Terkini Kkm sahkan 3 lagi kes baru postif covid 19. Akhirnya Dr Noor Hisham tampil bongkarkan puncanya buat warganet terkedu.

berita

Putrajaya, 29 Jun – Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan hanya tiga kes baru positif COVID-19 direkodkan di Malaysia hari ini. “Sehingga 29 Jun jam 12 tengah hari, terdapat 3 kes baru dilaporkan menjadikan kes positif COVID-19 8,637 kes,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Tambahnya, kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 ialah 182 kes. “Dari tiga kes baru, satu kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara melibatkan warganegara Malaysia.” Tambahnya, pesakit mempunyai sejarah perjalanan ke Fiji dan New Zealand, namun tidak dibenarkan masuk dan diarahkan pulang ke Malaysia. “Kedua-dua kes dalam negara ialah juga warganegara Malaysia iaitu di Selangor, satu kes saringan pra-prosedur penyakit brah cairan merah

Covid 19 Belum Selesai Kkm Jangka Gelombang Kedua Denggi Di Malaysia Bermula Awal Jun Hingga September. Rupanya Ini Punca Denggi Akan Meningkat..

Kementerian Kesihatan (KKM) menjangkakan gelombang kedua denggi di negara ini akan bermula pada awal Jun sehingga September 2020. Menterinya, Datuk Seri Adham Baba berkata, jangkaan tersebut diramal berdasarkan kenaikan kes jangkitan yang dilaporkan semakin meningkat sejak lapan minggu kebelakangan ini.

“Sejak Januari hingga 13 Jun 2020 sebanyak 50,511 kes demam denggi dan 88 pemergian telah dilaporkan berbanding 56,819 kes dan 88 pemergian dalam tempoh yang sama tahun 2019. “Jumlah kumulatif kes demam denggi

pada tempoh itu berkurang berbanding tahun lepas, namun sejak lapan (8) minggu yang lepas, didapati berlaku trend peningkatan dengan purata peningkatan lapan peratus seminggu,” katanya dalam satu kenyataan mengenai Sambutan Hari Denggi ASEAN 2020, hari ini.

Mengulas lanjut, Adham menambah, orang awam diseru untuk berusaha mencegah denggi melalui aktiviti pembersihan persekitaran dan pemusnahan tempat pembiakan nyamuk Aedes sekurang-kurangnya 10 minit setiap minggu.

“Semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), individu dan masyarakat disaran untuk terus melaksanakan aktiviti pencegahan denggi dengan mengutamakan penjarakan sosial, memakai pelitup hidung dan mulut serta kerap mencuci tangan dengan air dan sabun atau menggunakan hand sanitizer,” jelasnya.KKMPutrajaya✔@KKMPutrajaya

KKM menjangkakan gelombang kedua denggi di negara ini bermula awal Jun hingga September 2020. Kenyataan penuh Menteri Kesihatan, Dato’ Sri @DrAdhamBaba sempena Hari Denggi ASEAN yang disambut 15 Jun setiap tahun.

Sumber: KKM

Exit Strategy Covid 19 Dilakukan. Akhirnya Dr Noor Hisham Bongkarkan Sesuatu Tentang Penamat Kes Covid 19 Di Malaysia

Sekiranya kes C0vid-19 di negara ini kekal mencapai angka dua digit, kita sudah bersedia melakukan ”exit strategy”, menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah seperti memetik kenyataan daripada KKM. Jelas beliau, apabila lebih banyak sektor ekonomi dibuka kelak tetapi tiada peningkatan kes baharu dalam kalangan rakyat iaitu kes kekal di angka satu atau dua digit, maka negara sudah bersedia untuk melaksanakan ”exit strategy”.

Namun, kebimbangan KKM kini adalah mengenai kepatuhan pekerja asing kepada SOP bagi mengelakkan jangkitan daripada terus menular. Jika kes kekal 2 digit, kita sudah bersedia “exit strategy” “Jika kita buka lebih banyak sektor ekonomi dan kita berjaya kekalkan 1 atau 2 digit (kes baharu) maka kita sudah bersedia unfuk ‘exit strategy’.

Kebimbangan KKM sekarang ialah kepatuhan pekerja asing kepada SOP. Tambah Dr Noor Hisham, jika kedua-duanya bergerak seiring iaitu kepatuhan rakyat Malaysia dan pekerja asing kepada SOP yang ditetapkan oleh kerajaan, nescaya rantaian C0vid-19 dapat diputuskan sekaligus menamatkan jangkitan wabak tersebut di negara ini.

Jika kes kekal 2 digit, kita sudah bersedia “exit strategy” “Jika kita buka lebih banyak sektor ekonomi dan kita berjaya kekalkan 1 atau 2 digit (kes baharu) maka kita sudah bersedia unfuk ‘exit strategy’. Kebimbangan KKM sekarang ialah kepatuhan pekerja asing kepada SOP.

Jika rakyat Malaysia dan pekerja asing boleh mematuhi SOP yang
ditetapkan oleh KKM (kedua-duanya seiring), nescaya rantaian #COVID19 dapat diputuskan dan jangkitan di negara ini ditamatkan.”
– KPK

Jarakkan sosial adalah cara terbaik

Jarakkan sosial sekurang-kurangnya 1 meter dpt mengurangkan risiko penularan jangkitan C0vid-19 & jika jarakkan melebihi drp 1 meter adalah lebih baik. Pemakaian mask dpt mengurangkan 60% drp risiko & pemakaian pelindung mata juga dpt mengurangkan risiko jangkitan C0vid-19.

Sumber: KKM Putrajaya, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dalam Diam Rupanya Seramai 416 Orang Kakitangan Kkm Positif Covid 19. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Bongkarkan Puncanya Buat Ramai Terkedu.

Seramai 416 kakitangan Kementerian Kesihatan dijngkiti dengan wabak C0VlD-19. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pihaknya tidak merekodkan sebarang peningkatan jumlah kes membabitkan kakitangan kementerian itu setakat hari ini.

80 Peratus jangkitan di luar

Beliau berkata, 80 peratus daripada mereka mendapat jngkitan itu dari luar kemudahan kesihatan, manakala kira-kira 20 peratus lagi jngkitan daripada pesakit dan rakan sekerja. “Kita hanya mempunyai data membabitkan kakitangan Kementerian Kesihatan saja dan tidak ada data membabitkan petugas barisan hadapan daripada agensi lain.

“Seramai 416 yang dikesan p0sitif tetapi 80 peratus mendapat jngkitan di luar,” katanya pada sidang media harian C0VlD-19, di sini, hari ini. Dr Noor Hisham berkata demikian apabila ditanya mengenai kadar jngkitan dalam kalangan petugas barisan hadapan, termasuk tntera dan poIis sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini.

Seorang Dokter jadi sasaran

Media sebelum ini meIaporkan, seorang d0ktor perubatan menjadi sasaran jngkitan C0VlD-19 pertama dalam kalangan petugas kesihatan selepas disahkan pergi menghadap ilahi jam 10.33 pagi 22 Mac lalu. Pada 26 Mac pula, seorang pegawai poIis, Allahyrham lnspektor Mohd Fairos Saberon, 36, yang mningggaI dunia ak1bat jngkitan C0VlqD-19.

Selain itu, beberapa kakitangan di H0spital Teluk Intan dan H0spital Umum Kuching, sebelum ini turut diIaporkan terkena jngkitan wbak berkenaan. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Berita Harian

Dah Tidak Ada Sidang Media Dari Kkm. Tak Sangka Rupanya Ini Punca Kkm Nekad Tak Buat Sidang Media Buat Warganet Tergamam.

Sepanjang PKP, rakyat Malaysia pasti ternanti-nanti sidang media dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan pandemik Covid-19 setiap petang. Muka yang pasti ramai kenali ialah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan.

Ada satu pengumuman penting yang disampaikan DG Hisham pada sidang media semalam. Selain kemaskini tentang bilangan kes positif Covid-19, beliau juga mengumumkan KKM tak akan buat sidang media setiap hari mulai minggu depan, lapor @SinarOnline.

Kita tetap memberi maklumat terkini tetapi mungkin minggu depan kita akan ‘jarakan’ sidang akhbar dan saya ucapkan terima kasih kepada semua barisan hadapan (iaitu) media yang telah bekerja keras untuk bersama menjayakan bagi memutuskan jangkitan Covid-19 dalam negara kita”

Dah tak ada live

Begitulah serba sedikit pengumuman dari Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah. So lepas ni dah tak ada sidang media setiap hari, tapi boleh je ikuti update dekat media sosial KKM. Marilah kita berdoa

sama-sama supaya wabak ini cepat menghilang dan segalanya kembali normal seperti dulu. Baru seronok dan yakin sikit nak buat apa-apa. Lepas ni dah tak ada lagi nak tunggu setiap petang update pasal Covid-19. Kita tengok online je lah kan. Senang sikit.

PKPB Tamat. Akhirnya Dr Noor Hisham Bongkarkan Sesuatu Supaya Rakyat Lakukan Jika Nak Tamat Kan PKPB Ini Dengan Kadar Yang Segera.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata jika rakyat terus patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan, ketika itu barulah kerajaan bersedia dengan strategi keluar untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB).

Penguatkuasaan Akta Penceghan dan Pengawlan Penyak1it Berjangk1it 1988 (Akta 342) perlu dilanjutkan bagi membolehkan pemantauan dan pengawasan berterusan dilaksanakan jika lebih banyak sektor ekonomi dibuka kelak.

“Jika kita kekal mendapat satu atau dua digit yang rendah (kes baharu) dan tiada peningkatan kes mendadak pasca Aidilfitri, maka kita rasa kita perlu membuka lagi sektor ekonomi yang lain, namun ia memerlukan kawalan. Jika kita keluar dari strategi keluar, maka akan tiada kawalan langsung.

“Sekarang kawalan ini bergantung kepada Akta 342, antaranya membabitkan kawalan sempadan dan penjaran sosial, yang mana kuasa pelaksanaannya diturunkan kepada Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Sukarelawan Malaysia.

“Jika semua sektor dibuka dan pemantauan kita berjalan dengan baik, kita masih kekalkan dua atau satu digit, maka kita bersedia untuk strategi keluar. Inilah yang kita katakan ‘soft landing’, iaitu supaya rakyat patuh SOP,” katanya pada sidang media hariannya, di sini hari ini.

PKP berkuat kuasa mulai 18 hingga 31 Mac lalu di seluruh negara bagi mengekang penularan COV1ID-19, antaranya meliputi lar4ngan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

Ia kemudian dilanjutkan sehingga 14 April, disusuli lanjutan sehingga 28 April dan kemudian sehingga 12 Mei. PKPB pula dilaksanakan dari 4 hingga 12 Mei yang membenarkan beberapa sektor ekonomi beroperasi semula, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM), selain orang ramai dibenarkan bergerak melebihi radius 10 kilometer dari kediaman masing-masing. Ia kemudian dilanjutkan empat minggu lagi sehingga 9 Jun ini.

Kluster pangsapuri Cheras mungkin berkaitan kunjungan raya

Dalam perkembangan terkini Punca jangki1tan kluster baru pangsapuri di Cheras, Kuala Lumpur masih dalam sias4tan. Namun, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, besar kemungkinan penvlaran Cov1id-19 di situ berkaitan dengan aktiviti kunjung-mengunjung sebelum dan semasa Hari Raya Aidilfitri.

Memperincikan kluster itu, beliau berkata, kes pertama dikesan hasil saringan pelajar pusat tahfiz yang dijalankan dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Kesihatan (KKM). “Bagaimanapun melalui penyiasatan yang dijalankan, tiada pelajar, guru atau kakitangan dari pusat tahfiz tersebut mempunyai sejarah menghadiri perhimpunan (tabligh) di Seri Petaling.

“Sehingga kini terdapat enam kes bagi kluster ini iaitu tiga kes merupakan penghuni pangsapuri tersebut dan tiga di luar kawasan pangsapuri,” katanya dalam sidang media harian perkembangan Cov1id-19 di Putrajaya, hari ini.

Sumber: TRENDINGSANGAT

Berita Baik Untuk Rakyat Malaysia Kerana Malaysia Akan Isytihar Bebas Covid 19. Tak Sangka Dr Noor Hisham Bongkarkan Sesuatu Tentang Wabak Yang Menular Di Malaysia

Sidang media perkembangan Covid-19 yang berlangsung jam 5 petang oleh Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini telah memaklumkan pertambahan sebanyak 31 kes positif baharu dengan 51 kes sembuh. Walau bagaimanapun hanya 1 penularan membabitkan warga tempatan dengan 11 kes import tanpa sebarang kes orang yang pergi buat selamanya.

Guna kaedah 28 hari sebagai penanda aras

Menjawab pertanyaan soalan daripada wartawan berkaitan ujuran masa yang boleh dicapai oleh Malaysia dalam mengisytiharkan bebas Covid-19, Dr Noor Hisham telah memaklumkan bahawa pihak KKM menggunakan kaedah 28 hari sebelum mengistiharkan penamatan beberapa kluster.

Jadi, perkara tersebut akan digunakan sebagai penanda aras untuk mengistiharkan negara bebas Covid-19 pada masa akan datang. “Kalau kita tamatkan sesuatu kluster, kita memakan masa tempoh 28 hari pemantauan iaitu dua kitaran inkubasi.”

“Jadi kalau kita guna pakai tempoh pemantauan dan pengawasan untuk tempoh 28 hari, bermaksud kalau kita tiada kes dalam tempoh 28 hari, kita akan isytiharkan bebas daripada Covid-19. Itulah yang kita guna pakai sebagai penanda aras.”

Selepas mengharungi hampir 3 bulan perintah kawalan pergerakan (PKP) dan PKPB, Malaysia kini di fasa pemulihan dengan banyak kelonggaran telah diberikan kepada rakyat. Hal ini bukan sahaja kerana jumlah kes yang sudah mulai berkurangan bahkan turut disebabkan kepatuhan

rakyat Malaysia yang mengikut SOP sehingga penularan secara berskala besar dapat diputuskan buat masa ini. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber : KKM, RTM

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *