Ambil masa 5 hari sahaja untuk siapkan replika bangunan. Pelajar ini mengikuti sesi pembelajaran dan pengajaran secara atas talian dan menghasilkan miniatur

Viral

Izzati mengambil masa selama lima hari bagi menyiapkan replika bangunan Canselori USIM.SEJAK kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula Mac lalu, sekolah dan pusat pengajian tinggi ditutup bagi membendung penularan wabak Covid-19 dalam kalangan pelajar.

Pelajar sebaliknya perlu mengikuti sesi pembelajaran dan pengajaran secara atas talian di rumah masing-masing sehingga kini.Bagi penuntut jurusan Fizik Gunaan Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nur Izzati Mohamad Azizi, dia juga tidak terkecuali perlu belajar dari rumah.

Nur Izzati berjinak-jinak dalam seni miniatur sejak di bangku sekolah.Malah katanya, selepas beberapa kali menghadiri kuliah secara atas talian, perasaan rindu untuk kembali ke kampus semakin menebal dan berharap keadaan kembali seperti sedia kala.Bagi mengubat kerinduan terhadap kampus, Nur Izzati, 22, meluahkan perasaannya dengan menghasilkan miniatur replika bangunan canselori USIM.

“Menghasilkan miniatur canselori itu bukan sahaja mengubat kerinduaan terhadap kampus tetapi ia juga amat mencabar kerana ini merupakan yang pertama dihasilkan berkonsepkan replika bangunan.”Saya memilih bangunan itu kerana ia amat sinonim dengan USIM selain kerna reka bentuknya yang menarik,” katanya yang menyiapkan miniatur itu dalam masa lima hari.

Minat Izzati terhadap seni menghasilkan miniatur menggunakan tanah liat polimer (polymer clay) ini timbul semasa di sekolah menengah dan mula mempelajari teknik dan kemahiran seni kreatif ini menerusi video di YouTube.”Selepas tamat tingkatan lima, saya kumpul duit hasil bekerja sambilan untuk membeli bahan-bahan bagi menghasilkan miniatur ini. Bahan utamanya iaitu polymer clay tidak terlalu mahal harganya sekitar RM30 hingga RM50 mengikut saiz.

“Diperingkat awal saya mulakan dengan membuat miniatur berbentuk makanan dan figura karekter kartun dan kongsikan hasilnya di laman Instagram. Tidak sangka ramai yang berminat dan ingin menempahnya untuk dijadikan barang hiasan dan key chain,” katanya.

Anak keempat daripada lapan beradik ini mengaku keterbatasan masa kerana komitmen sebagai pelajar universiti membuatkan dia mengambil keputusan untuk tidak menerima tempahan atau menjadikan miniatur ini sebagai pendapatan sampingan.

Kerinduan terhadap kampus telah memberi idea kepada Nur Izzati untuk menghasilkan replika bangunan Canselori USIM.“Saya selesa untuk menjadikan kemahiran menghasilkan miniatur ini sebagai hobi buat masa ini kerana merasa lebih puas dan gembira apabila berjaya hasilkan pelbagai rekaan miniatur yang mencabar dan menarik.

“Di Malaysia, masih kurang menonjol kraf tangan miniatur ini tetapi ia mempunyai potensi yang tinggi. Saya menggalakkan sesiapa yang berminat dengan seni miniatur untuk menjadikan ia sebagai hobi kerana ia membuka peluang mendapatkan pendapatan sampingan,” ujarnya.

Tambahnya lagi, ia bukan hobi yang memerlukan belanja tinggi kerana dengan modal kurang RM100 sudah boleh memiliki satu set polymer clay dan peralatan sampingan lain yang boleh menghasilkan 50 miniatur bersaiz kecil.

“Miniatur yang telah siap akan dibkar di dalam ketuhar pada suhu antara 100 hingga 110 darjah Celcius selama lebih kurang lima minit. Polymer clay ini kita boleh hasilkan pelbagai bentuk miniatur mengikuti kreativiti masing-masing dan saiznya boleh dipelbagaikan,” jelasnya.

Nur Izzati turut berkongsi ilmu mengenai penghasilan miniatur di saluran YouTube miliknya.Bagi seseorang yang ingin memahirkan diri dalam menghasilkan miniatur, kata Izzati, berdasarkan pengalaman sendiri, ia mengambil sedikit masa untuk dipelajari tetapi semua itu bukannya halangan jika mempunyai minat yang tinggi.

Selain memiliki kreativiti menghasilkan miniatur, Izzati yang berbakat menghasilkan lukisan doodle dan komik online ini menyimpan hasrat untuk menghasilkan miniatur Istana Negara selepas ini.Mempunyai lebih 31,000 pengikut di akaun Instagram @nurizzatiazizi dan 2,600 subscribers di saluran YouTube, anak muda ini juga aktif berkongsi hasil seni miniatur, lukisan doodle, komik dan tip di platform media sosial ini.

Gadis Manis Berhijab Ini Berjaya Lengkapkan 230 Jam Penerbangan. Dia Juga Dedahkan Pengalamannya Dan Bakal Bergelar Pilot Nun Jauh Di Amerika

Bukan senang untuk melihat kaum hawa berkecimpung dalam bidang yang didominasi lelaki.Namun kerana minat yang mendalam terhadap dunia penerbangan, perkara itu langsung tidak menjadi halangan buat Shifa Adelia Mumtaz.

Menurut gadis berusia 20 tahun itu, dia kini dalam proses untuk mengambil lesen penerbangan komersial di Florida Flyers Flight Academy, St Augustine, Florida, Amerika Syarikat.Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Shifa percaya sesiapa sahaja boleh mengejar impian jika mempunyai minat dan kesungguhan.

“Di sekolah penerbangan ini pun majoritinya pelajar lelaki. Hanya ada beberapa perempuan termasuk saya. Semua tenaga pengajar pun lelaki.”Pada awalnya saya rasa takut, terfikir sekiranya saya mampu jadi sebagus mereka. Dan ia biasanya dilihat sebagai kerjaya untuk lelaki.

Kata Shifa, dia mahu mengikut jejak langkah bapanya yang juga seorang juruterbang.“Tetapi sekarang saya rasa tugas menerbangkan pesawat adalah sesuatu yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja.”Tak kisah lelaki atau perempuan. Jika ramai wanita di luar sana boleh buat, kenapa tidak saya?” ujarnya.Menurut gadis dari Putrajaya itu, dia yang sebelum ini sudah memiliki lesen penerbangan peribadi tidak menyangka foto yang dikongsi di Twitter miliknya menjadi tular.

Dalam posting itu, Shifa berkongsi dua foto yang dirakam sewaktu penerbangan solo pertama serta foto terbaharu sewaktu meraikan 230 jam penerbangan yang sudah dilengkapkannya.Malah, dia kelihatan cukup manis mengenakan tudung berwarna hitam dalam kedua-dua foto tersebut.

“Sejujurnya saya kongsi secara suka-suka dan tak jangka akan meraih perhatian ramai. Sebelum ni pun pernah kongsi gambar tengah terbangkan pesawat.”Nampaknya ramai yang suka dan saya rasa, kenapa tidak untuk kongsi di Twitter? Saya pun ada kongsi di Instagram.

“Sebenarnya dah lama minat nak jadi pilot, dari dulu lagi. Ayah saya pun pilot dan saya lihat kerjayanya sangat menarik. Jadi saya nak ikut jejak langkah dia,” kata Shifa lagi.Dalam pada itu, Shifa turut menitipkan pesanan khususnya kepada anak muda yang mempunyai sebarang keraguan dalam mengejar impian mereka.

Posting tular di Twitter.Ujarnya, dia percaya sesiapa sahaja mempunyai kebolehan untuk menggapai cita-cita dengan meneruskan perjuangan tanpa putus asa.”Nasihat saya, kejarlah impian itu. Ia tidaklah sukar seperti yang kita rasa. Saya percaya sesiapa sahaja mampu melakukannya.

“Kita memerlukan lebih ramai wanita dalam bidang penerbangan. Sekarang saya masih belum bersedia 100 peratus, tapi harap masanya akan tiba.”Dengan lebih masa dan pengalaman, saya akan lebih bersedia dan yakin. Lagi banyak masa saya terbangkan pesawat, makin yakin saya selepas ini,” ujarnya yang berhasrat untuk bekerja di tanah air.Di Twitter, posting Shifa menerima lebih 4,100 ulang kicau (Retweet).

Guru Ini Sedih Tiada Seorang Pun Calon SPM Hadir Ke Kelas Online. Mengagumkan Sekali Anak Kepada Guru Ini Sanggup Tularkan Situasi Ayahnya Dan Ini Tindakan Yang Diamil Oleh Warganet

Penutupan sekolah susulan Cov1d-19 yang melanda negara, memerlukan para guru dan pelajar melaksanakan pengajaran dan pembelajaran dalam talian di rumah.Namun, salah satu masalah yang dihadapi oleh para guru ialah apabila pelajar mengambil mudah dan tidak mengikuti kelas yang diadakan.

Dianggap umpama ‘cuti sekolah’, sebilangan pelajar tidak peduli akan tanggungjawab mereka sebagai pelajar seperti kisah yang dikongsikan di Twitter oleh individu yang dikenali sebagai Nuha.Dia tampil menceritakan pengalaman bapanya yang menunggu pelajar untuk masuk ke dalam kelas online tetapi hampa apabila tiada seorang pelajar pun yang hadir dan memberikan kerjasama.Lebih menyedihkan, mereka menutup telefon ketika bapanya cuba menelefon pelajar itu seorang demi seorang untuk meminta mereka hadir ke kelas.

Malah, menurut Nuha, ada pelajar yang memberikan alasan mereka berkerja, sedangkan pelajar tersebut akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Februari depan.Dia yang tidak sampai hati melihat bapanya diperlakukan sedemikian, kemudian bertindak mendaftar masuk ke kelas tersebut untuk menghiburkan hati bapanya yang sedih.

Menurut Nuha, pada awal, bapanya begitu teruja meminta mereka mengajarnya membuat kelas secara online menggunakan aplikasi zoom dan google meet.Sudah tentu bapanya merasa sebak, apabila pelajar tidak hadir dan menghargai jasa guru yang bersungguh-sungguh dalam menyampaikan ilmu.

Setelah posting tersebut tul4r, terdapat beberapa akaun daripada warganet yang mendaftar masuk ke kelas bapanya sebagai usaha memberikan semangat dan menggembirakan hati guru tersebut.Bapanya yang dikenali sebagai Mustakim, turut berterima kasih kepada semua warganet di Twitter yang memberikan semangat kepada beliau.

Cikgu Mustakim turut meminta supaya semua warganet mendoakan pelajar-pelajar tersebut untuk hadir ke kelas dan berjaya di dalam SPM kelak.Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Bakal Pengantin Perempuan Minta Kongsi Bajet Pelamin Jurufoto.. Padahal Duit Hantaran Dah Diberi RM 13000. Bakal Suami Ungkit Mana Perginya Duit Hantaran.

Seorang lelaki yang bakal mendirikan rumah tangga buntu dengan sikap tunangnya yang seolah-olah ‘demand’ melebihi kemampuannya. . Perbelanjaanuntuk sesebuah majlis perkahwinan tentunya memerlukan belanja yang bukan sedikit. Tambahan pula dengan trend terkini di mana kebanyakan pasangan lebih gemar menggunakan khidmat jurufoto atau juruvideo, katering atau perancang perkahwinan demi menjadikan hari bahagia mereka penuh bermakna. Namun bak kata pepatah, ujur baju di badan sendiri atau dengan kata mudahnya, berbelanjalah mengikut kemampuan masing-masing. Bagi pasangan yang memahami mungkin tidak menjadi masalah, namun tidak bagi lelaki ini apabila bakal isterinya boleh dikatakan agak ‘demand’ sehingga membuatkannya ‘pening kepala’.

“Sebenarnya tahun depan aku nak kahwin tapi aku nak buat simple je, jadi aku nak tanya perlu ke tak aku keluarkan duit untuk pelamin (RM3,500 tapi tunang minta share seorang RM1,500). Duit photographer dengan duit kad kahwin pun aku kena bayar separuh juga sedangkan aku dah bagi duit hantaran RM13,000. Lagi satu, majlis cuma buat belah perempuan je. Bukan nak cakap aku berkira tapi aku pun ada hak juga untuk bantah. Sebelum ini pun dia ada minta share buat bilik kat rumah mak ayah dia, seorang RM2,500. Aku setuju je lah sebab aku fikir nanti senang kalau balik rumah dia ada bilik nak tidur. Jadi boleh tak bagi aku pendapat?” demikian pertanyaan lelaki berkenaan. Pertanyaan itu dihantar kepada sebuah akaun Twitter, TwtWedding untuk meminta pendapat pengendali akaun berkenaan dan juga warganet.

“Kalau Lean, semua kelengkapan untuk majlis belah perempuan, biar perempuan yang tanggung, sepatutnya. Tapi jika lelaki nak support sikit, takde masalah tapi jangan sampai bebankan dia. Kalau belah lelaki takde buat majlis. Boleh je nak kongsi, tapi kena sama-sama kira bajet yang available. Lean cakap sekali lagi, jangan sampai membebankan kedua belah pihak. Lepas kahwin nanti lagi banyak nak pakai duit,” demikian pendapat pengendali akaun berkenaan.

Kalau perempuan tu dah berkerja, seeloknya mudahkan urusan lelaki. Yang lelaki tu dah bagi hantaran tinggi, janganlah sampai tambah extra beban dia.

Sementara itu di ruangan komen, rata-rata warganet turut memberikan pandangan yang senada dengan meminta pasangan berkenaan berbelanja mengikut kemampuan. “Kalau perempuan tu dah berkerja, seeloknya mudahkan urusan lelaki. Yang lelaki tu dah bagi hantaran tinggi, janganlah sampai tambah extra beban dia. Perempuan ni janganlah selalu rasa diri tu betul sampai menyusahkan orang lain,” komen seorang warganet.

Antara komen warganet yang menyuarakan pandangan berdasarkan situasi yang dialami lelaki berkenaan.

“Duit hantaran itulah kau nak buat majlis nikah, bukannya pengantin laki dah bagi duit hantaran lepas tu majlis nikah sanding semua duit laki juga kena keluarkan. Takutlah tengok orang zaman sekarang nak kahwin semua benda nampak tak cukup,” komen warganet lain pula. RM13,000 tu banyak kot. Aku dulu RM10,000 je my parent minta. RM6,000 duit sendiri untuk persiapan majlis, RM4,000 lagi buat sewa rumah and beli kelengkapan rumah. Waktu musim Covid ni boleh jimat tau, jangan expect nak buat mahal-mahal,” komen warganet lain pula.

Tular Kluster Kenduri Kahwin Di Indonesia. Perginya Pengantin Perempuan Serta Ibu Bapanya Jadi Tumpuan Ramai Setelah Mengadakan Majlis Perkahwinan 24 Oktober Lalu

Malang tidak berbau. Itu yang boleh digambarkan mengenai kejadian yang menimpa seorang pengantin perempuan di Kabupaten Sragen, Jawa Tengah, apabila dia hembuskan nafas terakhirnya bersama ibu bapanya kerana dijangkiti Covid-19.Menurut laporan CNN Indonesia, kes tersebut berpunca gara-gara pihak keluarga mereka mengadakan majlis perkahwinan pada 24 Oktober lalu.

Kejadian tersebut berlaku ketika pengantin perempuan dikenali sebagai L (28), pulang dari Jakarta pada Khamis (22 Oktober), dua hari sebelum majlis perkahwinan berlangsung di kediamannya.Setelah selesai majlis, L dan suaminya berangkat ke Wonogiri untuk majlis menyambut menantu pada hari Isnin (26 Oktober).

Tetapi dalam perjalanan, L mengeluh bahawa dia merasa sakit dan dibawa ke Hospital Dr. Moewardi di Solo, dan disahkan positif Covid-19.Setelah beberapa hari dirawat, L kemudiannya hembuskan nafas terkhirnya pada hari Khamis (5 November).Lebih memilukan, sehari setelah dia pergi, ibunya (57), disahkan turut dijangkiti dan hembuskan nafas terakhir keesokkannya (6 November) sebelum disusuli ayahnya (60) pada hari Isnin (9 November).

Kes tersebut dikategorikan sebagai kluster baru berkaitan majlis perkahwinan di mana setakat ini seramai 113 kontak rapat telah dikesan.“Kluster baru di Sragen berkaitan majlis perkahwinan di mana tiga orang dalam satu keluarga pergi buat selamanya, dan setelah dikesan, 113 orang menjadi kontak rapat dan sedang menunggu hasil ujian,” kata Ketua Pejabat Kesihatan Kabupaten Sragen, Hargiyanto ketika dihubungi CNN Indonesia.

Tiga Beranak Termasuk Pengantin Perempuan Hembuskan Nafas Terakhir Setelah Dapati Mereka Positif Covid19. Berikut Kisah Tentang Kluster Kenduri Kahwin Yang Berlaku Di Indonesia

Seorang pengantin perempuan yang baru saja beberapa hari melangsungkan perkahwinannya dilapor sudah menghembuskan nafas terakhirnya setelah dijangkiti COVID-19.Lebih memilukan, jangkitan itu turut mengambil nyawa kedua orang tuanya — dalam satu kejadian yang berlaku di Kabupaten Sragen, Jawa Tengah, Indonesia.

CNN Indonesia melaporkan, pengantin perempuan didapati baru pulang dari Jakarta pada 22 Oktober lalu, iaitu dua hari sebelum majlis pernikahannya.Dia kemudiannya mengadu sakit pada 26 Oktober dan dimasukkan ke hospital selepas disahkan positif COVID-19.Setelah beberapa hari diletakkan dalam kuarantin, pengantin perempuan tersebut akhirnya hembuskan nafas terakhirnya pada 5 November.

Sehari kemudian, ibunya pula disahkan positif dan hembuskan nafas terkahirnya pada 6 Oktober. Ia turut disusuli bapanya yang hembuskan nafas terakhirnya pada 9 November.Kes tersebut turut diklasifikan sebagai kluster baru yang dikesan pada 24 Oktober lalu. Menurut laporan jabatan kesihatan tempatan, susulan itu seramai 113 kontak rapat dikesan dan diarah menjalani swab test secara berperingkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *