Perkhidmatan akan ditamatkan. Pengguna kongsi detik terakhir menaiki Feri Pulau Pinang.

berita Dunia ISU SEMASA Uncategorized

Terminal Feri Penang Sentral sudah menjadi ikonik kepada negeri Pulau Mutiara itu dalam sektor pelancongan. Malah, feri yang terdapat di negeri itu juga merupakan salah satu pengangkutan paling bermanfaat untuk penduduk Pulau Pinang.

Terbaharu, dikhabarkan perkhidmatan feri Pulau Pinang bakal digantikan dengan bot katamaran sepertimana yang digunakan di Pulau Langkawi. Meskipun, berita itu belum sahih lagi, namun, penduduk Pulau Pinang dan pengguna feri di terminal tersebut berkongsikan momen mereka di atas pengangkutan tersebut.

Memang nostalgia

Rata-rata pengguna Facebook berkongsikan momen terakhir mereka ketika menaiki feri itu bersama keluarga dan rakan-rakan sewaktu makan angin ke Pulau Pinang. Menurut pengguna Facebook Yeop Dean menyifatkan pengalaman menaiki feri ke Pulau Pinang satu nostalgia ketika bercuti bersama rakannya. Pengalaman dan kenangan beratur dan berhimpit di dalam feri adalah sesuatu yang tidak akan dapat di mana-mana tempat melainkan di dalam feri Pulau Pinang.

Manakala, Ain Norain Basir sebagai anak jati Pulau Mutiara itu turut meluahkan rasa sedih jika benar perkhidmatan feri Pulau Pinang bakal ditamatkan. Tidak dinafikan, terdapat banyak kenangan ketika di usia muda menaiki feri tersebut bersama ibunya. Hanya di Pulau Pinang sahaja orang ramai dapat menikmati pengalaman sebegini yang mungkin tiada di negeri lain.

Selamat tinggal feri Pulau Pinang

Sementara itu, pengguna Twitter iaitu Aime Muhamad memuat naik video menyaksikan keindahan Pulau Pinang sewaktu menaiki feri di sana.

Naik feri dengan kawan-kawan

Pengguna Twitter Dewi Sleepy turut berkongsikan foto kenangan ketika dia bersama rakan-rakan sekelasnya bercuti di Pulau Pinang menaiki feri. Menurut perkongsiannya, ketika itu adalah sehari sebelum keputusan STPM diumumkan.

Rakyat tidak setuju perkhidmatan feri ditamatkan

Namun bagaimanapun, rata-rata penduduk Pulau Pinang tidak bersetuju sekiranya perkhidmatan feri di negeri itu ditamatkan. Mereka menyifatkan feri merupakan salah satu tarikan pelancongan dan pengangkutan awam buat mereka yang bekerja ulang-alik ke tanah besar.

Memetik laporan BH Online, Menteri Pengangkutan iaitu Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menyatakan seramai 1.5 juta penumpang menggunakan perkhidmatan feri dalam tempoh setahun dan sebanyak 200,000 daripada jumlah itu adalah penumpang berkenderaan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Kemajuan Nusa Pulau Pinang iaitu Hazizi Padzil berpendapat cadangan menggunakan bot katamaran tidak jelas diperincikan kepada orang awam termasuk jenis bot yang akan digunakan.

Bot katamaran dilihat sebagai bot yang moden dan penumpang pejalan kaki semestinya sangat teruja bagi menggunakannya namun ia tiada ruang bagi penumpang berkenderaan ringan seperti motosikal, kereta dan van.

Ia menimbulkan kebimbangan dalam kalangan penumpang berkenderaan terutama penunggang motosikal yang memikirkan risiko keselamatan jalan raya selain pemandu kereta pada waktu kemuncak dan ketika musim hujan.

Ramai Mempersoalkan Tentang Penutupan Panggung Wayang Ketika Penularan Covid 19. Terbaru Pawagam Di Seluruh Malaysia Bakal Tutup Operasi Bermula Tarikh Ini.

Bermula di China, siapa sangka wabak pandemik COVID-19 ini akan tular ke seluruh dunia. Malah, disebabkan penularan wabak tersebut, sektor ekonomi banyak terjejas. Lantaran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan di Malaysia dan kini beberapa negeri dikenakan PKPB membuatkan lebih banyak bisnes berdepan dengan kerugian.

Terbaharu, kesemua pawagam di Malaysia akan ditutup sementara mulai 2 November 2020 sehingga hujung bulan November. Perkara tersebut telah diumumkan oleh dua pawagam terbesar Malaysia, GSC dan juga TGV. Keputusan penutupan itu diambil bagi memastikan pawagam tidak mengalami kerugian besar dan bagi memastikan pawagam mampu untuk diteruskan pada masa akan datang.

Dalam kenyataan pihak tgv. ” It is with a heavy heart that we announce the temporary closure of all cinemas nationwide from 2nd Nov 2020 till further notice. It is a hard truth for all of us to accept, but we believe that we can brave this storm together.#SupportCinemas #SeeYouSoonTGV

Menurut The Malaysian Association of Film Exhibitors (MAFE), penutupan tersebut juga disebabkan oleh kekurangan tayangan filem baru kerana ditangguhkan tarikh tayangan.Walaupun ini satu keputusan yang sukar tetapi ini adalah keputusan yang harus diambil ketika ini.-THEVOCKET

Berdepan Kerugian Disebabkan COVID-19, MBO Cinemas Bakal Tutup Operasi?

Selain Golden Screen Cinemas dan TGV Cinemas, MBO Cinemas merupakan antara pawagam kegemaran ramai. Malah, MBO Cinemas adalah pawagam ketiga terbesar di Malaysia. MBO Cinemas memiliki 27 pawagam di seluruh negara kini berdepan dengan pelupusan secara sukarela susulan isu aliran tunai akibat perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak Mac lalu.

Menurut laporan, lembaga pengarah MCAT Box Office Sdn Bhd meluluskan resolusi untuk meletakkan syarikat berkenaan bawah pelan pelupusan secara sukarela dengan menutup perniagaan dan menjual aset untuk membayar pemiutang. Setakat 31 Dis 2018, jumlah aset MBO Cinema bernilai RM197.76 juta manakala liabilitinya berjumlah RM111.31 juta. Difahamkan, MBO Cinemas hanya membuka 4 pawagam miliknya ketika ini. Kongsikan kenangan anda di MBO Cinemas jika ada. Pastinya penularan wabak COVID-19 ini memberikan kesan kepada kesemua industri dan tidak terkecuali peniagaan besar.- THEVOCKET

Jangan ambil risiko kunjungi pusat beli belah dalam keadaan sekarang disebabkan ini yang akan terjadi. Pakar Psikologi Kaunseling dedahkan punca masyarakat masih mengunjungi pusat beli belah walaupon kes makin meningkat.

SHAH ALAM – Berani mengambil risiko dan tiada halangan mengunjungi pusat membeli-belah antara faktor yang menyebabkan orang ramai tetap mengunjunginya dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Putrajaya serta Sabah.

Pakar Psikologi Kaunseling Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Fauziah Mohd Saad berkata, mereka mempunyai alasan tersendiri untuk mengunjungi pusat membeli-belah antaranya membeli keperluan harian, menghilangkan tekanan dan bosan.

“Mereka berani mengambil risiko mengunjungi pusat membeli-belah kerana melihat ramai pesakit wabak koronavirus (Covid-19) gelombang ketiga selamat. Ketakutan terhadap penyakit ini juga tidak seperti gelombang pertama dan kedua penularan Covid-19.

“Ramai yang tidak takut kerana kebanyakan mereka yang dijangkiti Covid-19 selamat, malah mereka yang menghadap ilahi akibat Covid-19 pula adalah daripada golongan mereka yang berisiko kerana mengalami penyakit kr0nik seperti kncing manis. Ini menyebabkan mereka mengambil mudah mengenainya,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Bagaimanapun, Dr Fauziah berkata, mereka perlu mengikuti dan mematuhi garis panduan serta prosedur operasi standard (SOP) seperti memakai pelitup muka, menjaga penjarakkan fizikal dan sentiasa mencuci tangan seperti mana yang ditetapkan oleh pihak berkuasa ketika berada di pusat membeli-belah.

“Kita tidak boleh menghalang mereka ke pusat membeli-belah kerana tidak ada penguatkuasaan untuk masuk ke sana. Berkaitan urusan ekonomi dan perniagaan pula, kerajaan tidak dapat tutup pusat membeli-belah. “Jadi rakyat Malaysia perlu prihatin untuk menjaga keselamatan dan membantu kerajaan mengurangkan kos perubatan dengan memutuskan penyebaran Covid-19.

“Semua orang tahu penularan Covid-19 akan mengambil masa yang lama untuk pulih, maka kita perlu menyokong tindakan kerajaan. Sekiranya ada dalam kalangan mereka yang demam dan selesema, mereka perlu ada kesedaran sivik untuk berada di rumah, jangan sebarkannya,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Putra Business School (PBS), Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata, pada masa kini ramai pembeli tidak lagi mengunjungi pusat membeli belah kerana bimbang jangkitan Covid-19.

“Banyak peniaga yang beroperasi di pusat membeli belah sebenarnya mengeluh bahawa perniagaan mereka agak lembap. “Sentimen tidak mengunjungi pusat membeli belah ini dijangka berlarutan sehingga ke akhir tahun ini selagi lengkuk jangkitan Covid-19 tidak berjaya dilandaikan dan tiada vaksin untuk Covid-19,” katanya.

Justeru katanya, kerajaan perlu meneruskan inisiatif di bawah pelan rangsangan ekonomi seperti bantuan sara hidup, subsidi upah dan dana kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk memastikan kadar pengangguran terkawal serta PKS masih mampu meneruskan perniagaan mereka. Pelaksanaan PKPB berkuat kuasa di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor sejak 14 Oktober lalu selama 14 hari, sementara di Sabah bermula dari 12 Oktober hingga 26 Oktober ini.- SINARHARIAN

Terkini Dr Noor Hisham minta semua orang duduk di rumah dalam satu tempoh ini jika tidak mahu sesuatu ini terjadi. Pesanan lain turut dititipkan menerusi sidang media KKM dan harap semua ambil perhatian.

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, meminta rakyat terus berada di rumah jika tidak ada urusan penting di luar dalam tempoh dua minggu ini bagi memutuskan rantaian COVID-19 dengan lebih berkesan. “Kalau kita tiada urusan penting di luar, kalau boleh duduk di rumah untuk tempoh dua minggu, kalau kita boleh duduk di rumah untuk tempoh dua minggu kita boleh memutuskan penularan COVID-19.

“Kalau kita terpaksa keluar daripada rumah pastikan patuh kepada prosedur operasi standard (SOP), pakai pelitup muka, amalkan penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter dan kerap mencuci tangan,” katanya.

Mesej itu dinyatakan oleh beliau setiap kali sidang media harian kementerian dan dalam bentuk video dalam media sosial bagi mengingatkan rakyat supaya patuh kepada SOP dan bersama-sama melandaikan lengkuk jangkitan dalam gelombang ketiga ini.

Beliau berkata orang ramai perlu mengamalkan 3C iaitu elakkan berada di tempat sesak dan sempit serta berbual dalam jarak dekat. “Itulah vaksin yang kita ada, sekarang ini kita tidak ada vaksin, kita tiada ubat tetapi kita boleh elakkan dijangkiti kalau kita patuh pada SOP yang diketengahkan,” katanya. Katanya isu utama pada masa ini adalah ketidakpatuhan kepada SOP dan semua pihak harus sama-sama menjaga diri, keluarga, masyarakat dan negara.- BHONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *