Lumrah bagi ibu-ibu yang sedang hamil mahukan yang terbaik untuk bayi dalam kandungan. Pelbagai usaha dilakukan termasuk mula memakan makanan berkhasiat dan memakan supplement tambahan tapi supplement paling penting bagi seorang ibu yang bakal melahirkan ialah asid folik, sebabnya seperti yang diterangkan tadi.

Seorang ibu dari Indonesia berkongsi pengalaman mengenai anak ke-4 nya yang dikatakan lain seperti biasa. Ikuti kisahnya di video ini. Lahir tanpa tempurung. Jantungnya terdetik dengan baik. Sekali buat ultrasound nampak bayi membesar tanpa tempurung kepala. Ternyata ia kerana tak memakan asid folik.Saya sedar tak pernah nak dengar saranan doktor.Makan asid folik ya demi kesihatan ibu dan anak.”

Menyesal dengan kedegilannya tak memakan asid folik mengikut saranan doktor, dia berkongsikan kisahnya di akaun Tiktok @channamix.id.Menurutnya, doktor mengatakan kes seperti ini sudah banyak berlaku di sana. Jadi, dia menasihati para ibu di luar sana supaya mendengar nasihat doktor dan makanlah asid folik demi kesihatan anak dan ibu juga.Min dengar-dengar kalau memang rancang nak dapat anak lagi dah kena makan asid folik. Betul ke?

Tukar Jadual Imunisasi Kanak Kanak Dan Makluman Jumlah Vaksin Serangkai Yang Diberikan. KKM Tampil Jelaskan Lebih Lanjut Perihal Ini

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menukar jadual imunisasi Program Imunisasi Kebangsaan bagi kanak-kanak di Klinik Kesihatan di seluruh negara secara berperingkat-peringkat bermula awal November.Bagaimanapun, penukaran penjadualan itu bergntung kepada ketersediaan bekalan vaksin di fasiliti kesihatan KKM.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pihaknya sebelum ini memberikan vaksin lima serangkai kepada kanak-kanak dan kini ia ditukar kepada enam serangkai.”Vaksin jenis enam serangkai ini lebih selamat dan berkesan berbanding sebelum ini serta lebih menjimatkan masa kerana jumlah suntikannya juga dikurangkan daripada tujuh suntikan ke lima sahaja.”Vaksin berkenaan meliputi difteria – tetanus – pertussis – polio – Hepatitis B – Haemophilus influenzae type b (hexavalent DTaP-IPV-HepB-Hib),” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, seperti vaksin lain yang berdaftar di Malaysia, kesan advers susulan imunisasi (adverse events following immunization, AEFI) vaksin berkenaan dipantau oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), KKM.

“Sejak ia digunakan oleh fasiliti kesihatan swasta di Malaysia, tiada sebarang isu keselamatan serius yang dilaporkan.”Vaksin ini digunakan di fasiliti kesihatan swasta di Malaysia sejak 2013 dan terbukti selamat, namun ia adalah vaksin yang baru digunakan bawah Program Imunisasi Kebangsaan di fasiliti kesihatan KKM,” katanya.

Berikutan itu, Dr Noor Hisham berkata KKM akan menjalankan pemantauan AEFI bagi setiap kanak-kanak selepas setiap dos suntikan.”Untuk tujuan berkenaan, ibu bapa perlu melaporkan sebarang kesan advers yang dialami oleh anak mereka kepada anggota kesihatan selepas setiap suntikan dengan mengembalikan borang pelaporan.

“Kesan yang dialami selepas mengambil suntikan itu adalah ringan seperti merah di tempat suntikan.”Ibubapa boleh melaporkan kesan advers secara terus kepada NPRA melalui laman sesawang npra.gov.my dengan mengisi Consumer Side Effect Reporting Form (CONSERF),” katanya.Sebarang kemusykilan mengenai pertukaran vaksin lima serangkai kepada vaksin enam serangkai ini, boleh dibuat dengan menghubungi KKM di talian 03- 8883 4042/03-8883 4504 pada hari Isnin hingga Jumaat, jam 9 pagi hingga 5 petang, atau dapatkan penjelasan lanjut di Klinik Kesihatan yang berdekatan.

Ramai Acap Kali Migrain Sampai Tak Tahu Nak Buat Apa. KKM Akhirnya Kongsi Cara Untuk Elakkan Migrain Daripada Berlaku Dan Berikut 6 Tips Utama

Migrain merupakan sakit kepala yang datang secara tiba tiba terhadap seseorang secara berulang kali. Mengikut kebiasaan, sakit migrain hanya dirasai pada bahagian sebelah kepala sahaja. Boleh dikatakan, ramai juga yang pernah mengalami perkara tersebut.

Pun begitu, terdapat juga cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan migrain daripada terus ‘menghantui’ diri anda. Menerusi perkongsian di laman Twitter KKMalaysia, terdapat 6 petua yang boleh dilakukan untuk mengelakkan migrain. Pertama, elakkan minuman tinggi kafein,2. Elakkan stres,3. Elakkan makanan masin, proses, berkeju,4. Tidur dan rehat secukupnya,5. Bersenam,6. Pengambilan diet seimbang

Isu Bahan Yang Terkandung Dalam Sosej. KKM Bongkarkan Sesuatu Berkaitan Sosej Yang Boleh Mengakibatkan Penyakit Berbahaya Ini Tanpa Anda Sedar

Tidak dinafikan, kanak-kanak memang gemar menikmati sosej daging ataupun ayam sebagai hidangan mereka. Selain dijual murah, sosej juga mudah didapati di kedai-kedai runcit mahu pun pasar raya besar,. Ditambah pula dengan kesibukan ibu bapa bekerja, pasti hidangan yang simple dan senang dimasak ini pilihan utama mereka.

Namun hakikatnya, ramai ibu bapa tidak tahu akan kesan yang bakal berlaku terhadap anak-anak yang kerap makan sosej. Rasa sosej ini memang sedap tapi untuk jangka panjang, ia boleh mengundang sakit yang merbahaya tanpa kita sedari!

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihati orang ramai agar mengurangkan pengambilan sosej khususnya buat hidangan makanan untuk anak-anak. Tahukah anda pengambilan sosej dapat meningkat risiko obesiti dan sakit usus?

Ramai antara kita menganggap sosej mengandungi daging atau ayam segar. Tapi sebenarnya, sosej merupakan makanan diproses yang mempunyai kandungan lemak tepu, di mana lemak ini dapat meningkatkan risiko kansr.

Menurut sumber lain, Dr Zubaidi Hj Ahmad menulis bahawa kanak-kanak yang gemar makan sosej berpotensi mendapat sakit berbahaya serta sakit jantung terutamanya kanak-kanak yang menghidap penyakit leukaem1a.Selain itu, sosej juga memberi kesan kepada ibu hamil dan bayi. Jika ibu mengandung makan secara berlebihan, ianya dapat memberi kesan kepada kandungannya. Makanan ini mengandungan asid lemak yang tidak baik dan menghasilkan kolestrol dalam darh.

Sumber:lobakmerah dan KKM

Isu Lapisan Fabrik Pelitup Muka. KKM Bongkarkan Kebenaran Tentang Pelitup Muka Ini Dan Diharap Semua Rakyat Ambil Perhatian

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam satu kemas kini dan laman facebooknya sebentar tadi memaklumkan bahawa pelitup muka fabrik satu atau dua lapis tidak berkesan untuk mencegah jangkitan COVID-19. Sebaliknya, KKM menyarankan orang ramai membeli pelitup muka fabrik tiga lapis. Perkara berkenaan dimaklumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, dalam sidang media harianya semalam.

Terdahulu, kerajaan memutuskan untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka dalam pengangkutan awam dan tempat-tempat awam yang sesak mulai 1 Ogos 2020.Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan supaya terus mematuhi SOP yang ditetapkan selain mengamalkan penjarakkan sosial serta menjaga kebersihan tangan dengan kerap mencuci tangan dengan air dan sabun.

Sumber: KKM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *