Tak ikut arahan. Manusia terpantas di dunia kejutkan ramai orang dengan pengesahan positif COVID19 baru baru baru ini dan ini punca utama

sukan Viral

Umat manusia berdepan dengan satu cabaran baru pada tahun 2020. Sejak awal tahun, kita dikejutkan dengan kehadiran satu wabak yang dikenali sebagai Covi1d-19 yang mampu menjejaskan kesihatan sehingga la membahayakan nyawa.

Banyak Negara telah membuat pelaburan untuk membangunkan vaksin namun sehingga hari ini masih belum ada yang boleh mencegah pandemik berkenaan. Beribu-ribu kes dilaporkan di seluruh Negara saban hari.Trend ini telah memaksa banyak Negara untuk menutup pintu sempadan mereka daripada dimasuki oleh pelancong asing sehingga lah keadaan kembali reda. Bagi Covi1d-19, ianya tidak mengenal pangkat atau darjat.

MANUSIA TERPANTAS DISAHKAN POSITIF COV1ID-19

Ianya boleh dijangk1iti oleh sesiapa sahaja yang tidak menjaga SOP yang ditetapkan oleh WHO. Dalam perkembangan semasa, selebriti yang menjadi sasaran kepada pandemik ini ialah manusia terpantas di dunia, iaitu Usain Bolt.Dia yang dipercayai positif gara-gara menghadiri sambutan hari jadinya yang ke-34 berikutan ada tetamu yang hadir tidak memakai penutup muka/face mask dan tidak menjaga jarak.

KES MULA MENINGKAT DI JAMAICA, 60 KES DALAM MASA SEHARI

Perkara tersebut disahkan oleh Kementerian Kesihatan Jamaica sendiri apabila Usain didapati positif selepas melakukan ujian saringan sehari selepas majlis berkenaan dianjurkan.Negara Jamaica antara yang mula terkesan dengan Cov1id-19 apabila kes meningkat kepada angka 60 sehari jika dibandingkan hanya 10 kes sehari sejak kebelakangan ini.Sehubungan dengan kejadian, juara pecut dunia tersebut menjalani kuarantin di rumah sebaik sahaja selesai melakukan ujian saringan.

JADI BUALAN DI TWITTER, RAMAI TETAMU TAK PAKAI MASK DAN TIADA PENJARAKAN SOSIAL

Terdahulu, parti sambutan Usain Bolt dipertikaikan ramai warganet berikutan tiada penjarakan sosial dan langsung tidak memakai penutup muka. Rata-rata tetamu yang hadir mengabaikan SOP ketika berada di kawasan sesak sekali gus menimbulkan amarah ramai.

Secara keseluruhan, mencegah antara jalan terbaik dengan keadaan sekarang. Suka diingatkan kepada orang ramai agar elak berada di kawasan orang ramai dan kekal memakai penutup muka.Jadikan kisah-kisah sebegini sebagai pengajaran agar bukan kita yang jadi mangsa Covid-19 yang seterusnya kelak.Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber: Meecks.com

COVID-19: Bolt tunggu pengesahan, kuarantin sebagai langkah berjaga-jaga

Bolt mengakui walaupun belum menerima pengesahan ujian COVID-19 yang dijalankan, dia tetap mengasingkan diri sebagai langkah selamat. – USAIN Bolt telah bercanggah dengan laporan media yang mendkwa dia telah didapati positif coronavirus, tetapi mengesahkan dia mengasingkan diri sebagai langkah berjaga-jaga.Bekas pelari pecut terpantas dunia, Bolt, telah diberikan kejutan sambutan hari jadi yang ke-34 minggu lalu, dengan video dan gambar acara itu di media sosial menunjukkan mereka mengamalkan penjarakkan sosial serta memakai pelitup muka.Bolt, pemenang lapan pingat Sukan Olimpik, dikritik atas sambutan hari jadi tersebut hingga didakwa positif COVID-19.Ini adalah berita daripada Bolt, yang menyiarkan video ke saluran media sosial rasminya semalam untuk mengesahkan bahawa dia telah menjalani ujian Sabtu lalu tetapi belum menerima keputusannya.

Bagaimanapun, dia sudah mengasingkan diri sebagai langkah selamat.”Selamat pagi semua — saya bangun hari ini dan melihat di media sosial dan tertulis bahawa saya telah disahkan positif COVID-19,” kata Bolt.”Saya telah menjalani ujian Sabtu lalu, saya telah cuba untuk bertanggungjawab dan kekal di rumah ketika ini namun masih tiada lagi simptom.”Saya akan kekal menjalani kuarantin di rumah bagi menunggu keputusan dan melihat apa yang boleh dilakukan mengikut protokol yang ditetapkan.”Saya juga telah menghubungi mereka yang telah bersentuhan dengan saya supaya berada dalam keadaan yang selamat dan meminta mereka untuk kekal di rumah buat masa ini.”Selamat berada di luar sana semua.”-awani

Baru berusia 7 tahun, Rudolph bakal gantikan Usain Bolt?

Kesungguhan ditampilkan Rudolph atau Blaze ini dapat dilihat setelah berjaya mencipta rekod larian peribadinya dengan catatan masa 13.48 saat pada larian 100 meter.BAHARU berusia 7 tahun, Rudolph Ingram, kini telah tersebar dengan kepantasannya yang dijangkakan mampu menggantikan lelaki terpantas dunia, Usain Bolt.

Kesungguhan ditampilkan Rudolph atau Blaze ini dapat dilihat setelah berjaya mencipta rekod larian peribadinya dengan catatan masa 13.48 saat pada larian 100 meter.Manakala Usain Bolt memegang rekod 9.58 saat.Blaze menjadi tumpuan ramai setelah bapanya telah memasukkan satu video di instagramnya yang menunjukkan aksi anak lelakinya itu berlari semasa pertandingan dan berjaya meninggalkan jauh pencabarnya.

Bintang 100 meter, telah mempunyai 493,000 pengikut di Instagram (IG).Menerusi laporan Runners World, dalam temu bual dengan berita ABC, bapa Ingram, Rudolph Ingram Senior berkata, anaknya mula cenderung berlari ketika beruia empat tahun ketika dia mula berlari, apabila mendapat ilham dari sukan Olimpik.Bapanya menerangkan Ingram sebagai seorang yang rendah diri dan berdaya saing.

“Ini anak saya, saya terlalu bangga dengannya, dia membuat saya bangga. Saya tidak suka mengatakannya, tetapi saya rasa dia adalah satu daripada satu juta kanak-kanak.”Saya tidak suka mengatakannya kerana dia anak saya tetapi saya pasti berasa dia melakukan perkara-perkara hebat,” kata Rudolph Ingram Senior.Walaupun pada masa ini pelari berusia tujuh tahun itu berkata matlamatnya adalah untuk bermain bola sepak Amerika, kami akan menontonnya di landasan masa depan.

Pelari pecut legenda, Usain Bolt, ‘uji’ kehebatan dalam graviti sifar

Bolt berseronok sakan bersama Angkasawan Perancis, JeanFrancois Clervoy dan Ketua Pegawai Eksekutif Novespace Octave De Gaulle – Foto ReutersLegenda pelari pecut dunia, Usain Bolt, pada Rabu ‘menguji’ kehebatannya dengan berlari dalam keadaan terapong dalam ruangan graviti sifar.

Bolt kelihatan gembira ketika menikmati pengalaman pertamanya terapung dalam sebuah pesawat yang direka khas bagi tujuan kajian saintifik.Dalam undangan itu, sebenarnya beliau sempat menguji produk champgne yang membolehkan angkasawan menikmati minuman itu dalam bentuk buih di angkasa lepas.Botol champgne tersebut direka khas oleh syarikat pembuatnya, Mumm, yang disasarkan untuk para pelancong dalam pengalaman mewah seumpamanya.

Bolt menikmati pengalaman pertama beliau di ruangan graviti sifar. – ReutersBolt juga kelihatan berseronok bersama angkasawan Perancis Jean–Francois Clervoy dan Ketua Pegawai Eksekutif Novespace Octave De Gaulle sambil mengabadikan kenangan mereka dengan bergambar, selain melakukan pelbagai aksi semasa di ruangan tersebut.

Jutawan Jeff Bezos; pengasas Amazon Inc, Richard Branson; dan Ketua Eksekutif Tesla Elon Musk masing-masing kini berlumba untuk merealisasikan perkhidmatan untuk membawa golongan pelancong kaya ke ruang suborbital yang cukup tinggi, hingga dapat melihat lengkungan planet Bumi.-awani

Walaupun jatuuhhh, Usain Bolt dapat tepukan gemuruh

Usain Bolt telah mengalami kecederaaaan pada saat akhir ketika menjadi tonggak pasukan Jamaica dalam acara 4x100m lari berganti-ganti.ATLET pecut yang pernah menerima gelar sebagai manusia terpantas di dunia, Usain Bolt menutup perjalanan karier gemilangnya dengan kenangan episod duuka.

Usain Bolt telah mengalami luka pada saat akhir ketika menjadi tonggak pasukan Jamaica dalam acara 4x100m lari berganti-ganti.”Dia tidak memberitahu kami apa yang berlaku tetapi daripada apa yang saya lihat, ia nampak seperti mengalami kekejangn otot di kaki.”Dia sering kali memohon maaf kepada kami tetapi kami memberitahu yang dia tidak ada melakukan apa-apapun kesalahan. Ini kerana kecederaaaan adalah sebahagian daripada sukan,” kata rakan pasukan, Julian Forte.

Juara 110m berhalangan Jamaica, Omar McLeod dan rakan pasukan dalam acara berganti-ganti berkata, insidn itu sama sekali tidak akan menggugat reputasi Bolt.”Nama Usain Bolt sentiasa akan disebut-sebut oleh orang ramai,” katanya.Bolt yang beraksi bersama Omar McLeod, Julian Forte dan Yohan Blake dalam acara tersebut terjatuh setelah menerima ‘baton’ sebagai pelari ketiga.

Bolt dilihat memegang paha kirinya sebelum terjatuh di hadapan kira-kira 60 ribu penonton yang memenuhi Stadium London.Legenda olahraga, yang menunjukkan riak muka kesakitan itu memilih untuk dipapah keluar daripada garisan trek daripada menggunakan kerusi roda.Penonton yang hadir menyaksikan acara itu berdiri dan memberikan tepukan gemuruh kepada Bolt sebagai tanda penghormatan kepadanya.

Bolt dilihat memegang paha kirinya sebelum terjatuuuh di hadapan kira-kira 60 ribu penonton yang memenuhi Stadium London.Usain Bolt telah mengalami kecederaan pada saat akhir ketika menjadi tonggak pasukan Jamaica dalam acara 4x100m lari berganti-ganti.Nama Usain Bolt sentiasa akan terus disebut-sebut oleh orang ramai.Sumber: Agensi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *