Tular tentang lelaki bergelang pink dikatakan punca balai polis Sentul tutup. Rupa rupanya ini identiti sebenar tentang lelaki itu.

berita

Gempar tengah hari tadi berita mengenai seorang lelaki yang dipercayai memakai gelang kuarantin telah hadir ke Balai Polis Sentul untuk membuat aduan. Selepas kejadian tersebut, operasi di Balai Polis Sentul ditangguhkan sementara atas saranan pasukan kesihatan. Notis arahan penutupan balai polis itu juga telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sehingga ke suatu masa yang akan diberitahu kelak.

Sumber: Facebook

Walau bagaimanapun, kemas kini terbaharu daripada Hospital Kuala Lumpur (HKL) melaporkan bahawa lelaki berusia 81 tahun itu bukan pesakit Covid-19. Namun, dia pernah dimasukkan ke wad dan mendapatkan rawatan di hospital tersebut.

Balai Polis Sentul kembali beroperasi petang ini. Selepas laporan itu diterima, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner S Shanmugamoorthy Chinniah memaklumkan bahawa Balai Polis Sentul akan beroperasi seperti biasa bermula 4 petang hari ini selepas proses sanitasi kedua.

Terkini kkm sahkan kluster Tawar dah masuk generasi ke 3. Sampai ada sekolah di Kulim diarahkan tutup lepas cikgu dan murid disahkan positif covid 19. Mengejutkan rupa rupanya ini punca.

Nampaknya penularan wabak COVID 19 di Kedah semakin memburuk selepas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengarahkan sebuah sekolah di Kulim, Kedah ditutup selepas ia dikaitkan dengan penularan jangkitan COVID 19 daripada Kluster Tawar.

Menurut Berita Harian, infografik KKM mendedahkan 4 kes baharu di Kulim semalam membabitkan seorang guru dan 3 murid (Kes 9,204 hingga 9,207) dan seorang remaja perempuan berusia 13 tahun (Kes 9,163) dijangkiti COVID 19.  Difahamkan juga, mereka ini ialah ahli keluarga kepada kes indeks 9,113.

Dengan ini juga, Kluster Tawar juga telah memasuki generasi ketiga. Uish laju sungguh wabak ni merebak!  Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pihaknya juga sudah menjalankan aktiviti nyah cemar dan sanitasi terhadap sekolah berkenaan bagi membendung penularan COVID-19 di kawasan berkenaan.

“Kita sudah menutup sekolah berkenaan dan menjalankan saringan COVID-19 ke atas semua muridnya. Kami sudah mengambil segala pendekatan untuk membendung wabak ini. “Saya harap dalam tempoh satu atau dua minggu lagi, kita berjaya membendung penularan di kawasan berkenaan,” katanya dalam sidang media semalam. Dalam apa jua keadaan, ingat… patuhi SOP dan jangan lupa pakai mask ye! Harap kluster ni tak merebak dengan lebih teruk lagi. 

Jangan takut. Terkini Who dedahkan covid 19 tidak boleh tersebar melalui makanan. Rupa rupanya ini punca yang ramai tak tahu.

Menurut Medical Xpress, setakat ini tiada sebarang bukti bahawa jangkitan itu boleh disebarkan menerusi makanan. Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan berkata — orang ramai sudah terlalu takut dengan pandemik tersebut, justeru mereka tidak perlu ditakutkan lagi dengan kebimbangan berlakunya gelombang penularan baharu melalui makanan.

Sebelum ini media melaporkan, pihak berkuasa China menemukan COVID-19 pada sampel makanan sejuk beku dalam rutin pemeriksaan harian mereka. Susulan penemuan itu, ujian saringan dijalankan ke atas setiap petugas yang bersentuhan dengan produk berkenaan — namun semua hasil ujian didapati negatif.

Ketua Teknikal COVID-19 WHO, Maria Van Kerkhove pula berkata — pihaknya sedia maklum mengenai rutin pemeriksaan yang dilakukan China dan kemungkinan untuk COVID-19 dikesan dalam ratusan pemeriksaan sampel itu adalah sangat rendah.

Terkini Kpak Ayaam Yang Dibawa Masuk Dari Brazil Ke China Disahkan Positif Covid 19. Rupa Rupanya Ini Punca Buat Orang Ramai Terkedu.

Kepak ayam sejuk beku yang diimport dari Brazil ke China telah disahkan positif dengan virus COVID-19, menurut pihak berkuasa tempatan pada Khamis, petik laporan CBS News. Menurut Reuters, sampel yang diambil daripada permukaan kepak ayam itu telah diambil dan disahkan positif, ini menjadikan kes tersebut sebagai makanan import terbaru yang disahkan positif mengandungi virus covid 19 itu.

Selain kepak ayam sejuk beku yang diimport ke Shenzhen, pek bungkusan udang sejuk beku daripada Ekuador yang dijual di Xian juga turut diuji positif dengan virus terbabit pada Khamis, lapor Reuters memetik kenyataan pihak berkuasa tempatan. Pada Rabu lalu, virus COVID-19 telah ditemui pada bungkusan udang sejuk beku di wilayah Anhui. Udang itu juga turut datang daripada Ekuador.

Walaupun CDC menyatakan tidak ada bukti yang dapat menunjukkan bahawa memakan atau mengendalikan makanan boleh dikaitkan dengan COVID-19, China telah meningkatkan ujian saringan di tengah-tengah kebimbangan berkenaan makanan import ini.

COVID-19 lazimnya didapati tersebar pada kebanyakan orang melalui titisan, ujar CDC. Walau bagaimanapun, “ada kemungkinan seseorang itu terjangkit dengan virus COVID-19 melalui sentuhan pada permukaan atau objek, termasuk makanan atau bungkusan makanan yang mempunyai virus padanya dan kemudiannya terus menyentuh mulut, hidung serta mata mereka,” kata CDC.

Ini bukanlah cara utama virus tersebar, dan risiko untuk terjangkit dengan COVID-19 daripada makanan adalah sangat rendah, tambah CDC. “Virus yang menyebabkan COVID-19 tidak dapat hidup pada makanan. Walaupun bakteria mampu untuk hidup pada makanan, namun virus memerlukan perumah yang hidup seperti manusia atau haiwan untuk membiak,” ujar CDC.

CDC mengesyorkan orang ramai supaya mencuci tangan dengan sabun dan air selepas mengendalikan makanan, atau sebelum memasak dan selepas makan. Sungguhpun begitu, kesemua daging dan makanan laut yang masuk ke pelabuhan utama di China terus disaring. Pada Jun, China telah menggantung beberapa makanan yang diimport termasuklah yang datang daripada Brazil, lapor Reuters.

Sebagai langkah berjaga-jaga, sesiapa sahaja yang mungkin bersentuhan dengan produk makanan yang tercemar di Shenzhen akan dikesan dan disaring oleh pihak kesihatan di sana. Walaupun begitu, Kesemua yang disaring telah disahkan negatif, kata wakil kerajaan bandar itu, menurut Reuters. Ujian saringan turut dilakukan pada mereka yang mungkin bersentuhan dengan udang yang tercemar, termasuk mereka yang berada berhampiran dengan pasar di Xian itu.

Lepas Tular Negara Russia Dah Jumpa Vaksin Covid 19. Kali Ini Giliran Ds Ismail Sabri Tampil Bersuara Lantang Tentang Malaysia Akn Membeli Vaksin Tersebut Atau Tidak.

Pada sidang media perkembangan terkini PKPP oleh Menteri Kanan Kluster Keselamatan hari ini, Ismail sabri ditanya soalan oleh pengamal media mengenai adakah kerajaan akan menempa vaksin dari negara russia. Rujuk pada Sidang Media Minit 26

Dilaporkan russia telah berjaya menemui vaksin C0vid 19, dan 20 negara telah dilaporkan menempah vaksin itu, adakah malaysia juga akan mengambil langkah yang sama untuk menempah vaksin tersebut. Kenyataan Dari Ismail Sabri

“Saya percaya kementerian kesihatan pastinya akan menelititi dahulu perkara tersebut, sebab banyak negara sekarang telahpun claim bahawa mereka juga telah menjumpai vaksin. Tapi sejauh mana boleh digunakan, sejauh mana berjaya dan sebagainya saya percaya kementerian kesihatan akan membuat kajian sebelum kita nak tempah, kementerian akan melihat dari segi boleh digunakan atau pun tidak. Masih terlalu awal, katanya lagi”.

Sebelum ini, Rusia mendakwa menjadi negara pertama berjaya menghasilkan vaksin Cov-19 dan menamakannya sebagai Sputnik V, sempena nama satelit Soviet. Ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia, Kirill Dmitriev berkata, fasa 3 percubaan dilakukan hari ini dan pengeluaran dijangka bermula September nanti.

“Sebanyak 20 negara sudah melakukan pratempahan untuk lebih satu bilion dos,” katanya. Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim, berkata melalui kelulusan mesyuarat baru-baru ini di bawah Majlis Sains Negara, pembelian vaksin akan dilakukan secara pukal dengan proses pembotolannya dibuat di dalam negara sebaik sahaja Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menentukan vaksin yang mana akan diguna pakai.

“Setakat ini, kementerian melalui perbincangan dengan pelbagai negara, antara lain terbabit dalam Gabungan Inovasi Persediaan Wabak (CEPI) yang mana membolehkan kementerian berhubung rapat dengan kajian dijalankan pelbagai pihak dalam mendapatkan vaksin yang sedang dibangunkan.

“Ia membolehkan sekiranya ada mana-mana negara yang mencapai tahap fasa tiga iaitu kajian klinikal selesai dan mendapat kelulusan, serta KKM menentukan yang mana vaksin diterima untuk dipakai di Malaysia, kita akan beli secara pukal dengan proses pembotolan dilakukan di dalam negara,” katanya.

Sumber : SidangMediaMKN/Bernama/OM

42 Kontak Rapat Dikesan Lepas Tular Murid Di Lembah Pantai Positif Covid 19. Mengejutkan Ini Keputusan Ujian Covid 19 Pelajar Itu.

KECOH di media sosial mengenai seorang pelajar di Lembah Pantai di Kuala Lumpur dikatakan dijangkiti Covid-19. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang menyiasat kes seorang pelajar sekolah di Seri Pantai, Lembah Pantai yang dikatakan dijangkiti Covid-19, sebagaimana yang tular di media sosial.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, keputusan saringan demam denggi pelajar itu didapati positif dan pengesahan ujian Covid-19 sedang dijalankan di makmal bagi memastikan tiada tindak balas silang semasa ujian yang mungkin boleh berlaku memandangkan beliau dijangkiti demam denggi.

KKM, katanya telah menerima laporan daripada sekolah terbabit mengenai satu kes bergejala melibatkan seorang pelajar dan siasatan dijalankan mengikut protokol KKM, iaitu sebarang kes dilaporkan kepada kementerian itu akan disiasat terlebih dahulu dan sekiranya perlu tindakan selanjutnya seperti pengesanan kes akan dijalankan.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati pelajar Tingkatan 5 itu telah mengalami gejala muntah dan cirit- birit pada 9 Ogos lepas. “Pada 10 Ogos lepas beliau telah dibawa ke sebuah klinik swasta untuk mendapatkan rawatan dan seterusnya dipindahkan ke pusat perubatan bagi rawatan lanjut di mana beliau telah disaring untuk demam denggi dan juga jangkitan Covid-19,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Tular mengenai seorang pelajar di Lembah Pantai dikatakan dijangkiti positif Covid-19.

Dr Noor Hisham berkata, sementara menunggu pengesahan ujian makmal tersebut, KKM telah memulakan aktiviti awal pengesanan kes secara aktif iaitu sebagai tindakan proaktif yang biasa dijalankan di lapangan bagi mencegah risiko penularan jangkitan.

Setakat ini, seramai 34 orang pelajar dan lapan orang guru dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada pelajar tersebut dan daripada jumlah tersebut seramai 28 orang telah disaring dan 14 orang lagi telah diberi arahan untuk hadir ke Klinik Kesihatan bagi persampelan, katanya.

Semua individu yang telah disaring diberi arahan supaya menjalani Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) sebagai langkah pencegahan, manakala proses nyah cemar dan nyah kuman telah dijalankan di lokasi yang telah dikenal pasti.

“Pemantauan ke atas kes bergejala ini dan semua kontak rapat beliau akan terus dipantau oleh pihak KKM. Situasi semasa akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” jelasnya dan menambah kes COVID-19 hanya akan dilaporkan sebagai kes positif COVID-19 selepas ia diumumkan secara rasmi oleh KKM.

Katanya laporan dari mana-mana sumber lain akan dianggap sebagai spekulasi sehingga siasatan dijalankan dan disahkan oleh KKM. Justeru, masyarakat diminta supaya menyemak terlebih dahulu kesahihan maklumat yang diterima sebelum mempercayai dan menyebarkan maklumat tersebut. – Bernama

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mSTar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *