Dunia digemparkan hanya tinggal seekor sahaja Zirafah putih. Tak sangka ini yg berlaku buat warganet terkejut.

Dunia Haiwan Viral

Kesan rumah hijau atau global warming berpunca daripada perbuatan manusia, seperti pembalakan, pembuangan sampah yang tak terkawal dan juga asap  kenderaan yang terlalu banyak. Ini menyebabkan suhu dunia meningkat dan paras air laut meningkat kerana pencairan ais di kutub utara dan kutub selatan. Namun kesan alam sekitar ini langsung tidak dipeduli oleh manusia.

Zirafah putih terakhir di dunia di temui dan anaknya dilaporkan telah pergi buat selamanya kerana diburu oleh orang yang tidak bertnggungjawab. Sekarang hanya tinggal satu sahaja zirafah berwarna putih yang ditemui di Kenya. Anak zirafah itu ditemui hanya tinggal rangka dan dipercayai telah dikasari hingga hilang nyawa oleh manusia tidak bertanggungjawab.

Mohammad Ahmed Noor berkata “Kami adalah satu satunya komuniti di dunia yang menjaga zirafah putih”. Kejadian ini memberikan tamparan yang hebat dan merupakan wake up call untuk usaha pemuliharaan spesies yang unik ini.

Zirafah ini mula ditemui pada tahun 2017 dan ditemui kali kedua pada ogos 2019. Warna putih pada badan zirafah adalah satu proses kejadian yang dipanggil leucism dan menyebabkan pigmen dibadan mereka hilang sebab itulah mereka berbadan putih

Sumber : hmtpress

Artikel lain : Mengejutkan Gadis Ini Jadi Tular Kerana Bawak Sendiri Ular Yg Masih Menggigit Tangannya Ke Hospital. Tak Sangka Akhirnya Ini Yang Berlaku.

Orang ramai selalu dinasihatkan untuk memadamkan hayat ular yang telah mematuk kita dan badanya dibawa ke hospital agar doktor mudah mengenalpasti jenis ular tersebut dan ubat anti-venom untuk merawat pesakit.

Bagaimanapun, wanita ini mengambil keputusan untuk tidak memadamkan hayat ular yang mematuknya, sebaliknya dia menangkap dan membawa ular yang masih hidup itu ke hospital. Menurut laporan Sin Chew dan China Daily, kejadian itu berlaku pada 29 Julai lalu di wilayah Zhejiang, China.

Wanita berusia 20-an terbabit sebelum itu dalam perjalanan pulang ke rumahnya pada malam kejadian. Malangnya, telefon bimbit miliknya terjatuh dalam semak. Ketika dia cuba mengambil telefon bimbitnya semula, seekor ular yang bersembunyi dalam semak itu telah mematuk ibu jari tangan kanannya.

Walaupun kelukaannya bukan serius, namun sasaran tahu dia perlukan rawatan dan terus menangkap ular itu dengan tangan kosong dan pergi ke hospital. Berdasarkan video rakaman kamera litar tertutup (CCTV), sasaran mengangkat tangannya untuk menunjukkan kepada petugas perubatan dan memberitahu “Saya dipatuk oleh ular.”.

Doktor dan jururawat tergamam melihat keberanian wanita itu. “Kebiasaannya, sasaran akan menamatkan hayat ular yang mematuknya sebelum bawa ke hospital. Luka patukkannya kecil saja, tiada sesiapa yang berani mendekati wanita itu,” kata salah seorang doktor yang merawatnya.

Bagi mengelakkan pesakit lain ketakutan, sasaran menyumbat kepala ular itu dalam botol agar ia tidak dapat mematuk orang lain. Sasaran bernasib baik, ular tersebut tidak berbisa. Selepas lukanya dibersihkan, doktor memberi suntikan dan dia dibenarkan pulang ke rumah.

Sumber : World of buzz via siakapkeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *