Nekad bagi kucing makan tak sangka pemuda ini dapat rezeki lain. Ketahuilah kadang Allah hantar kucing sebagai perantara rezeki yang Allah berikan.

Haiwan

Tidak dapat dinafikan, kucing adalah antara haiwan yang sering mendapat tempat di hati manusia, berkat kecomelannya serta sifat manja yang dimiliki. Akan tetapi, kadang kala nasib kucing ini juga berbeza mengikut rupa parasnya. Kucing yang bersih dan comel biasanya akan mendapat layanan lebih baik berbanding kucing yang kotor dan comot.

Namun, dalam tidak sedar, ada kalanya kucing-kucing kotor inilah yang dihantar oleh Tuhan sebagai perantara bagi rezeki yang ingin diberikan. Itulah yang dialami oleh seorang pemuda dengan nama Twitter,  @AidilZharif yang memperoleh rezeki yang tidak disangka selepas memberi sedikit ayam kepada kucing yang datang kepadanya sewaktu sedang sarapan di sebuah restoran baru-baru ini.

“Kisah lepas Subuh tadi aku pi breakfast dekat kedai mamak , kucing ni lapar asyik meow ja so aku bagila ayam sikit . Alhamdulillah Allah itu Maha Pemurah . Time nak bayar dekat kaunter , “Dik , ada hamba Allah dah tolong bayarkan minuman dan makanan adik” Thankyou !!!

Beberapa orang pengguna Twitter lain turut berkongsikan kisah yang hampir sama seperi yang dialami oleh Aidil Zharif ini di ruangan komen. Jumlah atau kadar pemberian itu mungkin kecil, namun ia menunjukkan bahawa walaupun kita memberikan sedekah kepada seekor haiwan, Allah swt pasti akan membalaskan dalam apa jua cara gantian. Semoga dengan perkongsian ini dapat membuka mata kita mengenai kebaikan bersedekah walaupun kepada seekor haiwan serta pentingnya untuk kita menyayangi haiwan tanpa melihat rupa parasnya.

Sumber: Twitter @AidilZharif

Perkongsian Lelaki Ini Tentang Kewujudan Pulau Kucing Telah Menarik Perhatian Tuanku Raja Permaisuri Agong.

Pengguna Twitter Ikhwan yang menggunakan akaun Twitter @JatIkhwan berkongsi kisah lawatannya di sebuah tempat yang dipanggil Pulau Kucing, di Pekan, Pahang. Baca perkongsian beliau yang turut mendapat perhatian Tuanku Raja Permaisuri Agong di Twitter.

Saya berkesempatan untuk mengunjungi Pulau Kucing yang terletak berhampiran Pusat Tenun Pekan, Pahang. Buat masa sekarang ada lebih kurang 100 ekor kucing jalanan yang dibela. Sebuah tempat yang sangat cantik dan tenang, sesuai untuk pengunjung yang sukakan kucing.

Pada mulanya, tempat ini adalah pusat perlindungan kucing terbiar yang diasaskan oleh seorang lelaki penduduk asal Pekan. Beliau telah menghadap ilahi dan tempat ini sekarang diselia oleh beberapa orang sukarelawan dari Perancis. Bayaran masuk adalah RM 3 untuk dewasa.

Suka untuk saya mengajak mereka yang berada sekitar Kuantan dan Pekan untuk datang ke sini dan memberi sumbangan terutamanya daripada segi makanan dan perubatan. Ada beberapa ekor kucing yang saya perasan ada masalah fungus. Sumbangan berbentuk wang ringgit juga sangat dialukan.

Selain kucing, turut ditempatkan di sini adalah kambing, itik dan monyet. Secara asas, ini adalah sebuah pulau untuk haiwan berlindung. Amaran keras, dilarang untuk membuang kucing di pulau ini. Ada beberapa kes sebelum ni orang tak bertanggungjawab melepaskan kucing yang sakit.

Jika anda ingin datang melawat, dinasihatkan untuk bawa barang sumbangan berbentuk makanan kucing atau peralatan perubatan. Boleh Waze “Meow Island” atau cari Pusat Tenun Pekan. Saya berbesar hati jika Tuanku Permaisuri @cheminahsayang sudi retweet Pulau Kucing di Pekan ini.

(Tuanku Raja Permaisuri Agong turut membalas Tweet tersebut)
di Pekan …. nanti sy lawat!— Tunku Azizah Mahmood Iskandar (@cheminahsayang) December 10, 2019

Semua kucing kat sini sangat jinak dan akan berkerumun dekat anda. Setiap daripada mereka ada namanya sendiri. Jom sama-sama bantu naikkan tempat ni. Jalan masuk ke Pulau Kucing. Belakang tu adalah Sungai Pahang. Perhatian: Pulau Kucing hanya dibuka dari hari Khamis hingga Selasa, jam 1 tengahari hingga jam 6.30 petang.

Kalau ada yang nak pergi buat kerja sukarela pun boleh. Saya tengok ramai yang komen kata rumput tu panjang, apa kata pergi hujung minggu tolong tebas. Sebab sukarelawan pun dah sibuk jaga kucing- bagi makan, ubat dan lain-lain. Bayaran masuk bagi dewasa adalah RM 3 dan kanak-kanak RM 1. Tapi, digalakkan untuk bayar lebih. Meow Island ini juga menerima kunjungan pelajar-pelajar dan mereka yang ingin buat kerja amal.

Anda boleh membuat sumbangan kepada Meow Island bagi menampung kos menjaga kucing dan haiwan lain di sini pada maklaumat bank yang diberikan dalam rajah di bawah. Terima kasih. Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat pengasas Meow Island, almarhum Tengku Lukmannadzira bin Tengku Hussin yang telah menghadap ilahi pada 14 Julai 2019.

Jika ada kumpulan yang ingin buat kerja amal di sini, mohon untuk hubungi saya juga ya? Nak turut serta membantu mana yang mampu. Setakat ni mereka sangat alu-alukan kedatangan orang ramai dan sukarelawan yang boleh menyumbang wang ringgit, makanan dan perubatan. 

Kredit Gambar : Twitter @JatIkhwan / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *