Sebelum ini tular menteri dikatakan tak kuarantin selepas pulang dari Turki. Malah ini tindakan yang diambil setelah munculnya pertikaian oleh Teresa Kok

Viral

PUTRAJAYA: Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, sudah dikenakan kompaun RM1,000 selepas gagal mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) kuarantin wajib. Mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342), semua individu yang baru tiba dari luar negara sama ada warga negara atau warga asing perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari sebagai langkah mengekang penularan virus COVID-19.

Kementerian Kesihatan (KKM) dalam kenyataannya, berkata Mohd Khairuddin melakukan kesalahan mengikut Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 [Akta342].

“Ekoran kegagalannya mematuhi peraturan mengikut akta berkenaan, Pegawai Diberi Kuasa (PDK) sudah mengeluarkan kompaun sebanyak RM1,000 kepada beliau pada 7 Ogos lalu.”Beliau sudah membayar kompaun berkenaan,” kata KKM menerusi satu kenyataan di hari ini.

Menurut KKM, Mohd Khairuddin pulang ke negara ini dari Turki pada 7 Julai lalu sebelum menjalani ujian pengambilan sampel ‘nasopharyngeal swab’ kali pertama pada hari yang sama yang didapati negatif.”Ujian saringan COVID-19 kali kedua dan ketiga juga menunjukkan keputusan negatif,” kata KKM tanpa menyatakan tarikh bila ujian kedua dan ketiga itu dijalankan terhadap menteri berkenaan.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, ketika sesi persidangan Dewan Rakyat mempertikaikan mengenai tidakpatuhan arahan kuarantin wajib oleh Mohd Khairuddin.Berikutan itu, Mohd Khairuddin yang juga Ahli Jawatankuasa Pusat PAS dikritik banyak pihak kerana mengingkari arahan kuarantin wajib seperti diarahkan pihak berkuasa.-bh

Tular Menteri Dikatakan Tak Kuarantin Selepas Pulang Dari Turki. Dan Lebih Mengejutkan Ini Keputusan Ujian Covid19 Terhadap Seorang Menteri

Teresa (kiri) mengatakan Khairuddin ke Turki pada 3 Julai lalu dan pulang ke tanah air pada 7 Julai sebelum ke Parlimen pada 13 Julai. KECOH seorang menteri dikatakan tidak menjalani kuarantin selepas pulang dari luar negara. Dilaporkan, Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali telah menjalani pemeriksaan dan ujian khas koronavirus (Covid-19) sebaik tiba di tanah air dari luar negara pada 7 Julai lalu.

Memetik laporan Sinar Harian, sumber terdekat menteri terbabit berkata, pemeriksaan itu dilakukan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan mengambil masa kira-kira lima jam dan keputusan ujian tersebut adalah negatif.

“Pemergian beliau ke luar negara mendapat keizinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin malah Turki ketika itu adalah sebuah negara dikategorikan sebagai negara (zon) hijau,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok yang mempertikaikan tindakan Dr Khairuddin kerana tidak menjalani kuarantin selepas pulang dari luar negara Julai lalu.Teresa mendakwa Khairuddin ke Turki pada 3 Julai lalu dan pulang ke tanah air pada 7 Julai sebelum ke Parlimen pada 13 Julai.

Teresa menganggap Khairuddin telah melakukan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).Sementara itu, beliau juga memaklumkan Dr Khairuddin akan memberi kenyataannya dalam masa terdekat.

Terdahulu ketika membahas Rang Undang-Undang Langkah-Langkah Sementara Bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit Koronavirus 2019 (Covid-19) 2020) menjadi sedikit kecoh apabila Teresa Kok (PH-Seputeh) yang mencelah perbahasan Dr Lee Boon Chye (PH-Gopeng) mengatakan ada seorang menteri ke luar negara dan tidak menjalani kuarantin 14 hari selepas pulang.

Menurutnya, menteri berkenaan mengadakan lawatan tidak rasmi ke Turki pada 3 hingga 7 Julai tetapi menghadiri persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai lalu. – Sinar HarianNak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!-mstar

Isu Jalani Kuarantin Di Pusat Kuarantin.P Prabakaran Berpendapat Akan Membebankan Beberapa Golongan Ini

KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa menanggung kos kuarantin di pusat kuarantin atau membenarkan individu pulang dari luar negara menjalani kuarantin di rumah.Ahli Parlimen Batu, P Prabakaran berkata, keputusan kerajaan mewajibkan individu terlibat menjalani kuarantin di pusat kuarantin membebankan golongan yang kurang kemampuan.

“Ini termasuk rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura yang bimbang pulang ke tanah air kerana tidak mampu menampung caj kuarantin yang berubah-ubah. Kerajaan Singapura menanggung kos kuarantin rakyatnya sementara pekerja asing perlu menanggung kos tersebut.”Berbeza di Malaysia saya boleh katakan secara terbuka ada sesuatu yang tidak kena selepas kerajaan beberapa kali mengubah keputusan berhubung isu kuarantin dan kos pusat kuarantin,” katanya.

Beliau diminta mengulas isu kuarantin Malaysia-Singapura yang dilaksanakan di Johor Bahru Sentral semalam selepas bertemu penduduk Taman Wahyu bagi meninjau kolam takungan tercemar disebabkan sampah di Lakeville Jalan Kuching hari ini.Menurutnya, belum tiba masanya kerajaan membantu industri perhotelan kebajikan rakyat lebih utama buat ketika ini.

“Kebajikan individu di pusat kuarantin perlu diuruskan sama seperti penduduk ketika Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa lokasi sebelum ini yang ditanggung Kementerian Kesihatan.”Pelaksanaan kuarantin di hotel ini disebabkan segelintir individu yang tidak patuh arahan untuk kekal di rumah tetapi Sarawak, mereka dipantau menerusi Sistem Pengesanan Global (GPS) membolehkan pergerakan dikesan,” katanya. Dalam pada itu, beliau menggesa supaya kekerapan ujian swab terus dipergiatkan terutama di sempadan Johor- Singapura yang dilihat lebih efektif dalam mengesan pesakit Covid-1-sinarharian

Kerajaan tanggung lebih separuh kos kuarantin wajib warganegara

KOS yang perlu ditanggung setiap individu yang dikuarantin wajib selama 14 hari di stesen kuarantin berjumlah RM4,700.Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bagi rakyat Malaysia perlu membayar maksimum RM2,100 atau 44.7 peratus untuk caj bilik hotel dan makan sebanyak tiga kali sehari.

“Kerajaan pula menanggung baki kos RM2,600 atau 55.3 peratus termasuk kos pengangkutan dari Pintu Masuk Sempadan ke stesen kuarantin, kos makan minum serta peralatan perlindungan diri (PPE) petugas kesihatan, keselamatan dan sekretariat serta kos pembersihan dan ‘decontamination’ di stesen kuarantin.

“Bermula 24 Julai lalu, kerajaan memutuskan supaya semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara dan warga asing dibenarkan masuk ke negara ini perlu menjalani perintah kuarantin wajib 14 hari di stesen kuarantin ditetapkan kerajaan.”Mereka yang terbabit perlu menanggung sepenuhnya kos kuarantin termasuk kos ujian saringan Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, seramai 1,631 individu pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemua telah ditempatkan di sembilan stesen kuarantin di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Johor setakat 24 Julai hingga 27 Julai lalu.

“Mereka pulang dari 22 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Bangladesh, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda dan Australia.”Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan 1,776 pemeriksaan terhadap individu yang sedang menjalankan kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing sejak semalam.

“PDRM bersama petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan sentiasa membuat pemeriksaan dan pemantauan terhadap individu tebabit bagi memastikan SOP dipatuhi,” katanya.Sementara itu, Ismail Sabri berkata, Operasi Benteng untuk mengawal ketat sempadan negara secara bersepadu daripada dib0losi pendatang asing tanpa izin (PATI) berjaya mengekang jenayah rentas sempadan selain menyekat penularan wabak Covid-19.-mymetro

Lebih Lapan Ribu Individu Pulang Dari Luar Negara. Ismail Sabri Dedahkan Jumlah Kes Positif Di Antara Mereka

Daripada 8,011 individu yang pulang ke tanah air sejak 24 Julai lalu, seramai 20 orang positif Covid-19 dan dibawa ke hospital.SERAMAI 20 individu yang pulang dari luar negara dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan kerana positif Covid-19 setakat ini.

Menurut Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, 20 individu itu adalah sebahagian daripada 8,011 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dari 24 Julai sehingga semalam (Sabtu).

Sementara itu baki 7,991 yang lain ditempatkan di 31 buah hotel dan lima Institut Latihan Awam (ILA) di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Johor, Sarawak, Kelantan, Perak, Perlis dan Kedah untuk menjalani kuarantin wajib.

“Mereka telah pulang dari 30 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu, Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Timor Leste, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis dan Australia,” katanya dalam kenyataan mengenai perkembangan PKPP pada Ahad.

Dalam perkembangan lain, Ismail memberi jaminan bahawa barangan keperluan mencukupi, mudah diperoleh dan mampu menampung keperluan dalam negara secara berterusan. Ujarnya, ini berdasarkan pemantauan harian penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). Pada Sabtu, pemantauan dibuat ke atas 12 jenis bekalan barangan di 543 premis perniagaan termasuk peruncit (390), pemborong (130) dan pengilang (23).

“Maka dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini, kerajaan ingin menggesa pengusaha dan orang ramai supaya sentiasa mengamalkan kawalan kendiri termasuk penjarakkan fizikal dan kebersihan diri terutamanya dalam aktiviti jual beli barangan keperluan harian,” katanya lagi.

Beliau berkata penguat kuasa KPDNHEP juga telah melakukan 1,733 pemeriksaan khas Pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) PKPP dan mendapati 1,697 premis mematuhi SOP ditetapkan manakala 35 premis diberi nasihat dan satu premis diberi amaran kerana tidak patuh SOP. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *