Gara gara makan mi. Sembilan sekeliarga hembuskan nafas terakhir setelah makan mi yang disimpan dalam peti sejuk dalam satu tempoh yang agak panjang

berita

Dilaporkan sekurang-kurangnya sembilan sekeluarga sudah hembuskan nafas terakhir selepas menikmati hidangan mi yang terdapat di dalam peti sejuk rumah mereka. Mi yang dikatakan disimpan di dalam peti sejuk rumah mereka selama lebih daripada setahun itu mengandungi tepung jagung yang diperam,dan akhirnya meracvni keluarga tersebut denagn asid bongrekik.

Tujuh orang dewasa yang berasal dari bandar Jixi di wilayah timur laut China, Heilongjiang, dilaporkan sudah tiada pada 10 Oktober lalu selepas memakan hidangan bernama Suantangzi, sebuah hidangan tempatan Cina, lima hari sebelum kejadian itu.

Individu terakhir yang memakan sup itu, telah hembuskan nafas terakhir pada hari Isnin, lapor Daily Star.Mujur, tiga daripada kanak-kanak yang dihidangkan makanan itu semasa keluarga tersebut berkumpul enggan memakannya kerana mereka tidak menyukai rasanya.

Gao Fei, Pengarah Keselamatan Makanan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Pnyakit Heilongjiang, memberitahu kepada China News Service bahawa kercunan asid bongkrek lazimnya membawa bahaya.Gejala kercunan bongkrek biasanya bermula dalam beberapa jam selepas memakan makanan yang tercemar. Pesakit akan mengalami sakit perut, berpeluh, kelemahan genera, dan akhirnya k0ma. Kes pemergian juga boleh berlaku dalam masa 24 jam.

“Ia boleh menyebabkan kerosakan serius pada kebanyakan organ badan manusia termasuk hati, ginjal, jantung, dan otak,” kata Gao.“Ketika ini, tidak ada penawar khusus bagi kercunan ini. Sekiranya terkena, kadar pemergian bagi kercunan ini boleh mencapai 40% hingga 100%.”Sumber: Mirror

Kerap Sangat Makan Mi Segera Setiap Malam. Remaja 18 Tahun Ini Pergi Buat Selamanya Setelah Dia Didapati Alami Satu Sakit Ini Dan Harap Semua Jadikan Iktibar

Dikhabarkan seorang lelaki berusia 18 tahun dari Taiwan dilaporkan hembuskan nafas terakhir kerana hidap knsr perut selepas menjadikan mi segera sebagai makanan hariannya. Difahamkan,remaja tersebut mula amalkan pemakanan yang tidak sihat itu sejak dari sekolah menengah.

Tamat sahaja dari sekolah menengah dan berjaya masuk ke sebuah universiti,dia mula tunjuk tanda-tanda seperti perut kembung ,rasa loya dan sakit perut menyebabkan keluarganya berasa risau dan bimbang keadaannya tidak bertambah baik dari masa ke semasa. Lalu remaja itu dibawa ke hospital untuk menjalani pemeriksaan dan rawatan. Namun kesemua mereka terkejut apabila doktor mengesahkan dia hidap sakit itu di tahap yang paling teruk.

Menurut doktor, peluang untuk remaja itu bertahan lama adalah amat tipis kerana sel-sel knsr telah merebak pada organ-organ lain. Selepas setahun lebih alami dengan sakit itu, remaja yang tidak didedahkan namanya itu akhirnya . Pakar Onkologi, Dr Gan, menasihatkan orang ramai mengurangkan pengambilan makanan seperti sosej, daging bakar, jeruk dan mi segera kerana makanan-makanan ini dikaitkan dengan penyebab knser. 

Isu Bahan Yang Terkandung Dalam Sosej. KKM Bongkarkan Sesuatu Berkaitan Sosej Yang Boleh Mengakibatkan Pnyakit Berbahaya Ini Tanpa Anda Sedar

Tidak dinafikan, kanak-kanak memang gemar menikmati sosej daging ataupun ayam sebagai hidangan mereka. Selain dijual murah, sosej juga mudah didapati di kedai-kedai runcit mahu pun pasar raya besar,. Ditambah pula dengan kesibukan ibu bapa bekerja, pasti hidangan yang simple dan senang dimasak ini pilihan utama mereka.

Namun hakikatnya, ramai ibu bapa tidak tahu akan kesan yang bakal berlaku terhadap anak-anak yang kerap makan sosej. Rasa sosej ini memang sedap tapi untuk jangka panjang, ia boleh mengundang sakit yang merbahaya tanpa kita sedari!

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihati orang ramai agar mengurangkan pengambilan sosej khususnya buat hidangan makanan untuk anak-anak. Tahukah anda pengambilan sosej dapat meningkat risiko obesiti dan sakit usus?

Ramai antara kita menganggap sosej mengandungi daging atau ayam segar. Tapi sebenarnya, sosej merupakan makanan diproses yang mempunyai kandungan lemak tepu, di mana lemak ini dapat meningkatkan risiko kansr.

Menurut sumber lain, Dr Zubaidi Hj Ahmad menulis bahawa kanak-kanak yang gemar makan sosej berpotensi mendapat sakit berbahaya serta sakit jantung terutamanya kanak-kanak yang menghidap penyakit leukaem1a.Selain itu, sosej juga memberi kesan kepada ibu hamil dan bayi. Jika ibu mengandung makan secara berlebihan, ianya dapat memberi kesan kepada kandungannya. Makanan ini mengandungan asid lemak yang tidak baik dan menghasilkan kolestrol dalam darh.Sumber:lobakmerah dan KKM

Pengikut kata panadol yang dimakan kekal 5 tahun dalam badan. Tapi bila Dr Amalina bagi penjelasan terus jadi lain

Tweet seorang warganet yang bertanya mengenai paracetam0l yang dikongsi Dr Amalina menjadi tular. “ANDA rasa saya ada masa untuk sakit kepala?” Ayat tersebut secara automatik terus mengingatkan kita kepada iklan paracetamol atau lebih dikenali sebagai panadol di negara ini. Namun ubat yang diambil untuk membantu melegakan sakit kepala itu kec0h diperkatakan di media sosial apabila Dr Amalina berkongsi pertanyaan seorang warganet mengenai ‘mitos’ panadol di Twitternya.

Posting Dr Amalina dengan kapsyen ‘Ada follower saya bertanya: Doktor, betul ke kalau makan panadol, ia akan kekal dalam badan selama lima tahun?’ mendapat lebih 4,400 ulang kicau dan 3,900 tanda suka dalam kalangan warganet. Dr Amalina sering berkongsi ilmu perubatan dengan pengikutnya di Twitter. Pakar operasi berpangkalan di United Kingdom (UK) itu bagaimanapun menafikan dkwaan tersebut. “Panadol atau paracetam0l hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

“Panadol akan diproses oleh hati bukan buah pinggang, sebelum dikumuhkan sebagai air kncing,” katanya. Malah seorang gadis mendkwa dia dimaklumkan ubat tersebut berada di dalam badan selama lima tahun oleh guru subjek Sains di sekolahnya. “Unfortvnately, yang beritahu benda ni dulu cikgu Sains aku. Emmm,” kata Fiza. Dkwaan tersebut kata Fiza menyebabkan dia takvt untuk mengambil ubat berkenaan.

Dr Amalina menafikan ubat paracetamol kekal dalam badan manusia sehingga tempoh lima tahun. “Iyaa doktor. Masa tu kita takut-takutlah kan nak makan panadol lepas cikgu cakap macam tu. But me hmmm b3dal je. Lima tahun dalam perut pun lantaklah. “Tak tahan sangat makan je. That was back then lah. Ampunkan beliau ya semua,” katanya lagi.

Panadol atau paracetamol hanya kekal dalam badan selama selama beberapa jam sahaja.

Pendedahan itu bukan sahaja mengejutkan Dr Amalina tetapi juga pelayar Twitter lain. “Samalah cikgu cakap macam tu. Mak saudara pegawai bank cakap macam tu. Haihh,” kata Nis. “Haah. Mostly cikgu cakap macam ni. And I realized benda ni tak betul bila dah masuk med school,” kata Njwa. Susulan itu, Dr Amalina berkata panadol selamat untuk diambil mengikut dos yang disarankan.

Antara komen warganet pada tweet tersebut. “Panadol bukan NSAID. Ia adalah acetaminophenTake it regularly as recommended when you feel p4in. “Jangan tunggu bila dah sakit teruk baru nak ambil. Kalau tidak berkesan pergi berjumpa doktor untuk further check up and advice,” katanya. Jelas Dr Amalina lagi, bagi mereka yang mempunyai berat badan kurang 50 kilogram, dos yang dibenarkan adalah 500 mg-1g, setiap empat hingga enam jam. “Bagi mereka yang mempunyai masalah hati atau buah pinggang, anda mengambil ubat TB, ubat pencair cecair merah, atau ubat epilpsy sila dapatkan nasihat doktor atau pharmacist,” katanya.-mstar

Virus tak suka air panas? Dr Amalina sangkal mitos Menteri Kesihatan

PETUA oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba yang menyarankan rakyat Malaysia minum air suam bagi mengelakkan jangkitan Covid-19 ternyata menimbulkan persoalan ramai. Apa yang diperkatakan Dr Adham segera mendapat perhatian ramai, lebih-lebih lagi ia berkaian wabak yang membimbangkan penduduk global ketika ini. Malahan, ia turut mendapat respons Dr Amalina Che Bakri yang  kurang bersetuju dengan saranan itu. “Tidak disarankan oleh doktor dan tiada bukti mengenai saranan ini,” ujarnya di Twitter pada Jumaat malam.

Dr Adham dalam satu wawancara yang kini tular di media sosial. Kata Dr Amalina lagi, dia bercakap berdasarkan saranan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) yang turut menafikan hal itu. “Sudah dimaklumkan minum air memang bagus untuk kekalkan hidrasi tetapi ia tak mampu untuk nyahaktifkan virus,” katanya lagi. “Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di TV nasional, tips ini adalah mitos. “Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan batuk atau bersin dengan etika, duduk rumah dan amalkan social distancing 1 meter,” jelas doktor kelahiran Malaysia itu yang kini bertugas di United Kingdom (UK). Terdahulu, Dr Adham muncul dalam satu wawancara televisyen apabila mengeluarkan saranan itu kepada penonton.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *