Seorang kakitangan pejabat Ahli Parlimen Lembah Pantai disahkan positif Covid19. Fahmi akhirnya memaklumkan perkembangan kakitangan tersebut

berita

KUALA LUMPUR- Seorang kakitangan pejabat Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil disahkan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah pada 25 September lalu.Dalam satu hantaran di laman Facebooknya, Fahmi memaklumkan kakitangan itu telah dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan dan isolasi.

“Mengikuti prosedur  operasi standard (SOP) arahan Kementerian Kesihatan dan Pejabat Kesihatan Daerah Lembah Pantai, memandangkan staf tersebut merupakan kontak rapat kami, pagi ini saya dan semua staf pejabat telah hadir ke Klinik Kesihatan Tanglin untuk membuat saringan Covid-19.

“Kami akan menjalani kuarantin di rumah mengikut tempoh yang diarah PKD Lembah Pantai,” katanya menerusi hantaran itu.Jelasnya, pejabat beliau akan ditutup sehingga tempoh arahan kuarantin rumah selesai.“Unit dekontaminasi juga akan dihantar untuk proses dekontaminasi pejabat petang ini.“Buat sementara waktu, warga Lembah Pantai yang ingin berurusan dengan pejabat boleh menghubungi kami melalui laman Facebook ini atau melalui emel,” katanya. -K! ONLINE

Kemungkinan Pelaksanaan PKP 2.0 Menjadi Trending Di Twitter. Berikut Senarai Tempat Di Lembah Klang Yang Terjejas Akibat Kes COVID19

Agak membimbangkan bahawa jumlah kes Covid-19 positif di Malaysia semakin meningkat sehingga kemungkinan pelaksanaan PKP 2.0 menjadi trending di Twitter. Pada minggu ini, beberapa lokasi popular di Lembah Klang dan Petaling Jaya melaporkan kes positif Covid-19 yang menyebabkan penutupan sementara dan terus melakukan penyucian.Berikut adalah beberapa tempat terkenal di Lembah Klang yang disahkan ada laporan kes positif Covid-19:

1Nu Sentral.Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Nu Sentral di laman Facebook memberitahu bahawa salah seorang pekerja mereka diuji positif untuk Covid-19 pada 26 September 2020. 2.Taman Desa Serviced Apartments. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 27 September, pihak pengurusan memaklumkan bahawa seorang penduduk Desa Green Serviced Apartments yang tinggal di Blok 2 telah dilaporkan positif menghidap virus tersebut. Pihak pengurusan segera mengambil langkah-langkah yang wajar untuk mengatasi masalah yang dihadapi dengan membasmi kuman dikawasan tersebut.

3The Linc. The Linc Development Sdn Bhd mengumumkan pada 24 September bahawa penjaga kepada salah seorang kanak-kanak  di Trinity Kids, cawangan The Linc KL baru saja diuji positif Covid-19. Difahamkan bahawa pihak pengurusan telah mengambil semua langkah pencegahan yang diperlukan. 4Suria KLCC.Pengurusan Suria KLCC mengesahkan kes positif Covid-19 bertarikh 23 September 2020 yang melibatkan seorang ahli di Babel.

Kakitangan lain yang ada kontak rapat dengan pesakit telah membuat ujian saringan dan diarahkan untuk kuarantin sendiri. Ahli pusat kecergasan atau gym itu juga mengunjungi cawangan Babel di TTDI. Babel dan Suria KLCC difahamkan telah mengambil langkah pencegahan dan pembasmian kuman dilakukan di Babel juga dan kawasan sekitarnya.

5i-Soho Shah Alam.Dalam satu kenyataan, pihak pengurusan mengesahkan bahawa seorang kakitangan dari Pejabat Pengurusan Centralwalk diuji positif. Pejabat akan ditutup buat sementara waktu dari 28 September hingga 4 Oktober. Bukan hanya itu, ketiga-tiga menara, iaitu, kawasan kemudahan i-Soho, i-Suite dan Centralwalk juga akan ditutup buat sementara waktu.

6Nike, Sunway Pyramid.Sunway Pyramid mengesahkan bahawa kakitangan di kedai Nike positif Covid-19. Outlet Nike diminta untuk membuat penutupan awal sebagai langkah pencegahan.  Kini, Sunway Pyramid menjalani pembersihan pembasmian kuman secara berkala.7Kompleks Sukan Desa Petaling. Untuk tujuan ilustrasi sahaja. Gambar Kompleks Sukan Desa Petaling yang diambil pada tahun 2017.

Seorang lelaki yang bertanding dalam pertandingan badminton yang diadakan di Kompleks Sukan Desa Petaling diuji positif untuk Covid-19 dan kini memberi amaran kepada orang ramai dan mereka yang ada hubungan kontak untuk membuat ujian saringan.Pada 19 September, lelaki itu mengunjungi kompleks di Taman Desa Petaling, menurut laporan dari China Press. Dia mendapat tahu bahawa positif Covid-19 seminggu kemudian (26 September) dan segera memberitahu saudara-mara dan rakan-rakannya buat ujian saringan dan kuarantin diri secepat mungkin.

8SMK Pandamaran Jaya, Klang.Dua pelajar sekolah menengah dari SMK Pandamaran Jaya di Klang telah dilaporkan positif Covid-19. Pengarah pendidikan Selangor, Izmi Ismail telah mengesahkan bahawa kedua-dua pelajar tersebut telah dikuarantin. Masih belum diketahui mengenai bagaimana kedua-dua pelajar itu dijangkiti oleh Covid-19. Namun, dilaporkan bahawa terdapat sebilangan murid-murid dari Sabah yang bersekolah di sekolah tersebut.

Jadi, sudah tiba masanya untuk berhenti mementingkan diri sendiri kerana ketika ini, tidak ada yang mahu untuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlaku lagi. Sekiranya anda keluar rumah anda, jangan lupa pakai topeng pelitup muka dan jaga jarak fizikal sepanjang masa. Sekiranya anda perlu menjalani kuarantin di rumah, pastikan anda dikuarantin selama 14 hari penuh! Jangan degil![Sumber WOB]

Mengejutkan Individu Ini Kongsi Keadaan Terkini Lepas Mall Terkenal Ada Kes Positive Covid 19. Tk Sangka Sampai Macam Ni Sekali Keadaan Di Mall Itu.

KL Sentral adalah hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur dan kerana ia bersambung dengan NU Sentral, banyak orang sering mengunjungi tempat ini. Pada 27 September, Nu Sentral melalui akaun Facebook mereka ada mengeluarkan kenyataan bahawa seorang kakitangan di sana telah diuji positif C0vid 19.

Oleh kerana jumlah kess terus meningkat di negara ini, semakin ramai orang menjadi lebih berhati-hati dengan menghindari tempat-tempat di mana kes-kes telah dilaporkan. Menurut pengguna Twitter @KhabirM, KL Sentral kelihatan hampir kosong dan sunyi pada waktu makan tengah hari pada 28 September.

Dalam foto yang diambilnya, hab pengangkutan awam kelihatan kosong berbanding sebelumnya. Foto diambil dari jam 1.20-1.30 tengah hari. Nampaknya, kedai makanan dan minuman yang selalu popular seperti 4fingers dan Auntie Anne’s tidak mempunyai banyak pelanggan berbanding dengan ‘waktu biasa’, di mana barisannya orang beratur cukup panjang.

Khabir juga memberitahu bahawa SOP di Nu Sentral telah diperketatkan dan mereka menguatkuasakannya sekarang.

Seperti yang disebutkan di atas, jumlah kess telah meningkat sekarang ini dan nampaknya orang Malaysia mengambil tindakan untuk kurangkan pergerakan mereka keluar dari rumah. Kami berharap bahawa setiap orang yang perlu keluar akan menjaga jarak fizikal dan menggunakan pembersih tangan bila diperlukan.

Seperti sedia maklum, baru-baru ini kes C0vid 19 telah dikesan di beberapa pusat membeli-belah di sekitar Lembah Klang. Dalam 10 hari lalu, beberapa kes dikesan sekurang-kurangnya di lima pusat membeli-belah, empat di Kuala Lumpur dan satu di Selangor. Sebilangan besar kes tidak menjejaskan keseluruhan pusat beli-belah berkenaan sebaliknya hanya premis tertentu.

Bagaimanapun pusat beli-belah berkenaan telah mengambil tindakan sewajarnya, seperti proses disinfekssi sebagai langkah pencegahann. Berikut adalah senarai insiden berkaitan pusat beli-belah terbabit dalam 10 hari lalu

The Linc KL. Pada 24 Sept, pihak pengurusan The Linc KL memamklumkan ibu bapa seorang peserta di pusat jagaan kanak-kanak di pusat membeli-belah berkenaan telah diuji positif C0vid 19. Kanak-kanak tersebut telah menghadiri program setengah hari di Trinity Kids pada 17 Sept.

Terkini KKM Umum Satu Kluster Baru Di Selangor Di Kawasan Ini. Mengejutkan Ini Rupanya Punca Kluster Baru Itu Wujud.

SEBANYAK 11 kes Covid-19 pada Isnin mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah. Demikian kata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pada Isnin petang. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, 10 kes tersebut dikesan di Selangor manakala satu lagi dikesan di Terengganu.

Enam daripada kes Selangor dikaitkan dengan kluster baharu yang digelar oleh KKM sebagai kluster Jalan Apas. Kata Dr Noor Hisham, dua kes indeks kluster tersebut adalah suami, 26, dan isteri, 24, yang telah pergi ke Tawau dan Semporna dari 13 September hingga 16 September.

“Kedua-dua kes indeks mempunyai gejala demam, batuk dan selesema pada 18 September dan mereka mendapatkan rawatan pada 19 September. Mereka kemudian dirujuk ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang pada 24 September.

“Mereka positif untuk Covid-19 pada 26 September dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh,” kata Dr Noor Hisham. Pemeriksaan ke atas 66 individu yang merupakan kontak rapat suami isteri menemui enam lagi kes baharu, berusia antara 13 dan 60 tahun.

“56 individu lain disahkan negatif sementara dua yang lain masih menunggu keputusan ujian mereka,” kata Dr Noor Hisham. Dalam pada itu, Sabah sekali lagi mencatatkan jumlah jangkitan Covid-19 tertinggi, dengan 98 daripada 115 kes baharu di negara ini pada hari Isnin. Terdahulu, kerajaan mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Bersasar pentadbiran dilaksana di Lahad Datu, Tawau, Kunak, Semporna mulai tengah malam ini. – The Star.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *