Susulan isu warganet pertikaikan dana yang diterima Zoo Negara daripada pihak Kerajaan berjumlah RM1.3. Pengarah Zoologi ulas keterangan lebih lanjut berkenaan hal tersebut

berita

Zoo Negara kembali berdepan krisis kewangan yang teruk susulan gelombang ketiga koronavirus (Covid-19) di negara ini yang menyaksikan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dengan tabung kecemasan hanya mampu bertahan kira-kira tiga bulan sahaja lagi.

Pengarah Zoologi, Veterinar dan Pusat Konservasi Giant Panda Zoo Negara, Dr Mat Naim Ramli berkata, penutupan operasi susulan PKPB menyebabkan pihaknya mengalami kemerosotan pendapatan, sekali gus menyukarkan usaha menampung kos operasi yang secara purata mencecah RM1 juta sebulan.

Kos bulanan itu meliputi pembayaran gaji kakitangan berjumlah RM400,000, keperluan makanan (RM350,000), bil elektrik (RM140,000) dan bil air sebanyak RM40,000, katanya ketika dihubungi Bernama.Mat Naim menjelaskan Zoo Negara yang diuruskan oleh Malaysian Zoological Society, pada awalnya sudah mula menunjukkan momentum pendapatan yang agak memuaskan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada Jun lalu.

“Pada Jun, Zoo Negara merekodkan pendapatan sebanyak RM450,000, Julai (RM1 juta), Ogos (RM1.3 juta) dan September sebanyak RM850,000. Namun pada Oktober lepas kita hanya memperoleh RM150,000,” katanya.,Baru-baru ini pendakwah dan aktivis sosial Ebit Lew menarik perhatian warganet apabila menghulurkan sumbangan makanan 200 kilogram daging lembu dan 500 kilogram buah-buahan serta sayur-sayuran kepada haiwan di Zoo Negara selepas dimaklumkan masalah kekurangan dana yang dihadapi pihak zoo.

Pada fasa awal pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sumbangan daripada pebagai lapisan rakyat termasuk melalui kempen Adopt an Animal telah membantu menampung perbelanjaan dan pengurusan kira-kira 5,137 spesimen daripada 476 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan yang menghuni kawasan seluas 110 hektar itu.

Berhubung kenyataan sesetengah pihak yang mempersoalkan tentang dana RM1.3 juta yang disalurkan oleh kerajaan pada April lepas, Mat Naim berkata, dana tersebut hanya mampu menampung kos operasi selama sebulan.Jelasnya, sebahagian dana berkenaan iaitu sebanyak RM689,000 telah digunakan bagi membayar premium insurans tahunan panda di zoo berkenaan dan selebihnya digunakan untuk skop operasi kebajikan haiwan seperti makanan, perubatan dan pencegahan penyakit.

Beliau berkata, ketika gelombang pertama Covid-19 yang lepas, kerajaan telah membantu Zoo Negara dan zoo-zoo lain di seluruh negara bagi meneruskan operasi mereka berikutan ketiadaan pengunjung akibat pelaksanaan PKP.“Cuma sejak PKPB bermula 14 Oktober lepas belum ada lagi bantuan yang diterima.

Mungkin kerajaan dalam perancangan berdasarkan kaedah bersesuaian akan terus membantu pengurusan zoo di Malaysia yang amat terkesan dengan penutupan operasi secara berterusan ini memandangkan kos yang perlu ditanggung adalah tinggi,” katanya.Mat Naim berkata, mereka amat mengalu-alukan sumbangan daripada mana-mana pihak untuk membantu Zoo Negara dan mereka yang berhasrat berbuat demikian boleh melayari https://www.zoonegaramalaysia.my/adopt.html untuk maklumat lanjut. – Bernama

Warganet Persoalkan Dana Yang Diterima Zoo Negara Daripada Pihak Kerajaan Berjumlah RM1.3 Juta Pada April Lalu Susulan Ramai Warganet Pelik Zoo Negara Minta Bantuan Ebit Lew

Jika sebelum ini kita sering melihat Ebit Lew memberi bantuan buat mereka yang kurang berkemampuan, baru-baru ini dalam muatnaik terbaru di akaun laman sosial miliknya, penceramah ini juga turut berkunjung ke zoo negara.

“Sayu rasa hati bila dapat permintaan dari zoo negara untuk selamatkan ha1wan disana. Perbelanjaan mereka 1 juta sebulan hanya untuk makanan dan penyelenggaraan zoo. Sekarang dah banyak bulan tiada langsung pendapatan semenjak awal PKP”

“Mereka sangat kekurangan dana. Saya tahu tengah hari tadi. Petang ni terus bawa 200kg Dag1ng lembu dan 500kg buahan dan sayuran. Har1mau saya bagi makan ni sak1t. Diasingkan sekejap”“Dulu saya sampai sini masa darjah 1. Selalu juga bawa anak-anak. Kenalkan pada anak haiwan disini. Zoo Negara mengalu-alukan sesiapa ingin membantu dari segi duit atau makanan. Rupanya zoo negara dikendalikan oleh NGO sahaja. Sesiapa ingin membantu boleh terus hubungi zoo negara,” kongsinya.

Bagaimanapun, sebelum ini tindakan Zoo Negara memohon bantuan pernah dipertikaikan warganet lebih-lebih lagi apabila mereka pernah menerima dana daripada pihak kerajaan berjumlah RM1.3 juta pada April lalu. Memetik kenyataan Timbalan Presiden Zoo Negara Rosly@Rahmat Ahmat Lana menerusi laporan FMT, zoo yang menempatkan lebih dari 4,000 haiwan itu memerlukan kos operasi sebanyak RM12,000 sehari, dengan anggaran RM350,000 sebulan.

Dalam laporan itu juga, ada di antara penderma merupakan pelajar dan nilai penderma individu adalah sekitar RM10 hingga RM50 seorang. Sementara itu laporan kewangan tahunan mereka di laman sesawang tidak membuahkan sebarang hasil.Apa pun, kebajikan dan keperluan ha1wan di zoo negara adalah amat penting lagi-lagi di saat ketika musim PKP ini di mana menurut Rosly, semua keperluan zoo sebelum ini sebenarnya bergantung kepada jualan tiket semata-mata.

Ustaz Ebit hantar bantvan ke Zoo Negara, ini 10 fakta yang perlu tahu

EKORAN Zoo Negara Malaysia memohon bantuan, penceramah dan usahawan Ustaz Ebit Lew terus bergegas ke sana.Menerusi perkongsian di Facebooknya, beliau mendapat permintaan dari Zoo Negara untuk menyel4matkan h4iwan di sana.Menurut Ebit, selepas mendapat panggilan tersebut pada tengah hari, beliau terus menghantar bantuan pada sebelah petangnya.

Kongsinya;“Sayu rasa hati bila dapat permintaan dari Zoo Negara untuk selam4tkan haiw4n disana.“Perbelanjaan mereka RM1 juta sebulan hanya untuk makanan dan penyelenggaraan zoo.“Sekarang dah banyak bulan tiada langsung pendapatan semenjak awal PKP.“Mereka sangat kekvrangan dana. Saya tahu tengah hari tadi. Petang ni terus bawa 200kg Daging lembu dan 500kg buahan dan sayuran,” tulisnya.

Ustaz Ebit turut berkongsi pengalamannya mengunjungi tempat berkenaan.“Dulu saya sampai sini masa darjah 1.“Selalu juga bawa anak-anak. Kenalkan pada anak haiw4n di sini,” katanya.Menurut Ustaz Ebit juga, Zoo Negara mengalu-alukan sesiapa ingin membantu dari segi duit atau makanan.

“Rupanya zoo negara dikendalikan oleh NGO sahaja. Sesiapa ingin membantu boleh terus hubungi zoo negara,” katanya.Baca juga KL kawasan ‘halal’ berniaga, tapi tak semua tempat sesuai.Ustaz Ebit hantar bantuan ke Zoo Negara, ini 10 fakta yang perlu tahu

Ini 10 fakta mengenai Zoo Negara;

1. Zoo Negara Malaysia (disingkatkan sebagai Zoo Negara) ialah sebuah zoo negara yang pertama di Malaysia.2. Ia mula dirasmikan pada tahun 1963 oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.3. Pada tahun 2007, Zoo Negara menerima sijil MS ISO 9001:2000.

4. Zoo Negara Malaysia yang dibina di atas tanah seluas 110 ekar di Ampang mempunyai lebih 5446 spesimen, termasuklah 476 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan.5. Zoo Negara terletak di Jalan Ulu Kelang, Kemensah Heights, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia.6. Zoo Negara kini menonjolkan konsep zoo terbuka dengan 90% haiw4n ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan persekitaran asalnya.

7. Peminat haiwan boleh ke Zoo Negara bagi melihat pelbagai jenis haiwan yang pasti memberi satu pengalaman yang luar biasa.8. Zoo ini diuruskan oleh Persatuan Zoological Malaysia (sebuah badan bukan kerajaan).9. Terdapat lebih daripada 15 kawasan pameran haiwan untuk anda lawati iaitu dari spesies orang utan di dunia monyet, ikan tropika di taman ekologi air tawar pertama negara hinggalah kepada kodok di dunia amfibia.

10. Pameran haiwan yang ada seperti Giant Panda, Taman Rama-Rama, Burung Enggang, haiwan reptilia, gajah, burung tasik, Bird Aviary, kangaroo, penguin, beruang, Savannah Walk, badak sumbu, Mammal Kingdom, Tunku Abdul Rahman Akuarium, Cat Walk dan banyak lagi.Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *