Mengejutkan Kementerian Kesihatan Singapura sahkan bilangan baru rakyat Malaysia yang positif Covid 19 di Singapura. Ini maklumat selanjutnya.

ISU SEMASA

SINGAPURA, 30 Sept (Bernama) — Kementerian Kesihatan Singapura mengesahkan bahawa dua daripada tiga kes di dalam komuniti yang diumumkan terdahulu hari ini, adalah rakyat Malaysia. Menurutnya seorang daripada mereka adalah lelaki berumur 23 tahun yang dikenal pasti sebagai kontak kes yang disahkan sebelum ini, dan telah dikuarantin.

“Dia diuji semasa menjalani kuarantin bagi menentukan statusnya walaupun tiada gejala penyakit dikesan (asymptomatic),” menurut kementerian itu dalam data penuh yang dikeluarkan di sini. Seorang lagi adalah wanita rakyat Malaysia berumur 31 tahun, dan setakat ini tiada kaitan dengan kes berkenaan.

Menurut kementerian itu kes berkenaan dikesan semasa pelaksanaan ujian komuniti yang ditingkatkan, khusus bagi menguji semua individu berumur 13 tahun dan keatas yang didiagnosis dengan jangkitan pernafasan akut (ARI) semasa diperiksa kali pertama oleh doktor.

Kedua-dua kes itu menjadikan rakyat Malaysia yang dijangkiti di negara republik berkenaan minggu ini, kini berjumlah lima, dan kesemua mereka adalah pemegang pas kerja. Singapura terdahulu dalam laporan awal hari ini mengesahkan tambahan 23 kes baharu jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam lepas, menjadikan jumlah kes keseluruhan ini adalah 57,765. Daripada 23 kes itu, empat adalah kes import manakala 16 melibatkan pekerja migran yang menghuni asrama.

Sumber: BERNAMA

Terkini bayi lelaki pula dikesan positif covid 19. Akhirnya Jabatan Kesihatan Negeri tampil bongkarkan sesuatu tentang bayi tersebuat buat warganet terkedu.

Kota Bharu: Jabatan Kesihattan Negeri Kelantan mengesahkan bayi lelaki berusia setahun lima bulan antara dua sasaran terbaharu positif Covid 19 di Kelantan. Pengarahnya, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, selain bayi berkenaan, seorang lagi lelaki berusia 25 tahun turut positif dan kedua-dua sasaran adalah kontak rapat kepada sasaran ke-162 di Kelantan.

“Kes 163 membabitkan seorang lelaki berusia 25 tahun iaitu adik kepada kes 162. Manakala kes 164 membabitkan seorang kanak-kanak lelaki berusia setahun lima bulan iaitu anak saudara kepada kes 162. “Kedua-dua kes ini mempunyai pendedahan kepada kes 162 pada 22 hingga 28 September iaitu sebelum kes 162 dimasukkan ke wad.

“Pengambilan sampel kedua-dua kes ini dilakukan pada 29 September 2020 iaitu semasa saringgan kontak rapat kes 162 dan disahhkan positif,” katanya ketika dihubungi. Mengulas lanjut, Dr Zaini berkata, sasaran bagi kes 162 mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah pada 19 hingga 22 September, sebelum disahkan positif Covid 19 pada Isnin lalu.

Beliau berkata, bayi berkenaan kini dirawat di Hosppital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), manakala lelaki terbabit dir4wat di H0sppital Tumpat. Aktiviti pencegahhan dan kawallan sedang dilakukan Pejabat Kesihhatan Daerah (PKD) Kota Bharu bagi meng4wal rantaian jangkltan.

“Orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa mematuhi prosedur 0perasi standard (SOP) dengan mengamalkan penjarakan flzikal, memakai pelitup muka semasa berada di tempat awam, elakkan bersalaman, bersenttvhan dan berpelvkkan,” katanya.

Sumber:hmetro

Risau Lebih Ramai Mungkin Dikesan Covid 19. Rupa Rupanya Virus Kluster Bangau Bangau Sudah Merebak Secara Meluas Dalam Kalangan Komuniti Di Perkampungan Dan Daerah Semporna.

PUTRAJAYA – Ujian saringan untuk Kluster Bangau-Bangau telah diperhebatkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Semporna, Sabah kerana khuatir lebih ramai mungkin dikesan jangkitan covid-19. Ini kerana KKM bimbang virus kluster itu sudah merebak secara meluas dalam kalangan komuniti di perkampungan dan daerah Semporna.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, penelitian pihaknya terhadap kluster itu mendapati trend kenaikan kadar positif kawasan itu sangat membimbangkan kerana menunjukkan trend kebarangkalian kadar j4ngkitan 65.5 peratus.

“Setakat ini 421 individu telah disaring dan 276 daripadanya disahkan positif covid-19 Kluster Bangau-Bangau. Kluster Bangau-Bangau membimbangkan kami sebab virus sudah berada dalam komuniti dan menjejaskan ramai invididu.

“Jadi aktiviti saringan dilaksanakan di kawasan itu dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) Secara Pentadbiran di Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau sehingga 12 Oktober ini,’ katanya dalam sidang media c0v1d-19 hari ini.

Menurut Noor Hisham, dalam seminggu lagi, petugas kesihatan akan meningkatkan saringan ke setiap kampung, individu dalam komuniti kampung membabitkan kluster Bangau-Bangau. Ujar beliau, mengikut penanda aras Pertubuhan Kesihatan Sedunia sekiranya kadarnya 60 peratus ke atas maka ia bermaksud ramai invidu positif dan perlu disaring.

“Sehubungan itu, kita akan mempergiatkan ujian saringan itu terhadap merekadan kes positif yang dikesan akan dikuarantin segera untuk rawatan lanjut,” katanya.- MalaysiaGazette Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : wowberita

Terkini kes postif meningkat lagi 89 kes dan 2 pemergian disahkan hari ini. Mengejutkan akhirnya kkm bongkarkan punca kes meningkat buat warganet terkedu.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 89 kes baru telah dilaporkan hari ini (30 September 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 11,224 kes. Daripada 101 kes ini,  86 adalah kes tempatan (84 warganegara, 2 bukan warganegara) dan 3kes import.

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 1124 kes. Manakala 13 pesakit berada di unit rawatan rapi dan 5 kes memerlukan bantuan pernafasan. 16 kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian kekal sebanyak 3 kes. 28 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 9,967 kes.

Mengejutkan Individu Ini Kongsi Keadaan Terkini Lepas Mall Terkenal Ada Kes Positive Covid 19. Tk Sangka Sampai Macam Ni Sekali Keadaan Di Mall Itu.

KL Sentral adalah hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur dan kerana ia bersambung dengan NU Sentral, banyak orang sering mengunjungi tempat ini. Pada 27 September, Nu Sentral melalui akaun Facebook mereka ada mengeluarkan kenyataan bahawa seorang kakitangan di sana telah diuji positif C0vid 19.

Oleh kerana jumlah kess terus meningkat di negara ini, semakin ramai orang menjadi lebih berhati-hati dengan menghindari tempat-tempat di mana kes-kes telah dilaporkan. Menurut pengguna Twitter @KhabirM, KL Sentral kelihatan hampir kosong dan sunyi pada waktu makan tengah hari pada 28 September.

Dalam foto yang diambilnya, hab pengangkutan awam kelihatan kosong berbanding sebelumnya. Foto diambil dari jam 1.20-1.30 tengah hari. Nampaknya, kedai makanan dan minuman yang selalu popular seperti 4fingers dan Auntie Anne’s tidak mempunyai banyak pelanggan berbanding dengan ‘waktu biasa’, di mana barisannya orang beratur cukup panjang.

Khabir juga memberitahu bahawa SOP di Nu Sentral telah diperketatkan dan mereka menguatkuasakannya sekarang.

Seperti yang disebutkan di atas, jumlah kess telah meningkat sekarang ini dan nampaknya orang Malaysia mengambil tindakan untuk kurangkan pergerakan mereka keluar dari rumah. Kami berharap bahawa setiap orang yang perlu keluar akan menjaga jarak fizikal dan menggunakan pembersih tangan bila diperlukan.

Seperti sedia maklum, baru-baru ini kes C0vid 19 telah dikesan di beberapa pusat membeli-belah di sekitar Lembah Klang. Dalam 10 hari lalu, beberapa kes dikesan sekurang-kurangnya di lima pusat membeli-belah, empat di Kuala Lumpur dan satu di Selangor. Sebilangan besar kes tidak menjejaskan keseluruhan pusat beli-belah berkenaan sebaliknya hanya premis tertentu.

Bagaimanapun pusat beli-belah berkenaan telah mengambil tindakan sewajarnya, seperti proses disinfekssi sebagai langkah pencegahann. Berikut adalah senarai insiden berkaitan pusat beli-belah terbabit dalam 10 hari lalu

The Linc KL. Pada 24 Sept, pihak pengurusan The Linc KL memamklumkan ibu bapa seorang peserta di pusat jagaan kanak-kanak di pusat membeli-belah berkenaan telah diuji positif C0vid 19. Kanak-kanak tersebut telah menghadiri program setengah hari di Trinity Kids pada 17 Sept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *