Terbaru pihak ini mahu WHO pertimbangkan penggunaan vaksin Covid 19 keluaran mereka di seluruh dunia. Ini kata putus dari WHO tentang penggunaan vaksin Covid 19 yang didakwa berasal dari negara itu.

berita Info Infomaklumat Semasa

Seperti yang kita tahu, virus covid 19 ini mulai tersebar di dunia pada awal tahun ini bermula dari China, wabak COVID-19 yang disangka hanya sekadar demam biasa pada mulanya nampaknya telah mengambil lebih satu juta nyawa seluruh dunia sehingga kini. Penyebaran wabak yang didakwa bermula dari Wuhan, China ini nampaknya bukan sahaja memberi kesan buat warga China malah telah melumpuhkan sebahagian besar ekonomi dunia.

SUMBER: SCMP

Di sebalik isu pandemik yang melanda, China selaku negara terawal yang menerima wabak ini dilaporkan sedang bersedia untuk memperkenalkan vaksin COVID-19. Pihak mereka juga turut memaklumkan pihak World Health Organization (WHO) untuk mempertimbangkan penggunaan vaksin keluaran mereka di seluruh dunia.

PRESIDEN FILIPINA, RODRIGO DUTERTE. SUMBER: FORTUNE

Di Filipina pula, presiden Rodrigo Duterte memaklumkan beliau lebih cenderung untuk menggunakan vaksin keluaran China berbanding Rusia sekaligus menimbulkan persepsi penggunaan vaksin ini turut berkait dengan politik dunia. Setakat ini, pihak WHO masih belum memberi kata putus mengenai penggunaan vaksin COVID-19 ‘made in China’ ini.

Sumber: THEVOCKET

Mengejutkan pakar dedahkan sesuatu mengenai vaksin covid 19. Rupa rupanya ini kesan penggunaannya kepada manusia.

Ketika penantian penuh harapan untuk mengetahui keputusan ujian ke atas manusia bagi sekurang-kurangnya satu vaksin COVID-19 yang dijangka bulan ini, para pakar kesihatan awam pula terus bertindak memberi nasihat dengan berhati-hati dan mematuhi langkah-langkah pencegahan semasa. Dunia baru-baru ini melepasi angka 1 juta pemergian COVID-19, menjadikan usaha untuk menghasilkan vaksin yang berkesan dan selamat lebih mustahak. Di Malaysia, dengan kes semakin meningkat, mencetuskan kebimbangan berlakunya gelombang yang seterusnya.

Hasil ujian ke atas manusia oleh Pfizer dijangka diketahui pada awal bulan ini, sementara ramai pembuat vaksin yang lain berharap dapat mengetahui keputusan produk masing-masing pada akhir tahun ini. Terdapat lebih 150 vaksin dalam pelbagai tahap pembangunan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Bagaimanapun, wakil WHO ke Malaysia, Singapura dan Brunei Dr Ying-Ru Jacqueline Lo mengingatkan orang ramai agar tidak mengharapkan vaksin sehinggalah seawal pertengahan 2021. “Kami menjangkakan bila-bila masa pada akhir tahun hadapan, kita akan mendapat vaksin COVID-19 yang selamat dan berkesan. Namun, vaksin sahaja masih belum boleh menjaminnya. Vaksin itu perlulah dapat menampung jumlah yang kita perlukan,” katanya kepada Bernama dalam temubual eksklusif baru-baru ini.

Beliau berkata, sebarang vaksin yang disetujui oleh WHO di bawah kemudahan COVAX, inisiatif lebih dari 172 negara untuk mendapat dan menyediakan vaksin yang berkesan kepada sekurang-kurangnya 20 peratus jumlah penduduk, perlu menjalani langkah lain sebelum dapat digunakan khalayak ramai.

PERJALANAN YANG JAUH. Sebelas vaksin, tiga daripadanya termasuk dalam kemudahan COVAX, kini menjalani ujian Tahap Tiga, yang mana ribuan di banyak negara telah menerima pemvaksinan sementara ada yang menerima plasebo. Malaysia mengumumkan pada 19 Sept yang ia akan bergabung dengan COVAX. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin juga berkata Malaysia akan berunding secara dua hala dengan negara lain untuk mendapatkan vaksin.

Walaupun semua ini kedengaran seperti berita baik, para pakar memperingatkan bahawa perjalanan dari Tahap Tiga hingga vaksinasi yang meluas akan melalui jalan yang panjang. Seperkara yang perlu diingatkan, hanya masa yang dapat memastikan keselamatan dan keberkesanan vaksin berkenaan. Subjek dalam ujian Fasa Tiga harus melalui beberapa bulan untuk melihat sama ada mereka boleh dijangkiti dengan Coronavirus dan jika demikian, bagaimana mereka bertindak balas terhadapnya.

Penyelidik juga memantau subjek untuk sebarang kesan sampingan. Mereka kemudian membandingkan hasilnya dengan yang menerima plasebo, untuk melihat apakah ada perbezaan data yang signifikan secara statistik. Menurut Pusat Kawalan Penyakit AS, setelah para pakar menganggap vaksin berkesan dan selamat, ia masuk ke fasa pembuatan dan kawalan kualiti.

Seluruh proses kebiasaannya memakan masa antara 10-15 tahun, tetapi untuk COVID-19, proses ini dimampatkan menjadi kira-kira dua tahun. Namun, kelulusan tidak bermaksud ketersediaan. “Adalah penting agar vaksin dilancarkan ke semua negara di dunia, tidak hanya beberapa negara,” kata Dr Lo.

Beliau berkata, walaupun dengan pengesanan vaksin yang cepat, masih ada langkah-langkah tertentu yang tidak boleh dikeluarkan, sambil menambah bahawa badan kelulusan masing-masing negara harus menguji dan menyetujuinya, di samping menghasilkan cukup dos. Untuk benar-benar berkesan, vaksin COVID-19 perlu mempunyai kadar kejayaan 50 peratus, baik dengan mencegah jangkitan atau mengurangkan keparahan penyakit. Ia juga perlu mempunyai liputan 60 atau 70 peratus dalam kalangan penduduk.

WHO juga menyatakan kumpulan pertama yang akan diberi vaksin adalah pekerja kesihatan, dan kumpulan berisiko tinggi seperti orang tua dan orang yang mempunyai masalah kesihatan. Yang lain perlu menunggu. Bagaimanapun, semua peringatan berhati-hati dan kelewatan pengedaran ini tidak membantutkan kehendak masyarakat Malaysia untuk vaksin COVID-19.

Dalam tinjauan oleh IPSOS untuk Forum Ekonomi Dunia, 85 peratus rakyat Malaysia yang disaring   menyatakan mereka akan mengambil vaksin COVID-19 jika ada. Kira-kira separuh daripada mereka berpendapat vaksin akan tersedia pada akhir tahun ini. Hampir separuh daripada 15 peratus yang enggan menerima vaksin menyatakan alasan rasa takut terhadap kesan sampingan.

PELAJARAN DARIPADA DENGVAXIA Pakar kesihatan awam menyatakan ketakutan 15 peratus itu mungkin berasas. Dengan proses yang dipercepat, ada kekhuatiran bahawa tidak ada jumlah ujian keselamatan yang cukup dan kesan buruk hanya akan mendorong gerakan anti-vaksinasi kecil tetapi kuat di Malaysia.

“Kita harus berusaha berhati-hati, dan pada masa yang sama kita tidak memberikan peluru kepada anti-vaxxers ini,” kata presiden Persatuan Doktor Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar. Beliau berkata, tidak ada yang menginginkan kejadian Dengvaxia berulang, yang mana vaksin denggi di Filipina pada tahun 2017 didapati menyebabkan pemergian beratus-ratus pelajar sekolah.

Pembuatnya Sanofi Pasteur mendapati vaksin itu boleh memperburukkan lagi kesan jangkitan denggi dalam kalangan orang yang tidak pernah mengalami penyakit itu, tetapi hanya setelah pemerintah Filipina menyuntik berjuta-juta anak sekolah. Dengvaxia telah dipersalahkan kerana menghilangkan kepercayaan terhadap vaksin di Filipina, yang kemudian menyebabkan wabak demam campak tahun lepas.

Vaksin ini, yang telah diusahakan selama lebih 20 tahun sebelum diluluskan untuk digunakan, kini hanya disarankan untuk orang yang pernah mengalami sakit denggi. Bekas presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Dr N Ganabaskaran, berpendapat trend ini akan berlaku sebaliknya, dan berkata COVID-19 telah meningkatkan sokongan untuk vaksin. “Orang kebanyakan yang kami ajak bicara, mereka tahu vaksin itu sangat penting,” katanya.

LAMA KINI BARU SEMULA

Jadi apa yang harus dilakukan orang ramai apabila vaksin tersedia tetapi mereka tidak boleh atau tidak mahu mendapatkannya? Mengandalkan kaedah lama yang telah dicuba dan diuji untuk mencegah penyakit seperti jarak fizikal, mencuci tangan dan sekatan pergerakan, kata pakar kesihatan awam. Dr Zainal menyatakan bahawa vaksin tidak boleh dianggap sebagai penyembuh sepenuhnya tetapi sebagai cara pelengkap untuk memerangi penyakit ini.

“Terus lakukan apa yang telah kita lakukan hingga kita yakin dengan vaksin itu,” katanya. Dr Lo bersetuju. “Kami telah melihat apa yang berhasil,” katanya dan menambah bahawa langkah mendisiplinkan diri juga boleh melawan penyakit lain. “Ia selalunya baik. Ia menghalang banyak perkara. Penularan bukan hanya COVID-19, tetapi influenza dan jangkitan lain, yang dijangkiti melalui titisan pernafasan,” tambahnya.

Sumber: BERNAMA

Terkini alhamdullilah akhirnya vaksin Covid 19 yg pertama dah tercipta. Mengejutkan ini nama yg diberikan untuk vaksin yg dinantikan seluruh dunia.

Moscow: Rusia mendakwa menjadi negara pertama berjaya menghasilkan vaksin Cov-19 dan menamakannya sebagai Sputnik V, sempena nama satelit Soviet. Ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia, Kirill Dmitriev berkata, fasa 3 percubaan dilakukan hari ini dan pengeluaran dijangka bermula September nanti. “Sebanyak 20 negara sudah melakukan pratempahan untuk lebih satu bilion dos,” katanya.

Malaysia sedia beli vaksin dari China, Russia atau UK

Malaysia bersedia membeli vaksin COV-19 dari mana-mana negara yang berjaya membangunkan rawatan itu terlebih dahulu termasuk dari China, Russia dan United Kingdom. Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim, berkata melalui kelulusan mesyuarat baru-baru ini di bawah Majlis Sains Negara, pembelian vaksin akan dilakukan secara pukal dengan proses pembotolannya dibuat di dalam negara sebaik sahaja Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menentukan vaksin yang mana akan diguna pakai.

“Setakat ini, kementerian melalui perbincangan dengan pelbagai negara, antara lain terbabit dalam Gabungan Inovasi Persediaan Wabak (CEPI) yang mana membolehkan kementerian berhubung rapat dengan kajian dijalankan pelbagai pihak dalam mendapatkan v4ksin yang sedang dibangunkan.

“Ia membolehkan sekiranya ada mana-mana negara yang mencapai tahap fasa tiga iaitu kajian klinikal selesai dan mendapat kelulusan, serta KKM menentukan yang mana v4ksin diterima untuk dipakai di Malaysia, kita akan beli secara pukal dengan proses pembotolan dilakukan di dalam negara,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat berhubung soalan tambahan dikemukakan Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH-Hang Tuah Jaya) sama ada pihak kementerian ada membuat kerjasama strategik dengan negara di rantau ASEAN untuk mendapatkan vaksin mampu milik di negara ini.

Ahmad Amzad berkata, kementerian melalui di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) menubuhkan National Technology and Innovation Sandbox (NTIS) bagi membantu negara ketika berdepan cabaran COV-19.

Katanya, melalui NTIS ia berperanan menjadi platform membolehkan syarikat permulaan, penyelidik, penggerak inovasi, Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) dan usahawan berteknologi tinggi menguji produk, perkhidmatan, model perniagaan dan mekanisme penyampaian dalam persekitaran yang sebenar.

“Selain itu, agensi di bawah kementerian turut melaksanakan pelbagai inisiatif termasuk memasang lapan unit ‘COV-19 screening booths’ menggunakan teknologi ‘nano-coating’ nyah-kuman di beberapa hospital dan pusat kesihatan daerah (PPD).

“Kita juga menyelaras makmal diagnostik saringan dan pengesahan COV-19 untuk meningkatkan kapasiti makmal yang terbabit dalam pengesanan virus ini. Sebanyak 10 makmal diagnostik bergerak aktif menjalankan ujian saringan COV-19 sejak 30 Mac lalu, ” katanya.

Beliau berkata, kerjasama strategik dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bagi membantu KKM melalui Pasukan Khas Saringan COV-19 yang terdiri daripada saintis pakar dalam bidang virologi, mikrobiologi, biologi molekul dan penyakit berjangkit turut dilaksanakan untuk menjalankan saringan COV-19.

Katanya, juga dilaksanakan ialah kerjasama dengan rakan strategik dalam pembangunan beberapa penyelesaian digital untuk kerajaan, contohnya Pusat Maklumat COV-19 Malaysia (MyC19) bagi penjejakan kontak dan analisis sentimen melalui sistem analisis teks berasaskan kecerdasan buatan (AI).

Sumber : HMETRO ONLINE / BHARIAN ONLINE

Ha apa pendapat pembaca semua mengenai kenyataan ini? Oleh yang demikian jangan lupa Like & Share Page KUCINGASM MEDIA untuk lebih banyak info yang menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *