Dikatakan ada kes libatkan warga asing di Subang Jaya. KKM terus bongkarkan keputusan ujian individu ini dan mengejutkan ini pengesahan dari KKM

berita

KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini menjelaskan kes positif yang dilaporkan di Subang Jaya pada 10 Ogos lepas melibatkan seorang warga asing yang menjalani saringan di tempat kerja.Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, warga asing tersebut tidak bermastautin di situ, tetapi menetap di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras iaitu lokasi kes.

“Sementara menunggu keputusan ujian, majikan kes telah mengambil inisiatif dengan meletakkan kes di bawah kuarantin di sebuah hotel di Subang Jaya, yang merupakan lokasi yang didaftar dalam aplikasi MySejahtera.

“Namun demikian, setelah mendapat keputusan saringan Covid-19, alamat pendaftaran kes itu dipindahkan semula ke alamat tempat tinggalnya iaitu di Bandar Tun Hussein Onn sebelum dia dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, segala tindakan pengesanan kes secara aktif dan saringan kontak rapat dijalankan di lokasi tempat kediaman kes, iaitu di Bandar Tun Hussein Onn yang turut dikemas kini menerusi aplikasi MySejahtera sebagai alamat kes.

Terdahulu, tular di media sosial yang mendkwa penularan kes Covid-19 di Subang Jaya susulan pemberitahuan menerusi MySejahtera terdapat kes di kawasan itu.KKM menasihati orang ramai agar hanya berkongsi maklumat yang terbukti kesahihannya agar tidak menimbulkan panik dalam masyarakat.-Bernama

Isu Vaksin Buat Pesakit COVID19. Dr Noor Hisham Vaksin Tersebut Tidak Berkesan Kepada Pesakit Atas Satu Sebab

SHAH ALAM – Mutasi varian D614G hasil ujian pengasingan dan kultur terhadap tiga kes daripada Kluster Pesakit Bawah Siasatan (PUI) Sivagangga dan satu kes daripada Kluster Ulu Tiram seperti diumumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mungkin menyebabkan vaksin yang dihasilkan tidak memberi kesan kepada pesakit koronavirus (Covid-19).

Pakar Mikrobiologi Klinikal Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Profesor Madya Dr Nurul Azmawati Mohamed berkata, mutasi tersebut menyebabkan sedikit perubahan pada struktur virus Covid-19 di bahagian spike iaitu struktur yang menjadi sasaran kepada kebanyakan vaksin yang sedang dibangunkan.

“Ada kemungkinan vaksin yang dihasilkan tidak atau kurang berkesan terhadap varian itu. Namun begitu, banyak pihak membangunkan vaksin tersebut dengan sasaran di bahagian lain yang memberi kesan kepada virus berkenaan,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Ditanya adakah mutasi tersebut sangat berbahaya kepada mereka yang dijangkiti atau ia akan lebih mudah tersebar, beliau berkata, pesakit yang dijangkiti virus varian D614G mempunyai jumlah virus yang tinggi (high viral load). “Kajian makmal mendapati virus itu 10 kali ganda lebih mudah menjangkiti orang lain berbanding virus yang mula-mula dijumpai di Wuhan, China.“Walaupun ia lebih mudah merebak, virus tersebut tidak menyebabkan gejala yang lebih teruk. Setakat ini, tiada impak signifikan dari segi perawatan pesakit dilaporkan,” katanya.

Beliau turut menasihati rakyat Malaysia supaya terus mengamalkan langkah pencegahan seperti kerap membersihkan tangan, mengamalkan penjarakkan fizikal dan memaki pelitup muka.Sementara itu, pakar virologi, Profesor Dr Sazaly Abu Bakar memaklumkan, mutasi D614G dijangkakan tidak memberi impak kepada pembangunan vaksin. “Sejauh mana bahaya virus mutasi berkenaan, tidak ada bukti kukuh menunjukkan ia lebih memudaratkan kepada pesakit,” katanya ringkas kepada Sinar Harian menerusi aplikasi WhatsApp.

Lepas Tular Negara Russia Dah Jumpa Vaksin Covid 19. Kali Ini Giliran Ds Ismail Sabri Tampil Bersuara Lantang Tentang Malaysia Akn Membeli Vaksin Tersebut Atau Tidak.

Pada sidang media perkembangan terkini PKPP oleh Menteri Kanan Kluster Keselamatan hari ini, Ismail sabri ditanya soalan oleh pengamal media mengenai adakah kerajaan akan menempa vaksin dari negara russia. Rujuk pada Sidang Media Minit 26

Dilaporkan russia telah berjaya menemui vaksin C0vid 19, dan 20 negara telah dilaporkan menempah vaksin itu, adakah malaysia juga akan mengambil langkah yang sama untuk menempah vaksin tersebut. Kenyataan Dari Ismail Sabri

“Saya percaya kementerian kesihatan pastinya akan menelititi dahulu perkara tersebut, sebab banyak negara sekarang telahpun claim bahawa mereka juga telah menjumpai vaksin. Tapi sejauh mana boleh digunakan, sejauh mana berjaya dan sebagainya saya percaya kementerian kesihatan akan membuat kajian sebelum kita nak tempah, kementerian akan melihat dari segi boleh digunakan atau pun tidak. Masih terlalu awal, katanya lagi”.

Sebelum ini, Rusia mendakwa menjadi negara pertama berjaya menghasilkan vaksin Cov-19 dan menamakannya sebagai Sputnik V, sempena nama satelit Soviet. Ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia, Kirill Dmitriev berkata, fasa 3 percubaan dilakukan hari ini dan pengeluaran dijangka bermula September nanti.

“Sebanyak 20 negara sudah melakukan pratempahan untuk lebih satu bilion dos,” katanya. Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim, berkata melalui kelulusan mesyuarat baru-baru ini di bawah Majlis Sains Negara, pembelian vaksin akan dilakukan secara pukal dengan proses pembotolannya dibuat di dalam negara sebaik sahaja Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menentukan vaksin yang mana akan diguna pakai.

“Setakat ini, kementerian melalui perbincangan dengan pelbagai negara, antara lain terbabit dalam Gabungan Inovasi Persediaan Wabak (CEPI) yang mana membolehkan kementerian berhubung rapat dengan kajian dijalankan pelbagai pihak dalam mendapatkan vaksin yang sedang dibangunkan.

“Ia membolehkan sekiranya ada mana-mana negara yang mencapai tahap fasa tiga iaitu kajian klinikal selesai dan mendapat kelulusan, serta KKM menentukan yang mana vaksin diterima untuk dipakai di Malaysia, kita akan beli secara pukal dengan proses pembotolan dilakukan di dalam negara,” katanya.

Sumber : SidangMediaMKN/Bernama/OM

42 Kontak Rapat Dikesan Lepas Tular Murid Di Lembah Pantai Positif Covid 19. Mengejutkan Ini Keputusan Ujian Covid 19 Pelajar Itu.

KECOH di media sosial mengenai seorang pelajar di Lembah Pantai di Kuala Lumpur dikatakan dijangkiti Covid-19. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang menyiasat kes seorang pelajar sekolah di Seri Pantai, Lembah Pantai yang dikatakan dijangkiti Covid-19, sebagaimana yang tular di media sosial.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, keputusan saringan demam denggi pelajar itu didapati positif dan pengesahan ujian Covid-19 sedang dijalankan di makmal bagi memastikan tiada tindak balas silang semasa ujian yang mungkin boleh berlaku memandangkan beliau dijangkiti demam denggi.

KKM, katanya telah menerima laporan daripada sekolah terbabit mengenai satu kes bergejala melibatkan seorang pelajar dan siasatan dijalankan mengikut protokol KKM, iaitu sebarang kes dilaporkan kepada kementerian itu akan disiasat terlebih dahulu dan sekiranya perlu tindakan selanjutnya seperti pengesanan kes akan dijalankan.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati pelajar Tingkatan 5 itu telah mengalami gejala muntah dan cirit- birit pada 9 Ogos lepas. “Pada 10 Ogos lepas beliau telah dibawa ke sebuah klinik swasta untuk mendapatkan rawatan dan seterusnya dipindahkan ke pusat perubatan bagi rawatan lanjut di mana beliau telah disaring untuk demam denggi dan juga jangkitan Covid-19,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Tular mengenai seorang pelajar di Lembah Pantai dikatakan dijangkiti positif Covid-19.

Dr Noor Hisham berkata, sementara menunggu pengesahan ujian makmal tersebut, KKM telah memulakan aktiviti awal pengesanan kes secara aktif iaitu sebagai tindakan proaktif yang biasa dijalankan di lapangan bagi mencegah risiko penularan jangkitan.

Setakat ini, seramai 34 orang pelajar dan lapan orang guru dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada pelajar tersebut dan daripada jumlah tersebut seramai 28 orang telah disaring dan 14 orang lagi telah diberi arahan untuk hadir ke Klinik Kesihatan bagi persampelan, katanya.

Semua individu yang telah disaring diberi arahan supaya menjalani Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) sebagai langkah pencegahan, manakala proses nyah cemar dan nyah kuman telah dijalankan di lokasi yang telah dikenal pasti.

“Pemantauan ke atas kes bergejala ini dan semua kontak rapat beliau akan terus dipantau oleh pihak KKM. Situasi semasa akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” jelasnya dan menambah kes COVID-19 hanya akan dilaporkan sebagai kes positif COVID-19 selepas ia diumumkan secara rasmi oleh KKM.

Katanya laporan dari mana-mana sumber lain akan dianggap sebagai spekulasi sehingga siasatan dijalankan dan disahkan oleh KKM. Justeru, masyarakat diminta supaya menyemak terlebih dahulu kesahihan maklumat yang diterima sebelum mempercayai dan menyebarkan maklumat tersebut. – Bernama

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mSTar

Ramai Pandang Remeh Tapi Ia Memerlukan Kerjasama Orang Ramai. PM Dedahkan Supaya Rakyat Malaysia Berbuat Sesuatu Ini Untuk Menangani Wabak COVID19

MUAR, (Bernama) — Masyarakat perlu menganggap diri sendiri sebagai “petugas barisan hadapan” dan terus mengamalkan norma baharu dalam usaha membantu kerajaan memerangi penularan COVID-19, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sambil menyeru masyarakat, Perdana Menteri berkata pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) yang sedia ada perlu diperluaskan lagi. Katanya ini bagi mengelakkan daripada wujudnya kluster-kluster baharu yang menyebabkan peningkatan kes-kes positif COVID-19 di negara kita.

“Justeru, kesedaran kawalan kendiri yang tinggi baik di tempat kerja, tempat-tempat awam, tempat ibadat mahupun di rumah perlu ada dalam diri ahli masyarakat pada setiap masa,” kata Ahli Parlimen Pagoh itu. “Sebagai warganegara yang bertanggungjawab dalam memutuskan rantaian COVID-19, saya menyeru anda semua terus mempraktikkan amalan kebiasaan baharu dengan mematuhi garis panduan seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia,” kata beliau ketika berucap pada majlis pelancaran Kempen Pembudayaan Norma Baharu di Kompleks Sukan Pagoh, di sini, hari ini.-bh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *