Terkedu ini yang jadi pada Ig Kkm lepas Dr Nor Hisham katakan 70 peratus kes import covid 19 dari Indonesia. Sampai macam ni sekali respon dari warga Indonesia.

berita

Akaun media sosiaI Kemnterian Kesihatan Malaysia di Instagram hari ini ‘dibanjiri’ warganet Indonesia selepas berIaku salah faham mengenai kenyataan kes imp0rt C0VID-19 dari Indonesia yang dicatatkan di negara ini.

Kenyataan Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah sebelum ini mengatakan 70 peratus kes import C0VID-19 di Malaysia adalah berpuunca daripada Indonesia seperti dilap0rkan Malaysiakini. Peratusan itu menurut beliau merujuk kepada 99 orang pes4kit yang baru tiba dari Indonesia sejak pelaksanaan kuarantin wajib dijalankan di negara ini.

Warganet di Indonesia bagaimanapun dilihat seperti tersalah faham kenyataan tersebut dan menganggap KKM mengeluarkan kenyataan bahawa 70 peratus kes keseluruhan C0VID-19 berasal daripada negara mereka.

Ia dapat dilihat melalui beberapa komen yang ditinggalkan mereka di hantaran yang dibuat pihak KKM di laman Instagram rasmi badan tersebut seperti yang dikongsikan netizen Malaysia. Nampaknya akaun IG KKM dan Dr Noor Hisham dibanjiri ter0k oleh warga Indonesia kerana statement kes kIuster import 70%…

Sebagai perbandingan, jumlah komen yang ditinggalkan di hantaran yang dibuat KKM sebelum ini berada dalam lingkungan seratus komen namun sejak ‘dibanjiri’ warganet Indonesia, jumlah itu meningkat sehingga 5,000 komen.

Semakan kami juga mendapati ruangan komen tersebut penuh dengan perdebatan dalam kalangan warganet yang turut mempertahankan kenyataan yang dibuat KP sebelum ini sambil menjelaskan maksud sebenar perkara tersebut kepada warganet Indonesia yang dilihat tersaIah faham mengenai perkara itu..

Diharapkan dengan penjelasan yang diberikan warganet Malaysia mengenai perkara ini dapat membuatkan mereka faham mengenai maksud sebenar kenyataan yang dikeluarkan KP Kesihatan kita.

Sumber:thevocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *