Pesakit ini enggan makan ubat hospital. Dr Malar dedah kisah seorang pesakit ini dikejarkan ke zon merah selepas mendapati dia alami satu masalah ini

berita

Lazim bagi pesakit kr0nik, pengambilan ubat secara disiplin adalah sangat penting untuk mencegah diri daripada kejadian yang tidak diingini. Pengambilan ubat-ubatan juga hendaklah mendapat nasihat dan pandangan daripada doktor pakar. Seperti kisah yang dikongsi Dr Malar Santhi Santherasegapan, seorang pesakit dikejarkan ke zon merah selepas muntah-muntah dan sakit kepala. Selepas menjalani ujian CT scan, didapati terdapat pengeluaran cecair merah di bahagian otaknya.

Saya masih ingat lagi pesakit tu, saya shift malam waktu itu. Baru habis makan satay. Tetiba, ada bunyi kereta honk depan pintu emergency. Staff berlari keluar dengan trolley. Pesakit dalam kereta, tak boleh gerak. Anaknya cakap, mntah sampai tak larat. 4 staff keluarkan patient dari kereta. First thing lalu kat fikiran saya, “Lain macam je ni, mesti bukan kes muntah”.

Memang betul. Bila patient dah atas trolley, saya nampak dia langsung tak bukak mata. Tangan dan kaki “tarik”. Panggil nama takde respond. Takde suara. Hanya ada bunyi seperti menjrit kesakitan. Hadoi! Tolak masuk RedZone terus. Pasang BP cuff kat lengan, bacaan 250/120. Saya kira kadar kesedaran dia, Glascow Coma Scale dia 6/15. Sejurus selepas tu, pesakit sawn. Nightmre!!! Ini adalah nightmre bila kerja malam!

Staff saya dah tak perlu diberi arahan, dia orang tahu apa nak buat. Pasang jarum, letak oxygen mask, check gula, itu semua automatic. Saya tanya sejarah sikit je kat ahli keluarga. Info yg saya dapat: Memang ada teknan darh tinggi lebih kurang setahun, tapi tak makan ubat. Pesakit tak suka makan ubat hospital katanya. Muntah muntah dan sakit kepala sejak petang, nampak lembik, dan ada cakap merapu sikit. Lebih kurang waktu Maghrib, dia jatuh terkul4i.

Kurang dari 2 minit je perbualan. Saya terangkan keadaan pesakit , mata tak bukak, dah tak sedar walaupun jantung masih berdegup dan masih bernafas, dan tekanan darh sangat tinggi. Verbal consent untuk prosedur intubasi dan rawatan life saving diminta dari ahli keluarga, mereka izinkan. Then bermula lah perjuangan kami dengan pesakit. Bagi Valium iaitu ubat sawn. Bagi ubat pre intubasi, Fentanyl, Midazolam dan Rocuronium.

Tiub pernafasan dimasukkan dalam tekak, atau lebih tepat, ke dalam trachea. Tiub disambung ke mesin ventilator, iaitu pengganti kepada paru-paru. Ubat untuk stabilkan tekanan darh, iaitu Labetolol dimulakan dengan segera. Ubat pelali iaitu campuran Midazolam & Morphine diberikan juga. Kedua-dua ubat ni diberi secara infusion, iaitu berterusan. Ryles Tube iaitu tiub dari hidung ke perut dimasukkan untuk elakkan perut kembung. Tiub kncing dipakaikan.

Update keadaan sikit dekat ahli keluarga. Terangkan pesakit perlukan CT Scan Brain (otak) sebab saya suspct tekann darh terlmpau tinggi telah menyebabkan pendarhan dalam otak. Besar kemungkinan itu yang menyebabkan pesakit sawn. Okay next? Tolak patient ke bilik CT Scan untuk CT Brain (otak). Walaupun dekat je, ini satu lagi nightmre! Macam-macam mesin kena pasang kat patient, dan kena angkut sekali. Mesin ventilator, mesin pantau tekanan darh dan tahap oxygen, dan 2 mesin pam ubat. Itu minimum. Korang kira lah berapa mesin.. Ohh lupa plak.. Tangki oxygen pun kena tolak sekali, biasanya kami letak kat bahagian bawah katil.

Putih itu pendarhan

Tolak ke bilik CT Scan dengan penuh berjaga-jaga. Lepas tu, kena transfer dia dan mesin mesinnya ke atas “katil” CT Scan pulak. Haaaaiiiihhhhh… Jangan tanyalah betapa stressnya proses ni semua. Semua ni kena buat secepat mungkin. Sebab setiap minit sangat berharga. Dengan nervous tunggu gambar scan otak terpancar kat computer. Jennngggg jeng jengggg! Dah agak!PENDARHAN DALAM OTAK!! BESAR SANGAT!! Sehingga menyebabkan bahagian otak kanan, tertolak ke kiri (midline shift).
*(rujuk gambar)

Satu lagi ubat ditambah, Manittol. Terus saya telefon Pakar Neurosurgery, rumusan kes diberi. Gambar dan video CT Scan dihantar. Terangkan kepada ahli keluarga: Pesakit perlukan operasi segera untuk buang ketulan darh tu, iaitu Craniotomy. Tengkorak kepala akan dibuka untuk buang ketulan darh. Operasi segera akan menyelamatkan nyawa, dan mungkin boleh pulihkan tahap kesedaran dan fungsi otak pesakit.

Akan lumph tak lepas operasi? Tak boleh nak cakap sekarang. Bergntung kepada keadaan pesakit lepas operasi. Keluarga faham dan setuju! Pakar ready di dewan operasi!! Terus hantar pesakit!! Sekarang korang faham tak moral of the story? Lain kali kalau kerja shift malam, jangan makan satay. Pemakanan satay di waktu malam telah terbukti menyebabkan keJonahan yang tak terhingga. Kalau staff bawak satay, atau orang offer nak belanja pun, korang kena kental jangan makan. Kalau terjonah, jangan cakap Dr Malar tak pesan!#celotehdrmalar**Kalau tak suka makan ubat darh tinggi, sila lah suka sukakan diri untuk keadaan dan prosedur sebegini. Boleh kira sendiri berapa banyak ubat terpaksa diberi bila dah dalam kecemsan macam ni. Makan lah ubat mengikut nasihat doktor.Sumber: Malar Santhi Santherasegapan

Isu Bahan Yang Terkandung Dalam Sosej. KKM Bongkarkan Sesuatu Berkaitan Sosej Yang Boleh Mengakibatkan Pnyakit Berbahaya Ini Tanpa Anda Sedar

Tidak dinafikan, kanak-kanak memang gemar menikmati sosej daging ataupun ayam sebagai hidangan mereka. Selain dijual murah, sosej juga mudah didapati di kedai-kedai runcit mahu pun pasar raya besar,. Ditambah pula dengan kesibukan ibu bapa bekerja, pasti hidangan yang simple dan senang dimasak ini pilihan utama mereka.

Namun hakikatnya, ramai ibu bapa tidak tahu akan kesan yang bakal berlaku terhadap anak-anak yang kerap makan sosej. Rasa sosej ini memang sedap tapi untuk jangka panjang, ia boleh mengundang sakit yang merbahaya tanpa kita sedari!

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihati orang ramai agar mengurangkan pengambilan sosej khususnya buat hidangan makanan untuk anak-anak. Tahukah anda pengambilan sosej dapat meningkat risiko obesiti dan sakit usus?

Ramai antara kita menganggap sosej mengandungi daging atau ayam segar. Tapi sebenarnya, sosej merupakan makanan diproses yang mempunyai kandungan lemak tepu, di mana lemak ini dapat meningkatkan risiko kansr.

Menurut sumber lain, Dr Zubaidi Hj Ahmad menulis bahawa kanak-kanak yang gemar makan sosej berpotensi mendapat sakit berbahaya serta sakit jantung terutamanya kanak-kanak yang menghidap penyakit leukaem1a.Selain itu, sosej juga memberi kesan kepada ibu hamil dan bayi. Jika ibu mengandung makan secara berlebihan, ianya dapat memberi kesan kepada kandungannya. Makanan ini mengandungan asid lemak yang tidak baik dan menghasilkan kolestrol dalam darh.Sumber:lobakmerah dan KKM

Pengikut kata panadol yang dimakan kekal 5 tahun dalam badan. Tapi bila Dr Amalina bagi penjelasan terus jadi lain

Tweet seorang warganet yang bertanya mengenai paracetam0l yang dikongsi Dr Amalina menjadi tular. “ANDA rasa saya ada masa untuk sakit kepala?” Ayat tersebut secara automatik terus mengingatkan kita kepada iklan paracetamol atau lebih dikenali sebagai panadol di negara ini. Namun ubat yang diambil untuk membantu melegakan sakit kepala itu kec0h diperkatakan di media sosial apabila Dr Amalina berkongsi pertanyaan seorang warganet mengenai ‘mitos’ panadol di Twitternya.

Posting Dr Amalina dengan kapsyen ‘Ada follower saya bertanya: Doktor, betul ke kalau makan panadol, ia akan kekal dalam badan selama lima tahun?’ mendapat lebih 4,400 ulang kicau dan 3,900 tanda suka dalam kalangan warganet. Dr Amalina sering berkongsi ilmu perubatan dengan pengikutnya di Twitter. Pakar operasi berpangkalan di United Kingdom (UK) itu bagaimanapun menafikan dkwaan tersebut. “Panadol atau paracetam0l hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

“Panadol akan diproses oleh hati bukan buah pinggang, sebelum dikumuhkan sebagai air kncing,” katanya. Malah seorang gadis mendkwa dia dimaklumkan ubat tersebut berada di dalam badan selama lima tahun oleh guru subjek Sains di sekolahnya. “Unfortvnately, yang beritahu benda ni dulu cikgu Sains aku. Emmm,” kata Fiza. Dkwaan tersebut kata Fiza menyebabkan dia takvt untuk mengambil ubat berkenaan.

Dr Amalina menafikan ubat paracetamol kekal dalam badan manusia sehingga tempoh lima tahun. “Iyaa doktor. Masa tu kita takut-takutlah kan nak makan panadol lepas cikgu cakap macam tu. But me hmmm b3dal je. Lima tahun dalam perut pun lantaklah. “Tak tahan sangat makan je. That was back then lah. Ampunkan beliau ya semua,” katanya lagi.

Panadol atau paracetamol hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

Pendedahan itu bukan sahaja mengejutkan Dr Amalina tetapi juga pelayar Twitter lain. “Samalah cikgu cakap macam tu. Mak saudara pegawai bank cakap macam tu. Haihh,” kata Nis. “Haah. Mostly cikgu cakap macam ni. And I realized benda ni tak betul bila dah masuk med school,” kata Njwa. Susulan itu, Dr Amalina berkata panadol selamat untuk diambil mengikut dos yang disarankan.

Antara komen warganet pada tweet tersebut. “Panadol bukan NSAID. Ia adalah acetaminophenTake it regularly as recommended when you feel p4in. “Jangan tunggu bila dah sakit teruk baru nak ambil. Kalau tidak berkesan pergi berjumpa doktor untuk further check up and advice,” katanya. Jelas Dr Amalina lagi, bagi mereka yang mempunyai berat badan kurang 50 kilogram, dos yang dibenarkan adalah 500 mg-1g, setiap empat hingga enam jam. “Bagi mereka yang mempunyai masalah hati atau buah pinggang, anda mengambil ubat TB, ubat pencair cecair merah, atau ubat epilpsy sila dapatkan nasihat doktor atau pharmacist,” katanya.-mstar

Virus tak suka air panas? Dr Amalina sangkal mitos Menteri Kesihatan

PETUA oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba yang menyarankan rakyat Malaysia minum air suam bagi mengelakkan jangkitan Covid-19 ternyata menimbulkan persoalan ramai. Apa yang diperkatakan Dr Adham segera mendapat perhatian ramai, lebih-lebih lagi ia berkaian wabak yang membimbangkan penduduk global ketika ini. Malahan, ia turut mendapat respons Dr Amalina Che Bakri yang  kurang bersetuju dengan saranan itu. “Tidak disarankan oleh doktor dan tiada bukti mengenai saranan ini,” ujarnya di Twitter pada Jumaat malam.

Dr Adham dalam satu wawancara yang kini tular di media sosial. Kata Dr Amalina lagi, dia bercakap berdasarkan saranan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) yang turut menafikan hal itu. “Sudah dimaklumkan minum air memang bagus untuk kekalkan hidrasi tetapi ia tak mampu untuk nyahaktifkan virus,” katanya lagi. “Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di TV nasional, tips ini adalah mitos. “Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan batuk atau bersin dengan etika, duduk rumah dan amalkan social distancing 1 meter,” jelas doktor kelahiran Malaysia itu yang kini bertugas di United Kingdom (UK). Terdahulu, Dr Adham muncul dalam satu wawancara televisyen apabila mengeluarkan saranan itu kepada penonton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *