Kes paling rendah sepanjang Pkp. Dr Noor Hisham dedahkan hanya 36 kes baharu dilaporkan dan ada lagi satu berita gembira untuk hari ni.

berita

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan terdapat 36 kes baru Covid-19 menerusi sidang media Perkembangan Terkini Covid-19 di Malaysia. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, sehingga 20 April 2020 jam 12 tengah hari, terdapat 36 kes baru dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif positif 5425 kes. Ini merupakan jumlah harian paling terendah disahkan.

Buat julung-julung kalinya pada gelombang kedua pandemik Covid-19, Malaysia mencatatkan sifar kmtian. Perkara itu diumumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media sebentar tadi.

“Sukacitanya tiada kes pemergian direkodkan hari ini,” katanya. Pada 17 Mac lalu, negara ini mencatatkan dua kes pertama membabitkan seorang peserta perhimpunan tabligh sri Petaling dan seorang paderi di Sarawak.

Sebanyak 98 kes positif jangkitan Covid-19 di negara ini dilaporkan telah sembuh dan dibenarkan keluar hospital.Perkara tersebut diumumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dalam satu sidang media sebentar tadi.Ianya sekaligus menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya dan dibenarkan keluar hospital meningkat kepada 3,295 orang.

Ketibaan Doktor Dari China Buat Ramai Yang Pertikaikan. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Buka Mulut Dedahkan Sesuatu Tak Sangka Rupanya Ini Yang Mereka Nak Buat.

KEHADIRAN lapan pakar perunding perubatan dari China ke Malaysia pada Sabtu, adalah bagi berkongsi pengalaman mengenai usaha mereka menangani wabak Cov1d-19. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Malaysia juga dapat berbincang dari segi rawatan dan penyelidikan berhubung pandemik itu.

“Bukan sahaja perkara yang positif, walaupun mungkin ada perkara-perkara yang mereka laksanakan tak berjaya, jadi kita nak belajar perkara-perkara yang tak berjaya supaya kita tak mengulangi perkara yang telah mereka laksanakan tetapi tak ada impak.

“Dalam perbincangan ini, banyak isu yang kita boleh bangkitkan, dari segi isu perawatan pesakit contoh di wad dan ICU, dan isu penyelidikan terhadap pengesanan, pengunaan teknik atau kaedah tertentu sama ada antigen atau antibodi,” katanya pada sidang media, petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pertanyaan pemberita mengenai ramai yang tidak berpuas hati dengan kehadiran pakar dari China berikutan negara republik itu sebelum ini dilaporkan menyembunyikan data dan tidak melaporkan situasi sebenar di negara itu berkaitan Covid-19. 

Dr Noor Hisham bagaimanapun menjelaskan bahawa kedatangan pakar dari China itu bukan untuk membantu Malaysia meraw4t pes4kit Covid-19. “V1irus ini adalah v1irus yang baharu jadi masing-masing tak ada pengalaman. Tapi apa yang mereka ada adalah pengalaman sama ada berjaya atau tidak. Kedua-dua tu penting untuk kita.

“Kalau berjaya, mungkin kita akan teruskan usaha untuk menggunakan kaedah mereka tetapi kalau tidak berjaya kita belajar daripada cara mereka laksanakan tak berjaya, jangan ulangi kaedah-kaedah yang tidak berjaya,” katanya.

Beliau menambah, perbincangan tersebut adalah penting kerana dapat menambahkan pengetahuan mengenai vi1rus yang baharu. “Ramai masih tak pasti lagi cara v1irus ini mereb4k, cara vi1rus ini menyebabkan kelemahan tubuh dan isu-isu yang banyak diperkatakan.

“Dengan perbincangan lebih lanjut dengan mereka yang ada pengalaman setelah dua bulan berhadapan vi1rus itu di Hubei,” katanya. Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih !

Sumber : MStar

Dah Dua Hari Berturut Kes Positif Covid 19 Bawah 100. Tapi Ada Perkara Yang Lebih Menakutkan Dr Noor Hisham. Rupanya Ini Perkara Yang Merisaukan Beliau.

Sejak beberapa hari ini, jumlah kes posi1tif Covi1d-19 yang dilaporkan dilihat semakin berkurangan. Sudah dua hari berturut, kes pesak1it yang positif pendemik tersebut berada di bawah angka seratus. Pada 16 April, kes positif adalah sebanyak 110 dan menVrun pada hari semalam(17 April) dengan hanya 69 kes yang dilaporkan.

Hanya 54 kes positif sahaja hari ini

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham memaklumkan bahawa hanya 54 kes sahaja dilaporkan. Hal ini sedikit sebanyak membuat rakyat Malaysia menarik naf4s lega susulan daripada penVrunan yang agak ketara sejak beberapa hari ini.

Namun begitu, dalam sidang media tersebut, KP Kesihatan memaklumkan bahawa ada dua pemergian direkodkan sama seperti semalam. Jumlah mereka yang sembuh turut sudah menjangkau sebanyak 3,102 kes dengan 5,305 kes positif kesemuanya. Dalam pada itu, Dr Nor Hisham tetap masih mengingatkan kepada orang ramai agar mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ini bagi memastikan rantai1an Covi1d-19 akan terus terputus.

Jangan Salah Erti Penvrunan Kes, Perjbangan Belum Selesai’

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan orang ramai agar tidak salah erti dengan penVrunan jumlah jangk1itan Cov1id-19 kebelakangan ini. Sebaliknya, beliau mengingatkan orang ramai bahawa perjuangan menentang Covi1d-19 belum selesai.

“KKM khuatir sekiranya penurunan jumlah kes beberapa hari ini disalah erti serta membuatkan masyarakat alpa lalu mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana memikirkan bahawa w4bak ini hampir selesai.

“Perjuangan kita belum selesai,” katanya dalam sidang media harian hari ini. Malaysia mencatatkan 54 kes baru hari ini, yang merupakan kali ketiga kes harian dalam minggu ini berada di bawah paras 100 kes. Jumlah pesak1it pulih juga pada tahap yang memberangsangkan, iaitu pada kadar 58.5 peratus, atau 3,102 kes termasuk 135 hari ini.YOU MAY LIKE

Walaupun ia perkembangan yang baik, Noor Hisham menegaskan bahawa orang ramai perlu terus dengan PKP. Dalam sidang media itu, mengulas sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak, Noor Hisham berkata ia perlu berdasarkan sains dan fakta.

Jelasnya, sekiranya PKP berakhir pada 28 April ini seperti dijadualkan, kehidupan harian tidak kembali seperti biasa dan peraturan kesihatan tertentu akan diperkenalkan. Ketika ditanya tentang kemungkinan PKP akan dilanjutkan sehingga Mei, Noor Hisham berkata Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) memutuskan berhubung darVrat kesihatan awam berdasarkan tiga faktor iaitu kadar pemergian, kadar kebolehjangk1itan dan kesan ekonomi.

“Jadi sekarang di negara ini, kita juga membuat keputusan berdasarkan tiga faktor ini,” katanya. Tambahnya, angka pemergian di negara ini masih rendah berbanding negara lain.

Jelasnya, kadar kes aktif di negara ini ialah 2,115 kes. “Dari 2,115 kes tersebut, mereka berpotensi menjangkiti orang lain, sementara mereka yang discaj dan negat1if tidak akan menjangk1iti orang lain. “Itulah sebabnya dari 2,115 kes tersebut, kami mer4wat mereka kerana ada kemungkinan mereka akan menjangk1iti orang lain,” katanya.

Sementara berdasarkan kesan ekonomi, kata Noor Hisham, KKM sedang melihat kemungkinan memberi kebenaran pembukaan kembali sektor lain secara berperingkat. Bagaimanapun, Noor Hisham menegaskan bahawa keutamaan ketika ini adalah agar semua pihak mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan seperti tidak mengadakan perhimpunan awam dan menjaga jarak sosial. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : MB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *