Sesuatu dianggarkan akan berlaku pada penghujung tahun 2021. Pertubuhan Kesihatan Sedunia minta semua bersiap sedia hadapi lonjakan Covid 19.

Info Infomaklumat ISU SEMASA Semasa

Kuala Lumpur: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran kepada kerajaan di negara wilayah Pasifik Barat termasuk Malaysia untuk bersiap sedia mendepani peningkatan Covid-19 sebelum vaksin tersedia dianggarkan pada penghujung 2021. Pengarah Kcmasan Wilayah WHO untuk Pasifik Barat Dr. Babatunde Olowokure berkata meskipun negara-negara berkenaan sudah melakukan yang terbaik berbanding wilayah lain, sikap dan kelemahan dasar menyebabkan lonjakan.

“Ini terutama disebabkan tidak mengikut arahan, pengecualian atau kelonggaran seperti membiarkan perhimpunan ramai dalam keadaan berisiko tinggi,” katanya pada sidang media maya sesi ke-71 Jawatankuasa Wilayah hari ini. Beliau berkata sekatan pergerakan tidak akan berfungsi kerana ia perlu disertai “langkah-langkah untuk mengekang virus” seperti penjarakkan sosial, memakai pelitup muka dan amalan kebersihan yang baik.

“Harus ada sejumlah langkah pengawalan yang semuanya dilaksanakan secara bersama,” ujarnya. Pengarah wilayah WHO Pasifik Barat Dr. Takeshi Kasai pula mengatakan kerajaan mesti mencari strategi jangka panjang yang mampan apabila rakyat mula bosan untuk mematuhi protokol pandemik. “Selama virus ini beredar di dunia, tidak akan ada negara yang aman. Dan tidak ada tanda-tanda menunjukkan virus itu akan hilang dengan cepat,” katanya.

Langkah-langkah itu merangkumi peningkatan kewaspadaan, pengesanan yang pantas, ujian dan mengasingkan kes, memperbaiki sistem kesihatan masyarakat selain melindungi golongan yang lemah. Katanya, perniagaan perlu meneroka kaedah untuk beroperasi sambil meminimumkan risiko, manakala masyarakat perlu mengamalkan langkah-langkah pencegahan.

Tambahnya, adalah menjadi kewajiban kerajaan untuk membabitkan kerjasama antara perniagaan dan orang ramai di samping mengurangkan penularan. “Saya tahu ia tidak mudah untuk dilakukan. Tetapi semakin aktif kita mencipta kebiasaan baharu, saya rasa kita dapat memajukan ekonomi dan kehidupan masyarakat,” katanya. WHO Pasifik Barat merekodkan jumlah jangkitan dan pemergian paling rendah setakat ini, dengan beberapa pulau Pasifik tidak mencatat kes.

Covid-19 sudah menjangkiti lebih 633,000 orang dan mengambil lebih 13,000 nyawa di rantau ini. Ini adalah kali pertama anggota Jawatankuasa Wilayah WHO Pasifik Barat bermesyuarat secara maya. Semasa mesyuarat tahunan itu, semua anggota dijangka membincangkan kerangka untuk imunisasi, penuaan yang sihat dan operasi yang selamat dan berpatutan.

Sumber: HMETRO

Mengejutkan semalam kes paling tinggi dalam sejarah. Ini jawapan Perdana Menteri samada PKP dilaksanakan atau tidak.

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara seperti sebelum ini, sebaliknya menggunakan kaedah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ekonomi dan sosial penduduk di negara ini bakal menerima ‘tempias’ amat besar sekiranya ia dilaksanakan semula.

“Jika dilaksanakan sekali lagi, ia akan bawa kesan besar, runtuhkan sistem sosial dan ekonomi negara, nauzubillah. “Tetapi sekarang kita laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Secara Bersasar di kawasan yang ada kes COVID-19 tinggi,” katanya menerusi perutusan khas, hari ini.

Muhyiddin berkata menerusi pendekatan sedemikian, katanya, aktiviti ekonomi dan sosial di kawasan lain yang tidak terjejas boleh diteruskan dengan amalan prosedur operasi standard (SOP) ketat serta penguatkuasaan undang-undang tegas. “Saya percaya kesiapsiagaan sistem kesihatan kita akan membolehkan kita menangani penularan COVID-19 tanpa perlu kita menutup sektor-sektor ekonomi yang pernah dilakukan sebelum ini.

“Setakat ini, proses pemulihan ekonomi berjalan dengan lancar. Apa jua keputusan yang diambil, perlu mengambil kira kepentingan 15 juta rakyat kita yang keluar bekerja. Ini penting bagi menjamin kelangsungan hidup rakyat dan kestabilan ekonomi negara,” katanya.

Sumber: BHONLINE

Bersedia Dengan PKP 2.0. Berdebar Sehingga Timbul Banyak Spekulasi Dari Orang Ramai Bila Dr Noor Hisham Seakan Beri Petanda Tentang Pelaksanaan PKP Baru Baru Ini. Ternyata Ini Yang Dibongkarkan.

KUALA LUMPUR – “How about all stay at home for a while again?”. Ciapan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Twitter hari ini menimbuIkan pelbagai persoaIan dan tanda tanya kepada semua. Ia seolah-olah memberi byangan Perintah KawaIan Pergerrakan (PKP) akan diIaksanakan semula.

Menerusi ciapan itu, Noor Hisham seperti mencdangkan agar semua kekaI berada di rumah seketika waktu. Ia mungkin ada kaitan dengan penuIaran C0vid 19 yang semakin bertmbah semula sejak kebeIakangan ini terutama di Sabah.

Bagaimanapun , segalanya mungkin terjwab dalam sidang medla Noor Hisham petang ini. Apapun sama-sama kita doakan yang terbaik buat semua dan negara kita. Jika benar PKP diIaksanakan kembali, sudah pasti akan ada kebaikan dan keburukkannya yang sndiri. Diharapkan agar pihak kerajaan dapat mencari soIusi yang terbaik dalam menyeIesaikan masaIah wbak yang sedang meIanda negara kita ini.

Sumber : MalaysiaGazette

Kes melonjak naik lagi. Terkini 691 kes positif disahkan hari ni. Mengejutkan Dr Noor Hisham bongkarkan puncanya buat orang ramai tak senang duduk.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dalam satu sidang media Covid-19 memaklumkan bahawa terdapat pertambahan kes positif Covid-19 kepada 691 kes setakat hari ini, 6 Oktober 2020. Hal ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif meningkat kepada 13504 kes. Daripada jumlah tersebut, terdapat kes aktif.

Sehingga setakat hari ini, terdapat 87 kes sembuh. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh beralih angka kepada 10427 kes. Duka cita dimaklumkan empat kes pemergian direkodkan hari ini

Sumber: Sidang Media KKM

PKP kembali. Dr Noor Hisham bongkarkan petanda yang sudah ada. Akhirnya terbongkar sama ada PKP akan diisytiharkan atau tidak. Rakyat harus siap sedia.

MALAYSIA mungkin melaksanakan kembali prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama, jika majoriti rakyat terutamanya mereka yang menjalani perintah kuarantin di rumah, terus mengamalkan sikap tidak bertanggungjawab ‘saya tidak peduli’.

Petandanya sudah pun ada, dengan peningkatan jumlah kes positif Covid-19 di negara ini, manakala perintah kuarantin mandatori 14 hari di stesen yang ditetapkan bagi mereka yang pulang dari luar negara diwajibkan semula, sejak Jumaat.

Lebih buruk lagi, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan semalam berkata Kuching, Sarawak diisytiharkan sebagai zon merah selepas mencatatkan 41 kes baharu. Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga berkata, kerajaan semalam bersetuju secara dasar untuk mengetatkan semula SOP berkaitan PKP yang dilonggarkan di bawah pelaksanaan PKP Pemulihan (PKPP) dan dijangka akan membuat pengumuman mengenainya selepas mesyuarat menteri-menteri Isnin ini.

Beliau berkata, perkara itu tidak menghairankan apabila 2,897 individu di bawah kuarantin mandatori di rumah masih belum melakukan ujian saringan kedua Covid-19 selepas 13 hari pulang dari luar negara. Secara statistik, kes jangkitan baharu Covid-19 terus meningkat dengan 23 kes dilaporkan semalam berbanding 21, sebelumnya.

Dr Noor Hisham berkata, ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif Covid-19 sebanyak 8,884 kes dan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan 167 kes. Dua hari lalu, beliau berkata, Malaysia mungkin berdepan peningkatan mendadak kes baharu Covid-19 dalam tempoh terdekat jika kadar kebolehjangkitan atau R-naught (R0) naik lebih 1.6.

Semasa menyatakan kebimbangan itu, Dr Noor Hisham berkata, ketika ini kadar R0 naik kepada 1.36 berbanding 0.3 ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berakhir 9 Jun lalu. Katanya, jikalau R-naught (R0) meningkat, ini bererti semakin ramai akan dijangkiti. Apa yang membahayakan adalah kalau R-naught meningkat lebih 1.6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *