Heboh KTMB memperkenalkan sesuatu ini bagi mengelakkan penularan wabak Covid 19 dan keselamatan penumpang. Rupanya ini yang jadi tarikan warganet sehingga tular di media sosial.

Covid 19 Info Infomaklumat Viral

Semalam, kita dikejutkan dengan pengumuman pelaksanaan PKPB di seluruh Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mulai 14 Oktober ini. Lantaran peningkatan kes positif COVID-19, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah melangkah satu tapak ke hadapan apabila Polis Bantuan (PB) di stesen dan dalam keretapi memakai helmet pengimbas suhu.

Difahamkan, anggota PB yang membuat rondaan dengan menggunakan helmet tersebut akan dapat mengesan penumpang bergejala melalui alat teknologi canggih itu. “KTMB baru-baru ini melangkah satu tapak ke hadapan dengan memperkenalkan helmet pengimbas suhu bagi mengekang penularan wabak Covid-19.”. “Kaedah ini adalah tambahan keada kaedah sediada seperti pengimbas suhu di stesen, hand sanitizer dan sanitasi tren. Dengan penggunaan helmet ini, anggota Polis Bantuan (PB) yang membuat rondaan akan dapat mengesan penumpang bergejala melalui alat teknologi canggih itu.”

“Diharap dengan kaedah-kaedah yang dilaksanakan itu akan dapat meningkatkan keyakinan para penumpang untuk menggunakan perkhidmatan KTMB. Penggunaan helmet ini masih di peringkat percubaan bagi menilai keberkesan dan kesesuaian kepada anggota PB.”

Inisiatif tersebut mendapat perhatian warganet dan rata-rata memuji inisiatif yang dilakukan oleh pihak KTMB. Malah, para warganet turut mengatakan helmet tersebut kelihatan style dan cool. Menurut KTMB, penggunaan helmet ini masih di peringkat percubaan bagi menilai keberkesan dan kesesuaian kepada anggota PB. Apakah pendapat anda akan helmet pengimbas suhu tersebut?

Sumber: TheVocket

Kerap dinyahkuman, keselamatan pengguna pengangkutan awam dijamin

Sejak penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia pada awal tahun ini, masyarakat dinasihatkan untuk tidak disarankan untuk berkumpul dan bersesak-sesak terutamanya di tempat awam. Hal ini menyebabkan pengguna tetap pengangkutan awam lebih cenderung merasa takut untuk menggunakan perkhidmatan tersebut kerana sering berada dalam situasi sesak dan padat dengan para penumpang. Tambahan pula, angka kes jangkitan kebelakangan kembali mencecah tiga angka semamangnya merisaukan rakyat Malaysia.

Ramai gusar, lebih rela memandu sendiri…. Tak dinafikan, sebenarnya majoriti rakyat Malaysia terutama yang menetap di Ibu Kota masih lagi dibelenggu kegusaran untuk menaiki pengankutan awam, tatkala dunia masih berperang dengan wabak pandemik ini.

Disebabkan itu, ramai dilihat mengambil langkah lebih berjaga-jaga dengan menaiki kenderaan untuk menjaga keselamatan kendiri. Sejak penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia pada awal tahun ini, masyarakat dinasihatkan untuk tidak disarankan untuk berkumpul dan bersesak-sesak terutamanya di tempat awam.

Hal ini menyebabkan pengguna tetap pengangkutan awam lebih cenderung merasa takut untuk menggunakan perkhidmatan tersebut kerana sering berada dalam situasi sesak dan padat dengan para penumpang. Tambahan pula, angka kes jangkitan kebelakangan kembali mencecah tiga angka semamangnya merisaukan rakyat Malaysia.

Sebenarnya tak perlu risau pun sebab… Kalau nak tahu, kebarangkalian yang bermain di fikiran mungkin dapat dielakkan jika semua pihak memainkan peranan mereka dengan telus dan serius! Pengguna pengagkutan awam dinasihatkan untuk tidak perlu bimbang menggunakan perkhidmatan berkenaan kerana sistem kebersihan sudah dipertingkatkan secara menyeluruh.

Susulan penularan COVID-19, penyedia pengangkutan awam mengambil langkah pencegahan melalui kawalan kebersihan secara berkala bagi menjamin keselamatan dan kesihatan pengguna. Kerja-kerja pembersihan dan nyahkuman dilakukan lebih kerap termasuklah di eskalator, lif dan kaunter tiket yang menjadi tempat tumpuan awam.

Hidup Norma Baharu, semua diwajibkan pakai mask! Untuk pengetahuan, mulai 1 Ogos 2020 pelitup separuh muka wajib dipakai di dalam pengangkutan awam dan di kawasan sesak atau tumpuan umum, dengan orang ramai. Boleh dikenakan denda RM1,000 di bawah Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988), sekiranya ada individu didapati gagal membuat sedemikian.

Amalankan langkah pencegahan kendiri. Walaupun sudah dilaksanakan pelbagai cara demi keselamatan penumpang, indiviu dinasihatkan untuk mengamalkan langkah pencegahan yang mudah dan perlu diamalkan ketika berada di dalam pengangkutan awam. Senang je! Cuba tengok ni…

Tak kisahlah korang naik train, Monorel, Mrt, Brt, Bas atau e-hailing sekalipun, jadikan pembudayaan norma baharu serta langkah pencegahan sebagai satu kebiasaan ketika berada di luar. Hanya melaksanakan beberapa langkah mudah, ia mampu menyelamatkan nyawa kita semua. Mulai hari ini, kitalah wira negara. Kita semua frontliner!

Sumber: OhMyMedia

Kes masih lagi tinggi. Terkini 563 kes baru positif covid 19. Akhirnya Dr Noor Hisham tampil bongkarkan puncanya buat warganet terkedu. Rupa rupanya ini punca kes makin meningkat.

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 563 kes baru telah dilaporkan pada (12 Oktober 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 16,220 kes. Daripada 563 kes iniadalah 562 kes tempatan (498 warganegara, 64 kes bukan warganegara)dan 1kes import. 

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 5039 kes. Manakala 98 pesakit berada di Unit Rawatan Rapi dan 29 kes memerlukan bantuan pernafasan. 2 kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian sebanyak 159 kes. 109 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 11,022 kes.

Terbaru gelombang ketiga dilihat semakin mencabar berbanding yang dahulu. Kini Dr Noorhisham mengulas lanjut perkara itu sehingga membimbangkan orang ramai.

Seperti yang kita tahu, virus covid 19 semakin menular setiap hari. Di ambang gelombang ketiga ini dapat dilihat penat lelah frontliner, mahupon setiap masyarakat Malaysia sendiri memberi peranan besar bagi mencegah penularan wabak itu. Ayuh kita baca selanjutnya mengenai gelombang ketiga yang dihadapi sekarang dan jangan lupa untuk LIKE dan SHARE page KUCING MEDIA ONLINE untuk info lebih banyak dan menarik.

KUALA LUMPUR: Gelombang ketiga penularan pandemik COVID-19 di negara ini disifatkan lebih mencabar berbanding dua yang terdahulu ataupon sebelum-sebelum ini. Mengakui perkara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noorhisham Abdullah berkata, ia berikutan penularan berkenaan membabitkan virus mutasi D614G yang sebelum ini telah dikesan dalam kluster di Kedah dan Sabah.

Beliau berkata, mutasi terbabit memiliki kadar kebolehjangkitan yang tinggi dan amat mudah merebak. “Sejumlah besar kes dikesan baru-baru ini termasuk pada kluster membabitkan sel besi (p3njr4), seperti Kluster Tembok dan Kluster Benteng terdiri daripada mutasi virus,” katanya dalam sidang media Kementerian Kesihatan di sini.

Beliau menyatakan demikian ketika ditanya mengenai status gelombang ketiga, yang dilihat sesetengah pihak sebagai lebih mencabar dan membimbangkan. Mengulas lanjut Dr Noor Hisham berkata, kewujudan mutasi itu walaupun menyumbang kepada sejumlah besar kes berkaitan kluster sel besi (pnjr4), ia adalah jangkitan terasing yang tidak merebak ke dalam komuniti setempat.

“Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) secara Pentadbiran banyak membantu mengekang kes daripada menular. “Ia terkawal hanya di dalam sel besi (penjr4) , terasing daripada orang ramai dan berjaya ditangani dengan baik,” katanya. Dalam perkembangan berkaitan beliau memberitahu, jentera kementerian memiliki keupayaan penuh dalam menghadapi kemaraan gelombang ketiga COVID-19 itu.

Dr Noor Hisham menarik perhatian, 60 makmal yang ada ketika ini mampu menjalankan lebih 41,000 ujian sehari, berbanding sebelum.”Ketika kita mula-mula berdepan penularan COVID-19, hanya ada 23 makmal dengan kapasiti 1,000 ujian sehari.

“Dengan keupayaan dimiliki sekarang, kita hanya menggunakan 51 peratus daripada kapasiti sedia ada,” katanya. Beliau memberi jaminan, jentera perubatan negara sudah lebih bersedia, berbekalkan pengalaman sebelum ini. “Katil di hospital dan Unit Rawatan Rapi (ICU) sudah ditambah, selain kelengkapan bantuan pernafasan untuk dihantar ke Sabah, dan ia termasuk sut peralatan perlindungan diri (PPE),” katanya.

Sumber: BHONLINE

Selangor catat kadar kebolehjangkitan lebih tinggi berbanding Sabah. Tan Sri dr Noor Hisham dedahkan punca Covid-19 berpotensi merebak lebih cepat di Selangor dan harap rakyat ambil berat dengan isu ini

KUALA LUMPUR – Selangor mencatatkan kadar kebolehjangkitan (Rt) 1.95 lebih tinggi daripada Sabah, berikutan peningkatan dalam jumlah kes harian baharu daripada dua hingga tiga kes kepada 10 ke 15 kes. Rt menunjukkan kadar secepat mana penularan Covid-19 merebak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ia mengambil kira magnitud perubahan dan menunjukkan peningkatan risiko wabak yang lebih besar di negeri itu, sekiranya langkah-langkah pencegahan kesihatan awam tidak diambil.

“Nilai Rt di Sabah telah stabil walaupun masih berada pada tahap 1.29 semalam. Keadaan ini masih merisaukan kerana ia melibatkan bilang kes-kes baharu yang tinggi. “Nilai Rt mungkin akan meningkat, jika kita tidak mengambil langkah-langkah intervensi kesihatan awam yang optima,” katanya menerusi status yang dimuat naik di Facebook hari ini.

Sementara itu, nilai Rt di Kedah menurun lebih besar daripada satu (> 1) kepada 0.65 dan ia sejajar dengan kadar penurunan kes di negeri itu yang merekodkan hanya dua kes dalam tempoh empat hari. Dr Noor Hisham berkata, keadaan itu menggambarkan pematuhan terhadap prosedur operasi standard yang ditetapkan. Sehubungan itu beliau mengingatkan adalah penting untuk semua rakyat Malaysia terus mematuhi SOP serta langkah-langkah yang telah ditetapkan kerajaan sebelum ini. -Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *