Pernah dinamakan antara doktor terbaik dunia. Terkini Tan Sri Dr Noor Hisham dinamakan pula antara Trio Wira Covid19 atas sebab ini

berita

Pada pertengahan April lalu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dinamakan sebagai “antara doktor terbaik dunia” oleh sebuah stesen televisyen China yang kagum dengan strategi beliau dalam menangani COVID-19 di Malaysia.Enam bulan berlalu dan dengan Malaysia sedang mengharungi gelombang ketiga pandemik itu, reputasi beliau tetap gah.

Kali ini nama beliau dinyatakan dalam tajuk berita portal The Independent, Singapura yang dibaca:“Drs Noor Hisham, Bloomfield and Fauci – Covid’s heroic trio “ (Dr Noor Hisham, Bloomfield dan Fauci – Trio Wira COVID).Wacana itu ditulis oleh Tan Bah Bah, editor perunding portal berita tersebut dan juga merupakan bekas penulis kanan The Straits Times.

Dalam kolumnya ‘Sense And Nonsense’, Tan memulakan dengan: “Tidak dapat dinafikan, hero asal pandemik COVID-19 ialah mndiang Dr Li Wenliang, pakar oftalmologi yang merupakan orang pertama memberi amaran kepada pihak berkuasa kesihatan di Wuhan tentang virus itu Disember lepas.

“Tatkala Beijing berjaya mengawal situasi di wilayah Hubei dan lain-lain kawasan di China, negara-negara lain yang berglut menntang virus itu turut melahirkan wira masing-masing.“Seorang daripada mereka memainkan peranan penting di sebuah negara yang akan menghadapi pilihan raya pada 3 Nov ini yang keputusannya bakal membawa kesan di seluruh dunia,” tulis Tan, merujuk kepada Dr Anthony Stephen Fauci, Pengarah Institut Alergi dan Pnyakit Berjangkit Kebangsaan Amerika Syarikat.

Seorang lagi ialah Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand Dr Ashley Bloomfield.Tan seterusnya berkata tiga pakar kesihatan awam negara itu kini menjadi perhatian antarabangsa, selain Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mengenai Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia itu, Tan menulis: “Hampir setiap petang sejak beberapa bulan lepas, rakyat Malaysia setia menonton siaran langsung taklimat COVID-19 yang disampaikan oleh Dr Noor Hisham.“Beliau tenang memperincikan perkembangan terkini, dan secara bersahaja saling beralih di antara bahasa Inggeris dan Melayu. Beliau merupakan jurucakap negara tentang usaha Malaysia membendung penularan virus itu.”

Tan juga berkata usaha Dr Noor Hisham “tidak berhenti setakat itu. Beliau juga membuat hantaran Twitter dari hati.”“Kita perlukan perpaduan untuk menentang pandemik ini, bukan saling bertelagah. Barisan hadapan kita berjuang di lapangan sejak 10 bulan lepas, 24/7. Keletihan mntal dan fizikal kini dirasai. Sesetengahnya sudah bersedia untuk mengalah. Belajarlah dari Sabah,” demikian hantaran Twitter Dr Noor Hisham yang dipetik oleh Tan.

“Malaysia mengalami peningkatan mendadak sekarang disebabkan, antaranya pilihan raya Sabah,” kata Tan dalam artikelnya itu.Tan juga berkata di New Zealand, individu yang setara dengan Dr Noor Hisham ialah Dr Bloomfield yang memenangi hati dan minda rakyat negara tersebut dengan kepimpinannya yang tenang sepanjang pelaksanaan sekatan.

Editor perunding itu turut menyifatkan Dr Fauci sebagai “tidak mudah gelabah”.The Independent yang bermula pada 9 Ogos 2013 merupakan platform berita yang dimiliki dan dioperasikan oleh wartawan, dan portal ini melaporkan isu-isu semasa, ekonomi dan politik di Singapura secara mendalam dan bebas.

Seperti yang kita tahu,kelmarin ramai rakyat Malaysia panik apabila angka COVID19 mencecah angka 1228 kes baharu iaitu agak tertinggi yang pernah dilaporkan sejak penularan pandemik itu di negara kita. Heboh di media sosial. Sudah tentu kerajaan yang menjadi sasaran kemarahan kerana dianggap gagal mengekang COVID19 daripada terus merebak.

Sebelum ini kerajaan pernah mengumumkan akan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kes dalam negara mencecah tiga angka.Kalau PKP dilaksanakan, kita kena duduk rumah tak boleh pergi mana-mana. Susah nak buat kerja. Peniaga pun tak boleh nak berniaga. Pusat beli-belah pun dah sunyi sepi macam dilnggar garuda, tak ada pengunjung.

Merak Jalanan rasa tiga empat minggu lagi mungkin ramai peniaga yang gulung tikar. Memang susah nak cari makan dalam keadaan sekarang ini. Rakyat Malaysia jangan alpa. Sebagai rakyat, kita ada tanggungjawab untuk memutuskan rantaian Covid-19 ini. Pastikan kita sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan Covid-19 dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Amalkan gaya hidup yang sihat. Gunakan pelitup muka yang betul dan elakkan 3S. Apa itu 3S? 3S ialah sesak, sempit dan sembang pada jarak dekat. Merak Jalanan mahu kongsi satu berita baik. Jeng, jeng, jeng… bermula hari ini anda semua boleh membeli pelitup muka istimewa dihasilkan oleh Karangkraf Medicare yang boleh dibeli secara online di karangkrafmall.com.

Bukan sahaja ada enam pilihan rekabentuk yang menarik, pembeli turut dihadiahkan hygiene case untuk menyimpan pelitup muka dengan betul dan terjamin kebersihannya, sekaligus mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19.Tak perlu marah kerajaan, tak perlu salahkan orang lain. Beli pelitup muka ini untuk kegunaan diri sendiri dan keluarga. Kita jaga diri kita dan keluarga terlebih dahulu. Insya-ALLAH, pandemik Covid-19 akan berjaya kita atasi.

Sebak Dr Noor Hisham Titipkan Pesanan Untuk Rakyat Malaysia Yang Masih Berdepan Dengan Penularan Wabak Covid 19 Sehingga Membuka Mata Orang Ramai.

Rakyat Malaysia perlu bersatu dan bersama dalam memrangi wabak Covid-19 bukan bertelagah antara satu sama lain, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah. Menerusi posting di laman Facebook beliau hari ini, Dr Noor Hisham turut menasihatkan orang ramai agar mengambil iktibar daripada Pilihan Raya Negeri Sabah.

“Petugas barisan hadapan bertahan berada di lapangan selama 24/7 dalam tempoh 10 bulan sebelum ini. Keletihan dari segi mental dan fizikal. Ada yang hampir menyerah. Tolonglah ambil iktibar daripada PRN Sabah dan jangan ulangi lagi,” katanya. Sementara itu, dalam satu lagi posting, Dr Noor Hisham meminta rakyat Malaysia bersama dan berusaha sedaya upaya untuk sekali lagi melandaikan lengkung penularan Covid-19 di negara ini.

“Ia adalah cabaran untuk melindungi dan mencapai keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi dalam memrangi Covid-19. Hilang keseimbangan bermakna kehilangan nyawa dan mata pencarian. Bersama-sama kita mengubah sesuatu yang mustahil kepada kejayaan melandaikan lengkung sekali lagi,” katanya.

Sumber: HMETRO

Ramai bimbang negara akan hilang keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi akibat penularan covid 19. Ini jawapan Dr Noor Hisham berkenaan perkara tersebut dan harap semua beri kerjasama.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menegaskan negara tidak seharusnya kehilangan keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi ketika berdepan penularan COVID-19. Menerusi status dimuat naik di Facebook pagi ini, beliau berkata, kehilangan keseimbangan antara dua elemen itu akan menjurus kepada kehilangan nyawa dan mata pencarian.

Tegasnya, negara berdepan cabaran dalam melindungi dan mencapai keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi. “Ini adalah cabaran untuk melindungi dan mencapai keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi ketika kita terus berusaha memervngi COVID-19. “Bersama-sama kita menjayakan yang mustahil dalam melandaikan sekali lagi lengkuk jangkitan COVID-19,” katanya.

Semalam negara mencatatkan 710 kes baharu dengan 10 pemergian. Jumlah pemergian itu adalah yang tertinggi dicatatkan sejak penularan pandemik COVID-19 di negara ini, menjadikan jumlah pemergian sebanyak 214 kes atau 0.9 peratus daripada keseluruhan kes. Turut dikesan adalah tiga kluster baharu membabitkan enam daerah di beberapa negeri, manakala sebanyak 31 kluster aktif mencatatkan kes baharu semalam dengan 14 daripadanya membabitkan kluster dikesan di Sabah.

Sementara itu menerusi status berasingan, Dr Noor Hisham menggesa semua pihak mengutamakan kesatuan dan kebersamaan dalam menghadapi wabak COVID-19, bukannya berbalah antara satu sama lain. Beliau berkata, petugas barisan hadapan sudah bertahan selama 10 bulan, 24 jam sehari tujuh hari seminggu bagi memastikan negara bebas pandemik COVID-19 walaupun berdepan keletihan mental dan fizikal. “Some are prepared to throw in the towel’ (Sebahagian daripada petugas barisan hadapan hampir menyerah dan mengaku kalah). Tolong belajar daripada PRN (Pilihan Raya Negeri) Sabah,” katanya.- BHONLINE

Terkilan tak dapat tolong suami yang hadapi kejadian tak diingini. Frontliner ini kongsikan kisah menyayat hati yang dialaminya ketika musim pandemik covid 19.

Seorang jururawat luah rasa terkilan apabila ada segelintir rakyat Malaysia yang mengkritik mereka sebagai frontliner. Dia turut kongsi kisah sedih tidak dapat membantu suaminya yang jatuh di bilik air gara-gara sibuk menjaga pesakit Covid-19. Malah mereka frontliner terpaksa membelakangkan keluarga demi menjaga kebajikan pesakit-pesakit di musim pandemik ini.

Suami jatuh bilik air tak sempat bantu. Sakitnya saya apabila dapat tahu suami cuba telefon banyak kali minta tolong (sebab dia jatuh bilik air dan kepalanya jatuh ke lantai) pada pukul 2 pagi. Masa itu telefon saya tiada pada saya dan saya sibuk pakai baju PPE untuk 12 jam dan kumpul pesakit Covid dari 7 malam sampai 6 pagi. Akhirnya dia telefon 999 dan kawan saya yang jawab. Nasib baik dia jatuh tu hanya pitam sekejap dan masih sedar, ada my mum. Kalau tak, terima kasih tuhan suami saya tiada apa-apa. Kamu faham ke perasaan apabila kami (HCW/frontliner) terpaksa membelakangkan keluarga dan orang tercinta demi mendahulukan kebajikan dan kesihatan pesakit di musim pandemik Covid ini?

Menurut jururawat ini, suaminya menelefon untuk meminta bantuan namun dia tidak sempat menjawab memandangkan dia sibuk menguruskan pesakit Covid-19. Nasib baik suaminya hanya pitam sekejap dan ibunya berada di rumah ketika itu. Kami berjuang kerana jaga kebajikan semua. So jangan kamu pandai-pandai cakap buruk kami dan cakap ‘Siapa suruh jadi nurse/doktor/MA/PPK atau PKP’ atau ‘Siapa suruh buat kerja hospital?’ ‘Berhenti kerja la, banyak lagi orang luar nak kerja’ . Wow kalau kami tak pilih untuk jadi HCQ/Frontliner, kamu fikir hospital akan cukup staff ke? Kesihatan dan kebajikan kamu dapat berdiri sampai sekarang ke? Kamu fikir kami tak fikir 100 kali ke untuk berkhidmat dan terus bertanggungjawab dalam pandemik Covid 19?

Disebabkan kami sayang dan ingatkan keluarga kami lah kami terus berjuang untuk kesihatan dan kebajikan rakyat agar pandemik Covid tak terus menular sampai ke keluarga kami. Saya harap ramai faham berapa ramai pesakit Covid yang kami collect setiap shift. I wish u all understand perasaan dan tekanan pesakit dan keluarga yang terkena Covid yang kami collect setiap shift (Our heart hurts when see the child/kids terpaksa jauh with their parents, the parents terpaksa tinggalkan anak-anak di rumah.

Kejadian itu menyebabkan dia terkilan apabila teringat kata-kata segelintir warganet yang mengkritik frontliner sesuka hati tanpa memikirkan perasaan mereka. Malah dia sanggup berkrban mendahulukan kebajikan pesakit Covid-19 berbanding keluarganya agar pandemik ini terkawal. Jangan lah biarkan keluarga yang ada Covid. Dan paling menyakitkan ada juga keluarga yang sampai tak mahu terima balik keluarga yang ada Covid ini. U all know kaa!? They are CRYING INSIDE tauu! So..Pls plss & plss!! STOP All ur EGO & STOP all the Gamess!! (tak kisah laa games politik ke, keyboard warrior ka, Anti Vaccine ke, anti-anti segala anti ke atau apa apa yang bul* menyulitkan lagi keadaan) Follow SOP & go take care UR family selagi sempat.

Ini masa anda bersama dengan keluarga anda. Biar kami sebagai HCW/Frontliners buat kerja kami untuk hentikan pandemik ini dan doakan kami. I understand the pressure dan feeling yang terjejas dari segi kewangan tu. I BELIEVE Our Govt will try their BEST to think how to solve OR how to HELP. But for now please Give Full Support to END this Fast! Thank you!

Dalam pada itu, jururawat ini sempat memberi nasihat kepada keluarga-keluarga pesakit Covid agar hentikan segala ego dan jangan menyulitkan keadaan di masa pandemik ini. Menurutnya ada keluarga yang tidak menerima pesakit Covid-19 ini selepas pesakit ini sembuh. Sentiasa sokong dan berdoa untuk Malaysia agar terus berjaya melawan wabak ini!

Sumber: Oh Bulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *