Muat naik foto si comel makan guna tangan minum air guna paip mencuit hati warganet.

Haiwan

Boleh dikatakan kucing adalah salah satu haiwan peliharaan pilihan ramai kerana miliki fizikal dan gelagat yang menghiburkan. Malah ia juga spesis haiwan yang agak setia dengan tuannya. Baru-baru ini tul4r di sosial media dengan satu perkongsian video yang memaparkan gelagat seekor kucing.

Rakaman itu dikongsikan oleh salah seorang pengguna Twitter, danialalif145 dan raih 192,800 tontonan dan lebih dari 23,000 retweets! Dalam rakaman itu kelihatan seekor kucing sedang makan makanannya. Apa yang menariknya adalah kucing itu menyuap makanan menggunakan ‘tangannya’! Dah macam manusia makan nasi ya!

Aku dah kata, kucing aku memang makan pakai tangan sebab dia tengok tuan dia semua makan pakai tangan. Nak jadi melayu konon. dasar lo kucing jadian. Bukan itu je, kucing ini turut minum menggunakan paip! Unik betul kucing peliharaan lelaki ini. Rata-rata warganet turut terhibur dengan gelagat kucing ini dan tinggalkan komen seperti berikut:

“Nasib tak mintak suapkan guna cawan”

“Cuci tangan tau sebelum makan meow”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Khalifah Media

Sumber  : HCL

Mengejutkan Sampai Dekat Airport Kantoi Ada Kucing Dalam Beg. Tak Sangka Rupanya Ini Yang Terjadi.

MUNGKIN tidak mahu berpisah dengan pemiliknya, kucing bernama Candy ini menyelinap masuk ke dalam bagasi. Ia bagaimanapun ditemui semula ketika pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang Isle of Man, Castletwon.

Pasangan pemilik kucing itu, Nick dan Voirrey Coole pada waktu itu dalam perjalanan ke New York. Sewaktu melepasi pemeriksaan keselamatan, mereka dibawa ke sebuah bilik untuk disoal siasat. Pada waktu itu mereka belum tahu mengenai kehadiran kucing mereka dalam bagasi berkenaan.

Atas bantuan kakitangan lapangan terbang, kucing itu bagaimanapun dihantar pulang dan pasangan berkenaan dibenarkan menaiki pesawat. “Bagasi kami tak penuh sebab nak simpan ruang untuk membeli-belah. “Tapi Candy pula menyelinap masuk. Kakitangan lapangan terbang pun keliru,” ujar Nick. Malah, kakitangan berkenaan turut ketawa apabila mengetahui cerita sebenar melibatkan kucing itu. – Mirror.

Tak Sangka Rupanya Ini Sebab Kucing Suka Tidur Yang Ramai Tak Tahu. Kucing Boleh Tidur Hampir 16 Jam Sehari.

Kucing sememangnya pakar tidur pada bila-bila masa, di mana sahaja dan tak kira apa keadaannya lena sahaja tidur si kucing ni. Ketahui fakta mengenai tidur kucing… 1. Dah memang lumrah kucing Kenapa kucing tidur banyak?

Apabila menjawab persoalan ini kita ketahui dulu berapa lama kucing tidur. Kucing boleh tidur sehingga 16 jam sehari dan kucing yang berusia lebih banyak meluangkan masa untuk berehat sehingga 20 jam sehari. Tabiat tidur ini adalah hasil dari evolusi kucing, tabiat nutrisi dan fisiologi. Dalam dunia liar, kucing perlu memburu untuk makan dan menghendap, mengejar. sememangnya menggunakan tenaga yang banyak. Jadi tidur dapat membantu kucing menyimpan tenaga.

2. Bukan setiap masa kucing tidur

Satu perkara untuk dipertimbangkan apabila memikirkan kenapa kucing tidur banyak adalah bagaimana kucing tidur. Dalam setiap masa kucing tidur, suku dari semua masa kucing tidur adalah apa yang kita panggil tidur-tidur ayam.

Dalam keadaan ini kucing masih dapat rehat yang ia perlukan namun kucing masih dalam mode berjaga-jaga. Kita boleh tahu yang kucing tidur-tidur ayam apabila telinga mereka bergerak-gerak dan mata yang sedikit terbuka.

3. Kucing boleh tidur lena diri dan bermimpi

Masa tidur selebihnya bagi kucing, mereka tidur sangat lena atau tidur lena namun kucing yang berusia mungkin meluangkan masa sehingga 30% atau 40% dari masa tersebut. Kucing yang tidur lena selalunya baring meringkuk dan mata yang tutup serapat-rapatnya. Kadangkala tidur terlentang seakan-akan tiada masalah.

Tidur lena sangat penting bg kucing supaya keupayaan tubuh kucing dapat regenarasi dengan sendiri dan kekal sihat. Kalau lihat kucing sedar tidur dengan ekor atau kakinya bergerak-gerak, itu petanda kucing anda sedang bermimpi.

4. Ada kucing yang berdengkur ketika tidur

Seperti manusia juga, kucing berdengkur terjadi apabila saluran udara diganggu oleh lebihan kulit dari palate lembut. Ini selalunya terjadi apabila kucing dalam keadaan rileks jadi ia tidak keterlaluan untuk mengesan yang kucing anda berdengkur. Dengkuran selalunya terjadi pada baka kucing yang mempunyai hidung yang pendek atau baka kucing brachycephalic seperti kucing parsi, himalayan atau exotic berbulu pendek.

5. Sebarang perubahan pada tabiat tidur kucing boleh jadi satu tanda kucing anda ada masalah

Jika kucing anda mula tidur dengan lebih banyak dari kebiasaan atau kurang dari kebiasaan, kucing anda mungkin tidak sihat. Tidur yang berlebihan boleh jadi petanda kucing anda dalam kesakitan manakala tidur yang sekejap boleh menjadi satu masalah seperti huperthytroidism. Kucing anda ada tabiat tidur yang pelik-pelik tak? Kongsikan di ruangan komen ya.

Perkongsian Gadis Ramai Dah Cuba. Ini Cara Paling Berkesan Untuk Cari Kucing Peliharaan Yang Hilang.

Kucing merupakan haiwan peliharaan yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Bukan sahaja mereka lincah dan comel, namun sebenarnya kucing ini tidak begitu sukar untuk dijaga. Hanya perlu diajar agar tidak membuang air merata-rata, jaga makan minum dan meluangkan masa dengan mereka. Semua itu sudah mencukupi.

Namun begitu, antara mimpi ngeri yang paling ditakuti oleh semua pemilik kucing apabila haiwan peliharaan mereka hilang tanpa dikesan. Kalau nasib baik, dapatlah ditemui kembali kucing kesayangan akan tetapi, ada juga kes di mana haiwan peliharaan itu terus tidak ditemui. Susulan itu, muncul satu mitos mengatakan bahawa kucing liar boleh membantu mencari haiwan peliharaan anda yang hilang.

Terdapat banyak versi mengenai mitos ini, ada yang mengatakan bahawa anda perlu memberi makan kucing liar dan memohon bantuan mereka supaya mencari haiwan peliharaan yang hilang. Namun, ada juga yang mengatakan bahawa anda hanya perlu bercakap dengan kucing liar ini tanpa perlu memberi makan.

Ternyata ada yang sudah mencuba nasib berbuat demikian seperti wanita ini yang dikenali sebagai Lisa Ariffin, berkongsi di laman Twitter miliknya. Nampaknya cara itu berkesan. Pada mulanya, dia berkongsi mengenai kehilangan kucingnya di laman Twitter sebelum ada warganet yang memberikan idea supaya berbuat demikian. Dia kemudiannya mencuba perkara tersebut dan terkejut apabila kucing peliharaannya pulang semula ke rumah.

Hello concerned friends, thank you so much for your RTs. Alhamdulillah. My cat has just come home with a bleeding eye (minor injury) and ‘escorted’ by two stray cats I had spoken to yesterday – it works. I will be deleting the original tweet soon. He is safe TQ.Bahasa: “Hai kepada para sahabat yang mengambil berat, terima kasih kerana ulang kicau anda. Alhamdulillah, kucing saya pulang ke rumah dengan mata yang berdarah dan ditemani oleh dua ekor kucing liar yang saya dah ‘cakap’ semalam. “Ia berkesan,” tulisnya. 

Selain itu, ramai yang menyokong mitos tersebut apabila kucing mereka yang hilang akan kembali selepas berbuat demikian,

Guys my mom actually did this when my cat Fluffy went missing for a week. She gave some treats to the strays and while theyre eating my mom complained to the cats and ask them to bring Fluffy home. She did this for 3 days, everytime she comes back from work. AND THEN FLUFFY BALIK. Bahasa: “Korang, mak aku buat benda ni masa kucing aku, Fluffy hilang selama seminggu. Dia bagi makan beberapa ekor kucing liar dan masa kucing-kucing tu tengah makan, dia mengadu minta bawakan Fluffy balik rumah. Dia ulang buat benda ni selama 3 hari bila balik kerja. Kemudiannya, Fluffy balik,” tulisnya. 

I vouch this tweet!. When Dexter (a stray cat that became a permanent resident at my family house) wasn’t there when I’m back, I asked a stray cat to find her. Dexter went home a day later and saw the stray cat lepaking outside the gate. It saw me and blah leisurely. Bahasa: “Tweet ni dijamin! Bila Dexter (kucing liar yang kami jadikan haiwan peliharaan) tiada di rumah bila saya balik, saya minta tolong seekor kucing liar untuk bantu mencarinya. Dexter pulang ke rumah sehari selepas itu dan saya nampak kucing liar itu melepak di luar pagar. Dia nampak saya dan kemudiannya blah,” tulisnya. 

I actually memang feed a stray for years already and she’s a very nice cat. One time Oren tak balik, we asked her to find. And then we saw the stray marah Oren, asking him to come home and until now dia memang suruh Oren balik everytime he goes out. Bahasa: “I memang bagi seekor kucing liar ni makan selama beberapa tahun dan dia adalah seekor kucing yang baik. Ada sekali itu, Oren tak balik jadi kami minta dia tolong carikan.  “Kemudiannya, kami lihat dia ni marah Oren suruh balik dan sehingga sekarang dia memang suruh Oren balik setiap kali keluar,” tulisnya. 

ye my mom pun buat mcm tu dlu bila ad kucing kiteorg gebu hilang. Bila jumpa kucing jalanan, bg mkn atau usap dia. Bgtau, nnt kalau nmpak gebu tolong balik atau nnt tolong cari gebu. Lepas tu, mcm seminggu kot baru balik. Kelakar tp entah berkesan ke x sebenarnye.

Selain itu, ada juga warganet yang mendakwa bahawa kucing sebenarnya faham setiap bait perkataan yang kita ucapkan.

I believe cats can understand us. My cat selalu bising2. Then i marah dia i kata,”kalau bising lagi, jiro tak boleh tidur dalam bilik! Duduk sekarang diam2, kalau tak, tidur luar!” Lepastu dia terus duduk & tak bising lagi. (Sbb setiap malam dia mmg nak tidur sebelah i dlm bilik).

My girl once suddenly missing. I told my boy to find Tom (my girl’s name) and said to her if she didnt home within two days, abg buang kau kat pasar borong. Esok pagi nak keluar gi kedai, terkedek kedek balik. Balik minta makan. Tahu kau lapar. Since then tak keluar rumah dah.

Adek saya pernah hilang kan rantai emas waktu bersih kan luar rumah. Die cari2 tak jumpa so die cerita dekat kucing saya jolly and then masuk rumah, sedih. Minutes passed, tetibe jolly masuk rumah sambil gonggong rantai tu. Die tinggalkan rantai tu lpstu die keluar Sambung main. So basically cats just pretend to be dumb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *