Untung anda jika memiliki wanita yang suka kucing. Ketahuilah wanita yang suka kucing ni merupakan calon isteri yang terbaik.

Haiwan

Semua orang tahu bila seseorang itu pencinta haiwan maksudnya dia miliki sifat penyayang, penyabar, suka menolong, hati yang baik dan menurut pakar wanita seperti ini sangat sesuai dijadikan isteri. Betul ke? ikuti perkongsian ini.

#1 Penyayang
Kita sendiri maklum membela kucing memberi kesan banyak aspek kepada kehidupan manusia seperti kesihatan fizikal, kesihatan mental, cara hidup dan sebagainya. Jadi, jika sesuatu berlaku pada si kucing, pasti si dia sanggup lakukan apa sahaja untuk yang si comel yang tersayang.

#2 Bertanggungjawab
Sejak dia nekad mahu membela kucing, maknanya dia sudah bersedia dengan tanggungjawab. Dia bawa si comel berjumpa dengan doktor apabila memerlukannya, membersihkan makanan, membuang najis dan pelbagai lagi secara teratur. Dia menganggap diri sebagai ibu kucing, jadi tanggungjawab ini sudah sebati secara semulajadi.

#3 Mudah Berkomunikasi
Sebagai contoh kalau kita lihat mereka selalu berborak dengan kucing, meluahkan perasaan pada kucing kesayangan nya. Kerana selalu berkomunikasi dengan kucing dia tahu jika dia tidak selalu berkomunikasi dengan pasangannya pasti akan terjadi masalah dalam hubungannya.

#4 Setia
Tiada siapa hadir di antara dia dan kucing. Bayangkan saja walaupun sepenat mana dia bekerja pasti akan meluangkan masa bersama dengan kucingnya, setia menanti. Dan semestinya wanita tersebut akan melakukan perkara yang sama untuk bakal suaminya.

#5 Suka Menolong
Jika dilihat ada kucing yang meminta makanan, tanpa segan silu dia cepat-cepat memberikan makanan. Ada kucing sakit pasti dia akan hulurkan pertolongan. Pantang nampak episod duka si kucing terus terbit rasa sedih. Bagus jika wanita suka kucing.

Kucing sering usap kepala dibadan anda? Ketahui 8 ‘bahasa’ si bulus.

Kucing antara haiwan peliharaan yang menjadi pilihan ramai dalam kalangan kita sebagai peneman terutamanya yang masih solo. Tapi sebenarnya masih ramai yang tidak tahu tentang tingkah laku kucing kesayangan dan ‘bahasa’ yang digunakan untuk menzahirkan sesuatu maksud kepada kita. Apa kata kita semak antara gelagat si bulus ketika bersama tak kira waktu dan tempat.

Pandangan kucing. Pernah kucing anda menatap wajah anda dengan pandangan penuh makna? Atau si bulus tiba-tiba mengedipkan matanya kepada anda? Sebenarnya ia bukan mengemis makanan atau demam sebaliknya pandangan mata diberikan kerana ia cuba berkomunikasi dengan anda. Ia seperti sebuah ciuman dan menandakan si bulus percaya kepada anda sebagai pemiliknya.

Kucing kencing di tempat tertentu. Jangan cepat marah jika kucing anda tiba-tiba kencing di tempat yang bukan kebiasaannya. Ini kerana ia sedang menanda ‘kawasan’ bagi memberitahu kucing lain itu adalah tempat jajahannya. Kucing lain yang mencium bau kencing tersebut tidak akan berani mendekati kawasan itu atau akan berlaku pergaduhan. Selalunya ia dilakukan oleh kucing jantan.

Kucing berdengkur. Jangan takut apabila si bulus berdengkur kuat ketika tidur. Ia menandakan bahawa si kucing berasa tenang dan nyaman berada di sisi kita.

Menggerak-gerakkan ekornya. Jika kucing menggerak-gerakkan ekornya ia menggambarkan apa yang sedang dirasainya. Jika ekornya menegak dan sedikit melengkung itu bererti kucing anda bahagia berada di sisi anda atau dia ingin bermain. Namun boleh jadi juga ia berasa terancam dengan keadaan sekelilingnya.

Kucing mencakar dinding dan sofa. Sikap kucing yang suka mencakar dinding dan sofa bukannya suka-suka sebaliknya si bulus sedang menajamkan kukunya.

Si bulus meow kepada anda. Apabila kucing mula mengeluarkan suara meow kepada anda ia bukan sahaja petanda si bulus lapar tetapi juga mahukan perhatian anda. Sebaik-baiknya belailah ia dan berinya makan.

Kucing mengusap kepalanya ke badan kita. Ini pasti perkara biasa apabila kucing mengusap mukannya ke badan kita. Ia membawa maksud si bulus mencintai anda. Ia juga bererti kucing anda belum makan dan anda tidak beri perhatian kepadanya.

Ikut ke mana sahaja anda pergi. Kadang-kadang sampai pergi bilik air pun kucing anda ikut! Itu tanda dia benar-benar menyayangi anda dan suka berada di dekat dengan anda.

Sumber :mStar

Berkongsi Makanan Bersama Kucing Buat Rezeki Mereka Akan Melimpah Ruah Dan Tidak Putus Putus.

Berhampiran butik jubah lelaki aku di Wangsa Melawati, Kuala Lumpur, ada sebuah warung yang menyediakan juadah sarapan pagi. Kalau dilihat dari mata kasar, warung itu ala kadar saja tetapi setiap hari pasti penuh dengan orang yang mahu bersarapan hingga kadang­kala terpaksa beratur menanti giliran.

Hidangan yang disediakan pula menu dari pantai timur yang pastinya menggamit sesuatu di luar kebiasaan bagi penduduk Lembah Klang. Suatu hari, aku tiba sedikit awal di situ. Kebetulan lauk-pauk dan makanan tiba agak lewat pada pagi berkenaan. Maka, aku pun duduklah dulu di kerusi sementara menanti juadah sampai.

Dalam ramai pelanggan yang menanti, aku perasan warung itu turut ‘bising’ dengan bunyi kucing yang seakan kelaparan. Tak silap aku ada enam atau tujuh ekor kucing pada waktu itu yang turut menanti makanan. Selepas menunggu kira-kira 20 minit, van membawa makanan pun tiba. Pilihan menu sarapan aku pagi itu ialah nasi kerabu dan daging goreng. Ketika mengambil lauk, aku terlihat seorang pakcik berdiri di hujung warung berhampiran tempat menggoreng ayam.

Aku lihat di kakinya kucing mengiau-ngiau seperti meminta makanan daripadanya. Telahan aku, mungkin ini tuan kedai. Mungkin dia yang sering memberi makanan kerana kucing sangat mengenali tuannya. Ya, telahan aku tepat. Tak lama selepas itu aku lihat pakcik tadi mengambil ayam goreng yang masih panas, memotongnya dengan pisau dan diberikan kepada kucing-kucing itu. Tiada lagi kedengaran suara kucing. Mungkin sudah kenyang agaknya.

Aku tersenyum sendirian dan yakin ini antara rahsia mengapa warung buruk ini berjaya menarik begitu ramai pelanggan. Sifat pemurah pakcik ini terhadap kucing jalanan sebenarnya menjadi magnet untuk menarik rezeki yang lebih besar padanya. Aku terpanggil untuk berkongsi pandangan terhadap persepsi sesetengah anggota masyarakat yang mempunyai tanggapan takut rugi atau membazir yang seolah-olah tidak percaya pada kuasa pemberi rezeki.

Sebenarnya masih ramai peniaga sangat berkira untuk berkongsi perniagaannya bersama orang lain atau makhluk Allah lain. Contohnya, apabila ada kucing datang meminta makanan, dihalau terus haiwan itu. Malah, ada yang keterlaluan hingga sanggup menyimbah kucing dengan air atau minyak panas hingga melecur hanya disebabkan haiwan itu masuk dan mengintai makanan.

Begitu juga dengan tanggapan sesetengah masyarakat kononnya kucing hanya layak menerima sisa makanan atau makanan basi. Ia kerana mereka rasa rugi besar untuk memberi makanan elok kepada haiwan ini. Aku juga tersentuh untuk berkongsi sikap segelintir peniaga yang terlalu berkira dengan pelanggan. Pada zaman bujang dulu, aku pernah singgah ke pasar malam untuk membeli makanan.

Aku pergi ke sebuah gerai untuk membeli nasi campur dan meminta peniaga itu membungkuskan ikan bilis sambal pada harga RM2. Ketika itu aku masih bujang dan lauk yang dibeli hanya untuk aku makan seorang. Kalau beli banyak dan tak habis, membazir pula nanti. Namun peniaga itu menjawab: “Minta maaf, kalau nak beli paling sikit RM4.”

Aku menjelaskan bahawa lauk itu untuk aku seorang saja makan tetapi dia bertegas tidak mahu melayan aku lagi. Aku hairan mengapa perlu terlalu berkira. Bukannya aku minta percuma, cuma mahu membeli dalam kuantiti yang sedikit. Pada aku, jika pelanggan minta sedikit, letak saja sedikit. Bukankah menyampaikan hajat orang itu sangat besar ganjarannya.

Sebenarnya inilah masalah yang dalam kebanyakan kita pada hari ini. Selalu menginginkan rezeki yang banyak dan terbaik tapi tidak sedia untuk memberi yang terbaik daripada kita. Kita kadangkala tidak percaya kepada ‘The Power of Giving’.

Pepatah ada mengatakan, ‘The more you give, the more you will get back.’ (Lebih banyak yang kita beri, lebih banyak yang kita dapat balik). Inilah rahsia sahabat Nabi SAW seperti Abu Bakar As-Siddiq dan Abdul Rahman Auf, jutawan yang sering memberikan hartanya yang terbaik pada perjuangan Islam.

Natijahnya, sahabat berkenaan dijanjikan Rasulullah SAW sebagai ahli syurga sewaktu hayat mereka lagi. Tanyalah juga kepada jutawan di Malaysia, pasti ada cerita dan rahsia di sebalik rezeki mereka yang melimpah-ruah dan tidak putus-putus itu.

Sumber : myMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *