Jangan bimbang kalau kucing anda tidur berdengkur kuat. Ketahuilah ini beberapa sebab dia tidur berdengkur.

Haiwan

Kucing salah satu haiwan peliharaan yang paling banyak dipelihara dan disukai ramai orang. Mungkin ramai antara anda pencinta haiwan yang perasan atau tidak, bahawa kucing kuat berdengkur ketika tidur. Bukan sahaja kuat berdengkur malahan suka mengiau terutama ketika lapar.

Kucing memiliki vokal suara yang luas dan inilah sebab mereka sering mengiau dengan manusia untuk memberikan pesanan atau mesej, dalam bahasa manusia kita panggilnya ‘bahasa’. Apabila lapar, kucing akan datang kepada kita dan mengiau sambil menggesel kaki yang kadangkala tingkahlaku ini hanya ingin menarik perhatian kita. Kucing ketika brbalah mereka akan mengiau dengan suara yang dalam, seakan sedang m4rah.

Bunyi kucing mengiau dapat dibezakan dalam 4 situasi, iaitu ketika ket4kutan, kel4paran, m4rah, dan inginkan perhatian. Setiap bunyi yang dihasilkan amat berbeza. Selain, kucing kuat berdengkur ketika sedang tidur adalah disebabkan signal yang dihantar ke otot yang membuatkan kontraksi otot dan menutup glotis. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Khalifah Media

Jangan Terkejut Kalau Kucing Anda Suka Makan Rambut. Rupanya Ini Sebab Yang Ramai Tak Tahu.

Pernah tidak kucing anda gigit atau mengunyah rambut anda? Mungkin perkara ini tidak menganggu anda kerana anda memikirkan yang tingkahlaku ini adalah sesuatu yang positif. Kucing kita seringkali melakukan ini apabila anda sedang tidur dan membelai bersama kucing anda. Namun tahukah ini tingkahlaku ini kadangkala menunjukkan kucing anda sedang ketakutan atau tekanan?

Allogrooming

Walaupun kucing yang berada di dunia liar adalah haiwan yang suka bersendirian, kucing yang hidup secara berkumpulan seringkali menunjukkan tingkahlaku perapian bersama yang dipanggil allogrooming. 

Sekumpulan kucing akan menggosok, menjilat dan menggigit dengan lembut kucing lain dalam kumpulan tersebut. Kucing seringkali memperlihatkan tingkahlaku ini bersama kucing yang mempunyai ikatan istimewa seperti ibu bapa atau adik beradik mereka. Melalui momen perapian yang intim ini, ikatan akan kukuh dan tekanan akan berkurangan. Interaksi ini juga akan mengesahkan hierarki sosial.

Perhubungan yang dipilih

Dikalangan kumpulan ini, kucing individu dari perhubungan istimewa atau pilihan bersama individu, dipanggil “perhubungan yang dipilih”. Kucing ini akan saling berinteraksi dengan cara yang istimewa, sentiasa bersama-sama dan akan saling merapikan antara satu sama lain.

Anak kucing yang putus susu awai akan memaksa mereka melakukan tingkahlaku ini termasuklah mengunyah dan menghisap rambut pemilik mereka. Ada beberapa pemilik kucing percaya yang tingkahlaku ini adalah tingkahlaku menenangkan diri sendiri seperti budak menghidap jari. Namun tidak semua kucing yang memperlihatkan tingkahlaku ini sedang stress atau putus susu awal dari sepatutnya.

Sudah tentu rambut anda berbau seperti anda dan jelasnya ia kepunyaan anda jadi kucing anda memasukkannya dalam senarai perapiannya. Anda lebih mengenali kucing anda. Jika ia memperlihatkan tingkahlaku ini semasa anda membelainya ia mungkin tiada kena mengena dengan tekanan atau tingkahlaku menenangkan diri sendiri.

Apabila kucing anda menggigit dan mengunyah rambut anda ini membuktikan yang anda merupakan “perhubungan yang dipilih” atau manusia kegemarannya. Jika anda tidak suka tingkahlaku ini, cuba menukar perhatian kucing anda dengan sesuatu yang lain atau berhenti sahaja sesi belaian.

Sejak kucing anda sukakan masa bersama anda, ia akan faham yang anda tidak suka dan berdamping bersama anda dengan cara yang lain selagi anda konsisten jadi kucing anda akan tahu yang anda tidak mahu ia lakukan perkara tersebut.

Tapi jangan sesekali menghukum kucing anda. Lagipun kucing anda tidak mahu perhubungan yang dipilih bersama orang lain. Anda sudah dipilih untuk diterima dalam kumpulan elit oleh makhluk yang sangat cerewet dan memilih. Jadi bukankah itu satu perkara yang perlu dibanggakan?

Ini Respon Individu Yang Cuba Menakutkan Kucing Dengan Botol Air Sirap.

Pecinta kucing pastinya tahu pelbagai petua mengenai haiwan kesayangannya itu. Namun, bagi yang tidak gemarkan haiwan ini, pelbagai petua dibuat untuk memastikan si kucing tidak menjengah atau lepak di kawasan kediaman mereka.

Lebih geram lagi, jika kedatangan kucing-kucing luar ini memberi pengalaman kurang baik kepada mereka apabila si bulus-bulus ini meninggalkan ‘hadiah’ yang kurang menyenangkan. Ironinya, semakin dihalau semakin kerap pula si kucing ini datang melepak. Dan dari situ timbullah idea untuk menakutkan kucing-kucing ini dengan meletakkan botol air di sekitar halaman rumah.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan kucing ini menjengah ke tempat menjadi kegemarannya. Botol air sirap. Lain orang, lain petuanya. Malah pelbagai cara untuk menakutkan haiwan comel ini yang antara yang sering menjadi pilihan adalah mengisi air sirap ke dalam botol dan susun di kawasan pilihan.

Ada juga juga yang mengisi air putih ke dalam botol dan meletakkan di kawasan tertentu bagi menakutkan kucing. Namun persoalannya adakah idea ini benar-benar menjadi? Atau adakah geng si bulus ini tidak lagi ke tempat larangan itu? Berkongsi pengalaman ini, salah seorang pencinta kucing, Ayu Sofea Shaari memberitahu, dia ada mendengar mengenai petua botol air sirap ini dan telah cuba mempraktiknya di rumah.

“Saya ada tiga ekor kucing yang memang tinggal dalam rumah sahaja dan tak pernah keluar rumah. Salah seekornya memang suka buat perangai kencing di depan pintu bilik saya. “Setiap kali saya tak ada di rumah, memang port dia kat situ. Jadi apabila dengar pasal petua botol sirap ni, saya pun cubalah.

“Malangnya ia tidak menjadi, sebaliknya ketiga-tiga ekor kucing itu jadikan botol sirap sebagai barang mainan. Langsung tidak takut,” jelasnya ringkas kepada mStar. Pengalaman tersebut membuktikan setiap petua yang dicadangkan tidak semua menjadi. Jadi apa pula pandangan anda? Benarkah kucing takut dengan botol air sirap… atau mungkin ada petua yang lebih sesuai bagi menakutkan si bulus ini.

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *