Terpaksa buat saringan covid 19 untuk 20 kontak wanita hamil termasuk budak 3 tahun di kelantan. Akhirnya ini keputusan ujian Covid 19 mereka buat warganet terkedu.

berita

Semalam tular kes positif Covid-19 baharu di Kelantan selepas beberapa minggu memegang status zon hijau. Kes tersebut adalah seorang wanita hamil yang pulang ke kampung dari Ampang, Kuala Lumpur. Hari ini Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan,

Datuk Dr Zaini Hussin mengesahkan seramai 20 kontak wanita hamil tersebut termasuk kanak-kanak berusia tiga tahun didapati negatif hasil ujian saringan yang dilakukan. Semalam, KKM mengesahkan Kedah dan Kelantan hilang status zon hijau selepas masing-masing mencatat kes positif baharu.

Lepas Ank Dikritik Teruk Sebagai Pembawa Covid. Tiba Tiba Mesej Ayah Wanita Ini Mula Tular. Rupanya Ini Permintaan Bapannya Buat Warganet Terkedu.

Selepas lebih sebulan bebas daripada COV1D-19, Kelantan kembali mencatatkan satu kes terbaharu di Kuala Krai membabitkan wanita mengandung. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, ketika mengesahkan perkara itu berkata, usia kandungan wanita itu 32 minggu.

”Setakat maklumat yang kita tahu, ahli keluarganya negatif, dia seorang saja positif. Namun ahli keluarga lain dikuarantin.” Apa yang kita takutkan selama ini berhubung rentas negeri. Wanita (pesakit) balik ke kampung apabila dibenarkan untuk rentas negeri baru-baru ini. ” Wanita kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II),” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat exco di Kota Bharu, hari ini.

Permintaan Ayah

Dalam perkembangan terkini, ayah wanita itu menyeru kepada siapa-siapa yang ada contact dengan anaknya untuk pergi membuat ujian Covid

Kisah sebenar dari sepupu suami wanita itu:

“Untuk makluman. wanita tu sepupu ambo. Dia juga seorang frontliner yang terlibat di Kuala Lumpur dalam menyelengara fasiliti TM untuk memastikan internet berjalan dengan lancar. Dia balik hantar bini dia sebab dia ada anak kecik umur 2tahun dan bini dia nak beranak anak no 2.

Di KL dia duduk sekelamin, dan dia kerja on call 24 jam. Atas nasihat hospital dan kelulusan permit rentas negeri dia balik hantar bini dia. Lepas balik hantar bini dia. Dia terus naik ke KL..loni dia di hospital ampang, bini dia di hrpz. Bukan dia balik suka-suka nak beraya. Tapi atas musaqoh. Sama2 kita doakan yg terbaik buat dia dan keluarga..”

Dengan penjelasan ahli keluarga terdekat wanita tersebut, sama-samalah kita jaga tutur-kata dan ibadah kita di bulan yang mulia ini dan setiap masa. Ingat, ftnah boleh menjejaskan URUSAN HIDUP wanita itu dan diri kita sendiri, suatu masa nanti!!!

Dari zon hijau, kini automatik jadi zon kuning

Dalam pada itu polis masih menunggu arahan dari kerajaan Kelantan untuk sebarang tindakan selanjutnya berhubung kemunculan semula kes Covid-19. Ketua p0lis Kelantan, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, kejadian itu adalah satu kejadian memandangkan Kelantan sudah lebih sebulan berstatus zon hijau dan kini secara automatik bertukar kepada kuning.

”Ini adalah satu kejadian di Kelantan dan apa yang kita tahu seorang pembawa boleh menjngkiti 30 orang yang lain. ” Untuk periksa seorang demi seorang individu yang merentas negeri sudah pasti satu beban yang perlu ditanggung oleh kami sedangkan penyakit itu dibawa dari negeri lain.

”Bagaimanapun kami akan mengadakan mesyuarat dan terpulang kepada kerajaan (negeri) untuk memutuskan sebarang perubahan tindakan dalam penguatkuasaan pemantauan nanti,” katanya ketika ditemui di sekatan jalan raya Bukit Yong, Pasir Puteh, hari ini.

Kelantan kembali mencatatkan kes COVlD-19 dengan kes terbaru dipercayai di Kuala Krai membabitkan wanita mengandung dan perkara itu disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin.

Pesakit yang menetap di Lembah Klang balik ke negeri ini apabila sempadan negeri dibuka baru-baru ini dan secara tidak rasmi dikatakan wanita positif serta sedang dirawat di hospital. Sementara itu berikut adalah kronologi berkenaan kes tersebut yang dikongsikan di Facebook ‘I Love Kuala Krai’;

Isu Berbangkit Kes Import Positif COVlD-19:

– Seorang wanita mengandung 35 minggu disahkan positif COVlD-19 pada 19/5/2020 yang balik dari Ampang, Kuala Lumpur pada 15/5/2020. Suami bekerja sebagai juruteknik TM disekitar lembah kelang. 15/5/2020 singgah di Machang rumah nenek sebelah suami untuk berbuka puasa.

– Bertolak balik ke rumah emak/ ayah sebelah lelaki di kg. Mengkebang. – 17/5/2020 Menginap di rumah ibubapa di Kg. Sungai Durian Kuala Krai. – 19/5/2020 buat pemeriksaan ibu mengandung di KKB. – Jam 3.30 Petang disahkan Positif COVlD-19 oleh HSIP Kuala Krai dan dihantar ke hospital Sultanah Zainab KB sebagai Centre Kes COVID-19 di Kelantan.

– PKD memaklumkan terdapat 11 Orang Kontak rapat telah dibuat saringan pada 20/5/2020 dan menunggu keputusan pada 21/ 22hb Mei 2020. – 1 kontak ini telah beri arahan untuk melaksanakan kuar4ntin (Home Survelan )selama 14 hari dan akan dipantau oleh PDRM.

– Tindakan yang bersesuaian akan dilaksanakan selepas keputusan ujian sample ke atas 11orang kontak rapat diperolehi. Harap Maklum, terima kasih. Banyak tempat menyinggah boleh mendatangkan bahaya kepada orang lain.

KKM kesan kontak rapat wanita mengandung yang dijangkiti COVID-19

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, KKM sedang mengesan kontak rapat kepada wanita mengandung 35 minggu yang disahkan dijangki1ti COVID-19 selepas pulang ke kampung di Kelantan. Katanya, mereka yang mempunyai gejala sahaja dinasihatkan membuat saringan sebelum mendapat pengesahan daripada p0lis.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *